"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

Quota per shqiptaret.

Sillni citime historike për figurat e historise shqiptare, për racën dhe vendin e arbërve.

Moderator: Arban Blandi

Post Reply
User avatar
ALBPelasgian
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2113
Joined: Sun Jun 28, 2009 7:57 pm
Gender: Male
Location: Prishtinë (Prima Justiniana)
Contact:

Re: Quota per shqiptaret.

#166

Post by ALBPelasgian » Mon Apr 16, 2012 10:43 am

Albania is a Latin-Italian word derived from albus — white. The Albanians call themselves "Skipetars," ie, Sons of the Rocks. 889. Skanderbeg-Iskanderbeg, "Lord Alexander," in memory of Alexander the Great, who was a Macedonian-Illyrian.

^The intelligent American's guide to Europe, Erik von Kuehnelt-Leddihn, Arlington House, 1979, p. 108
Ne sot po hedhim faren me emrin Bashkim,
Qe neser te korrim frutin me emrin Bashkim!

User avatar
ALBPelasgian
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2113
Joined: Sun Jun 28, 2009 7:57 pm
Gender: Male
Location: Prishtinë (Prima Justiniana)
Contact:

Re: Quota per shqiptaret.

#167

Post by ALBPelasgian » Fri May 11, 2012 12:20 pm

Albania, too, although an integral portion of Turkey, is practically independent of Ottoman rule; in fact, the Albanians have always been an independent people. They are of unkownn origin, and the oldest inhabitants, it is said, of the Peninsula. Before the barbarian inroads, they possessed the whole of the western portions as far as the Danube...

Scottish geographical magazine, Volume 2, Royal Scottish Geographical Society., 1886, p. 675
Ne sot po hedhim faren me emrin Bashkim,
Qe neser te korrim frutin me emrin Bashkim!

User avatar
ALBPelasgian
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2113
Joined: Sun Jun 28, 2009 7:57 pm
Gender: Male
Location: Prishtinë (Prima Justiniana)
Contact:

Re: Quota per shqiptaret.

#168

Post by ALBPelasgian » Fri May 11, 2012 12:25 pm

From this Celto - lllyrian stock the modern Albanian descends. He is thus the oldest inhabitant of the Balkan peninsula, and the tact that he has survived the successive invasion and rule of the Romans, Bulgars.

Peoples of all nations: their life to-day and the story of their past: Volume 1; Volume 1, Sir John Alexander Hammerton, Sir John Alexander Hammerton, 1922
Ne sot po hedhim faren me emrin Bashkim,
Qe neser te korrim frutin me emrin Bashkim!

User avatar
ALBPelasgian
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2113
Joined: Sun Jun 28, 2009 7:57 pm
Gender: Male
Location: Prishtinë (Prima Justiniana)
Contact:

Re: Quota per shqiptaret.

#169

Post by ALBPelasgian » Mon May 14, 2012 11:46 am

Albania was here before Greece knew an existence. The racial stock of Albania ties back further into the past than do the Greeks. Of all the people of southeast Europe the Albanians are the oldest. They have better claim to having been the fundamental stock in this part of the world than any other.

Our World, Volume 4, The Houston Publishing Company, Inc, Jan 1, 1923, p. 66
Ne sot po hedhim faren me emrin Bashkim,
Qe neser te korrim frutin me emrin Bashkim!

User avatar
Mallakastrioti
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2936
Joined: Thu Jul 23, 2009 4:23 pm
Gender: Male
Location: Italy
Contact:

Re: Quota per shqiptaret.

