"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

Lajme Arkeologjike/Historike

Arkeologjia dhe antropologjia janë disiplina të rëndësishme në fushën e historise, sillni të dhëna për to dhe zbulimet e bëra për një vështrim të bazuar të historisë.

Moderator: Mallakastrioti

Post Reply
User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 519
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Lajme Arkeologjike/Historike

#241

Post by TeuAL » Thu Feb 22, 2018 1:07 am

Duke lexuar rreth fenikasve ne librin:
----------------------------
Titulli: The Phoenicians: Under the Scientific Direction of Sabatino Moscati
Publ.: F. Bompiani, 1988.
----------------------------
Ne ndertim, vihet re qe pelqehej perdorimi i gurit ranor qe sharrohej ne blloqe ne gurore dhe transportohej lehte. Fleta ngjitur flet per kete.

A eshte prezent tek rrenojat arkeologjike, tek ne, kjo menyre ndertimi?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 519
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Lajme Arkeologjike/Historike

#242

Post by TeuAL » Mon Apr 02, 2018 3:52 am

Projekte të miratuara nga Këshilli Kombëtar i Arkeologjisë, 29 Mars, 2018
http://qsa.edu.al/site/?p=4596

Projektet per kerkime arkeologjike gjate 2018 :
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 519
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Lajme Arkeologjike/Historike

#243

Post by TeuAL » Mon Apr 02, 2018 3:56 am

Ka ndonje botim per rezultatet e kerkimeve arkeologjike te vitit 2017 ?

User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 519
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Lajme Arkeologjike/Historike

#244

Post by TeuAL » Tue Apr 03, 2018 1:13 am

TeuAL wrote:
Mon Apr 02, 2018 3:52 am
Projekte të miratuara nga Këshilli Kombëtar i Arkeologjisë, 29 Mars, 2018
http://qsa.edu.al/site/?p=4596

Projektet per kerkime arkeologjike gjate 2018 :
Pamjet ngjitur jane te dy prej gjetjeve arkeologjike te vitit 2017 dhe jane nga faqja www e Ministrise se Kultures.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 519
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Lajme Arkeologjike/Historike

#245

Post by TeuAL » Wed Apr 04, 2018 8:33 am

Monumente te neolitit ne Inverness_Scotland dhe Gavrinis_France. Me duket ngjasojne me tumat e zbuluara tek ne ne 2017(postuar me lart).
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 519
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Lajme Arkeologjike/Historike

#246

Post by TeuAL » Wed Apr 04, 2018 9:36 am

Nje monument prehistorik, nga Wellsi, i ngjashem me zbulimin ne Klos.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 519
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Lajme Arkeologjike/Historike

#247

Post by TeuAL » Tue May 01, 2018 7:25 am

http://qsa.edu.al/site/?p=4639

Kultet e Adriatikut (shek. III para Kr.- shek.VII pas Kr.)
18 Prill, 2018 Njoftime, QSA

Instituti i Arkeologjisë në bashkëpunim me Shkollën franceze të Romës dhe Universitetit Ausonius-Bordeaux-Montaigne organizojnë në datat 26-27-28 prill 2018, duke filluar nga ora 9:00, tryezën e rrumbullakët me temë: “Kultet e Adriatikut (shek. III para Kr.- shek.VII pas Kr.)”.

Tryeza e rrumbullakët do ti zhvillojë punimet në ambientet e Pallatit të Kulturës, sheshi “Iliria”, Durrës.

Abstrakt
Që prej tryezës së rrumbullakët të organizuar në Bordo, në vitin 1997, rreth “kulteve politeiste në Adriatik gjatë periudhës romake”, vendi që kanë zënë besimet në konferenca të mëdha ndërkombëtare ose rajonale të Adriatikut, kanë qenë pak apo aspak i dukshëm, në një kohë kur të dhënat rreth tyre janë shtuar veçanërisht falë botimeve të reja në fushën e epigrafisë. Përveç kësaj, një masë e të dhënave të reja, te shpërndara nëpër botime të shumta, po i pasurojnë vazhdimisht çështjet që ngrihen rreth besimeve.

Pikërisht, në kontekstin e Atlasit të informatizuar të Adriatikut të lashtë – AdriAtlas (Adriaticummare.org) dhe me rastin e takimit të tij të përvitshëm, u vendos organizimi i tryeze të re të rrumbullakët, në Durrës, Shqipëri, me ftesë të Institutit të Arkeologjisë (Tiranë) dhe me mbështetjen e Shkollës Franceze të Romës dhe Universitetit Ausonius-Bordeaux-Montaigne. Ndryshe nga tryeza e Bordosë, kuadri kronologjik shtrihet nga shek. III p.e.s. deri në shekullin e VII e.s., nga ardhja e Romës në atë të sllavëve në Adriatik.

