"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

Panterë apo luan?

Arkeologjia dhe antropologjia janë disiplina të rëndësishme në fushën e historise, sillni të dhëna për to dhe zbulimet e bëra për një vështrim të bazuar të historisë.

Moderator: Mallakastrioti

Post Reply
User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 754
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Panterë apo luan?

#1

Post by TeuAL » Tue May 23, 2023 6:29 am

Panterë apo luan?

Diku rreth vitit 1930 arkeologu italian L.M. Ugolini zbuloi ne Butrint, mbi nje porte, nje punim tip basorelief qe paraqiste nje skene nga nje ndeshje ku nje felin po rrezonte nje ka. Ugolini e quajti porten e zbukuruar keshtu "porta e luanit". Ne Butrint ai zbuloi edhe nje skulpture te Bacchus. keto dy gjetje te tij jane tek ngjitja.
Ne vitin 2012, gjate fushates se germimeve arkeologjike te BTS(Butrint Training School) ne fushen e Vrines ne parkun e Butrintit, u zbuluan pjese nga nje veper arti, skulpture, ku paraqitej perendia Bacchus dhe prane tij nje felin-pantere qe mban nen puter nje koke kau(shihet ne ngjitjen).
Duket ka qene ndonje faltore e Bacchus-it ne fushe Vrine nga ku, mendoj, eshte marre me vone guri qe eshte vendosur(per ruajtje) tek porta e Butrintit qe shpejt u quajt e luanit.
vijon . . .
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Tolerancë zero të pavërtetës.

User avatar
TeuAL
Star Member
Star Member
Posts: 754
Joined: Tue Mar 10, 2015 3:28 am
Gender: Female

Re: Panterë apo luan?

#2

Post by TeuAL » Fri May 26, 2023 7:28 am

Ngjitja eshte nga "Parku Kombetar i Butrintit" - facebook, tregohet nje objekt arkeologjik i gjetur ne Butrint, ne fushen e Vrines (ne vendin e quajtur Xare?). Gdhendur ne mermer shihet pjese nga nje skene feste per nder te perendise Bacchus.
Pantera dhe nje valltare(bacchante) qe marrin pjese ne feste, duken pjeserisht.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Tolerancë zero të pavërtetës.

Post Reply

Return to “Arkeologji, antropologji”