#170

Post by Mallakastrioti » Fri May 25, 2012 8:47 pm

Le te shohim sot diçka interesante lidhur çka na sjell historigrafia zyrtare lidhur toponimit apo emrit te Elbasanit, si dhe te vertetave çka sjellin dokumentet bizantine.
---
Sipas historigrafise zyrtare emrtimi apo emri i Elbasanit i perket shekullit 15 dhe pikerisht diku vitit 1466, ku perhere sipas historigrafise zyrtare nje pushtues otoman quajtur Mehmeti II dha emrin ketij qyteti apo vendbanimi te lashte (mos harrojme Skampa Ilire) duke e emrtuar ne gjuhen arabe me gjasa "Eli-Basan="Vura doren", apo " e vura nen duar"=e pushtova.
Por diçka e tille nuk eshte e vertet, pasi ky sundues ka jetuar shume vite me vone se historiani bizantin George Akropolites, i cili na jep disa deshmi interesante lidhur Kryengritjes me te madhe shqiptare te viteve 1257–1259 e cila pikerisht njihet si "Kryengritja e Albanon-it". Kjo kryengritje perfshiu Durresin, Ohrin, Dibren dhe Matin.
Ne librin me titull "Acta sanctorum: Acta sanctorum octobris: vellimi 57 " permendet nje fakt interesant duke sjell burimin prej Akropolites (shih figuren e paraqitur me shkrimin), ku autori duke perkthyer ne latinisht çka shkruan Akropolites, thjesht sjell emrin apo toponimin "Elbanum", ku kufijte jugor e asaj qe njihej si Iliri ne ate kohe ishin pikerisht ne Elbasanin e sotem (diçka te tille e ndeshim edhe ne studimet e M.Shuflajt, si dhe Jeriçek) . Prej Elbasanit e deri ne Gjirin e Artes kane qene kufijte e Epirit (shih Jeriçek). Sigurisht keto territore banoheshin prej shqiptareve dhe ky eshte nje fakt i pakundershtueshem, pra si ajo qe quhej Iliri ashtu edhe ai qe quhej Epir i cili ky i fundit perhere eshte sjell me emrin "Epiri sive Albaniae=Epiri ose Shqiperia", ne gati gjithe historine mesjetare, sikurse ne burimet jo vetem otomane qe e quanin "Arvanid", por edhe ato greke qe e quanin "Arvanitia".
Gjithesesi duke e kthyer tek burimi qe na sjell Akropolites, nuk eshte aspak e vertet qe emertimi i qytetit te Elbasanit eshte arab, perkundrazi kemi te bejme me skajin me jugor te atij qe quhej "Albanon"!
---
Image
Image

User avatar
Mallakastrioti
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2936
Joined: Thu Jul 23, 2009 4:23 pm
Gender: Male
Location: Italy
Contact:

Re: Quota per shqiptaret.

#171

Post by Mallakastrioti » Sun Sep 30, 2012 5:51 pm

Karl Marks antishqiptar?

----

“Arnautët (Shqiptarët) janë pjesërisht të krishtënë të ritit orthodoks-grek dhe, pjesërisht muslimanë, ku tue gjykue përsa i njohim, janë pak të përgatitun për t’u qytetnue. Primja e tyne grabitqare duhet ta detyrojë çdo qeveri fqinje t’i mbajë ata nën trysni të rreptë ushtarake, përderisa përparimi industrial në vendet fqinjë të mos u sigurojë punë atyne, si p.sh. druvarë dhe ujë-mbartës.” Kurse gadishullin e quejti “Turqi Europiane”. “Asht pasuni natyrore e trashigueme nga stërgjyshnit e rracës sllave të Jugut. Rivalë të sllavëve janë vetëm barbarët arnautë dhe turqit, të cilët prej kohësh quheshin dendun si kundërshtarët ma të egër të qytetnimit e përparimit; përkundrazi, sllavët janë të vetmit bartës të qytetnimit”…
(Burimi: Kongresi i Berlinit, 1878, botim i plotë, Curcio, 1934, vëllimi VII)
---
Shkrese drejtuar Kongresit te Berlinit prej Karl Marks, viti 1878

Image
Image

User avatar
CERMENIKASI
Star Member
Star Member
Posts: 721
Joined: Fri Dec 31, 2010 9:51 pm
Gender: Male

Re: Quota per shqiptaret.

#172

Post by CERMENIKASI » Sun Sep 30, 2012 9:16 pm

Me u shpreh në ketë menyrë për nji komb në përgjithësi tregon ultësinë mendore e atij që shprehet sidomos kur ay që shprehet nuk ka të bajnë asgja me të dhe që duket qartazi që nuk e njef historinë e asaj pjese të Evropës.
Jam Gegë por mos ma shajë kush Toskërinë!

User avatar
CERMENIKASI
Star Member
Star Member
Posts: 721
Joined: Fri Dec 31, 2010 9:51 pm
Gender: Male

Re: Quota per shqiptaret.

#173

Post by CERMENIKASI » Sat Oct 27, 2012 10:24 pm

La cavalerie albanaise acquit bientôt de la renommée en Italie sous le nom de Stradiots
Përkthim:Kalorësia shqiptare fitoi famë n'Itali nën emnin STRADIOT.

