"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

SHQIPERIA DHE SHQIPTARET NEPER HARTA KLASIKE

Sillni harta historike fiziko-politike-etnografike, që pasqyrojnë realitetin etnik dhe politik të një rajoni të caktuar, në një periudhë të caktuar.

Moderator: Hymniarber

Post Reply
elikranon
Honored Member
Honored Member
Posts: 373
Joined: Sat Dec 26, 2009 6:05 pm
Gender: Male

Re: SHQIPERIA DHE SHQIPTARET NEPER HARTA KLASIKE

#181

Post by elikranon » Fri Nov 02, 2012 10:45 pm

Mallakastrioti wrote:Do ishte me e udhes ta sillje si veper apo edhe si emer kete bizantolog, i nderuar Elikranon, pasi nje debat pa burime historike nuk eshte diçka e lejueshme ne histori, apo gabohem?
Ketu ke te drejte. Por te kam thene, me shume jam amator ne keto gjera. Por para ca vitesh (6-7) isha futur ne nje biblioteke per te kerkuar nje liber. Dhe me doli perpara libri i atij bizantinologut. E shfletova per ca kohe dhe lexova dhe konkluzionet e tij ne fund. Me ngeli shume ne mendje ajo shprehja e tij "despotati i Epirit shpetoj kombin grek". Mund ta gjej ate liber, po gjeta kohe.

User avatar
Mallakastrioti
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2936
Joined: Thu Jul 23, 2009 4:23 pm
Gender: Male
Location: Italy
Contact:

Re: SHQIPERIA DHE SHQIPTARET NEPER HARTA KLASIKE

#182

Post by Mallakastrioti » Fri Nov 02, 2012 10:51 pm

elikranon wrote:
Mallakastrioti wrote:Do ishte me e udhes ta sillje si veper apo edhe si emer kete bizantolog, i nderuar Elikranon, pasi nje debat pa burime historike nuk eshte diçka e lejueshme ne histori, apo gabohem?
Ketu ke te drejte. Por te kam thene, me shume jam amator ne keto gjera. Por para ca vitesh (6-7) isha futur ne nje biblioteke per te kerkuar nje liber. Dhe me doli perpara libri i atij bizantinologut. E shfletova per ca kohe dhe lexova dhe konkluzionet e tij ne fund. Me ngeli shume ne mendje ajo shprehja e tij "despotati i Epirit shpetoj kombin grek". Mund ta gjej ate liber, po gjeta kohe.
Mendoj se do ishte diçka e re dhe te diskutohet ne çfare bazash autori ka bere keto pohime (pra nje interpretim i tij apo eshte mbeshtetur ne dokumenta historike)

Qe mos te me ngelet fiksim, jo per gje por ngaqe nuk eshte gjuha ime meme kjo, je dakort qe ketu eshte shkruar "Αρβανιτών" apo jo?

Image
Image

elikranon
Honored Member
Honored Member
Posts: 373
Joined: Sat Dec 26, 2009 6:05 pm
Gender: Male

Re: SHQIPERIA DHE SHQIPTARET NEPER HARTA KLASIKE

#183

Post by elikranon » Fri Nov 02, 2012 11:00 pm

Mallakastrioti wrote:
Nuk ka shume rendesi çka ka shkruar Kollokotroni, por rendesi ka qe termi "Αρβανιτών" eshte perdorur deri vone si dhe ai qe quhej Epir eshte njohur edhe si "Arvanitia".

Lidhur Akropolitit i cili shkruan qe Epirotet nuk jane Romioi, ndoshta duhet te pyesim Akropolitin perse ka shkruar keshtu (ndoshta sepse etnikisht ishin diçka tjeter dhe nuk identifikoheshin me Romioi???)

Po ishte koha e "zbritjeve" te shqiptareve me ne Jug dhe aty nuk gjeten kembe njeriu. Teorite qe i duan shqiptaret vetem ne nje mal apo disa male qe pollen aq shume shqiptar sa shkuan anembane Ballkanit (qesharake si teori apo jo?!)
Ka rendesi se cfare shkruan Kollokotroni vetem per tu perdorur ne ndonje teme tjeter ku ngulmoni sesa Arvanit ishte.
Lidhur Akropolitit nuk jam ne gjendje te shpreh mendim vetem duke u bazuar ne nje apo disa paragrafe te tij. Nje liber mund te jete i mbushur me shume paragrafe, por rendesi me te madhe ka ideja apo konkluzioni i nje libri. Si p.sh. librat rreth revolucionit grek jane te mbushur me paragrafe per Arvanitet, por ama tere ato libra kane tituj si "revolucioni grek" apo "rebelimi grek" apo "kryengritja greke". Keshtu qe nga titulli nuk vihet ne dyshim dicka thelbesore.
Zbritja me ne jug e Shqiptareve eshte dicka e dokumentuar. Sa per teorite qe me permende jane po aq qesharake sa edhe teorite qe i duan greket te kene avulluar nga Ballkani.

