"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

Lajme Arkeologjike/Historike

Arkeologjia dhe antropologjia janë disiplina të rëndësishme në fushën e historise, sillni të dhëna për to dhe zbulimet e bëra për një vështrim të bazuar të historisë.

Moderator: Mallakastrioti

Post Reply
User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 511
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Lajme Arkeologjike/Historike

#211

Post by TeuAL » Wed Sep 28, 2016 11:23 pm

TeuAL wrote:
TeuAL wrote:Mbreti Pirro dhe ushtaret e tij Kelte(Gale)

. . . vijon nga i njejti liber.

Ne cilet qytete(nga gjetjet arkeologjike) te Mbretit Pirro te kene qendruar ushtaret e tij Kelte ?

shenim: nje tradite Kelte, thote libri, ishte varrosja e prijesave Kelte ne nje dhome me gjithe karrocen e tyre ceremoniale dhe me enet

. . . vijon

. . . nje ilustrim(jane disa ne liber) nga i njejti liber per sa eshte thene per traditen princerore Kelte te ndertimit te dhomave te varrimit ku vendosej edhe karroca ceremoniale e prijesit.
Po ngjis dy gjetje te arkeologeve ne Finiq dhe Antigone. Unaza me gure te kuq (e ngjashme me zbukurimet e mburojes Kelte ne postin me lart) eshte gjetur ne Finiq. Rrota e karroces antike eshte gjetur ne Antigone. Te dyja keto gjetje jane datuar te prodhuara ne shekullin e III-te para Krishtit. Mendoni qe vijne nga ushtaret Kelte te Mbretit Pirro ?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 511
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Lajme Arkeologjike/Historike

#212

Post by TeuAL » Fri Sep 30, 2016 10:23 am

TeuAL wrote:Legjenda Kelte e keshtjelles se mbretit Vortigern

Fakteve qe kam postuar me lart per Keltet, desha tju shtoj edhe nje tjeter, shume interesant. Ne librin:
-------------------------------------------
Saxons, Vikings, and Celts: The Genetic Roots of Britain and Ireland
Bryan Sykes
W. W. Norton, 2006 - History
------------------------------------------
tregohet legjenda e nje keshtjelle Kelte e cila ngjason shume me legjenden Shqiptare te keshtjelles se Rozafes. Ja cfare thote shkurtimisht legjenda:

Legjenda e keshtjelles se mbretit Vortigern
----------------------------------------------------
Vortigern, nje mbret i Kelteve, perpiqej te ndertonte nje keshtjelle ne Uells por pa sukses sepse cdo dite, cfare ndertohej diten shembej gjate nates. Te diturit e oborrit i sygjeruan nje flijim njerezor n.m.qe keshtjella te hidhte shtat. Pas kerkimesh u zgjodh per flijim djaloshi profet Merlin. Merlini e spjegoi shembjen e mureve te keshtjelles me faktin qe ne ate vend toka ishte e paqendrueshme sepse aty ndodhej nje liqen nentokesor. Prandaj nuk duhej flijim njerezor por tharja e liqenit dhe me tej gjetja aty e dy zgavrave shkembore ku flinin dy dragoj qe duheshin zgjuar etj. etj
---------------------------------------------------------------------

Ngjitja tregon fletet nga libri ku shkruhet per legjenden e keshtjelles.
Ngjitur eshte fleta nga libri ku tregohet pjese nga doreshkrimi i legjendes me ilustrimin perkates.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 511
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Lajme Arkeologjike/Historike

#213

Post by TeuAL » Mon Oct 03, 2016 10:42 pm

Kapela qe kemi pare ne nje monedhe antike te mbretit Ilir Gent ngjason me kapelat qe mbajne dy Kelte qe shihen tek ngjitja nga libri :
---------------------------------------------------
Title : The Celts / scientific direction, Sabatino Moscati, coordinator ... [et al.]
Publisher : Rizzoli,
Date : 1999.
-----------------------------------------------------

Ngjitja e dyte eshte nje gjetje ne Antigone qe mua me duket(materiali) ngjason me enamelin e verdhe Kelt.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 511
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Lajme Arkeologjike/Historike

#214

Post by TeuAL » Sat Oct 29, 2016 6:32 am

Ndertime nga Perandori Ilir Anastas Durrsaku ne RATIARIA-n Bizantine (ne ish kolonine Romake Ulpia Traiana Ratiaria - prane fshatit "Archar - Vidin district -Bullgari" ).

