"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

Quota per shqiptaret.

Sillni citime historike për figurat e historise shqiptare, për racën dhe vendin e arbërve.

Moderator: Arban Blandi

Post Reply
User avatar
ALBPelasgian
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2113
Joined: Sun Jun 28, 2009 7:57 pm
Gender: Male
Location: Prishtinë (Prima Justiniana)
Contact:

Re: Quota per shqiptaret.

#136

Post by ALBPelasgian » Sat Oct 15, 2011 10:43 am

Historical evidence links present-day Albanians directly with the Illyrians, Trojans, Thracians, Dalmatians and the ancient tribes of Epirus. Despite all the efforts of politically committed researchers over past few decades, it is difficult to dispute this proposition.

Yugoslavia and after: a study in fragmentation, despair and rebirth, David A. Dyker, Ivan Vejvoda, Longman, 1996, p. 236
Ne sot po hedhim faren me emrin Bashkim,
Qe neser te korrim frutin me emrin Bashkim!

User avatar
Hymniarber
Grand Star Member
Grand Star Member
Posts: 1010
Joined: Tue Jun 02, 2009 5:04 am
Gender: Male
Location: Arbëria

Re: Quota per shqiptaret.

#137

Post by Hymniarber » Sat Oct 15, 2011 1:11 pm

....politically committed researchers....


Pikerisht keshtu jane "studjuesit" e huaj.
Fere libenter homines id quod volunt credunt
Image

User avatar
ALBPelasgian
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2113
Joined: Sun Jun 28, 2009 7:57 pm
Gender: Male
Location: Prishtinë (Prima Justiniana)
Contact:

Re: Quota per shqiptaret.

#138

Post by ALBPelasgian » Sun Oct 16, 2011 4:46 pm

Hymniarber wrote:
Pikerisht keshtu jane "studjuesit" e huaj.
Ama jo te gjithe. Jashte kesaj orkestre me britma histerike, ka historiane te paanshem, te ndershem dhe mendje-ndritur per te cilet e verteta eshte mbi te gjitha:
‎"The Albanians are generally considered to be the most ancient ethnic group in Southeastern Europe. They are the descendants of pre-Hellenic stock that was pushed back into the mountains of the western Balkans by the Hellenes and the Slavs. In this respect the Albanians may be compared to the Celts of the British Isles who were forced into the mountains of Wales, Scotland, and Ireland by the Anglo-Saxon invaders. The Albanian language is organically distinct from the neighboring Slavic and Greek languages in the same manner that the Celtic language is different from the Germanic".

The Balkans since 1453, Leften Stavros Stavrianos, Traian Stoianovich, C. Hurst & Co. Publishers, 2008, p. 496-497
Stavrianos eshte me origjine nga Greqia, por i shkolluar ne SHBA, ashtu sikurse Stoianovici i lindur ne Maqedoni, por i sholluar ne SHBA!
Ne sot po hedhim faren me emrin Bashkim,
Qe neser te korrim frutin me emrin Bashkim!

Socio
Star Member
Star Member
Posts: 693
Joined: Thu Sep 03, 2009 12:44 pm
Gender: Male

Re: Quota per shqiptaret.

#139

Post by Socio » Sun Oct 16, 2011 5:18 pm

^ +1 Par Excellence !
One cannot and must not try to erase the past merely because it does not fit the present

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4224
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: Quota per shqiptaret.

#140

Post by Zeus10 » Sun Oct 16, 2011 6:25 pm

ALBPelasgian wrote:
Hymniarber wrote:
Pikerisht keshtu jane "studjuesit" e huaj.
Ama jo te gjithe. Jashte kesaj orkestre me britma histerike, ka historiane te paanshem, te ndershem dhe mendje-ndritur per te cilet e verteta eshte mbi te gjitha:
‎"The Albanians are generally considered to be the most ancient ethnic group in Southeastern Europe. They are the descendants of pre-Hellenic stock that was pushed back into the mountains of the western Balkans by the Hellenes and the Slavs. In this respect the Albanians may be compared to the Celts of the British Isles who were forced into the mountains of Wales, Scotland, and Ireland by the Anglo-Saxon invaders. The Albanian language is organically distinct from the neighboring Slavic and Greek languages in the same manner that the Celtic language is different from the Germanic".