Burimi:Histoire de la décadence et de la chute de l'Empire Romain
Edward Gibbon.Buchon 1778
Jam Gegë por mos ma shajë kush Toskërinë!

User avatar
ALBPelasgian
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2113
Joined: Sun Jun 28, 2009 7:57 pm
Gender: Male
Location: Prishtinë (Prima Justiniana)
Contact:

Re: Quota per shqiptaret.

#174

Post by ALBPelasgian » Fri Nov 23, 2012 8:48 pm

Bindja fetare nder shqiptare ishte prore e zbehte.
At the present moment the fidelity of the Albanians, and those Bosnians who haye
become Mussulmans, is doubted throughout the East
,
from the fact that, mingled with the Mahometan faith, they have still retained the observance of many of the feast-days of the orthodox Church.

"Servia and the Servians"
Autori i fragmenteve te meposhtme, James Barton jep disa fragmente interesante per Shqiptaret dhe Kurdet dhe ndjenjat e tyre fetare....
What was said above concerning Islam as the hereditary faith of the
Ottoman Turk does not hold true of the other Moslem races of Turkey.
Koords, Circassians, Albanians — nearly half as many, all together, as the
Turks — are, at best, but half Mohammedan.
To a large extent the profes-
sion of Islam by Koords and Circassians is purely outward and formal, while
their esoteric faith is a mixture of Mohammedanism, Christianity and
heathenism. In grouping and generahzation we cannot go farther than the
statement just made. Take the Koords alone. There is almost infinite
variety in their religious behefs and superstitions. It is well known that there
are whole villages among them ready to declare themselves Christians, could
they be assured of protection in so doing. The Moslem Albanians — some-
what more than half the race — are more bigoted and violent Mohammedans
than the Turks, just as the Janissaries, likewise of Christian origin, who were
compelled from childhood to embrace Islam, out-Heroded Herod in the
fanaticism of their anti-Christian zeal.


***

It is often stated that all Koords are Mohammedans.
The Turks take this ground, as they do regarding the
Albanians of Macedonia. The fact is that few of the
Koords are good Moslems
. They do not hesitate to put
out of the way a Turkish tax-collector who makes himself
obnoxious. The fact that he is a brother Moslem inter-
poses no obstacle. Many of them observe few of the rites
and customs of Islam, and one tribe, at least, living along
the upper waters of the Euphrates openly declares that it
is not Mohammedan. The writer, in conversation with a
leading man of that tribe, said, " You are a Mohammedan."
With great indignation he spat into the air, and, beating
upon his breast, he said, *' I am a Koord ; Moslems are
dogs.
" They have certain rehgious rites which greatly
resemble some of the Christian customs, as, for instance,
they have a service in which bread dipped in wine is put
into the mouths of the kneeling participants by their
religious leader. These people often tell the Armenian
Christians that their sympathy is with them rather than
with the Turks.

***
The Druses of Syria, the Koords in Eastern Tur-
key, and the Albanians of Macedonia
were reckoned as
Mohammedans by their rulers. As these people had few
religious convictions of any kind
, and as the Moham-
medan yoke placed upon them did not seem heavy, they
fell in with the idea in so far as it seemed to conserve
their interests to do so. Even at the present time,
it is not clear how sincerely these races are Moham-
medan.
It is thought by many who have been among
them that their Mohammedanism is largely in name
.

During recent years, undoubtedly influences have been
brought upon the Koords which bound them more closely
to the sultan, although this is not true of all classes of
Koords.

***
There are also the Albanians in the western part of European Turkey, able
to substantiate their claim of being one of the purest
and oldest races in Europe
.
These number perhaps
two million souls, and are more united as a race than either
the Circassians or the Turkomen
.
All three of these
peoples are nominally Mohammedans,
and from them have
come some of the ablest and best of the Turkish officials.

***
THE Albanians in Macedonia have been for more
than a generation a source of terror and a tower
of strength to the Turkish government. They num-
ber perhaps two milhon in the country and occupy a
region remote from the capital, and difficult to control.
They have never been fully loyal to the sultan or any other
ruler
, and, occupying as they do the fastnesses of the
mountains along the western borders of Macedonia, they
have enjoyed unusual liberty.
They have been referred
to as the least civilized of the European races. They are
warlike by inheritance and profession, and chng with an
intense devotion to their Albanian tongue
.


They claim that they are direct descendants from the
ancient Pelasgi and are proud of their lineage. An Al-
banian prince told the writer not long since that he was of
the same race that gave Alexander the Great to the world.