Tek hyrja perendimore e qytetit arkeologet gjeten te shkruar emrin e Perandorit Ilir Anastas Durrsakut: "Ratsiaria of [Emperor] Anastasius will flourish forever"

http://www.ratiaria.archbg.net/excavations_en.html
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 511
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Lajme Arkeologjike/Historike

#215

Post by TeuAL » Sat Dec 03, 2016 2:34 am

Zbulim i ri arkeologjik ne Durres - Nentor 2016

Arkeologet tregojne per zbulimin e fundit ne Durres, nje ndertese e cila mendohet te kete qene ne perdorim ne shekujt VI deri XIV pas Krishtit. Teknika e ndertimit eshte shume e larte dhe monumenti ruhet ne gjendje te mire deri ne nje lartesi mbi tre metra.
http://www.skyscrapercity.com/showthrea ... 86&page=28
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 511
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Lajme Arkeologjike/Historike

#216

Post by TeuAL » Fri Dec 30, 2016 3:31 am

TeuAL wrote: Po ngjis dy gjetje te arkeologeve ne Finiq dhe Antigone. Unaza me gure te kuq (e ngjashme me zbukurimet e mburojes Kelte ne postin me lart) eshte gjetur ne Finiq. Rrota e karroces antike eshte gjetur ne Antigone. Te dyja keto gjetje jane datuar te prodhuara ne shekullin e III-te para Krishtit. Mendoni qe vijne nga ushtaret Kelte te Mbretit Pirro ?
Ne Finiq, ne vitin 230 para Krishtit, ishin vendosur '800 ushtare Kelte' me detyre mbrojtjen e qytetit etj. Ngjitja eshte nga fleta nr. 9 e librit:
------------------ Libri ----------------------------
Author Oost, Stewart Irvin, 1922-
Title Roman policy in Epirus and Acarnania in the age of the Roman conquest of Greece
Published New York : Arno Press, 1975.
Copyright ©1954
------------------------------------------------------
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4225
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: Lajme Arkeologjike/Historike

#217

Post by Zeus10 » Fri Dec 30, 2016 3:55 pm

TeuAL wrote:
TeuAL wrote: Po ngjis dy gjetje te arkeologeve ne Finiq dhe Antigone. Unaza me gure te kuq (e ngjashme me zbukurimet e mburojes Kelte ne postin me lart) eshte gjetur ne Finiq. Rrota e karroces antike eshte gjetur ne Antigone. Te dyja keto gjetje jane datuar te prodhuara ne shekullin e III-te para Krishtit. Mendoni qe vijne nga ushtaret Kelte te Mbretit Pirro ?
Ne Finiq, ne vitin 230 para Krishtit, ishin vendosur '800 ushtare Kelte' me detyre mbrojtjen e qytetit etj. Ngjitja eshte nga fleta nr. 9 e librit:
------------------ Libri ----------------------------
Author Oost, Stewart Irvin, 1922-
Title Roman policy in Epirus and Acarnania in the age of the Roman conquest of Greece
Published New York : Arno Press, 1975.
Copyright ©1954
------------------------------------------------------
Materiali origjinal eshte nga Polybus 2.5, ne luften midis ilireve dhe epiroteve, ku epirotet morren 800 mercenare galike:

