Page 2 of 3

Re: Simbolet e sterlashta ne kostumet shqiptare.

Posted: Sat Dec 29, 2012 5:34 pm
by rrëqebull
Image

Re: Simbolet e sterlashta ne kostumet shqiptare.

Posted: Sat Dec 29, 2012 7:42 pm
by rrëqebull
XHUBLETA
Veshja e Hyjneshës,
pjesë e trashëgimisë të banorëve të parë të Siujdhesës tonë!

Image

Re: Simbolet e sterlashta ne kostumet shqiptare.

Posted: Tue Jan 01, 2013 5:51 pm
by rrëqebull
Image

Re: Simbolet e sterlashta ne kostumet shqiptare.

Posted: Thu Jan 03, 2013 10:04 pm
by Arbëri
Shkruan
"Tatuazhe me elemente proshqiptare te Iliro-Trakeve edhe neper vendbanimet e Bosnjes"
Nga Muzeu i Zagrebit , Kroaci
Image

Re: Simbolet e sterlashta ne kostumet shqiptare.

Posted: Thu Jan 03, 2013 10:11 pm
by Arbëri
Arbëri wrote:Shkruan
"Tatuazhe me elemente proshqiptare te Iliro-Trakeve edhe neper vendbanimet e Bosnjes"
Nga Muzeu i Zagrebit , Kroaci
Image
Bosnian Catholic tattoos, ca. 1908 (Edith Durham)
Bosnian Catholic body tattooing, late 19th Century.
Durham, arguably one of the most important British writers on the culture of Albania, documented the existence of many tattooed Albanian Catholics, most of whom had migrated to the area from Bosnia to evade the Turks in the 15th century: “the bulk of these Catholic…tribes-folk, both men and women, are tattooed on the back of the hand, the forearm, or the breast with a cross; but never a plain cross. It has a crescent above and below it; or the arms terminate in small circles; or some in circles and some in crescents; or the cross is in the ‘sun-wheel’ form.” Durham stated that “most people said they did it because they were Catholics. One man remarked it was to ensure you Christian burial, if you died abroad.” When Durham asked what the meaning of the circle and crescent represented, she was told, “Dielli - the sun, and Hana - the moon. The cross was to show you were Christian.” A local priest offered, “They have a number of curious pagan beliefs which they will not tell me. I have found that they believe in two powers – Light and Darkness – which are in conflict – Good and Evil. These tattoos are in some way connected with it. So is the Serpent, which they sometimes tattoo and also draw on walls.”
Image
Article © 2010 Lars Krutak

Re: Simbolet e sterlashta ne kostumet shqiptare.

Posted: Thu Jan 03, 2013 10:38 pm
by Zeus10
Arbëri wrote:....... “Dielli - the sun, and Hana - the moon. .......
Diellin dhe Han-ën, i gjejme te adhuruara prej shqiptareve qe ne lashtesi.

Image

Ka shume mundesi qe Hana te therritej, DI-(H)ANA ose ne ""greqisht"" Diona ku rrokja nistore DI, eshte formalizimi ne gjuhe i konceptit te D(r)I-tës, perkatesisht:

Di-elli---->Δίας( ku ας eshte thjeshte nje prapashtese parazitive)
dhe
Di-(h)ona--->Διώνη

Koncepti i drites i sintetizuar ne rrokjen DI, ka dhene dhe kuptimin e peren-di-se, ose DI-asin, sepse gjithmone ka nje lidhje perceptive midis Di-asit(Zotave) dhe drites(dites, diturise).
http://arbenia.forumotion.com/t70-zeus-and-dione

Re: Simbolet e sterlashta ne kostumet shqiptare.

Posted: Fri Jan 04, 2013 12:17 am
by Mallakastrioti
Pasqyre Etruske "Herkuli duke pire prej gjirit te Heres" (Sipas zyrtares)
Shohim tre figura femerore:

Image

Muji ne folklorin shqiptar apo "Eposi i Kreshnikeve" eshte pikerisht figura qendrore e Eposit i cili fuqine e vet e merr prej qumeshtit qe pi prej gjirit te Zanave

Image

...dhe Zanat e Malit ishin pikerisht ato qe paraqiten perhere ne numrin tre ne Eposin shqiptar.
Atributet e tyre jane : DHIA E EGER dhe PELLUMBI, dhe pikerisht ne keto atribute qendron fuqia e tyre.