P.S: ok, si perfundim shkruan "Aρβανιτων".

User avatar
bardus
Star Member
Star Member
Posts: 882
Joined: Mon Jan 30, 2012 3:44 pm
Gender: Male

Re: SHQIPERIA DHE SHQIPTARET NEPER HARTA KLASIKE

#184

Post by bardus » Fri Nov 02, 2012 11:25 pm

elikranon wrote: .. Ana Komnenes per ekspediten luftarake te babait te saj ne zonen e Durresit, i cili pasi u largua, la mbrojtes te qytetit "κομισκορτης εξ Αρβανον" ose "komiskortin prej Arbanon". Megjithese shume studiues fillimisht u ngaterruan dhe e konsideruan "Komiskortis" emrin e pare te pervecem Albanez, studime te tjera treguan qe "komiskortis" ishte grade ne hierarkine ushtarake te perandorise romake te lindjes. Po ashtu keta studiues mendojne qe vendndodhja e Arbanon eshte ose Kruja, ose nje vendndodhje afer saj.
Po ashtu edhe ne mesjeten e hershme , emri Albania nuk haset. Ne periudhen e Gjergj Kastriotit nuk perdoret akoma ky term.
Ndaj ajo qe shkruan "apo siç njihej prej burimeve bizantine si dhe mesjetare edhe si "Albania"" nuk ka vertetesi.
Dhe per ta mbyllur, po te persersis ate qe kam lexuar nga nje bizantinolog anglez: "Despotati i Epirit shpetoi kombin grek".
Elikrananon,
per Komiskortin s`ka dyshim qe eshte emri i gjeneralit shqiptar ,mbrojtes i Durresit ,kjo eshte e shkruar dhe pranuar edhe nga vete historianet greke dhe s`ka vend per asnje lloj dyshimi.
Image


Ketu me poshte tregohet se shqiptaret jane te paret e Manit qe nga shek 7 .


Image

User avatar
Mallakastrioti
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2936
Joined: Thu Jul 23, 2009 4:23 pm
Gender: Male
Location: Italy
Contact:

Re: SHQIPERIA DHE SHQIPTARET NEPER HARTA KLASIKE

#185

Post by Mallakastrioti » Fri Nov 02, 2012 11:30 pm

Elikranon tek e fundit jane vete studiuesit arvanit(arberor) te cilet kane shkruar dhe kane nxjerre rrenjet e Kollokotronit (apo Bythegurit) me prejardhje arvanite dhe nuk eshte se e themi ne (lidhur se çfare ndihen arvanitet, kjo po qe eshte teme me vete).
Persa i perket teorise qe "greket avulluan" kete teori e perkrahin vete greket kur duan te bejne arvanitet te ardhur.

Kur Perandori Kantakuzen ishte ne Thesali u paraqiten aty diku rreth 12 mije shqiptar me prijesit e vet .
Tani ky Perandor sipas historigrafise dhe teksteve bizantine keta shqiptar i vendosi ne More (apo Peleponez), pasi perhere sipas historigrafise kishte
rene murtaja apo pestilenca dhe "greket kishin avulluar"...
Keta shqipo, pra 12 mije individe per kohen ishin nje popullsi e madhe, u vendosen si agrikoltore, apo bujq dhe iu dhane toka per te punuar. Pra e sheh qe nuk jemi ne qe mbrojme tezen e "avullimit te grekeve"?
Tjeter. Ne se pasardhesit e ketyre shqiptareve te mesjetes se hershme ishin pikerisht keta qe bene revolucionin grek, atehere pa tjeter qe autori apo bizantologu anglez ka te drejte kur shkruan qe "greket e Despotatit te Epirit" shpetuan Greqine dhe formuan "kombin grek", pikerisht sepse keta 12 mije individe u shperngulen prej Epirit dhe shkuan ne More dhe aty u shtuan dhe shumefishuan etj...Tek e fundit ishin pikerisht pasardhesit e ketyre shqipove te Arvanitise (apo Epirit) qe bene te mundur lirine dhe formimin e shtetit grek me 1821.
"While the emperor was staying in Thessaly , the unruly Albanians living in the Thessalian mountains appeared before him who, according to their tribal leaders, are called Malakasians, Buians and Mesarites and whose numbers reach 12,000. ..."
Image