[col]οἱ δ᾽ ἐξαποσταλέντες τὴν μὲν πρώτην ἐπιβολὴν ἔσχον ἐπὶ τὴν Ἠλείαν καὶ τὴν Μεσσηνίαν: ταύτας γὰρ ἀεὶ τὰς χώρας Ἰλλυριοὶ πορθοῦντες διετέλουν. [2] διὰ γὰρ τὸ μῆκος τῆς παραλίας καὶ διὰ τὸ μεσογαίους εἶναι τὰς δυναστευούσας ἐν αὐταῖς πόλεις μακραὶ καὶ βραδεῖαι λίαν ἐγίνοντο τοῖς προειρημένοις αἱ παραβοήθειαι πρὸς τὰς ἀποβάσεις τῶν Ἰλλυριῶν: ὅθεν ἀδεῶς ἐπέτρεχον καὶ κατέσυρον ἀεὶ ταύτας τὰς χώρας. [3] οὐ μὴν ἀλλὰ τότε γενόμενοι τῆς Ἠπείρου κατὰ Φοινίκην προσέσχον ἐπισιτισμοῦ χάριν. [4] συμμίξαντες δὲ τῶν Γαλατῶν τισιν, οἳ μισθοφοροῦντες παρὰ τοῖς Ἠπειρώταις διέτριβον ἐν τῇ Φοινίκῃ, τὸ πλῆθος ὄντες εἰς ὀκτακοσίους, καὶ κοινολογηθέντες τούτοις περὶ προδοσίας τῆς πόλεως ἐξέβησαν, συγκαταθεμένων σφίσι τῶν προειρημένων, καὶ τῆς πόλεως ἐξ ἐφόδου καὶ τῶν ἐν αὐτῇ κύριοι κατέστησαν, συνεργησάντων ἔσωθεν αὐτοῖς τῶν Γαλατῶν. [5] οἱ δ᾽ Ἠπειρῶται πυθόμενοι τὸ γεγονὸς ἐβοήθουν πανδημεὶ μετὰ σπουδῆς. παραγενόμενοι δὲ πρὸς τὴν Φοινίκην καὶ προβαλόμενοι τὸν παρὰ τῇ πόλει ῥέοντα ποταμὸν ἐστρατοπέδευσαν, τῆς ἐπ᾽ αὐτῷ γεφύρας ἀνασπάσαντες τὰς σανίδας ἀσφαλείας χάριν. [6] προσαγγελθέντος δ᾽ αὐτοῖς Σκερδιλαΐδαν ἔχοντα πεντακισχιλίους Ἰλλυριοὺς παραγίνεσθαι κατὰ γῆν διὰ τῶν παρ᾽ Ἀντιγόνειαν στενῶν, μερίσαντες αὑτῶν τινας ἐξαπέστειλαν παραφυλάξοντας τὴν Ἀντιγόνειαν: αὐτοὶ δὲ τά τε λοιπὰ ῥᾳθύμως διῆγον, ἀπολαύοντες τῶν ἐκ τῆς χώρας ἀνέδην, τῶν τε κατὰ τὰς φυλακὰς καὶ προκοιτίας ὠλιγώρουν. [7] οἱ δ᾽ Ἰλλυριοὶ συνέντες τὸν μερισμὸν αὐτῶν καὶ τὴν λοιπὴν ῥᾳθυμίαν ἐκπορεύονται νυκτός: καὶ τῇ γεφύρᾳ σανίδας ἐπιβαλόντες τόν τε ποταμὸν ἀσφαλῶς διέβησαν καὶ λαβόντες ὀχυρὸν τόπον ἔμειναν τὸ λοιπὸν μέρος τῆς νυκτός. [8] ἐπιγενομένης δὲ τῆς ἡμέρας, καὶ παραταξαμένων ἀμφοτέρων πρὸ τῆς πόλεως, συνέβη λειφθῆναι τοὺς Ἠπειρώτας, καὶ πολλοὺς μὲν αὐτῶν πεσεῖν, ἔτι δὲ πλείους ἁλῶναι, τοὺς δὲ λοιποὺς διαφυγεῖν ὡς ἐπ᾽ Ἀτιντάνων.|Their first attack was to be upon the coast of Elis and Messenia, which had been from time immemorial the scene of the raids of the Illyrians. For owing to the length of their seaboard, and to the fact that their most powerful cities were inland, troops raised to resist them had a great way to go, and were long in coming to the spot where the Illyrian pirates landed; who accordingly overran those districts, and swept them clean without having anything to fear. However, when this fleet was off Phoenice in Epirus they landed to get supplies.
There they fell in with some Gauls, who to the number of eight hundred were stationed at Phoenice, being in the pay of the Epirotes; and contracted with them to betray the town into their hands. Having made this bargain, they disembarked and took the town and everything in it at the first blow, the Gauls within the walls acting in collusion with them. When this news was known, the Epirotes raised a general levy and came in haste to the rescue. Arriving in the neighbourhood of Phoenice, they pitched their camp so as to have the river which flows past Phoenice between them and the enemy, tearing up the planks of the bridge over it for security. But news being brought them that Scerdilaidas with five thousand Illyrians was marching overland by way of the pass near Antigoneia, they detached some of their forces to guard that town; while the main body gave themselves over to an unrestrained indulgence in all the luxuries which the country could supply; and among other signs of demoralisation they neglected the necessary precaution of posting sentries and night pickets. The division of their forces, as well as the careless conduct of the remainder, did not escape the observation of the Illyrians; who, sallying out at night, and replacing the planks on the bridge, crossed the river safely, and having secured a strong position, remained there quietly for the rest of the night. At daybreak both armies drew up their forces in front of the town and engaged. In this battle the Epirotes were decidedly worsted: a large number of them fell, still more were taken prisoners, and the rest fled in the direction of the country of the Atintanes.[/col]
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 511
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Lajme Arkeologjike/Historike