They call themselves Skipeter or " the Eagle People."
The majority of the race have outwardly accepted INIoham-
medanism but in most cases this is largely in form only
.
As the Koran is permitted to circulate in Turkey only
in the Arabic tongue, and as few Albanians are acquainted
with that language, they have little knowledge of Islam,
and perhaps less love for it
. Many of them are nominal
members of the Greek Church.

On the other hand, the Turkish government, through
the love of the Albanians for war, has brought many of
them into direct service to the state. Some of the best
and bravest officers in the Turkish army are Albanians.
Mohammed Ali Pasha, who reformed Egypt and founded


DAYBREAK IN TURKEY

the present khedival house, was an Albanian. They have
risen to the highest positions of influence and power in
the empire, not a few of them serving in the sultan's cabi-
net. This reveals the native strength of this people, and
the reason why the sultan jealously guards the race in
his attempt to hold them true to Mohammedanism and
loyal to himself. Their very strength of character makes
them bold and fearless in the fastnesses of their remote
mountain home, and hard to subdue ; but when they declare
allegiance to a cause or a person they cannot be diverted
by fear or favor.
(per te mire e per te keq, kjo ka qene e verteta e shqiptareve - shen. imi. AlbPelasg)

This sturdy people with high codes of honor in their
dealings with each other and with strangers number about
one-tenth of the Mohammedan population of the Turkish
empire. Until within a few years they have been regarded
as inaccessible to the missionary and to the Christian
worker. Recently mission work in Macedonia has come
into contact with them and a few have embraced Chris-
tianity. Nearly twenty years ago a school for girls was
started in Kortcha, one of their chief cities, conducted
by Albanian Christians, and in the Albanian language.
Some of the chief men gladly put their daughters in the
school, but were later compelled by the sultan to with-
draw them.

The Albanians constitute one of the vital race problems
of Macedonia. They are eager for modern education and
are restless under the restrictive and opJ)ressive rule of
the Porte. If they become, as a race, members of the
Greek Church, as many have already become, their Influence
will be cast against the rule of the sultan and in favor of
outside protection. If the Turks can hold them to a ser-
vile Mohammedanism, they will greatly strengthen, the
power of the throne at Constantinople. Upon the other

262 ]

hand, if they insist upon a modern education for their
children, and enter upon an impartial investigation of the
merits of Protestant Christianity, there is no standard
for measuring their influences on the other races of Mace-
donia. Albanians in large numbers are coming to the
United States, and here they seek education for themselves
and plead eagerly for assistance that they may be able
to give greater educational and religious privileges to their
children at home.

This race is but a part of the Macedonian question
which has been agitating Turkey and Europe for the
past few years. If the demands of the European Powers
are acceded to, the hold of the sultan upon Macedonia
will be weakened, although not broken. It has been well
known for the last twenty years that, with every weakening
of the sultan's power, strength has never returned to it.
Should there be a withdrawal of Turkish rule from Mace-
donia, including Albania, it would remove all restraint
from the Albanians and give them full freedom to educate
their children and to worship God according to the dic-
tates of their consciences. Under these circumstances few
would probably remain Mohammedans for any length of
time. To Turkey these conditions contain mighty possi-
bilities, nor are they without deep significance to the
entire Moslem world. It may be that we are to-day wit-
nessing a break in the Moslem ranks that have hitherto
presented a solid wall of opposition to every Christian
approach. There is no phase of the present Turkish ques-
tion which is more important or significant.

"Daybreak in Turkey"
Ne sot po hedhim faren me emrin Bashkim,
Qe neser te korrim frutin me emrin Bashkim!

User avatar
rrëqebull
Grand Star Member
Grand Star Member
Posts: 1158
Joined: Sat Oct 06, 2012 12:29 pm
Gender: Male

Re: Quota per shqiptaret.

#175

Post by rrëqebull » Sun Dec 30, 2012 5:00 pm

Image

User avatar
rrëqebull
Grand Star Member
Grand Star Member
Posts: 1158
Joined: Sat Oct 06, 2012 12:29 pm
Gender: Male

Re: Quota per shqiptaret.

#176

Post by rrëqebull » Sun Dec 30, 2012 5:03 pm

psst [s'bënet dot gjë për emërtimin e çësthjes? Ajo "Quota" sikur s'tingëllon dhe aq bukur]

User avatar
CERMENIKASI
Star Member
Star Member
Posts: 721
Joined: Fri Dec 31, 2010 9:51 pm
Gender: Male

Re: Quota per shqiptaret.