"Ne tri Dhi te egra qendron fuqia e Zanave dhe keto Dhi kane qime dhe brire te Arte dhe nga nje pellumb ne bark..."- (M. Tirta, Shtres. Mit. ne Ep. Shqip)

Gjithashtu mos te harrojme se ne gjetjet arkeologjike te ndryshme nder Ilire, paraqiten perhere Nimfat apo Zanat (numri tre) sikurse bariu Pan apo Silvani siç u pagezua prej Romakeve:

Image

...por te nje rendesie te veçante jane edhe monedhat gjetur ne Apolloni te Ilirise ku pikerisht rishfaqen keto Nimfa apo Zana perhere ne numrin tre
duke vallezuar perreth nje zjarri:

Image
Illyria, Apollonia AR Drachm. Mid 1st century BC. Bionos & Agonippos, magistrates. Laureate head of Apollo left; BIWNOS / Three nymphs, hand in hand, dancing around a fire;
...

Ne mos gaboj edhe vet Diau (Zeus) kur ish i mitur u rrit me qumeshtin e Dhise Amalti:

Image

...dhe ne se do shkojme nder zonat e thella malore apo rurale e te pyesim grate e vjetra apo plakat :
"Ne kohe te para, kur nje nene te re qe sapo kishte lindur, ne se i mungonte qumeshti amenor, si ushqente prodhin e vet?-pergjigja do jete perhere teje e thjeshte: " Qumeshti i Dhise perdoret ne keto raste,se vetem Dhia zgjedh ushqimin e vet dhe qumeshtin e ka te paster"
Shqiptaret e lashte e dinin kete gje, pra qe vet Diau u ushqye prej qumeshtit te Zanes (Dhise se eger)dhe keto Zana apo Nimfa kur shiheshin nder malet e tyre, ngjanin si qenie me fuqi Hyjnore!

Re: Simbolet e sterlashta ne kostumet shqiptare.

Posted: Fri Jan 04, 2013 12:33 am
by rrëqebull
Mallakastrioti wrote:Pasqyre Etruske "Herkuli duke pire prej gjirit te Heres" (Sipas zyrtares)
Shohim tre figura femerore:

Image

Muji ne folklorin shqiptar apo "Eposi i Kreshnikeve" eshte pikerisht figura qendrore e Eposit i cili fuqine e vet e merr prej qumeshtit qe pi prej gjirit te Zanave

Image

...dhe Zanat e Malit ishin pikerisht ato qe paraqiten perhere ne numrin tre ne Eposin shqiptar.
Atributet e tyre jane : DHIA E EGER dhe PELLUMBI, dhe pikerisht ne keto atribute qendron fuqia e tyre.

"Ne tri Dhi te egra qendron fuqia e Zanave dhe keto Dhi kane qime dhe brire te Arte dhe nga nje pellumb ne bark..."- (M. Tirta, Shtres. Mit. ne Ep. Shqip)

Gjithashtu mos te harrojme se ne gjetjet arkeologjike te ndryshme nder Ilire, paraqiten perhere Nimfat apo Zanat (numri tre) sikurse bariu Pan apo Silvani siç u pagezua prej Romakeve:

Image

...por te nje rendesie te veçante jane edhe monedhat gjetur ne Apolloni te Ilirise ku pikerisht rishfaqen keto Nimfa apo Zana perhere ne numrin tre
duke vallezuar perreth nje zjarri:

Image
Illyria, Apollonia AR Drachm. Mid 1st century BC. Bionos & Agonippos, magistrates. Laureate head of Apollo left; BIWNOS / Three nymphs, hand in hand, dancing around a fire;
...