User avatar
Mallakastrioti
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2936
Joined: Thu Jul 23, 2009 4:23 pm
Gender: Male
Location: Italy
Contact:

Re: SHQIPERIA DHE SHQIPTARET NEPER HARTA KLASIKE

#186

Post by Mallakastrioti » Fri Nov 02, 2012 11:38 pm

Burim dhe sjellje e mrekullueshme kjo Bardus. Faleminderit per kete fakt te ri qe trajtohet prej Kosta Birit.

Image

Mbiemrat SHKURTI ne se nuk gaboj, jane tipik shqiptar. Ne se ushtaraku ka patur emrin Komnen Shkurti, atehere kemi te bejme me nje forme korruptive ne vepren e Komnenes kur e permend.
Image

elikranon
Honored Member
Honored Member
Posts: 373
Joined: Sat Dec 26, 2009 6:05 pm
Gender: Male

Re: SHQIPERIA DHE SHQIPTARET NEPER HARTA KLASIKE

#187

Post by elikranon » Sat Nov 03, 2012 12:13 am

Mallakastrioti wrote:Elikranon tek e fundit jane vete studiuesit arvanit(arberor) te cilet kane shkruar dhe kane nxjerre rrenjet e Kollokotronit (apo Bythegurit) me prejardhje arvanite dhe nuk eshte se e themi ne (lidhur se çfare ndihen arvanitet, kjo po qe eshte teme me vete).
Persa i perket teorise qe "greket avulluan" kete teori e perkrahin vete greket kur duan te bejne arvanitet te ardhur.

Kur Perandori Kantakuzen ishte ne Thesali u paraqiten aty diku rreth 12 mije shqiptar me prijesit e vet .
Tani ky Perandor sipas historigrafise dhe teksteve bizantine keta shqiptar i vendosi ne More (apo Peleponez), pasi perhere sipas historigrafise kishte
rene murtaja apo pestilenca dhe "greket kishin avulluar"...
Keta shqipo, pra 12 mije individe per kohen ishin nje popullsi e madhe, u vendosen si agrikoltore, apo bujq dhe iu dhane toka per te punuar. Pra e sheh qe nuk jemi ne qe mbrojme tezen e "avullimit te grekeve"?
Tjeter. Ne se pasardhesit e ketyre shqiptareve te mesjetes se hershme ishin pikerisht keta qe bene revolucionin grek, atehere pa tjeter qe autori apo bizantologu anglez ka te drejte kur shkruan qe "greket e Despotatit te Epirit" shpetuan Greqine dhe formuan "kombin grek", pikerisht sepse keta 12 mije individe u shperngulen prej Epirit dhe shkuan ne More dhe aty u shtuan dhe shumefishuan etj...Tek e fundit ishin pikerisht pasardhesit e ketyre shqipove te Arvanitise (apo Epirit) qe bene te mundur lirine dhe formimin e shtetit grek me 1821.
"While the emperor was staying in Thessaly , the unruly Albanians living in the Thessalian mountains appeared before him who, according to their tribal leaders, are called Malakasians, Buians and Mesarites and whose numbers reach 12,000. ..."
Mallakastriot, tek e fundit eshte vete Kollokotroni qe na flet per veten e tij. Fatmiresisht ka lene kujtimet e tij.
Mesa kam vene, studiuesit qe merren me origjinen e Kollokotronit merren shume me interpretimin e mbiemrave te paraardhesve te tij, Cerjinsi dhe Bocikas. Po a jane keto te mjaftueshme?
Emigrimet apo zhvendosjet masive te Shqiptareve drejt territoreve helladike jane te njohura. Nuk me cudit aspak kjo gje, perderisa me syte e mi kam pare emigrimin e fundit masiv!!!

elikranon
Honored Member
Honored Member
Posts: 373
Joined: Sat Dec 26, 2009 6:05 pm
Gender: Male

Re: SHQIPERIA DHE SHQIPTARET NEPER HARTA KLASIKE

#188

Post by elikranon » Sat Nov 03, 2012 12:26 am

bardus wrote:
Elikrananon,
per Komiskortin s`ka dyshim qe eshte emri i gjeneralit shqiptar ,mbrojtes i Durresit ,kjo eshte e shkruar dhe pranuar edhe nga vete historianet greke dhe s`ka vend per asnje lloj dyshimi.
Image


Ketu me poshte tregohet se shqiptaret jane te paret e Manit qe nga shek 7 .