The Balkans since 1453, Leften Stavros Stavrianos, Traian Stoianovich, C. Hurst & Co. Publishers, 2008, p. 496-497
Stavrianos eshte me origjine nga Greqia, por i shkolluar ne SHBA, ashtu sikurse Stoianovici i lindur ne Maqedoni, por i sholluar ne SHBA!
Megjithate, edhe ky nuk eshte i sakte. Ndryshe nga shqiptaret, qe jane kthjelltesisht nje 'etnos' i miirefillte, as helenet dhe aq me pak sllavet, kane nje histori etnike. Ato te dy, jane komunitete fetare qe u shnderruan ne kombe, por aspak me nje kujtese historike etnike. Helenet e vjeter, ishin dhe ata nje komunitet i madh fetar qe krijuan nje popull, te perkohshem ne histori dhe si te tille te shlyeshem dhe te patrasheguar ne ndonje komb modern, pervecse ne propagande. Arsyetimi i mesiperm, ndoshta dhe me pa qellim, kerkon te legjitimoje dhe greket dhe sllavet, si raca te lashta, qe ata s'jane.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

User avatar
CERMENIKASI
Star Member
Star Member
Posts: 721
Joined: Fri Dec 31, 2010 9:51 pm
Gender: Male

Re: Quota per shqiptaret.

#141

Post by CERMENIKASI » Sun Oct 23, 2011 9:56 pm

Les Albanais, qu'Elisée Reclus appelle aussi chkipetares, sont consi-
dérés comme descendants des anciens Pélasges et divisés par la rivière
Shkumbi en Guègues au Nord et Tosques au Sud. Les limites de leur
domaine ont varié au cours de l'histoire. Avant les invasions slaves, ils
occupaient toute la partie occidentale de la péninsule jusqu'au Danube,
mais leur territoire fut submergé par les Serbes et les Bulgares, dont de
nombreux souvenirs demeurent dans la toponymie.
Përkthim:
"Albanezët",tê cilët Elisée Reclus (Elize Rëkly) i emnon dhe Shqiptar,konsiderohen si pasardhësit e Pellazgëve të moçëm dhe ndahen në Gegë në veri të Shkumbinit dhe në Toskë në jug të Shkumbinit.Kufijt e shtrimjes tyne kanë lëviz gjatë historisë.
Para dyndjeve të Sllavëve,ata(Shqiptarët) shtriheshin në të gjithë pjesën perëndimore të gadishullit deri në Danub,por territori tyne u pushtue nga Serbët dhe Bullgarët,për ketë shumë kujtime gjinden në toponominë.
Jam Gegë por mos ma shajë kush Toskërinë!

User avatar
AgrianShigjetari
Senior Member
Senior Member
Posts: 188
Joined: Wed Dec 23, 2009 5:13 pm
Gender: Male

Re: Quota per shqiptaret.

#142

Post by AgrianShigjetari » Tue Oct 25, 2011 5:09 pm

Ne vijim kam nderin t'ua paraqes nje permbledhje mjaft te mire per mendimin tim te te gjithe asaj qe u tha e qe nuk u tha per shqiptaret gjate shek.XIX. Sikunder e kemi provuar me materialet e shumta te hedhura ne kete forum, shumica e te huajeve flisnin me konsiderata te larta per shqiptaret, historine e tyre, origjinen e fisme, traditat e begata, vendin e bukur e malor, karakterin luftarak, bujar dhe te rrepte, qenien punetore te shqiptareve, etj, etj. Po ne kete kohe kane zene rrenje plot terma fyes e paragjykues per shqiptaret. Studimi i meposhtem eshte bere nga nje studiues nga Greqia. Ndoshta ka pika qe nuk ka qelluar ne shenje, por poashtu ka edhe verejtje te cmueshme. Studimin prej librit te tij s'kam mundur ta marr te plote, si pasoje e kufizimeve qe ofron google.books. Sidoqofte, ja disa faqe:

Image
Image
Image

The Eve of the Greek Revival: British Travellers' Perceptions of Early Nineteenth-Century Greece, Helen Angelomatis-Tsougarakis.

