Page 1 of 1

Kadmos dhe qeleshja me antene.

Posted: Mon Dec 14, 2009 12:17 am
by Zeus10
Sic e dini shume prej jush, plisi ne variantin e tij lab, quhet qeleshe dhe zakonisht ka nje "antene" te vogel ne maje. ""Cuditerisht"" kete antene e bart dhe plisi i vendosur ne koken e """greko-fenikasit"" Kadmo. Nuk ka fare rendesi qe ai konsiderohet babai i races ilire, por historiografine moderne ai ngelet grek dhe fenikas:

Kadmos dje
Image

shqiptaret sot
ImageImage

Re: Kadmos dhe qeleshja me antene.

Posted: Mon Dec 14, 2009 4:21 am
by alfeko sukaraku
Askush nuk munde ta perjashtoj mundesin se nje fare Kadmi kaloj nga laberia,pasi jane dhjetra emra vendore qe lidhen me Kadmin e pjellen e tij.Biles edhe Straboni na thote se "ne kete zone tregohen shume gojdhena ma Kadmin edhe pjellen e tij"

Por eshte c mendurisht llogjik e gabuar qe te mendojm se Kadem agaj ishte i pari qe kaloj nga kjo zone sepse dokumentet arkeologjike zonore tregojn nje jete me te vjeter se sa Kadem agaj.Fakte per kete jane mbishkrimet ne zone edhe sidomos mbishkrimi i Lepenices ,gje qe tregojn se ketu kishte jete edhe qytetrim me pare se te vinte Kadmi....ndryeshe ne se do vinte Kadmi i pari ,do ta dinte vetem ai edhe malet,por ja qe Kadmi eshte i shume permendur ne gojdhena.Ai gjeti aty vendasit te cilet koicidojn te jene autoktonet.

Re: Kadmos dhe qeleshja me antene.

Posted: Mon Dec 14, 2009 11:23 am
by ALBPelasgian
Zeus10, kjo teme perhere me terheq me shume sesa te tjerat. Ne fakt, kur debatoj me 'grek' neper forume, Plisi yne behet nje nga provat me te fuqishme etnologjike; vazhdimesia e te cilit nder shqiptare eshte e panderprere prej koherave me te lashta. Mua me ka joshur gjithashtu edhe Plisi Frigj, i cili me duket se ka njefare ngjashmerie me qeleshet e Krujes. Fatkeqesisht, ne google fotografite per Plisin jane teper te rralla, keshtu qe s'kam mujt me ba nje krahasim te pershtatshem.

Image

Mendoj, se nje lloj i ketille i plisit eshte me shume rrjedhoje e ndikimit te Brygeve (te cilet jetonin ne Shqiperine Qendrore dhe Maqedonine e sotme Qendrore).

Re: Kadmos dhe qeleshja me antene.

Posted: Thu Dec 17, 2009 12:46 pm
by ALBPelasgian
Image

Re: Kadmos dhe qeleshja me antene.

Posted: Tue Mar 16, 2010 10:20 pm
by ALBPelasgian
Zeus, ke pasur ndonjëherë një parafytyrim sado të afërt mbi një Maqedonas. Në fakt, kjo stella e gjetur në Pellë (kryqyteti maqedonas) i jep fund mëdyshjeve.

Macedonian Soldier Grave Stele

This is a reconstruction of the grave stele of
a Macedonian soldier found in Pella, the
capital of ancient Macedonia, and
birthplace of Alexander the Great. The
warrior is portrayed in heroic nudity leaning
on his shield and holding a spear in his
hand.
Image

Çka mund të jetë ajo kapela nëse jo Plis?

http://images.google.com/imgres?imgurl= ... s%3Disch:1

Re: Kadmos dhe qeleshja me antene.

Posted: Wed Mar 17, 2010 11:24 am
by Socio
ALBPelasgian wrote:ImageImage

Çka mund të jetë ajo kapela nëse jo Plis?

Mund te jete helmete Alb, sepse ushtari eshte i armatosur !
Vereje shtresen e poshtme qe eshte e ndare dhe ku mbeshtet helmeta. Ajo pjese une mendoj eshte prej materialit jo-metalik qe mbron koken nga helmeta.

Por perseri edhe helmetat mund te jene punuar ne dizajnin e plisave, qe ishin kapela kulturore te lashta.

Helmeta me poshte eshte Ilire, dhe kur e krahasojme me ate Maqedonase pothuajse eshte e njejte:

Edhe nje deshmi kulturore e Iliricitetit te Maqedonaseve, apo jo ?

Re: Kadmos dhe qeleshja me antene.

Posted: Wed Mar 17, 2010 11:50 am
by ALBPelasgian
Socio wrote:

Mund te jete helmete Alb, sepse ushtari eshte i armatosur !
Vereje shtresen e poshtme qe eshte e ndare dhe ku mbeshtet helmeta. Ajo pjese une mendoj eshte prej materialit jo-metalik qe mbron koken nga helmeta.

Por perseri edhe helmetat mund te jene punuar ne dizajnin e plisave, qe ishin kapela kulturore te lashta.

Helmeta me poshte eshte Ilire, dhe kur e krahasojme me ate Maqedonase pothuajse eshte e njejte:

Edhe nje deshmi kulturore e Iliricitetit te Maqedonaseve, apo jo ?
Ka mundësi që të jetë edhe Helmetë, Socio, ama mendoj se është helmetë e dizajnuar përpiktazi sipas formës së plisit. Nga arkeologjia vërejmë, se në të kaluarën antike jo rrallherë helmeta-përkrenarja ishte një version i hekurtë i kapelës. P.sh, plisi frigjian dhe pëkrenarja frigjiane:

Image
Image