"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

Luftetaret Ilire ne garden e Perandorit Lucius Septimius Severus

Arkeologjia dhe antropologjia janë disiplina të rëndësishme në fushën e historise, sillni të dhëna për to dhe zbulimet e bëra për një vështrim të bazuar të historisë.

Moderator: Mallakastrioti

Post Reply
User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 800
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Luftetaret Ilire ne garden e Perandorit Lucius Septimius Severus

#1

Post by TeuAL » Sat Aug 20, 2022 11:20 am

Perandori i Romes Lucius Septimius Severus (193-211 AD) dhe Garda e tij Ilire

Me ka lene mbrese maredhenia e luftetareve Ilire me perandorin L. S. Severus. Do citoj nga libri:
---------- Libri ------------
Titulli : The Life and Reign of the Emperor Lucius Septimius Severus (Roman emperor from 193 to 211 AD)
Autori: Maurice Platnauer
Publ. : H. Milford, Oxford University Press, 1918.
------------------------------

Do citoj nga fletet e ketij libri me numra 66, 68, 114, 158 dhe 166 ku flitet per vleresimin e larte qe kishte perandori me origjine fenikase per luftetaret e tij "Illyrians".

Ne fleten nr 66 (ngjitje) thuhet:
fleta nr. 66
" . . . Lucius Septimius Severus (perandor i Romes nga viti 193 deri ne 211 AD) e mbajti fjalimin e pershendetjes, me rastin e zgjedhjes perandor, ne "Campus Martius" . Ai solli me vete ne Rome luftetaret e tij Illire.
Ushtaraket qe ishin ne Rome, ushtare dhe "praetoriane", nuk e kishin mbeshtetur Severusin ne rrugen e tij drejt fronit prandaj ai urdheroi qe ushtaret te paraqiteshin ne ceremoni me veshje civile dhe pa arme ndersa praetorianet i udhezoi te benin jete azilanti jashte Romes. Sapo ushtaret u paraqiten ne shesh me veshje civile dhe pa arme, u rrethuan nga luftetaret Ilire dhe u kritikuan nga perandori gjate fjalimit . . . "

vijon . . .
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Tolerancë zero të pavërtetës.

User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 800
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Luftetaret Ilire ne garden e Perandorit Lucius Septimius Severus

#2

Post by TeuAL » Sat Aug 20, 2022 11:31 am

TeuAL wrote:
Sat Aug 20, 2022 11:20 am
Perandori i Romes Lucius Septimius Severus (193-211 AD) dhe Garda e tij Ilire

Me ka lene mbrese maredhenia e luftetareve Ilire me perandorin L. S. Severus. Do citoj nga libri:
---------- Libri ------------
Titulli : The Life and Reign of the Emperor Lucius Septimius Severus (Roman emperor from 193 to 211 AD)
Autori: Maurice Platnauer
Publ. : H. Milford, Oxford University Press, 1918.
------------------------------
vijon . . .

. . . vijon

Do citoj nga fletet e ketij libri me numra 66, 68, 114, 158 dhe 166 ku flitet per vleresimin e larte qe kishte perandori me origjine fenikase per luftetaret e tij "Illyrians".

Ne fletet me numra 68, 114, 158 dhe 166 (ne ngjtje) thuhet:

Fleta nr. 68
" . . . Disa dite pasi Severusi hyri ne Rome populli filloi qe te shihte me dyshim, jo te pabaze, prezencen ne kryeqytet te luftetareve Ilire te perandorit . . . "

Fleta nr. 114
" . . . Pjesemarrja e legjionit Ilir "Aditrix" deshmohet nga shkrimi CIL. viii. 217 . . ."

Fleta nr. 158
" . . . Garden e re Severusi e formoi me luftetaret e tij Ilire . . . "

Fleta nr. 166
" . . . Deshmi epigrafike tregojne qe Iliret nuk ishin aspak me pak te civilizuar se sa Norican-asit(nga Noricum) . . . "

-----------
vijon . . .
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Tolerancë zero të pavërtetës.

User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 800
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Luftetaret Ilire ne garden e Perandorit Lucius Septimius Severus

#3

Post by TeuAL » Sat Aug 20, 2022 11:48 am

. . . vijon

Me terhoqen vemendjen ndertimet e shumta te L. S. Severusit, ne vecanti cisternat dhe banjat. Cisterna qe u ndertua me porosi nga ai ne Albalonga per legjionin e vendosur aty eshte e vecante dhe per nga forma dhe dimensionet duket si nje bazilike nentokesote(ngjitur).

vijon . . .
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Tolerancë zero të pavërtetës.

