"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

Pretendimet per "pronesine" e simboleve te lashta.

Arkeologjia dhe antropologjia janë disiplina të rëndësishme në fushën e historise, sillni të dhëna për to dhe zbulimet e bëra për një vështrim të bazuar të historisë.

Moderator: Mallakastrioti

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4224
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: Pretendimet per "pronesine" e simboleve te lashta.

#31

Post by Zeus10 » Wed Aug 05, 2009 1:10 am

Image
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4224
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: Pretendimet per "pronesine" e simboleve te lashta.

#32

Post by Zeus10 » Wed Aug 05, 2009 1:11 am

Image
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4224
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: Pretendimet per "pronesine" e simboleve te lashta.

#33

Post by Zeus10 » Sat Jun 19, 2010 11:55 pm

Zeus10 wrote:Gjetur ne Oher

Image
Artefaktet prej ari që u gjetën dje gjatë gërmimeve arkeologjike në lokalitetin Porta e Epërme në Ohër, nga një grupi arkeologësh maqedonas janë shumë më të vlefshme se edhe Maska e Arit. Artefaktet datojnë nga shekulli 4 apo 5 p.e.s dhe janë nga periudha maqedonase-helene. Ato u zbuluan në një varr në thellësi prej 2,5 metrave ku mendohet se ka qenë e varrosur një femër e moshës 16 vjeçare.
“Në sytë e saj ishte vënë ky objekt, kjo foli e artë. Ndërsa në gojë kjo pllakë e artë romboide, në zemër ky pektoral. Këta dy sende që kanë qenë të vendosura në sytë dhe gojën, paraqesin maskim të të ndjerës. Ky kombinim i maskimit është i vetmi në trojet e Ballkanit. Këtu kemi disa gjerdane të arit me përpunim filigrani. Kemi rrethoja prej bronzi dhe prej argjendi, fibula prej argjendi dhe vëthë prej ari, të cilët janë të rralla në këto vende”, deklaroi Pasko Kuzman, drejtor i Drejtorisë për mbrojtje kulturore dhe trashëgimisë historike.
Kuzman, thotë se bëhet fjalë për artefakte të rëndësishme me të cilët vërtetohet identiteti, historia dhe kultura maqedonase.
“Ajo është koha e Aleksandrit të Filhelenit, ai është Aleksandri i Parë. Ajo periudhë është maqedonase, e Maqedonisë së vjetër. Këto zbulime flasin tregojnë se mund të presim edhe zbulime tjera të ngjashme apo të ndryshme. Ndoshta do të gjejmë ndonjë krater prej argjendi apo ari që është më i vlefshëm se dy-tre maska”, shtoi Kuzman.
Gërmimet arkeologjike kanë filluar që në shtator, ndërsa pritet se do të gjenden edhe disa varre të cilat i takojnë nekropolit të dikurshëm të Lihnidës. Artefaktet e gjetura janë vetëm 6 metra larg varrit ku ka qenë e zbuluar Maska e Arit. Kuzman dhe ministrja e Kulturës, Kamçevska paralajmëruan se deri në fund të vitit i tërë ari do ti prezantohet opinionit.

Eshte interesante se te njejtat simbole(Dielli) gjenden dhe te trojanet:

Image
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

User avatar
alfeko sukaraku
Sun Member
Sun Member
Posts: 1827
Joined: Wed Jun 03, 2009 8:02 pm
Gender: Male

Re: Pretendimet per "pronesine" e simboleve te lashta.

#34

Post by alfeko sukaraku » Sun Jun 20, 2010 5:41 pm

Zeus10 wrote:Image
"shqiptra" e Zeusit.

keshtu quhet ne greqishten e vjeter rrufeja e tij.
KOHA ESHTE E MASKARENJVE/POR ATDHEU I SHQIPETRAVE

Socio
Star Member
Star Member
Posts: 693
Joined: Thu Sep 03, 2009 12:44 pm
Gender: Male

Re: Pretendimet per "pronesine" e simboleve te lashta.

#35

Post by Socio » Sun Jun 20, 2010 7:47 pm

Zeus10 wrote:Gjetur ne Oher

Image
Rrathet me nje pike ne shiritin e arte (ne te majte) jane te njohura jo vetem simboli ne to por edhe stili punues - rreth pas rrethi, dhe ky dizajn artistik eshte identik me kete dizajn ilir te punuar ne nje varr Ilir ...

Image

Edhe nje element i perbashket iliro-maqedon, apo te them me mire vetem Ilir sepse Ohri njihej si vendbanim i fiseve Ilire.
One cannot and must not try to erase the past merely because it does not fit the present

User avatar
Mallakastrioti
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2936
Joined: Thu Jul 23, 2009 4:23 pm
Gender: Male
Location: Italy
Contact:

Re: Pretendimet per "pronesine" e simboleve te lashta.

#36

Post by Mallakastrioti » Fri Oct 10, 2014 10:08 am

Dhimitra dhe Kore, Hyjneshat e lashta. Te Korrurat qe lindin prej Mitres se Dheut.

"Le radici del mito
Nel Paleolitico una grande dea madre, senza volto, raffigurata con simboli che si sono profondamente radicati nell'inconscio collettivo, ha abitato l'immaginario umano.
L’insopprimibile esigenza dell’uomo di ricercare un “principio”, una fonte di vita, ebbe come esito la creazione di un archetipo “femminino", una divinità onnipotente, onnisciente, che crea da se stessa, per partogenesi: la Grande Madre, dea senza volto, personificazione sia della Terra, che porta in grembo le messi da cui nasce il nuovo grano, .."

"Rrenjet e mitit.

Ne Paleolitik nje perendeshe e madhe meme, pa fytyre, e figuruar me simbole te cilat jane rrenjosur thellesisht ne ndergjegjen kolektive, ka jetuar ne imagjinaten njerezore.

Nevoja e papermbajtshme e njeriut per te rikerkuar "fillesen", nje burim te jetes, pati si rezultat krijimin e nje arketipi "femeror", nje hyjni e plotfuqishme, e gjithedijshme, qe krijon prej vetvetes, prej nje lindje gjeneze te virgjer: Nena e Madhe, perendesha pa fytyre, personifikim i Tokes, qe mban ne miter te lashtat prej te cilave lind gruri i ri..."

----
KORRA f. vet.
1. Korrja e të lashtave; koha kur korren të lashtat. Erdhën të korrat.
Filluan (përfunduan) të korrat.
---

Nuk lane gje pa kopjuar shqipot prej "grekeve"!

Image
Image

Post Reply

Return to “Arkeologji, antropologji”