Page 16 of 17

Re: SHQIPERIA DHE SHQIPTARET NEPER HARTA KLASIKE

Posted: Fri Apr 25, 2014 9:46 pm
by Zeus10
Scipio wrote:Image

Albania of Gjergj Kastrioti (Shqipëria e Gjergj Kastriotit) 1403-1468
(Albania in the Twentieth Century, A History: Volume I: Albania and King Zog: Independence, Republic and Monarchy 1908-1939, Owen Pearson, London, p. XIV)
Ajo pjesa ne harte qe thote Macedonia, per ate kohe, eshte kryesisht e banuar prej shqiptareve, po ashtu dhe gjithe jugu i Serbise, qe u pastrua etnikisht, vetem ne shek. e 19-e. Po ashtu e gjithe Thesalia dhe shumica e Malit te Zi.

Re: SHQIPERIA DHE SHQIPTARET NEPER HARTA KLASIKE

Posted: Sat Apr 26, 2014 1:35 pm
by Scipio
Zeus10 wrote:Image
Ajo pjesa ne harte qe thote Macedonia, per ate kohe, eshte kryesisht e banuar prej shqiptareve, po ashtu dhe gjithe jugu i Serbise, qe u pastrua etnikisht, vetem ne shek. e 19-e. Po ashtu e gjithe Thesalia dhe shumica e Malit te Zi.

Po ashtu shumica e Moresë ("Peloponezit") si edhe "Dukati i Athinës" që gjatë kësajë periudhe dominohesh kryesisht nga Venecianët dhe Aragonezët derisa u pushtua totalisht nga Osmanët.

p.s. Megjithatë besojë se qëllimi i hartës së mësipërme është të tregojë territoret në të cilat Gjergji kishte dominim apsolut dhe jo territorin në të cilin shtriheshin Shqiptarët gjatë kësajë periudhe. Gjithashtu prezenca e Maqedonisë në hartë nuk është e tipit etnik, pra nuk i referohet ndonjë etnie apo ndonjë entiteti shtetëror por thjesht e tipit gjeografik... nejse ky është muhabet i gjatë dhe nuk besoj se i përket kësaj teme!

Re: SHQIPERIA DHE SHQIPTARET NEPER HARTA KLASIKE

Posted: Sat Apr 26, 2014 2:10 pm
by Zeus10
Scipio wrote:
Zeus10 wrote:Image
Ajo pjesa ne harte qe thote Macedonia, per ate kohe, eshte kryesisht e banuar prej shqiptareve, po ashtu dhe gjithe jugu i Serbise, qe u pastrua etnikisht, vetem ne shek. e 19-e. Po ashtu e gjithe Thesalia dhe shumica e Malit te Zi.

Po ashtu shumica e Moresë ("Peloponezit") si edhe "Dukati i Athinës" që gjatë kësajë periudhe dominohesh kryesisht nga Venecianët dhe Aragonezët derisa u pushtua totalisht nga Osmanët.

p.s. Megjithatë besojë se qëllimi i hartës së mësipërme është të tregojë territoret në të cilat Gjergji kishte dominim apsolut dhe jo territorin në të cilin shtriheshin Shqiptarët gjatë kësajë periudhe. Gjithashtu prezenca e Maqedonisë në hartë nuk është e tipit etnik, pra nuk i referohet ndonjë etnie apo ndonjë entiteti shtetëror por thjesht e tipit gjeografik... nejse ky është muhabet i gjatë dhe nuk besoj se i përket kësaj teme!
Ashtu eshte Scipio, por nga harta te krijohet pershtypja, sikur ne te permblidhen te gjitha trojet e banuara prej shqiptareve, qekurse Shqiperia nuk ishte nje shtet, por nje province me kufij te paqarte. Hartat moderne per periudhat e mehershme, shpeshhere konsiderohen si baze absolute per publikun, per shtrirjet etnike (ne rastin tone shqiptareve), duke krijuar nje perfytyrim te gabuar te tyre, por ato jane thjesht grafika subjektive te autoreve te tyre, qe shpeshhere shkojne kunder realitetit.

Re: SHQIPERIA DHE SHQIPTARET NEPER HARTA KLASIKE

Posted: Tue Jun 17, 2014 10:59 pm
by Zeus10
elikranon wrote:
Mallakastrioti wrote:
Nuk ka shume rendesi çka ka shkruar Kollokotroni, por rendesi ka qe termi "Αρβανιτών" eshte perdorur deri vone si dhe ai qe quhej Epir eshte njohur edhe si "Arvanitia".

Lidhur Akropolitit i cili shkruan qe Epirotet nuk jane Romioi, ndoshta duhet te pyesim Akropolitin perse ka shkruar keshtu (ndoshta sepse etnikisht ishin diçka tjeter dhe nuk identifikoheshin me Romioi???)