Në këtë takim të specialistëve të Adriatikut nga Shqipëria, Kroacia, Franca, Italia dhe Sllovenia, synohet të hartohen sinteza të reja dhe të inkurajohen hulumtimet e reja në fushën e besimeve, brenda kësaj hapësire të gjerë, e cila është njëherazi një vend shkëmbimesh intensive dhe një mozaik rajonesh dhe popujsh të ndryshëm.
Në të njëjtën kohë, është një mundësi e mirë për t’u njohur me te dhëna të reja, apo për të ritrajtuar të dhënat ekzistuese, duke i botuar ato me rigorozitet. Ky takim është një rast i mirë, si për kumtuesit, ashtu edhe për prezantuesit e posterave, për të botuar harta të shpërndarjes së kulteve sipas fazave kronologjike, bazuar në të dhënat sasiore.

Programi dhe postera:
vijon . . .
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 519
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Lajme Arkeologjike/Historike

#248

Post by TeuAL » Tue May 01, 2018 7:28 am

. . . vijon
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 519
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Lajme Arkeologjike/Historike

#249

Post by TeuAL » Tue May 01, 2018 7:34 am

. . . vijon programi
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 519
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Lajme Arkeologjike/Historike

#250

Post by TeuAL » Mon May 28, 2018 10:13 am

Ku mund te lexojme per sa u tha me lart per kultet e Adriatikut ?

Dua te pyes edhe per mbreterit e Assyrise EssaRhaddon(ne fron: 698 BC -668 BC ) dhe djalin e tij AssuRadon te cilet jane personazhe te Bibles dhe qe kane pushtuar deri ne Mesdhe. Po ngjis fleten nr 28 nga libri i Rawlinson ku flitet per kete. Te kene arritur Bibliket AssuRadon edhe ne Adriatik ?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 519
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Lajme Arkeologjike/Historike

#251

Post by TeuAL » Mon May 28, 2018 10:18 am

TeuAL wrote:
Mon May 28, 2018 10:13 am
Ku mund te lexojme per sa u tha me lart per kultet e Adriatikut ?

Dua te pyes edhe per mbreterit e Assyrise EssaRhaddon(ne fron: 698 BC -668 BC ) dhe djalin e tij AssuRadon te cilet jane personazhe te Bibles dhe qe kane pushtuar deri ne Mesdhe. Po ngjis fleten nr 28 nga libri i Rawlinson ku flitet per kete. Te kene arritur Bibliket AssuRadon edhe ne Adriatik ?
. . . vijon
Ngjitur eshte titulli i librit te RAWLINSON qe kam permendur ne postimin me lart.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 519
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Lajme Arkeologjike/Historike

#252

Post by TeuAL » Tue May 29, 2018 8:05 am

. . . vijon

Fenikasit dhe asyrianet ne Mesdhe dhe Adriatik

Ne shek VII B.C. , dokumentet diplomatike te mbretit Esarhaddon te Assur-it tregojne se portet dhe rruget detare te fenikasve te qytetit Tyre, te pushtuar tashme nga Esarhaddon, kaluan nen zoterimin e asyrianeve(ketu hyjne edhe stacionet e detareve fenikas pergjate ketyre rrugeve). Pas asyrianeve, babilonasit dhe pas tyre perset pushtuan zoterimet fenikase ne Detin Mesdhe. Leka i madh i dha fund kesaj hegjemonie prandaj edhe u mireprit nga popujt e vendeve qe kishin vuajtur nen pushtimet asyriane, babilonase dhe perse.

Dihet qe fenikasit kishin rruge detare per ne Venecia, pra edhe stacione gjate rruges. Ndoshta ndonje dite arkeologet tane do zbulojne gjurme te stacioneve fenikase (qe me pas kaluan nen zoteimin e pushtuesve te tyre) pergjate bregdetit tone. Dy objekte nga "Muzeu Arkeologjik Durres" me duken si fenikase.
vijon . . .
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 519
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Lajme Arkeologjike/Historike

#253

Post by TeuAL » Tue May 29, 2018 8:15 am

. . . vijon

Ngjitjet jane objektet nga Muzeu Arkeologjik i Durresit qe kam permendur me lart
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 519
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Lajme Arkeologjike/Historike

#254

Post by TeuAL » Wed Jun 06, 2018 7:30 am

Mozaiku mural i amfiteatrit te Durresit dhe mozaiku ne Ravenna-San Vitale

Ngjitja tregon nje fragment nga mozaiku mural i Durresit dhe nje fragment mozaiku mural nga Ravenna ku paraqitet Perandori Ilir Justinian I. Me duket se burri ne fragmentin qe eshte vecuar i zmadhuar prej mozaikut te Durresit ngjason shume me Justinianin e mozaikut te Ravennes (pamjet jane nga www).
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 519
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Lajme Arkeologjike/Historike

#255

Post by TeuAL » Fri Jun 08, 2018 3:48 am

. . . vijon

Pamje te Perandorit Justinian ne kisha te ndertuara prej tij

Nje kishe-manastir e Shen Merise ne Levant-Saidnaya ku shihen Justiniani dhe Teodora. Ngjitjet nga www.

vijon . . .
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Post Reply

Return to “Arkeologji, antropologji”