"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

Shqiptarët në Turqi

Arkeologjia dhe antropologjia janë disiplina të rëndësishme në fushën e historise, sillni të dhëna për to dhe zbulimet e bëra për një vështrim të bazuar të historisë.

Moderator: Mallakastrioti

Post Reply
Kolivilor
Senior Member
Senior Member
Posts: 123
Joined: Tue Nov 03, 2009 9:19 pm
Gender: Male

Shqiptarët në Turqi

#1

Post by Kolivilor » Tue Jan 05, 2010 10:44 pm

Tema ka të bëjë me shpërnguljen e shqiptarëve për në Anatoli, që nga kohërat parahistorike deri sot. Ndikimet racore, gjuhësore, kulturore etj. Nga këndvështrimi racor, gjenetik, kulturor, historik etj.

Po filloj me disa të dhëna gjenetike. Në këtë skicë kemi, në rreshtin e parë strukturën e haplogrupeve mashkullore në Turqi, ku haplogrupi E3b që njihet ndryshe si E-V13, që e ka qendrën tek shqiptarët, në Turqi merr pjesë me 10%. Në rreshtin e dytë, struktura gjenetike e shqiptarëve të sotëm në trojet shqiptare, dhe në rreshtin e tretë struktura gjenetike e banorëve të Anatolisë para 500 viteve.

Pasi llogarita numrin e sotëm të turqve dhe shqiptarëve, numrin e shqiptarëve që kanë shkuar atje gjatë 500 viteve të fundit (14.000.000), strukturën gjenetike të turqve dhe shqiptarëve, më doli se vetëm gjatë këtyre 500 viteve të fundit haplogrupi shqiptar E-v13 apo E3b, është rritur nga 7% në 10%.
turkish haplogrup.JPG
Kështu para 500 viteve ky haplogrup merrte pjesë me vetëm 7%. Edhe ky 7% është pasojë e dyndjeve të mëhershme të shqiptarëve për në ato zona.

Dyndja e parë e racës pellazge duhet të ketë ndodhur në shek. 22 p.e.s. kur për të parën herë gjejmë kafka dinarike në ato zona. Kjo është vala e parë e dyndjes pellazge në Anatoli me ç'rast krijohen katër popuj pellazgë atje: Hetitë, Palajanët, Luvianët dhe Kilikianët, ndërsa jashtë Anatolisë, me këtë valë dyndjeje krijohet populli Fenikas në Libanin e sotëm.

Dyndja e dytë duhet të jetë e Frigëve, Lykianëve, Lidianëve etj.

Dyndja e tretë, është e fiseve iliro-thrake që krijojnë popujt e rinj: Dardania, Troja, Maonia, Bithynia, Mysia, etj

Dyndja e katërt i përket fiseve kolonizuese: Jonët, Dorët, Eolët.

Dyndja e pestë ka ndodhur pas fushatave të Aleksandrit të Madh.

Dyndja e gjashtë, legjionet ilire nën udhëheqjen e Romës.

Dyndja e shtatë, ilirët e më pas arbëreshët nën sundimin bizantin, krijojnë koloni në ato zona.

Dyndja e tetë, është kjo që e përmenda më sipër, në çështjen e haplogrupeve.

Nga sa shohim me gjithë këto dyndje që kanë ndodhur, lirisht mund të vimë në përfundim që haplogrupi E3b nuk ka ekzistuar fare në Anatoli, para viteve 2200 p.e.s.

Në këtë mënyrë edhe rrëzohet teoria se E3b ka prejardhje nga "neolithic farmers from Anatolia".
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Post Reply

Return to “Arkeologji, antropologji”