Image
Per "komiskortis" s`ka dhe aq rendesi te madhe nese ishte emer gjenerali apo grade ushtarake. Ne hierarkine ushtarake bizantine kishte grade "komis tis kortis". Nje hipoteze eshte kjo.
Per Maniatet, i vlefshem materiali qe solle. Por e shikon vete se ne fund shkruan se me kalimin e viteve u bene Maniate. Dhe vetem toponimia ka ngelur per ti kujtuar. Nga cilet u inkorporuan? Perderisa nuk kish grek!

User avatar
bardus
Star Member
Star Member
Posts: 882
Joined: Mon Jan 30, 2012 3:44 pm
Gender: Male

Re: SHQIPERIA DHE SHQIPTARET NEPER HARTA KLASIKE

#189

Post by bardus » Sat Nov 03, 2012 1:28 am

elikranon wrote: Per "komiskortis" s`ka dhe aq rendesi te madhe nese ishte emer gjenerali apo grade ushtarake. Ne hierarkine ushtarake bizantine kishte grade "komis tis kortis".
Ka rendesi sepse e solle ketu .

elikranon wrote: Per Maniatet, i vlefshem materiali qe solle. Por e shikon vete se ne fund shkruan se me kalimin e viteve u bene Maniate. Dhe vetem toponimia ka ngelur per ti kujtuar. Nga cilet u inkorporuan? Perderisa nuk kish grek!
Ne u bene Maniate s`ka aspak rendesi,edhe femijet e shume emigranteve nuk flasin shqip sot,problemi eshte tek vjetersia e shqiptareve ne ballkan dhe prania e tyre ne Greqi, jo vetem kaq sa u tha shek 7 por une mendoj se ata ose te tjere, kane jetuar gjithmone andej,po te kujtoj fisin ilir Trallian qe jetonte diku atje dhe mbreti pers Xerxes ju mori leje per te hyre ne Ballkanin e sotem.Ky muhabet u be terkuze dhe me duket i kote.

User avatar
ALBPelasgian
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2113
Joined: Sun Jun 28, 2009 7:57 pm
Gender: Male
Location: Prishtinë (Prima Justiniana)
Contact:

Re: SHQIPERIA DHE SHQIPTARET NEPER HARTA KLASIKE

#190

Post by ALBPelasgian » Sat Nov 03, 2012 10:42 am

elikranon wrote:Alb Pelasgian
Pergjigja ime bazohet ne shpjegimin e Era Vranusit, vetem per interpretimin e termit "komiskortis" dhe vetem rreth vendndodhjes se Arbanon. Per dallimin midis termit "Alban" dhe "Arvanit" nuk dua ti futem ketij diskutimi.
Fillimi i diskutimit tone ishte kur filloj perdorimi i emrit Albani.
Mire, atehere! Une edhe njehere i mshoj asaj qe thash me heret qe nje variant i emrit Alban eshte perdorur te pakten prej Plinit ne shek. I te eres sone, ashtu sic deshmon paragrafi ne fjale:
...and fourteen civitates of the Liburnia, evidently some smaller inland groups of whom Pliny deems only the Lacinienses, Stulpini, Burnistae (the native inhabitants of Burnum), and Olbonenses worth naming.

The Cambridge Ancient History: The Augustan Empire, 43 B.C.-A.D. 69, Alan K. Bowman, Edward Champlin, Andrew Lintott - 1996
...sipas Plinit plak, Olbonenses ishin njeri nga katermbedhjete bashkesite (civitates) te Liburnise.
Albonenses , abitanti di Albona , città della Japidia ...