User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 800
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Luftetaret Ilire ne garden e Perandorit Lucius Septimius Severus

#4

Post by TeuAL » Thu Aug 25, 2022 12:18 pm

TeuAL wrote:
Sat Aug 20, 2022 11:48 am
. . . vijon

Me terhoqen vemendjen ndertimet e shumta te L. S. Severusit, ne vecanti cisternat dhe banjat.

vijon . . .
Po shkepus detaje(ngjitur) nga studimi i autores Silvia Aglietti per Albalongan. Detajet lidhen me ndertimet hidrike, banja - cisterna, te shekujve 2-3 AD.
-----------------
Studimi :
Albano. Il sistema di distribuzione delle acque
tra la tarda età repubblicana e il III secolo d.C.
Autore: Silvia Aglietti

Botimi :
AQUA.
L’approvvigionamento idrico e l’impatto nelle città romane del Lazio meridionale
Convegno di Studi
Sabato 22 novembre 2013
Gallicano nel Lazio - Castello di Passerano
-----
Atti a cura di: Massimiliano Valenti
Cura redazionale: Massimiliano Valenti
Progetto grafico e impaginazione: Franco Mascioli
© 2019 XI Comunità Montana del Lazio
ISBN 978-88-9004-867-8
--------------------------------------
vijon vizatimi i banjave te medha . . .
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Tolerancë zero të pavërtetës.

User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 800
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Luftetaret Ilire ne garden e Perandorit Lucius Septimius Severus

#5

Post by TeuAL » Thu Aug 25, 2022 12:27 pm

TeuAL wrote:
Thu Aug 25, 2022 12:18 pm
TeuAL wrote:
Sat Aug 20, 2022 11:48 am
. . . vijon

Me terhoqen vemendjen ndertimet e shumta te L. S. Severusit, ne vecanti cisternat dhe banjat.

vijon . . .
Po shkepus detaje(ngjitur) nga studimi i autores Silvia Aglietti per Albalongan. Detajet lidhen me ndertimet hidrike, banja - cisterna, te shekujve 2-3 AD.
-----------------
Studimi :
Albano. Il sistema di distribuzione delle acque
tra la tarda età repubblicana e il III secolo d.C.
Autore: Silvia Aglietti

vijon vizatimi i banjave te medha . . .
. . . vijon

Banjat e medha (figura 7.5 ne rreth blu ne postimin me lart) ne Albalonga prane Romes te ndertuara ne periudhen Severane per legjionin e vendosur ne kampingun aty prane.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Tolerancë zero të pavërtetës.

User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 800
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Luftetaret Ilire ne garden e Perandorit Lucius Septimius Severus

#6

Post by TeuAL » Thu Sep 08, 2022 11:59 pm

TeuAL wrote:
Sat Aug 20, 2022 11:31 am
TeuAL wrote:
Sat Aug 20, 2022 11:20 am
Perandori i Romes Lucius Septimius Severus (193-211 AD) dhe Garda e tij Ilire

Me ka lene mbrese maredhenia e luftetareve Ilire me perandorin L. S. Severus. Do citoj nga libri:
---------- Libri ------------
Titulli : The Life and Reign of the Emperor Lucius Septimius Severus (Roman emperor from 193 to 211 AD)
Autori: Maurice Platnauer
Publ. : H. Milford, Oxford University Press, 1918.
------------------------------
vijon . . .

. . . vijon

Do citoj nga fletet e ketij libri me numra 66, 68, 114, 158 dhe 166 ku flitet per vleresimin e larte qe kishte perandori me origjine fenikase per luftetaret e tij "Illyrians".

Ne fletet me numra 68, 114, 158 dhe 166 (ne ngjtje) thuhet:

Fleta nr. 68
" . . . Disa dite pasi Severusi hyri ne Rome populli filloi qe te shihte me dyshim, jo te pabaze, prezencen ne kryeqytet te luftetareve Ilire te perandorit . . . "

Fleta nr. 114
" . . . Pjesemarrja e legjionit Ilir "Adiutrix I" deshmohet nga shkrimi CIL. viii. 217 . . ."

Fleta nr. 158
" . . . Garden e re Severusi e formoi me luftetaret e tij Ilire . . . "

Fleta nr. 166
" . . . Deshmi epigrafike tregojne qe Iliret nuk ishin aspak me pak te civilizuar se sa Norican-asit(nga Noricum) . . . "

-----------
vijon . . .
Ne ngjitje(nga www) eshte pamja e nje luftetari nga legjioni Ilir "Adiutrix I".
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Tolerancë zero të pavërtetës.

