Page 3 of 3

Re: Simbolet e sterlashta ne kostumet shqiptare.

Posted: Sun May 12, 2013 1:31 pm
by Arbëri
National Geographic : http://ngm.nationalgeographic.com/ngm/p ... 7015/view/

Nuset e pikturuara në Kosovë - A është kjo një traditë shqiptare?

Image Image
Fotot nga: Nita Zeqiri
Një traditë 1000 vjet e lashtë, kaluar nga brezi në brez deri në ditët e sotme, në Donje Ljubinje-n e largët, në Zhupa, në Jug të Kosovës. Sot, kjo traditë është në prag të zhdukjes, pasi vetëm një grua 65 vjeçare vazhdon të përgatisë nuse, sipas kësaj tradite. Fytyra e nuses është e pikturuar me shumë shtresa të mrekullueshme ngjyrash. Tre rrathët e artë simbolizojnë ciklet e jetës, të lidhur njëri me tjetrin nëpërmjet linjave të arta, të cilat njeriu i kalon në kohëzgjatjen e jetës së vet. Rrathët e brendshëm të kuq, janë simbolet e pjellorisë, prej nga ku pikat e kuqe dhe blu lindin dhe e tërë fytyra mbulohet prej tyre, duke i uruar asaj (nuses) një familje të lumtur e të shëndetshme.
Vendi: Kosovë, Donje Lubinje, Prizren, Zhupa, Kosova e Jugut

------------------------------------------

Photo and caption by Nita Zeqiri
A tradition a 1000 years Old, passed on to generations of today's remote Donje Ljubinje in Zhupa area in South Kosovo. Today, this tradition is at the verge of extinction as only a 65yrs old Lady continues preparing young Brides according to their traditions.The Brides face is painted in many beautiful layers of colors.3 Golden circles symbolizing cycles of life tied to one another by golden roads that one crosses over their lifetime.The inner red circles are symbols of fertility where red&blue dots are born from and the whole face is covered by them wishing her a healthy and a happy family.
Location: Kosovo, Donje Lubinje, Prizren, Zhupa, South Kosovo

Re: Simbolet e sterlashta ne kostumet shqiptare.

Posted: Mon May 13, 2013 9:36 pm
by Arbëri
bardus wrote:Arber,interesant ai simboli ne qeleshe,edhe njehere tjeter ke sjelle Leken e Madh

me qeleshe me ate simbol fotot e te cilave po i permbledh ne te njejtin vend.

Po aty, eshte edhe flamuri shqiptar me gjysem hene mbi shqiponje.A eshte flamuri i kaloresve shqiptare te quajtur stradiote ,qe s`kane lene vend te Europes pa shkuar?


Image
Falemnderit Bardus per kete illustrim fantastik !
Ka diku me hene dhe yll ne forum te postuara pervetem se ne kete postim te kjo faqe : viewtopic.php?p=36276#p36276 , ose te libri i Aristid Kola kam hasur shume simbole me hene dhe yll .

E solla ketu postimin tend se me beri pershtypje kjo valle e lashte :
Image
me mundesat e Shkupit qe e kane valle tradicionale para se te fillon lufta ne mundje ne kete video : viewtopic.php?p=37147#p37147

Re: Simbolet e sterlashta ne kostumet shqiptare.

Posted: Tue May 14, 2013 12:24 pm
by Mallakastrioti
Arbëri wrote:
bardus wrote:Arber,interesant ai simboli ne qeleshe,edhe njehere tjeter ke sjelle Leken e Madh

me qeleshe me ate simbol fotot e te cilave po i permbledh ne te njejtin vend.

Po aty, eshte edhe flamuri shqiptar me gjysem hene mbi shqiponje.A eshte flamuri i kaloresve shqiptare te quajtur stradiote ,qe s`kane lene vend te Europes pa shkuar?


Image
Falemnderit Bardus per kete illustrim fantastik !
Ka diku me hene dhe yll ne forum te postuara pervetem se ne kete postim te kjo faqe : viewtopic.php?p=36276#p36276 , ose te libri i Aristid Kola kam hasur shume simbole me hene dhe yll .

E solla ketu postimin tend se me beri pershtypje kjo valle e lashte :
Image
me mundesat e Shkupit qe e kane valle tradicionale para se te fillon lufta ne mundje ne kete video : viewtopic.php?p=37147#p37147
Mendimi im eshte se ne kete lloj valle tipike shqiptare, kemi te bejme me nje imitim te levizjeve te lejlekut. Keto levizje te ketij shpendi i gjejme edhe ne Artet Marciale, pra arte luftarake ne te cilat ky shpend imitohet:

Re: Simbolet e sterlashta ne kostumet shqiptare.

