"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

Kapelja e kuqe, nje trashegimi shqiptare

Sillni fotografi historike që dëshmojne anët e panjojtura të një ngjarje, personi, apo fenomeni historik, ose që ndihmojnë në favor të një teze historike.

Moderator: Mallakastrioti

Post Reply
User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4224
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Kapelja e kuqe, nje trashegimi shqiptare

#1

Post by Zeus10 » Sat Jul 20, 2013 2:54 pm

Stradiotet, jane nje shembull kulminative te aftesive luftarake te luftetarit shqiptar gjate historise. Behen perpjekje, per ti paraqitur ata ne origjinen e tyre, si nje konglomerat etnishe. Por nuk ka dyshim, qe ata kane qene qe te gjithe luftetare shqiptare, qe vinin nga zona te ndryshme te Ballkanit, pikerisht atje ku kishte shqiptare, hapesire jetike e te cileve, shkonte shume pertej territoreve qe banohen sot me shqiptare, qe nga veriu i Dalmacise deri ne jug te Peloponezit. Por kesaj rradhe, i kam marre ata si shembull, per te prezantuar nje element tjeter te kultures shqiptare.

Folengo & Mullaney 2008, p. 491.
The Albanian stradioti of Venice were also called capelletti (sing. capelletto) because of the small red caps they wore.


Image

Ketu dua te ndalem pak tek ky pohimi i fundit. Krahas plisit, nje element kulturor qe spikat ne mes te shqiptareve eshte dhe nje kapele e kuqe karrakteristike:

Image
Image

Sigurisht, shteti pa identitet i Greqise, kishte nevoje per nje figure te luftetarit "grek", per ta paraqitur si imazh te nje kulture ne dukje te lashte. Per kete ai bashke me fustanellen(te cilen e shkurtoi qe te dukej e ngjashme me ate greko-romake te lashtesise) vodhi te gjithe elementet e tjere te kostumit te luftetarit shqiptar, pra bashke me te dhe kapelen e kuqe me bishtin karrakteristik:

Image
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4224
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: Kapelja e kuqe, nje trashegimi shqiptare

#2

Post by Zeus10 » Sat Jul 20, 2013 3:22 pm

Image
Image
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

Post Reply

Return to “Fotografi historike”