User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 800
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Luftetaret Ilire ne garden e Perandorit Lucius Septimius Severus

#7

Post by TeuAL » Sun Sep 11, 2022 9:14 am

TeuAL wrote:
Thu Aug 25, 2022 12:18 pm
TeuAL wrote:
Sat Aug 20, 2022 11:48 am
. . . vijon

Me terhoqen vemendjen ndertimet e shumta te L. S. Severusit, ne vecanti cisternat dhe banjat.

vijon . . .
Po shkepus detaje(ngjitur) nga studimi i autores Silvia Aglietti per Albalongan. Detajet lidhen me ndertimet hidrike, banja - cisterna, te shekujve 2-3 AD.
-----------------
Studimi :
Albano. Il sistema di distribuzione delle acque
tra la tarda età repubblicana e il III secolo d.C.
Autore: Silvia Aglietti

Botimi :
AQUA.
L’approvvigionamento idrico e l’impatto nelle città romane del Lazio meridionale
Convegno di Studi
Sabato 22 novembre 2013
Gallicano nel Lazio - Castello di Passerano
-----
Atti a cura di: Massimiliano Valenti
Cura redazionale: Massimiliano Valenti
Progetto grafico e impaginazione: Franco Mascioli
© 2019 XI Comunità Montana del Lazio
ISBN 978-88-9004-867-8
Gjith sa eshte thene me sjell ne mendje kompleksin e banjave romake qe u zbuluan ne Durres gjate punimeve per ndertimin e teatrit "A. Moisiu". Teatri u ndertua mbi kolona per te mos demtuar banjat qe u bene te vizitueshme. Ngjitur jane pamje te banjave gjate zbulimit dhe pas ndertimit te teatrit. Pamjet jane nga guidat per turiste ne Durres.

Nje kompleks i tille banjash duhet te kete pasur prane edhe depon e furnizimit me uje (cisternen). Po ashtu, dij qe gjate punimeve per ndertimin e nje godine prane teatrit " A. Moisiu" ne Durres, ndermjet teatrit dhe bibliotekes se qytetit, rreth 30 e ca vite me pare, u pane rrenoja te nje objekti antik qe ngjasonte me nje bazilike. Te kete qene cisterne e ngjashme me ate qe eshte ne Albano prane Romes, qe ngjason me nje bazilike nentokesore?
A ka ndonje pamje te rrenojave te ketij objekti antik qe ka mbetur ne kujtesen e Durresit?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Tolerancë zero të pavërtetës.

User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 800
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Luftetaret Ilire ne garden e Perandorit Lucius Septimius Severus

#8

Post by TeuAL » Mon Sep 19, 2022 10:27 pm

TeuAL wrote:
Sat Aug 20, 2022 11:31 am
TeuAL wrote:
Sat Aug 20, 2022 11:20 am
Perandori i Romes Lucius Septimius Severus (193-211 AD) dhe Garda e tij Ilire

Me ka lene mbrese maredhenia e luftetareve Ilire me perandorin L. S. Severus. Do citoj nga libri:
---------- Libri ------------
Titulli : The Life and Reign of the Emperor Lucius Septimius Severus (Roman emperor from 193 to 211 AD)
Autori: Maurice Platnauer
Publ. : H. Milford, Oxford University Press, 1918.
------------------------------
vijon . . .

. . . vijon

Do citoj nga fletet e ketij libri me numra 66, 68, 114, 158 dhe 166 ku flitet per vleresimin e larte qe kishte perandori me origjine fenikase per luftetaret e tij "Illyrians".

Ne fletet me numra 68, 114, 158 dhe 166 (ne ngjtje) thuhet:

Fleta nr. 68
" . . . Disa dite pasi Severusi hyri ne Rome populli filloi qe te shihte me dyshim, jo te pabaze, prezencen ne kryeqytet te luftetareve Ilire te perandorit . . . "

Fleta nr. 114
" . . . Pjesemarrja e legjionit Ilir " I Aditrix" deshmohet nga shkrimi CIL. viii. 217 . . ."

Fleta nr. 158
" . . . Garden e re Severusi e formoi me luftetaret e tij Ilire . . . "

-----------
vijon . . .

Gjetje arkeologjike qe deshmojne vleresim te larte per luftetaret nga Iliria gjate periudhes se dinastise perandorake Severane [193 - 235] :
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Tolerancë zero të pavërtetës.