#177

Post by CERMENIKASI » Wed Jan 02, 2013 10:52 pm

Les Albanais sont pour M. de Hahn les descendants des célèbres Pélasges. Les Pélasges auraient peuplé aux époques primitives l'Épire, la Macédoine, l'Illyrie, la Grèce (Hellade et Péloponèse) et des territoires italiens considérables. En Grèce, les Pélasges auraient adopté la langue des Hellènes, lorsque l'élément hellénique vint se superposer à l'élément pélasgique, tandis que l'idiome aborigène aurait duré jusqu'à l'invasion bulgare en Macédoine et jusqu'à l'invasion serbe en Illyrie.
Përkthim:Si mbas Z. de Hahn, Shqiptarët janë pasardhësit e Pelasgëve të famshëm. Pelasgët duhet të kenë popullue në kohna primitive Epirin,Maqedoninë,Ilirinë,Greqinë (Helladën dhe Peloponezin) si dhe territore të mëdha të Italisë.
Në Greqi,Pelasgët duhet të kenë adoptue gjuhën e Helenëve kur elementi helenik erdhi dhe u mbivendos mbi elementin pelasgë,ndërsa idiomi vendas duhet të ketë qëndrue deri në dyndjet bullgare në Maqedoni dhe deri në dyndjet serbe në Iliri.

Burimi:Revue des deux Mondes 1866
Jam Gegë por mos ma shajë kush Toskërinë!

User avatar
CERMENIKASI
Star Member
Star Member
Posts: 721
Joined: Fri Dec 31, 2010 9:51 pm
Gender: Male

Re: Quota per shqiptaret.

#178

Post by CERMENIKASI » Wed Jan 02, 2013 11:21 pm

Cette race laborieuse, sobre, économe, porte au plus haut degré l'amour du pays, et n'oublie jamais ses montagnes, où là seulement elle se marie, vit et veut mourir.
Përkthim:Kjo racë puntore,e përkorë,kursimtare e mbanë sa s'ka ku të shkojë dashuninë për vendin e saj dhe nuk i harron malet ku vetëm aty martohet, jeton dhe dëshiron të vdesin.

Burimi:Grand Dictionnaire de Géographie unuvierselle ancienne et moderne 1839
Jam Gegë por mos ma shajë kush Toskërinë!

Gazmend
Senior Member
Senior Member
Posts: 100
Joined: Sun Feb 24, 2013 8:40 pm
Gender: Male

Re: Quota per shqiptaret.

#179

Post by Gazmend » Mon Feb 25, 2013 11:24 pm

Sa kenaqesi eshte me i lexue keto thenie per racen tone !!

User avatar
CERMENIKASI
Star Member
Star Member
Posts: 721
Joined: Fri Dec 31, 2010 9:51 pm
Gender: Male

Re: Quota per shqiptaret.

#180

Post by CERMENIKASI » Sat Mar 09, 2013 9:35 pm

Bien qu'émigrés et habitant au
milieu d'une nation étrangère, ce peuple que l'on appe-
lait les Scythes de l'Empire d'Orient, conservèrent avec
obstination leurs mœurs, leurs coutumes, leur langue,
qui dérive de l'esclavon, firent corps à part, et en un
mot, malgré leur expatriation, restèrent toujours
Albanais.
Para se me e dhanë përkthimin due me sqarue që këtu flitet për Arbëreshët e Kalabrisë.

Përkthimi:
Edhe pse emigranta dhe banues në midis të nji kombi të huej,ky popull që thirreshte Sitët e Perandorisë Lindore,mbajti me ngulm dokët,zakonet,gjuhën që vjen nga skllavishtja,qëndruen si nji trup më vete,dhe me nji fjalë,megjithëse të mërguem, mbetën gjithëmonë Shqiptar.

Citim i bukur me përjashtim të pohimit krejt gabim që gjuha shqipe ndërlidhet me skllavishtën.

Burimi:LA VIE MILITAIRE EN ITALIE
SOUS LE 1er EMPIRE-Campagne de Calabre 1806-1809
Souvenirs du sous-lieutenant d'HAUTEROCHE-
Jam Gegë por mos ma shajë kush Toskërinë!

Post Reply

Return to “Citime historike për shqiptarët”