Page 1 of 3

Simbolet e sterlashta ne kostumet shqiptare.

Posted: Sat Sep 17, 2011 8:54 pm
by Zeus10
Shkeputur nga libri i nje autoreje shqiptare, po sjelle disa foto te veshjeve shqiptare, me simbole te mocme, qe provojne trashegimine tone te sterlashte:

Image
Image

Te ben sidomos pershtypje svastika, qe eshte nje nga simbolet e krijimit dhe ka te beje me besimet shume te lashta, shume me perpara feve te tanishme.

Shenim: do i lutesha moderatoreve, qe nese kemi ndonje teme me svastiken, ta bashkengjisin kete postim atje.

Re: Simbolet e sterlashta ne kostumet shqiptare.

Posted: Tue Nov 13, 2012 12:17 am
by rrëqebull
Image

Re: Simbolet e sterlashta ne kostumet shqiptare.

Posted: Tue Nov 13, 2012 12:18 am
by rrëqebull
Simbolet 8 000 vjeçare të kulturës neolitike ballkanase në veshjet popullore Shqiptare
Image

Re: Simbolet e sterlashta ne kostumet shqiptare.

Posted: Tue Nov 13, 2012 12:21 am
by rrëqebull
Kulti i kalit për shumë studimtar ka një bazë të gjerë shtrirjeje në popuj dhe vende të ndryshme, por Fetusi, në shekullin e II para e.s. , shkruante se perëndia e Neptunit më parë ndër fiset ilire quhej hippius, që do të të thotë “me kalërue, me hip”.
Kështu shprehet dhe studimtari austriak, Karl Traimer:<<Vetë emri 'hipus', që quhet kali, lidhet me foljen “hip”, domethën të kalërosh.>>
[marrë nga http://fejashqiptare.org/]

Image

Re: Simbolet e sterlashta ne kostumet shqiptare.

Posted: Tue Nov 13, 2012 12:22 am
by rrëqebull
Image

Re: Simbolet e sterlashta ne kostumet shqiptare.

Posted: Tue Nov 13, 2012 12:26 am
by Arbëri
Image

Re: Simbolet e sterlashta ne kostumet shqiptare.

Posted: Tue Nov 13, 2012 12:29 am
by rrëqebull
Image

Re: Simbolet e sterlashta ne kostumet shqiptare.

Posted: Wed Nov 14, 2012 8:37 pm
by rrëqebull
Një rëndësi të veçantë kanë këto gjetje mbresëlënse që i përkasin fisit ilir të Daunëve.
Ato na paraqesin me një trajtëlexueshmëri të përkryer, dhuntinë artbërëse të parardhësve tanë, që ende sot pasqyrohet dhe ruhet plotësisht tek simbole
t, vizatregimet, arturinat dhe veshjet tona kombëtare.
Plotpërmbajtja vizatreguese e këtyre kryeveprave ilire në gur të 2800 vjetve më parë, është e krahasueshme, madje e njëjtë, me atë të simbolikës së paranikve të grave shqiptare dhe të Xhubletës, siç tregojnë për shëmbull, svastikat, ylli gjashtcepsh dhe zogjtë sqep-më-sqep.
LASHTËSIA VAZHDON!

Image

Re: Simbolet e sterlashta ne kostumet shqiptare.

Posted: Fri Nov 16, 2012 11:13 pm
by rrëqebull
Image

Re: Simbolet e sterlashta ne kostumet shqiptare.

Posted: Sat Dec 22, 2012 10:46 pm
by rrëqebull
Image

Image

Image

Re: Simbolet e sterlashta ne kostumet shqiptare.

Posted: Sun Dec 23, 2012 10:31 am
by bardus
Rreqebull,ajo qe me habit tek postimi nr,8 eshte pamja e kesaj dickaje te paspjegueshme ,cfaredo qe eshte me duket interesante.

Image

Re: Simbolet e sterlashta ne kostumet shqiptare.

Posted: Sun Dec 23, 2012 12:38 pm
by rrëqebull
bardus wrote:Rreqebull,ajo qe me habit tek postimi nr,8 eshte pamja e kesaj dickaje te paspjegueshme ,cfaredo qe eshte me duket interesante.

Image


Mendoj se mund të jenë shtiza/biza për të punar leshin..
Bukuria e këtyre gurgdhendjeve ilire është se në ato ne mund të shikojmë që gratë ilire përdornin, jo vetëm të njëjtat shkrola tona, por edhe një veshje që ka gjasa të jetë Xhubletë! Pra padyshim ato dinin të punonin me shtiza.

Re: Simbolet e sterlashta ne kostumet shqiptare.

Posted: Sun Dec 23, 2012 4:01 pm
by rrëqebull
rrëqebull wrote:Image
Porsi këto, në qilimet traditore të Drenicës
Image

Re: Simbolet e sterlashta ne kostumet shqiptare.

Posted: Fri Dec 28, 2012 8:19 pm
by rrëqebull
Image

Re: Simbolet e sterlashta ne kostumet shqiptare.

Posted: Fri Dec 28, 2012 9:37 pm
by Mallakastrioti
Rastesisht hasa ne kete foto interesante. Personalisht nuk di ne se kjo koke njeriu me qeleshe (tipike Labe) eshte gjetur ne varret e Elimeve apo Jelimeve (varre te cilat kane ekzistuar jo vetem ne Vranisht por edhe Terbaç).

Une kuptoj perse anashkalohet aspekti studimor lidhur Elimeve (Hyllejve), pra nje kerkim profesional lidhur ketij fisi te rendesishem se lashtesise (apo disa fisve, pasi nuk mendoj se ishte vetem nje fis), por nuk dua te mendoj se injorimi do vazhdoje gjate prej institucioneve zyrtare perkatese (ne kohen e diktatures komuniste ne Terbaç te Vlores u shkaterruan ato qe quheshin "varre te Jelimeve" prej "arkeologeve" te regjimit, dhe nje Zot e di perse!!!!!---Perse duhet te kete frike gati gjithe Bota prej Jelimeve?

Image