User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 800
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Luftetaret Ilire ne garden e Perandorit Lucius Septimius Severus

#9

Post by TeuAL » Mon Sep 19, 2022 10:44 pm

. . . vijon

Me vjen nder mend qe periudha e dinastise Severane pasohet nga nje periudhe 50 vjecare anarkie pas se ciles vjen ne fronin e perandorit Diokleciani nga Iliria dhe me tej vazhdon periudha e perandoreve Ilire, te pakten deri ne shekullin e shtate.
Tolerancë zero të pavërtetës.

User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 800
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Luftetaret Ilire ne garden e Perandorit Lucius Septimius Severus

#10

Post by TeuAL » Mon Sep 19, 2022 11:42 pm

TeuAL wrote:
Sun Sep 11, 2022 9:14 am
TeuAL wrote:
Thu Aug 25, 2022 12:18 pm
TeuAL wrote:
Sat Aug 20, 2022 11:48 am
. . . vijon

Me terhoqen vemendjen ndertimet e shumta te L. S. Severusit, ne vecanti cisternat dhe banjat.

vijon . . .
Po shkepus detaje(ngjitur) nga studimi i autores Silvia Aglietti per Albalongan. Detajet lidhen me ndertimet si banja, cisterna, fontana etj te shekujve 2-3 AD.
-----------------
Studimi :
Albano. Il sistema di distribuzione delle acque
tra la tarda età repubblicana e il III secolo d.C.
Autore: Silvia Aglietti

Botimi :
AQUA.
Gjith sa eshte thene me sjell ne mendje kompleksin e banjave romake qe u zbuluan ne Durres gjate punimeve per ndertimin e teatrit "A. Moisiu" . . .
Ka deshmi te shkruara, te gjetura ne Durres, per punime te medha publike ne rruge, ujesjellesa, fontana etj. te kryera ne periudhen e perandorit Severus Alexander[ 222–235 ]. Nje nga keto eshte pllaka e gjetur ne fontanen e Arapajt ne Durres te cilen e pershkruan Heuzey. Po ngjis fleten 387, nga libri i Leon Heuzey, publikuar ne 1864.
------ Libri ne https://archive.org ---------
Mission archéologique de Macédoine : ouvrage accompagné de planches
by Heuzey, Léon

Publication date: 1864
Topics: Macedonia
Publisher Paris : Firmin-Didot
Collection: opensource
Language: French
---------------------------
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Tolerancë zero të pavërtetës.

User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 800
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Luftetaret Ilire ne garden e Perandorit Lucius Septimius Severus

#11

Post by TeuAL » Mon Oct 24, 2022 8:52 am

TeuAL wrote:
Sat Aug 20, 2022 11:31 am
Perandori i Romes Lucius Septimius Severus (193-211 AD) dhe Garda e tij Ilire
Me ka lene mbrese maredhenia e luftetareve Ilire me perandorin L. S. Severus. Do citoj nga libri:
---------- Libri ------------
Titulli : The Life and Reign of the Emperor Lucius Septimius Severus (Roman emperor from 193 to 211 AD)
Autori: Maurice Platnauer
Publ. : H. Milford, Oxford University Press, 1918.
------------------------------
vijon . . .
Ne artikullin qe po ngjis, ne fleten nr. 2, autori J.C.N. Coulston, ve ne dukje se:
. . . gjate periudhes Severane dhe ne vazhdim, Iliret u shquan si luftetaret me te mire te ushtrise se Romes . . . dhe si shpetimtaret e perandorise ne shekullin 3 AD . . .


Artikulli: "Roman Rule and Civic Life: Local and Regional Perspectives".
Autori: J.C.N. Coulston.
Publ.: https://brill.com
27 May 2019 by Brill. ... By: J.C.N. Coulston. Pages: 133–152
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Tolerancë zero të pavërtetës.

User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 800
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Luftetaret Ilire ne garden e Perandorit Lucius Septimius Severus

#12

Post by TeuAL » Mon Oct 24, 2022 9:49 am

Sqarim:

Artikulli "Roman Rule and Civic Life: Military identity and personal self - identity in the Roman Army" i autorit J.C.N. Coulston, ne postimin me lart, eshte diskutimi i autorit ne nje takim nderkombetar me teme: " . . . Roman Empire, c. 200 B.C. - A.D. 476 ". Ne ngjitje eshte nje pjese nga prezantimi i ketij takimi.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Tolerancë zero të pavërtetës.

Post Reply

Return to “Arkeologji, antropologji”