Ne mos gaboj edhe vet Diau (Zeus) kur ish i mitur u rrit me qumeshtin e Dhise Amalti:

Image

...dhe ne se do shkojme nder zonat e thella malore apo rurale e te pyesim grate e vjetra apo plakat :
"Ne kohe te para, kur nje nene te re qe sapo kishte lindur, ne se i mungonte qumeshti amenor, si ushqente prodhin e vet?-pergjigja do jete perhere teje e thjeshte: " Qumeshti i Dhise perdoret ne keto raste,se vetem Dhia zgjedh ushqimin e vet dhe qumeshtin e ka te paster"
Shqiptaret e lashte e dinin kete gje, pra qe vet Diau u ushqye prej qumeshtit te Zanes (Dhise se eger)dhe keto Zana apo Nimfa kur shiheshin nder malet e tyre, ngjanin si qenie me fuqi Hyjnore!
Shum punim i mirë.Më ka mrekulluar kjo dritëshkronja e Marubit kur e kam parë për herë të parë. Mendoj se përputhet shkëlqyshëm me ato që thua ti dhe me ato që shkruan Mark Tirta:
Treshin si simbol ndër llirë e gjejmë dhe në jo pak objekte me natyrë fetare: Diana ilire, hyjni e natyrës së këtij vendi, vërehet në tre figura që zakonisht është quajtur Diana llire e dy nimfa, po që ndoshta më mirë do të ishte të quheshin Tri Diana llire, ashtu si i gjejmë ndër Shqiptarë: Tri Zana bashkë, një më të madhe e dy më të vogla.
Image

Re: Simbolet e sterlashta ne kostumet shqiptare.

Posted: Fri Jan 04, 2013 1:03 am
by Mallakastrioti
Te falenderoj Rreqebull!
Eshte me se e vertet se numri tre nder Zana sikurse Nimfa ndeshet ne te dyja raste, pra Mitologjine shqiptare sikurse artefaktet Ilire, por ka interes te veçante se edhe ne Dodone te lashte ndeshim numrin tre. Pra tre priftereshat e Dodones te cilat ndoshta ishin forma me arkaike e ketyre Zanave (Te Thenat?) e ne mos gaboj edhe ne rastin e Dodones shfaqet figura e pellumbit, sikurse ne rastin e Zanave qe nje nder atributet e tyre kishin kete shpend.

Re: Simbolet e sterlashta ne kostumet shqiptare.

Posted: Fri Jan 04, 2013 1:10 am
by rrëqebull
Mallakastrioti wrote:Te falenderoj Rreqebull!
Eshte me se e vertet se numri tre nder Zana sikurse Nimfa ndeshet ne te dyja raste, pra Mitologjine shqiptare sikurse artefaktet Ilire, por ka interes te veçante se edhe ne Dodone te lashte ndeshim numrin tre. Pra tre priftereshat e Dodones te cilat ndoshta ishin forma me arkaike e ketyre Zanave (Te Thenat?) e ne mos gaboj edhe ne rastin e Dodones shfaqet figura e pellumbit, sikurse ne rastin e Zanave qe nje nder atributet e tyre kishin kete shpend.
Asgjë.


Me vërte lidhen shumë gjëra, që si gjithmonë rrjedhin nga mjedisi shqiptar i lashtë, dhe po aty janë ruajtur.

Në ldihje me pëllumbat, këo ditë më rastisi të gjeja një lidhje të mundhsme midis fisit të Labeatësve me
LLABATAN m. zool., krahin.
Guhak. Rri si llabatan.
GUHAK m.
1. zool. Lloj pëllumbi i egër e shtegtar, me trup të mbuluar me pendë ngjyrë hiri në të kaltër dhe me krahë të larmë.

pst, sapo ta vodhën punimin dhe e kanë hedhur në fb (:P)

Re: Simbolet e sterlashta ne kostumet shqiptare.

Posted: Fri Jan 04, 2013 1:17 am
by Mallakastrioti
Sikurse "Leleget" shtegetar. Pra mund te jete e mundur qe edhe Labeatet te kishin marre apo dhene emrin ketij shpendi.

(Nuk ka rendesi, le ta vjedhi autori shkrimin dhe ta publikoje ne FB, tek e fundit do i dalin lakrat sheshit qe shkrimi eshte i "tjeterkujt" :)

Re: Simbolet e sterlashta ne kostumet shqiptare.