User avatar
CERMENIKASI
Star Member
Star Member
Posts: 721
Joined: Fri Dec 31, 2010 9:51 pm
Gender: Male

Re: Quota per shqiptaret.

#143

Post by CERMENIKASI » Fri Nov 04, 2011 9:48 pm

Le pays (Albanie) doit à sa belle parure de forêts, à sa grande variété de climat,
à l'incomparable transparence de l'atmosphère, et aussi à l'état primitif dans
lequel il est resté, d'être un des plus beaux d'Europe.
Përkthim:

Vendi (Shqipnia),falë mbulesës të bukur pyllore që ka,falë llojllojshmënisë klimaterike,falë atmosferës të zdritshme të pakrahasueshme që ka dhe po ashtu falë gjendjes të paprekun të tij, asht nji prej vendëve ma të bukura të Evropës.

Burimi:Bulletin de la Société de géographie de Lille -1886
Jam Gegë por mos ma shajë kush Toskërinë!

User avatar
CERMENIKASI
Star Member
Star Member
Posts: 721
Joined: Fri Dec 31, 2010 9:51 pm
Gender: Male

Re: Quota per shqiptaret.

#144

Post by CERMENIKASI » Fri Nov 04, 2011 10:24 pm

ALBANIE
L'origine du peuple qui l'habite se perd dans la nuit des temps. Héritiers
d'une grande race qui a peuplé l'Europe sud-orientale de Trieste à la Grèce
et de l'Adriatique aux Carpathes, et dont l'importance dans l'histoire de la
civilisation n'est pas en proportion des monuments qu'elle a laissés, les
Albanais, au point de vue moeurs, folklore et ethnographie, font partie d'un
grand groupe qu'on peut appeler thaco-illyro-macédonien.
Përkthim:

SHQIPNIA
Prejardhja e popullit që banon aty kumbet në lashtësi.
Pasardhës të nji race që ka popullue Evropën juglindore prej Trieste në Greqi dhe prej Adriatikut në Karpatet,dhe randësi
e të cilës në historinë e qytetërimit nuk krahasohet me monumentet që ka lanë;Shqiptarët nga pikëpamja e zakonve,folklorit dhe etnografisë janë pjesë të nji grupi të madh të cilin mund ta quejmë TRAKO-ILIRO-MAQEDON.

Burimi:Bulletin de la Société de géographie de Lille 1886
Jam Gegë por mos ma shajë kush Toskërinë!

User avatar
CERMENIKASI
Star Member
Star Member
Posts: 721
Joined: Fri Dec 31, 2010 9:51 pm
Gender: Male

Re: Quota per shqiptaret.

#145

Post by CERMENIKASI » Sat Nov 05, 2011 9:59 am

Enfin M. Delecourt-Wincqz a parlé des
Albanais, de leur beau type, de leur caractère guerrier et
chevaleresque
Përkthim:
Dhe së fundi,M. Delcourt-Wincqz (M. Delkur-Vinkz) foli mbi Shqiptarët,mbi bukurinë e tyne,mbi karakterin luftarak dhe kalorësiak të tyne.

Burimi:Société Royale de Géographie 1892
Gallica.bnf.fr
Jam Gegë por mos ma shajë kush Toskërinë!

User avatar
CERMENIKASI
Star Member
Star Member
Posts: 721
Joined: Fri Dec 31, 2010 9:51 pm
Gender: Male

Re: Quota per shqiptaret.

#146

Post by CERMENIKASI » Mon Nov 21, 2011 11:39 pm

M G L. Jaray a constaté, sans aucune espèce
de parti-pris, que Diakovo. Ipek et Prizrend sont des villes presque entièrement albanaises ;
qu'à Prichtina et Mitrovitza, si proches de l'ancienne frontière serbe, les Albanais étaient
en grande majorité ; qu'il en était de même à Uskub, où les Serbes étaient très inférieurs
en nombre, non seulement aux Albanais, mais aussi — nous l'avons constaté personnelle
ment — aux Bulgares. Il faut donc admettre que, dans leur délimitation de l'Albanie sep-
tentrionale, les grandes puissances européennes, en attribuant ces différentes villes tant à
la Serbie qu'au Monténégro, ont tenu compte de la victoire serbe, sans prendre en consi-
dération le principe des. nationalités.
CAMILLE FIDEL