Storia della Dalmazia, Volume 1, Giovanni Cattalinich, 1834, p.231
Arbanites, or Albanites, which may possibly be traced to the name of Albonenses, given to a tribe of Liburni by Pliny

Fraser's Magazine - Volume 1, James Anthony Froude, John Tulloch - 1876, p.172
Arbanon shfaqet edhe ne ishullin e Qipros, atje ku ne shekullin e katert ne kohen e Konstandinit u vendosen koloni ushtarake ilire per te mbushur boshellekun e shkaktuar nga shpopullimi i ketij ishulli...
Ne sot po hedhim faren me emrin Bashkim,
Qe neser te korrim frutin me emrin Bashkim!

User avatar
ALBPelasgian
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2113
Joined: Sun Jun 28, 2009 7:57 pm
Gender: Male
Location: Prishtinë (Prima Justiniana)
Contact:

Re: SHQIPERIA DHE SHQIPTARET NEPER HARTA KLASIKE

#191

Post by ALBPelasgian » Thu Nov 08, 2012 1:24 pm

Nuk e di nese eshte psotuar me pare, kjo harte eshte e vecante ne plot aspekte. Ajo eshte shtypur ne Malte ne gjuhen arabe, perderisa pjesen derrmuese te Maqedonise gjer ne Egje i konsideron territore arnaute. Kjo pak a shume eshte ne te njejten linje me M.Mullerin, i cili thoshte se Maqedonia e kohes se tij perbehej nga gjysma shqiptare (perendim) dhe gjysma tjeter bullgare (lindje). Dihet se hartat e shumta qe jane botuar per Maqedonine jane perthyer ne baze te interesave partikulariste te Greqise, Serbise e Bullgarise, te cilat secila per hesap te vet ka tejzgjeruar elementin grek, serb e bullgar.

Image
Ne sot po hedhim faren me emrin Bashkim,
Qe neser te korrim frutin me emrin Bashkim!

User avatar
CERMENIKASI
Star Member
Star Member
Posts: 721
Joined: Fri Dec 31, 2010 9:51 pm
Gender: Male

Re: SHQIPERIA DHE SHQIPTARET NEPER HARTA KLASIKE

#192

Post by CERMENIKASI » Thu Nov 08, 2012 9:34 pm

Image
Hartë e përpunueme prej oficerëve Austriak,Anglez dhe Napolitan nën drejtimin e kapedanit të marinës angleze W-H.SMITH viti 1828
Jam Gegë por mos ma shajë kush Toskërinë!

User avatar
CERMENIKASI
Star Member
Star Member
Posts: 721
Joined: Fri Dec 31, 2010 9:51 pm
Gender: Male

Re: SHQIPERIA DHE SHQIPTARET NEPER HARTA KLASIKE

#193

Post by CERMENIKASI » Thu Nov 08, 2012 9:47 pm

Image
Hartë e Shqipnisë prej J.D. Barbié du Bocage viti 1780
Kjo hartë e paraqit Shqipninë deri në Prevezë.....
Jam Gegë por mos ma shajë kush Toskërinë!

User avatar
CERMENIKASI
Star Member
Star Member
Posts: 721
Joined: Fri Dec 31, 2010 9:51 pm
Gender: Male

Re: SHQIPERIA DHE SHQIPTARET NEPER HARTA KLASIKE

#194

Post by CERMENIKASI » Thu Nov 08, 2012 10:09 pm

Image
Titre : Carte italienne de la région située à l'embouchure du Drin, autour d'Alessio

Éditeur : [s.n.]

Date d'édition : 1000
Jam Gegë por mos ma shajë kush Toskërinë!

User avatar
CERMENIKASI
Star Member
Star Member
Posts: 721
Joined: Fri Dec 31, 2010 9:51 pm
Gender: Male

Re: SHQIPERIA DHE SHQIPTARET NEPER HARTA KLASIKE

#195

Post by CERMENIKASI » Thu Nov 08, 2012 10:15 pm

Image
Titre : Fortezza di Soppoto. Havendo il Clmo. Sebastian Veniero proveditore gnale di Corfu con el Clmo. Giacomo Celsi, proveditore gñale de l'armata venetiana negociato con li populi di la Cimera / per ridur li a la devotion de la Serma. sigra et havendosi lasciato intender gli haveziano obedito quando essi sigri Chmi. havessero preso l'armi contra Tierchi et se forsero impatroniti del Castello di Soppoto ... 7 di Giugno 1570

Auteur : Lafréri, Antoine (1512-1577).
Jam Gegë por mos ma shajë kush Toskërinë!

Post Reply

Return to “Harta historike”