Posted: Fri Jan 04, 2013 1:32 am
by rrëqebull
Mallakastrioti wrote:Sikurse "Leleget" shtegetar. Pra mund te jete e mundur qe edhe Labeatet te kishin marre apo dhene emrin ketij shpendi.

(Nuk ka rendesi, le ta vjedhi autori shkrimin dhe ta publikoje ne FB, tek e fundit do i dalin lakrat sheshit qe shkrimi eshte i "tjeterkujt" :)
Natyrisht që emrat e kafshëve, jo vetëm të shpendëve, i hasim gjithandej nëpër fiset parake, ashtu si dhe në emrat e përveçëm shqiptar. Zogjt, sidomos ata të mjediseve ujore, janë simbole pjellorie femërore, ashtu si gjarpëri, mashkullore.

(do i dalin lakrat, se fundja nga Mallakastra është dhe ai që e hodhi në fb :P)

Re: Simbolet e sterlashta ne kostumet shqiptare.

Posted: Mon Jan 21, 2013 4:46 pm
by rrëqebull
Simbolet pagane iliroshqiptare që pasi kaluan tek Perandoria Romake përmiet Perandorëve Ilirë, u bënë simbole të Bizantit. Nga ky, i Perandorisë Osmane(që zaptoi Bizantin) dhe, nga kjo, i flamurit të Turqisë, si trashëgimtare e Osmanëve.

Kurse ne, si i thonë Malësoret Edith Durhamit: Ne e kena pas gjithmonë.
«Nuset e martuara katolike të Malsisë së Madhe mbajnë një qëndismë gjysmëhëne argjendi ose floriri tek kësula e tyre. Ato betohen dhe qartësojnë që kjo nuk ka të bëjë asgjë me turqit:"Âsht traditë e jona. E kena pas gjithmonë"
Nuk kalon shumë kohë, pasi të jetosh me fisnikun verior, pa zbuluar që ai e zbaton fenë(musl. a krist.) veç si lustër të jashtëm më se sipërfaqësor. Ai ndjek më shumë bestytnitë e mistershme dhe besimet e ruajtura në brendësinë e tijë, dhe nuk pyet për hoxhë a prift kur mësimet e këtyre vozitin kundër botëkuptimit të tijë shqiptar në lidhje me mënyrën se-si-ecën-bota» Edith Durham, 1908
Image

Re: Simbolet e sterlashta ne kostumet shqiptare.

Posted: Sat Jan 26, 2013 8:23 pm
by rrëqebull
Vazhdimësia iliro-shqiptare e dëshmuar edhe nga krehja e flokëve të një princeshe ilire nga fisi i Lekës Mahëdhôn, e njëjtë me atë të princeshave të Maleve Shqiptare.

Image

Re: Simbolet e sterlashta ne kostumet shqiptare.

Posted: Mon Feb 18, 2013 4:32 pm
by Arbëri
Mallakastrioti wrote:Rastesisht hasa ne kete foto interesante. Personalisht nuk di ne se kjo koke njeriu me qeleshe (tipike Labe) eshte gjetur ne varret e Elimeve apo Jelimeve (varre te cilat kane ekzistuar jo vetem ne Vranisht por edhe Terbaç).

Une kuptoj perse anashkalohet aspekti studimor lidhur Elimeve (Hyllejve), pra nje kerkim profesional lidhur ketij fisi te rendesishem se lashtesise (apo disa fisve, pasi nuk mendoj se ishte vetem nje fis), por nuk dua te mendoj se injorimi do vazhdoje gjate prej institucioneve zyrtare perkatese (ne kohen e diktatures komuniste ne Terbaç te Vlores u shkaterruan ato qe quheshin "varre te Jelimeve" prej "arkeologeve" te regjimit, dhe nje Zot e di perse!!!!!---Perse duhet te kete frike gati gjithe Bota prej Jelimeve?

Image
Aleksandri i madh , me Hene dhe Diell ne Plis
Nelson-Atkins Muzeu i Artit, Kansas City, Missouri, USA.

Image

Edhe nje lidhje tjeter me simbolet ne foto ne kete faqe : viewtopic.php?p=36276#p36276

Ne nder kohe edhe nje foto te ngjashme e gjeta : http://www.flickr.com/photos/menesje/29 ... otostream/