#218

Post by TeuAL » Sat Dec 31, 2016 2:26 am

TeuAL wrote:
Ngjitja eshte nga libri:
------------------ Libri ----------------------------
Author Oost, Stewart Irvin, 1922-
Title Roman policy in Epirus and Acarnania in the age of the Roman conquest of Greece
Published New York : Arno Press, 1975.
Copyright ©1954
------------------------------------------------------
Ngjitjet jane nga i njejti liber.

Ne fleten 26 flitet per shkaterrimin e Dodones ne vitin 219 para Krishtit dhe per perpjekjen e mbretit Maqedon Filip V per te riparuar Dodonen. Shenimi [73] tregon per nje monedhe te Filipit V qe mendohet se pasqyron kete veper te tij [foto e monedhes eshte tek libri i A. Mamroth, une nuk e gjeta dot]. A tregon pamje te Dodones kjo monedhe ?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 511
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Lajme Arkeologjike/Historike

#219

Post by TeuAL » Mon Jan 16, 2017 11:57 am

Bazilika e Konstantinit te Madh ne Rome dhe Bazilika e 40 Shenjtoreve ne Sarande

Bazilika e cila u fillua nga Maxentius dhe u ndertua plotesisht nga Perandori Ilir Konstantin i Madh, ne Rome, nder te tjera permendet per faktin qe ka elemente te termave dhe te bazilikave(ngjitja).

Bazilika e 40 Shenjtoreve ne Sarande(ngjitur) ngjason shume me Baziliken Romane te Konstantinit. Dihet gjithashtu qe Konstantini i Madh nderoi kujtimin e 40 Shenjtoreve.

Te jete ndertuar nga Perandori Ilir Konstantin i Madh edhe Bazilika e 40 Shenjtoreve ne Sarande?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 511
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Lajme Arkeologjike/Historike

#220

Post by TeuAL » Sun Apr 09, 2017 1:34 pm

Astronomi ne Urbanistiken e Ilireve

Ne Durres, tek porta kryesore e murit Ilir, arkeologu Prashniker ka fotografuar nje dekoracion-kentaur (ngjitur). Porta kryesore eshte prane portit, pra ne jug te qytetit antik. Mendoj qe Iliret kane pasqyruar hartat yjore te Ptolemeut duke vendosur kentaurin, simbol te konstelacionit jugor(sqarimet vijojne) per te dekoruar porten jugore te rrethimit mbrojtes te Durresit.

vijon . . .
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 511
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Lajme Arkeologjike/Historike

#221

Post by TeuAL » Sun Apr 09, 2017 1:42 pm

. . . vijon

Kentauri, konstelacioni ne jug te globit, ne harta:
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
IllyrianLegend
Regular Member
Regular Member
Posts: 91
Joined: Wed Nov 02, 2016 12:55 pm
Gender: Male

Re: Lajme Arkeologjike/Historike

#222

Post by IllyrianLegend » Mon Apr 17, 2017 10:45 am

Zbulohet nje kishe mesjetare ne Lisocke


Rreth 20 kilometra larg Kamenicës, në fshatin Lisockë, disa gërmues kanë zbuluar një kishë të vjetër.

Por për arkeologun Shaban Berisha, i cili vepron në këtë pjesë të vendit, pjesa e parë e objektit mund të ketë qenë tempull, pasi për këtë flasin rozetat, të cilat janë të gdhendura në mure.

Por, sipas tij, komuna asnjëherë nuk është interesuar për këto monumente.

Në Komunë nuk kanë qenë të informuar rreth këtyre gërmimeve dhe as nuk kanë informacion se kush janë gërmuesit.

Por ata shprehen të gatshëm për restaurimin e këtij objekti.

“Sipas informacioneve të para, arkeologët vlerësojnë se kisha i takon kohës mesjetare dhe ngjason me ato bregdetare”.