Posted: Mon Jun 17, 2013 7:48 pm
by Mallakastrioti
"Hyjnesha e trefishte", Diana e trefishte, sikurse tre Dianat ILire, sikurse tre Zanat e Malit, sikurse tre gjokset femerore simbol i cili ndeshet nder kostume te grave shqiptare deri ne ditet tona. Artemisa (e keshtuquajtur greke) apo Diana ( e keshtuquajtur romake) e cila shume here paraqitet si Hyjneshe e trefishte. Por ne mitologjine shqiptare ndeshim diçka teje interesante lidhur simbolizmit te trefishte:
"...Zoja Prende. besohej se ylberi ishte brezi apo shoka e asaj Zonje, te cilin ajo e ndente ne hapesiren qiellore. Prandaj edhe ylberi quhet edhe Brezi i Zojes (ne Veri), Shoka e Zojes (ne Veri), Brezi i Perendise (ne Cameri) etj...
Meqenese te ylberi bien ne sy tri ngjyra, mendohej se Zoja prende mbante ne ate brez tri hire, qe i jepnin tere ate bukuri. Kur i duhej pastaj te endej neper hapesiren qiellore, ajo futej brenda nje shkolke detare, te cilen e terhiqnin dallendyshet..."

Image

Re: Simbolet e sterlashta ne kostumet shqiptare.

Posted: Mon Jun 17, 2013 8:23 pm
by pirro
shikojei eshte shume interesantgjithcka filloj me nje folje, pra me nje te folur, pra me nje ze pra me zeus-in. Ne shqip gjithcka ka me shume kuptim!

Re: Simbolet e sterlashta ne kostumet shqiptare.

Posted: Wed Jun 18, 2014 10:27 am
by bardus
Arbëri wrote:

Aleksandri i madh , me Hene dhe Diell ne Plis
Nelson-Atkins Muzeu i Artit, Kansas City, Missouri, USA.

Image

Edhe nje lidhje tjeter me simbolet ne foto ne kete faqe : viewtopic.php?p=36276#p36276

Ne nder kohe edhe nje foto te ngjashme e gjeta : http://www.flickr.com/photos/menesje/29 ... otostream/

Afro 2300 vjet me vone ,simbolet ilire te Aleksandrit Madh , na jepen edhe nga Marubi,

tek kjo foto e malesores me xhublete.

Image

https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/ ... 8077_n.jpg

Re: Simbolet e sterlashta ne kostumet shqiptare.

Posted: Wed Jun 18, 2014 12:36 pm
by rrëqebull
bardus wrote:
Arbëri wrote:

Aleksandri i madh , me Hene dhe Diell ne Plis
Nelson-Atkins Muzeu i Artit, Kansas City, Missouri, USA.

Image

Edhe nje lidhje tjeter me simbolet ne foto ne kete faqe : viewtopic.php?p=36276#p36276

Ne nder kohe edhe nje foto te ngjashme e gjeta : http://www.flickr.com/photos/menesje/29 ... otostream/

Afro 2300 vjet me vone ,simbolet ilire te Aleksandrit Madh , na jepen edhe nga Marubi,

tek kjo foto e malesores me xhublete.

Image

https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/ ... 8077_n.jpg
Edith Durham, High Albania And Its Customs, 1908 wrote:The Christian married women of Maltsia e
madhe wear a crescent of silver filagree or of gold braid on their caps. They vow
and declare that this has nothing to do with the Turk : " It is our custom. We
have always done it."
Edith Durham, High Albania, 1909 wrote:On the head is a flat black cap on the crown of which is sewn a crescent, or a double crescent, of silver-gilt filagree. Or a similar design is worked in gold thread. This crescent the Christian women say they have always worn, and that it is not Turkish. In this they are probably correct. The crescent and sun are very commonly tattooed together with the cross on all these Christian tribes-folk, men and women. This seems to be the remnant of some old pre-Christian belief not connected with Mahomedanism at all.
Edhe Edith Durhami, në këto dy veprat e saj (Shqipnia e Epërme, dhe Shqipnia e Epërme dhe Doket e Saj),
e përmend dhe e shpjegon shumë mirë dhe qart që ky është një simbol krejt para-abrahamik, që s'ka të bëjë asgjë as me kristianizmin as me muhametizmin.

Pra është iliroshqiptar

Dhe për këtë kemi qenë të ndërgjegjshëm dhe e kemi ditë nga hera edhe vet.
Malësoret vet i tregonin asaj se ky simbol nuk ka të bëjë asgjë me turqit: «Âsht traditë e jona. E kena pas gjithmon».

Re: Simbolet e sterlashta ne kostumet shqiptare.

Posted: Fri Jan 18, 2019 3:54 am
by Arbëri
Bujku me Plis duke punuar arën' njejte si ne video te grupit nga Negotini i Gostivarit :
49555770_1955188721261639_3486076133546393600_n (1).jpg
Nga minuta 0:55