Page 4 of 4

Re: Zeus' symbols and Albanian_Epirotes

Posted: Mon Feb 06, 2017 5:14 pm
by Zeus10
Zeusi, pergjate gjithe kohes, eshte thirrur me nje shumellojshmeri emrash, ku me te permendurit jane ZEUS dhe DIA. Por kjo perendi pellazge, therritej ndryshe ne mes te komuniteteve te ndryshme. Psh ne Krete ai njihej dhe me emrin ZAN, keshtu e dokumenton Arthur Cook ne librin e siperpermendur, i cili e cileson : "Nje forme e vjeter e emrit Zeus":

Image

Eshte interesante, sepse termi ZAN eshte termi geg per Ze, me te cilin shqiptaret shpjegojne emrin e hyut te lashte Zeus:

Image

Nderkohe po ne Krete, jane gjetur artifakte me emrin e Zeus, shoqeruar perkatesisht me fjalet ARBIOS dhe SKIPSION, qe ngjasojne shume me emrat e races shqiptare ne kohe te ndryshme:

Image

dhe

Ndersa per fjalen Arbion, Arthur Cook nuk eshte ne gjendje te jap burimin, per fjalen SKIPSION ai e lidh me fjalen SCEPTROS, nje nga simbolet e Zeus, perkrah shqiponjes, qe ne gjuhen tone ka te njejten rrenje me te dhe mendohet te jete elementi prej te cilit ka lindur termi yne kombetar.

Re: Zeus' symbols and Albanian_Epirotes

Posted: Tue Feb 07, 2017 1:54 pm
by TeuAL
Jupiteri i Dodones nga Jean Jacques Boissard

Ngjitjet jane nga libri (ne www):
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Title: Parnassus biceps: in cujus priore jugo mvsarvm deorvmqve præsidvm Hippocrenes ; in altero deorvm fatidicorvm Phoebadvm, et vatvm illvstriorum qui priscis seculis oraculis, & prædicitonibus claruerunt, imagines proponuntur ...
Authors: Jean Jacques Boissard, Theodor de Bry
Publisher: Sumptibus Wilhelmi Fitzeri, 1627
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Re: Zeus' symbols and Albanian_Epirotes

Posted: Tue Feb 07, 2017 2:03 pm
by TeuAL
Simboli i diellit tek veshja e Perandorit Ilir Anastas Durrsaku.

Tek diptiku konsullor i Perandorit Ilir Anastas dielli ze vend qendror tek veshja. Ngjitja eshte nga libri:
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Title Atlas of the Classical World
Editors Howard Hayes Scullard, A. A. M. van der Heyden
Publisher Nelson, 1962.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Re: Zeus' symbols and Albanian_Epirotes

Posted: Tue Feb 07, 2017 2:17 pm
by TeuAL
Jupiteri edhe me simbolin e diellit (vec rrufehedhesit), me emrin Taranis nderohej nga Keltet. Simboli i diellit te Bovilles ngjason me ate te Taranis te Kelteve. Dy ngjitjet ne vijim jane njera nga muzeu arkeologjik kombetar i Frances dhe tjetra nga nje muze i Avinjonit. Pamje te ngjashme shihen edhe ne monedha te Kelteve Ballkanas Scordisci.

Re: Zeus' symbols and Albanian_Epirotes

Posted: Mon Mar 20, 2017 11:19 pm
by IllyrianLegend
Zeus10 wrote:
Thu Mar 01, 2012 11:36 pm

SKEPTËR m.
Shkop i posaçëm, i gdhendur e i stolisur me gurë të çmuar e me ar, që e mbanin në dorë mbretërit si simbol të pushtetit e të sundimit të tyre.

"They are Nietzsche's over-men, these primitive Albanians — something between kings and tigers."
Skeptri, rrufeja, shqiponja dhe Zeusi, te gjitha nje simbol i lashte i permbledhur ne 1 fjale SHQIP. A eshte ky emri qe e therritem qe nga lashtesia, per te quajtur vetveten, kur raca jone e madhe filloi te shperbehej, me formimin e kombeve te reja? A mos ishte ky emer nje simbol bashkimi, per te gjithe ata qe dikur flisnin nje gjuhe dhe besonin te njejtin hy? Do e le ne gjykimin tuaj:
shih bashkengjitjen
A mundesh te ripostosh kete bashkangjitje Zeus10?