Instituti Arkeologjik i Kosovës menjëherë ka filluar të punojë në këtë lokacion.

Sipas Rexhës, ky monument do të gëzojë mbrojtje ligjore dhe se shumë shpejt do të fillojnë me gërmime shtesë në këtë lokacion, ku do të jepen informata të sakta sa i përket kohës së ndërtimit të këtij objekti të kultit.

Burimi: http://www.koha.net/kulture/12460/ne-li ... mesjetare/

User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 511
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Lajme Arkeologjike/Historike

#223

Post by TeuAL » Mon May 22, 2017 10:14 pm

TeuAL wrote:
Wed Aug 31, 2016 1:53 am
Mbreti Pirro dhe ushtaret e tij Kelte(Gale)

. . . vijon nga i njejti liber.

Desha te theksoj disa fakte qe lexohen ne kete liber:
1. Mbreti Pirro kishte ne ushtrine e tij edhe mercenare Kelte dhe keta ushtare qendruan me te deri ne fund te jetes se tij . . .
Ngjitja e pare eshte nga www dhe tregon monumente arkeologjike nga Gjirokastra. E dyta tregon nje monument Kelt nga parku arkeologjik "Burren National Park" ( Irlande ) i ndertuar me tekniken qe perdorej ne muret ciklopike antike. A mendoni qe ka ngjashmeri ne monumentet qe tregojne dy ngjitjet?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 511
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Lajme Arkeologjike/Historike

#224

Post by TeuAL » Fri Jul 07, 2017 3:39 am

Trojani Brutus ne Butrint

Legjenda "Eneida" e Virgjilit tregon per rrugetimin e trojaneve te Eneas nga Troja ne Butrint dhe me tej deri ne Rome. Keltet treguan legjenden e trojanit Brutus, nipit te Eneas, qe se bashku me trojanet e Butrintit udhetoi deri ne Britani ku keta trojane u strehuan perfundimisht. Geoffrey i Monmouth, ne shek. XII pas Krishtit, e shenoi legjenden e trojanit Brutus ne nje prej kronikave te tij.

Keto tregohen ne librin e Anthony Adolph, 2015.

----------------- Libri -----------------
Anthony Adolph
Brutus of Troy, and the Quest for the Ancestry of the British
Published by Pen & Sword, November 2015, 237 pages
----------------------------------------

Vijojne disa paragrafe nga fleta www e autorit.

" . . . In the 1st century BC, Emperor Augustus, who claimed direct descent from Aeneas, commissioned Virgil to write the epic poem the Aeneid. This tells of Aeneas’s long journey from Troy to Italy, including a sojourn in Buthrotum, which is now Butrint, Albania. Here, Aeneas discovered a colony of Trojans . . .
. . . Between 500 AD and 1135, when it was written down by Geoffrey of Monmouth in his "History of the Kings of Britain", a story had been developed for Brutus, as follows:
. . . Brutus had been made into a great grandson of Aeneas and grew up in Italy, where it was prophesied that he would found a great nation, . . . he was exiled, and made his way to Butrint.
. . . Brutus took the Trojan population of Butrint, and sailed away. Just to the south, on Lefkada, he found a sanctuary of Artemis (the Roman Diana) and prayed to her to tell him where to go. In a dream, she gave him the answer:

Brutus, beyond the setting of the sun,
Beyond the realms of Gaul, an island lies,
Cradled by Ocean’s waves.

Away he sailed and, after many adventures, Brutus came to Britain, and settled it with the Trojans from Butrint. The story was believed by everyone in Britain until at least the 1500s AD . . . "
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 511
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Lajme Arkeologjike/Historike

#225

Post by TeuAL » Sat Jul 29, 2017 3:35 pm

Zbulim arkeologjik në Durrës

Korrik 27, 2017
Top Channel Albania - Lajme

Një zbulim arkeologjik në Durrës(ndoshta nje pallat perandorak ose nje banje publike mendojne arkeologet) përforcon bindjen mbi rëndësinë dhe madhështinë e qytetit buzë Adriatikut edhe në periudhën e Antikitetit të vonë, kur Perandoria Bizantine përballej me një sërë problemesh dhe investime të tilla ishin të pazakonta.

www.youtube.com/watch?v=1GKyBJVNQfI&fea ... r_embedded

Post Reply

Return to “Arkeologji, antropologji”