"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

Album

Sillni fotografi historike që dëshmojne anët e panjojtura të një ngjarje, personi, apo fenomeni historik, ose që ndihmojnë në favor të një teze historike.
Post Reply
Arbëri
Universe Member
Universe Member

Re: Album

Post by Arbëri »

Johann Georg von Hahn

Image
Shkencëtari gjerman Johan Georg fon Han (Johann Georg von Hahn, 1811-1869) konsiderohet si babai i albanologjisë. Ai ka lindur në Frankfurt am Main dhe studioi drejtësi në Gisen (Giessen) dhe në Hajdëlberg (Heidelberg). Nga viti 1834-1843 punoi për ministrinë e drejtësisë së Mbretërisë së re Greke. Nga 1843-1847 ishte konsull prusian në Athinë dhe pas kësaj periudhe u emërua zëvendëskonsull austriak në Janinë, ku ra në kontakt me shqiptarët dhe filloi të mësonte shqip. Në fund, më 1851, u emërua konsulli austriak në ishullin Siros.
Gjatë viteve të qëndrimit në Janinë, Hani bëri tre udhëtime në Shqipëri dhe mblodhi të dhëna për historinë, filologjinë dhe folklorin shqiptar. Ky material u botua në veprën e tij themelore në tre vëllime “Albanesische Studien” (Studime shqiptare), Jena 1854, e cila i hodhi themelet e albanologjisë. Shquhet gjithashtu per vëllimin “Griechische und albanesische Märchen” (Përralla greke dhe shqiptare), Lajpcig 1864, dhe për rrëfimet e ekspeditave të tij në Ballkan: “Reise von Belgrad nach Salonik” (Udhëtim nga Beogradi në Selanik), Vjenë 1861, dhe “Reise durch die Gebiete des Drin und Vardar” (Udhëtim nëpër viset e Drinit e të Vardarit), Vjenë 1867, 1869.

Në ekspeditën e fundit nga gushti në nëntor 1863 Hani dhe bashkudhëtarët e tij udhëtuan nga Durrësi dhe Shkodra nëpër lumin Drin për në Prizren në Kosovë, në Maqedoninë perëndimore. Pastaj duke kaluar luginën e Vardarit erdhën në Selanik në detin Egje. Interesat e Hanit në Shqipëri dhe në Ballkanin jugperëndimor ishin të shumëllojshme dhe, gjatë këtij udhëtimi, përveç albanologjisë, i hodhi, mbase paditur, edhe themelet e historisë së fotografisë në Ballkanin jugperëndimor. Ekspedita e vitit 1863 rezultoi në një koleksion prej pesëdhjetë fotografish – nga më të hershmet në rajon.

Hani kishte filluar ta përgatiste ekspeditën në lumin e Drinit në fillim të viteve 1860, kur tha: “…është më pak i njohur se të gjithë lumenjtë e Evropës megjithëse derdhet në Adriatik jo më shumë se dhjetë milje nga kufiri jugor i territorit perandorak (të Austro-Hungarisë). Askush para meje nuk ka kryer udhëtimin njëzetditësh midis bregdetit dhe pikës ku bashkohet degat e lumit.” Kryeduka Maksimilian (1832-1867), i cili më vonë do të bëhej Perandori i Meksikës (mbretëroi 1864-1867), u entuziazmua me projektin dhe premtoi t’ia siguronte mjete të thjeshta të lundrimit për atë. Më 23 qershor 1863, Hani i dërgoi një letër Akademisë së Shkencave në Vjenë, duke kërkuar një fotograf kompetent i cili do ta shoqëronte dhe do të bënte fotografi të qyteteve dhe të terrenit malor. Akademia propozoi njëzetepesëvjeçarin Jozef Sekeli (Josef Székely) dhe dha në dispozicion fondet e duhura për ekspeditën.

Jozef Sekeli

Fotografi vjenez, doktor Jozef Sekeli (1838-1901), ka lindur ne Shymeg (Sümeg) afër liqenit të Balatonit në Hungarinë perëndimore dhe ndoqi shkollën në Sombateli (Szombathely). Më vonë studioi në Universitetin e Vjenës të cilin e mbaroi në vitin 1860 me një diplomë magister në farmakologji dhe në vitin 1862 me një doktoraturë në kimi. Ai dha mësim në universitet për një kohë të caktuar dhe pastaj hapi një studio fotografike në Heinrichshof përballë ndërtesës së operës në Vjenë. U bë fotograf profesionist me famë. Në vitin 1867 ai fitoi çmimin e bronxtë në Panairin Botërore në Paris (ndoshta me fotografitë e Shqipërisë) dhe më 1878 fitoi në Paris çmimin e argjendtë.
“Nëse doni të zbuloni historinë para Krishtit dhe
shkencat e asaj kohe, duhet të studioni gjuhën shqipe !"
-----------------------------------------------------------------
Gottfried Wilhelm Leibniz - albanolog, matematicient, filozof gjerman
Mallakastrioti
Galactic Member
Galactic Member