PERKTHIM:

M G L. Jaray ka konstatue,tue qëndrue i paanshëm,që Gjakova,Peja dhe Prizreni janë qytete gati krejtësisht shqiptar;që në Prishtinë dhe Mitrovicë,aq afër kufinit serb të maparshëm,Shqiptarët ishin në shumicë të madhe;që ashtu ishte dhe në Shkup ,ku Serbët ishin shumë ma pak në numër jo vetëm sesa Shqiptarët por edhe sesa Bullgarët.
Duhet pra të pranohet që në caktimin e kufijve të Shqipnisë,fuqitë e mëdhaja evropiane tue i dhanë këto qytete si Serbisë ashtu dhe Malit të Zi kanë marrë parasysh fitorën serbe , pa marrë në konsiderat principin e nationalitetëve.
CAMILLE FIDEL

BURIMI:Revue des Questions Coloniales et Maritimes JANAR 1914
Jam Gegë por mos ma shajë kush Toskërinë!

User avatar
ALBPelasgian
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2113
Joined: Sun Jun 28, 2009 7:57 pm
Gender: Male
Location: Prishtinë (Prima Justiniana)
Contact:

Re: Quota per shqiptaret.

#147

Post by ALBPelasgian » Tue Jan 31, 2012 10:09 pm

Albania suffered repeated invasion during the centuries of barbarian migration. In 395 the Visigoths passed through. The sixth century brought destructive attacks by Huns, Avars, and Slavs. Many Illyrians of the Dalmatian coast were forced southward into the Albanian Alps. There, with the southern Illyrian tribes, they were able to repulse the invaders and preserve their own identity. Some of the people of Thrace, to the east, also found refuge in the mountains of Albania.

New standard encyclopedia, Standard Educational Corp., Jan 1, 1978, p. A 255

http://history.howstuffworks.com/europe ... bania1.htm
Ne sot po hedhim faren me emrin Bashkim,
Qe neser te korrim frutin me emrin Bashkim!

User avatar
ALBPelasgian
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2113
Joined: Sun Jun 28, 2009 7:57 pm
Gender: Male
Location: Prishtinë (Prima Justiniana)
Contact:

Re: Quota per shqiptaret.

#148

Post by ALBPelasgian » Tue Jan 31, 2012 10:16 pm

Of the Roman and half-Romanized ethnicities of the north Balkans only two escaped a complete Slavization in subsequent times: the Rumanians and the Albanians, who, proceeding from a Balkan-Roman departure point, are connected not only ...

The Linguistic Identity of Europe: The 62 languages of Europe, Gyula Décsy, Eurolingua, 2000
Ne sot po hedhim faren me emrin Bashkim,
Qe neser te korrim frutin me emrin Bashkim!

User avatar
ALBPelasgian
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2113
Joined: Sun Jun 28, 2009 7:57 pm
Gender: Male
Location: Prishtinë (Prima Justiniana)
Contact:

Re: Quota per shqiptaret.

#149

Post by ALBPelasgian » Tue Jan 31, 2012 10:18 pm

Edith Durham per qendrueshmerine e origjinalitetit te shqiptareve:
All efforts to Slavize, Grecicize, or Ottomanize him have failed. The Romans did not succeed in subduing Illyria till AD 169

http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1 ... 1708724743
Ne sot po hedhim faren me emrin Bashkim,
Qe neser te korrim frutin me emrin Bashkim!

User avatar
ALBPelasgian
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2113
Joined: Sun Jun 28, 2009 7:57 pm
Gender: Male
Location: Prishtinë (Prima Justiniana)
Contact:

Re: Quota per shqiptaret.

#150

Post by ALBPelasgian » Tue Jan 31, 2012 10:38 pm

Albanians are the only Balkan nation, apart from the Greeks, which did not undergo assimilation to a Slavic language. Albanians are direct descendants of the Illyrians...

Ethnic groups and population changes in twentieth-century ... - Page 356, Piotr Eberhardt - 2003
Ne sot po hedhim faren me emrin Bashkim,
Qe neser te korrim frutin me emrin Bashkim!

Post Reply

Return to “Citime historike për shqiptarët”