Post by Mallakastrioti »

Konferenca e Ambasadoreve, Londer 1913

Image
Image
Mallakastrioti
Galactic Member
Galactic Member

Post by Mallakastrioti »

Ngritja e Flamurit ne Lezhe, viti 1913

Image
Image
Arbëri
Universe Member
Universe Member

Post by Arbëri »

Image
Serbet ne Vitin 1916-1918 ne Ishullin e Korfuzit keta kishin ardhur ta pushtonin Shqiperin .
Shumica te plagosur dhe shum te vdekur , ka ngel nje pakice e vogel nga pasardhesit e tyre ne Shqiperi .
“Nëse doni të zbuloni historinë para Krishtit dhe
shkencat e asaj kohe, duhet të studioni gjuhën shqipe !"
-----------------------------------------------------------------
Gottfried Wilhelm Leibniz - albanolog, matematicient, filozof gjerman
CERMENIKASI
Star Member
Star Member

Post by CERMENIKASI »

Le prince de Wied frère de roi d'Albanie : [photographie de presse] / [Agence Rol] 1914
Princ de Wied vëllau i mbretit të Shqipnisë-1914
Image
Jam Gegë por mos ma shajë kush Toskërinë!
CERMENIKASI
Star Member
Star Member

Post by CERMENIKASI »

Vue de Durazzo [ou Durrès en Albanie, canons surplombant la plaine] : [photographie de presse] / [Agence Rol] -1914
Pamje e Durrrësit-1914
Image
CERMENIKASI
Star Member
Star Member

Post by CERMENIKASI »

Le major L.W.J.K. Thomson réorganisateur de la gendarmerie en Albanie [officier à cheval devant des tentes] : [photographie de presse] / [Agence Rol] -1913
Majori L.W.J.K. Thomson riorganizuesi i gjandarmërisë në Shqipni-1913
Image
CERMENIKASI
Star Member
Star Member

Post by CERMENIKASI »

Le prince Burhan Eddin, successeur du prince de Wied au trône d'Albanie : [photographie de presse] / [Agence Rol] 1914
Princi Burhan Eddin ,zavendësi të princ de Wied-it në fronin e Shqipnisë-1914
Image
CERMENIKASI
Star Member
Star Member

Post by CERMENIKASI »

Durazzo [ou Durrès en Albanie], major hollandais à l'endroit où fut tué le commandant Thomson : [photographie de presse] / [Agence Rol] -1914
Durrës,major hollandez në vendin ku e vranë komandant Thomson-in-1914
Image
CERMENIKASI
Star Member
Star Member

Post by CERMENIKASI »

[Mars 1914] Durazzo, préparatif devant le konak transformé en résidence du prince [travaux d'aménagement du palais du prince Guillaume de Wied] : [photographie de presse] / [Agence Rol]
Mars 1914 ,Durrës përgatitje para konakut për ta shëndrrue si rezidencë të princit.
Image
CERMENIKASI
Star Member
Star Member

Post by CERMENIKASI »

Albanie : vue de Tirana : [photographie de presse] / Agence Meurisse -1930
Shqipni:pamje të Tiranës-1930
Image
CERMENIKASI
Star Member
Star Member

Post by CERMENIKASI »

M. Ilias Bey Triani, ministre albanais décédé : [photographie de presse] / Agence Mondial -1932
Z. Ilias Bey Triani,i ndiemi ministër shqiptar-1932
Image
CERMENIKASI
Star Member
Star Member

Post by CERMENIKASI »

M. De Fontenay, chargé d'affaires en Albanie : [photographie de presse] / Agence Meurisse -1914
Z. De Fontenay, i ngarkuemi me punë në Shqipni-1914
Image
CERMENIKASI
Star Member
Star Member

Post by CERMENIKASI »

Ahmed Beg Zog, roi d'Albanie : [photographie de presse] / Agence Meurisse -1930
Ahmet Bej Zogu,mbret i Shqipnisë-1930
Image
CERMENIKASI
Star Member
Star Member

Post by CERMENIKASI »

Essat Pacha, empereur d'Albanie : [photographie de presse] / Agence Meurisse -1920
Esat Pasha,perandor i Shqipnisë(vërejtje ime :çfar asht ky titull perandor?)1920
Image
Post Reply

Return to “Fotografi historike”