Po ishte koha e "zbritjeve" te shqiptareve me ne Jug dhe aty nuk gjeten kembe njeriu. Teorite qe i duan shqiptaret vetem ne nje mal apo disa male qe pollen aq shume shqiptar sa shkuan anembane Ballkanit (qesharake si teori apo jo?!)
Ka rendesi se cfare shkruan Kollokotroni vetem per tu perdorur ne ndonje teme tjeter ku ngulmoni sesa Arvanit ishte.
Lidhur Akropolitit nuk jam ne gjendje te shpreh mendim vetem duke u bazuar ne nje apo disa paragrafe te tij. Nje liber mund te jete i mbushur me shume paragrafe, por rendesi me te madhe ka ideja apo konkluzioni i nje libri. Si p.sh. librat rreth revolucionit grek jane te mbushur me paragrafe per Arvanitet, por ama tere ato libra kane tituj si "revolucioni grek" apo "rebelimi grek" apo "kryengritja greke". Keshtu qe nga titulli nuk vihet ne dyshim dicka thelbesore.
Zbritja me ne jug e Shqiptareve eshte dicka e dokumentuar. Sa per teorite qe me permende jane po aq qesharake sa edhe teorite qe i duan greket te kene avulluar nga Ballkani.

P.S: ok, si perfundim shkruan "Aρβανιτων".
Elikranon, vete Athina, kryeqyteti i Greqise, qe tashme numeron miliona greqishtfoles, me 1830 nuk ka qene asgje me teper sesa nje fshat i banuar me shqiptare:

Image

Askerkund nuk eshte dokumentuar, qe zbritja ne Jug e shqiptareve, ishte nje fenomen, qe ndodhi per here te pare vetem ne shekullin e 13-14. Ka pasur vale te reja emigrimi te shqiptareve, por askush nuk ka dhene prova qe shqiptaret nuk ishin prezente atje para ketyre valeve te reja. Nderkaq prezenca e etnise greke, eshte e diskutueshme, sepse pervecse nuk eshte e forte, nuk eshte dhe rurale, por dominojne komunitetet e koloneve nga ish-Bizanti, qe nuk e njohin fare termin hellen, por e therresin veten Ρωμαίοι=Romaioi=romane, ose klerike te fese romane te lindjes, qe flasin dhe predikojne ne gjuhen e fese : greqisht.

Re: SHQIPERIA DHE SHQIPTARET NEPER HARTA KLASIKE

Posted: Fri Oct 31, 2014 3:31 pm
by Zeus10
Harta e meposhtme, eshte perpiluar prej Prof. A.Gashit(nuk e di ne c'periudhe) dhe sipas lajmeve qe qarkullojne ne mediat elektronike, ajo eshte gjetur se fundmi ne arkivin e shtetit:

Image

Ne fakt, keto jane troje ku dhe sot jetojne shqiptare, por qe sipas te gjitha gjasave, nuk do ti bashkengjiten kufijve te shtetit te cunguar shqiptar.

Re: SHQIPERIA DHE SHQIPTARET NEPER HARTA KLASIKE

Posted: Fri Oct 31, 2014 3:58 pm
by rrëqebull
sipas te gjitha gjasave, nuk do ti bashkengjiten kufijve te shtetit te cunguar shqiptar.
?

Re: SHQIPERIA DHE SHQIPTARET NEPER HARTA KLASIKE

Posted: Fri Oct 31, 2014 6:23 pm
by Zeus10
rrëqebull wrote:
sipas te gjitha gjasave, nuk do ti bashkengjiten kufijve te shtetit te cunguar shqiptar.
?
Per arsye subjektive, sic jane albanofobia e huaj, interesat e kunderta te fuqive te krishtera europiane me aspiratat kombetare shqiptare, paaftesia dhe nenshtrimi I klases politike shqiptare ndaj te huajve, egersia e fqinjeve tane POR mbi te gjitha, per shkak te degradimit kulturor dhe kombetar, brenda vete shqiptareve. Ata jane perdite e me pak te ditur, perdite e me pak punojne per vendin e tyre. Brezat e sotem, nuk mund te krahasohen as me ata te 60 vjeteve me pare, sepse korruptimi i shpirtit njerezor te shqiptareve, eshte tashme nje mision i realizuar me sukses nga projektuesit e tij. Lexo te lutem kete fragment te shkelqyer, te Hylli I Drites, per te kuptuar se sa te qarte e te ditur kane qene brezat e meparshem:

Re: SHQIPERIA DHE SHQIPTARET NEPER HARTA KLASIKE

Posted: Sat Apr 25, 2015 10:52 pm
by Zeus10
Nje harte e Europes ne greqisht per vitin 480 AD . Epiri pak a shume Shqiperia e cunguar e sotme, pjese e prefektures Ilire;

Image

Re: SHQIPERIA DHE SHQIPTARET NEPER HARTA KLASIKE

Posted: Mon Nov 02, 2015 8:44 pm
by Kastrioti1443
Zeus kjo teme eshte e jashtezakonshme dhe keni bere nje pune shume te madhe dhe keni dhene me shume dije sesa ka dhene akademija e shkencave te shqiperise ( qe eshte sot nje haur dhish) ne 100 vite.

Sidoqofte do ishte mire qe nje pjese te ketyre hartave ti rikthenit sepse jane zhdukur dhe nuk shfaqen me, sidomos ne 3-4 faqet e para te temes.

Mund te beni dicka ne lidhje me kete teme.

Nga ana tjeter, cfare mund te behet qe te shtohet aktiviteti ne kete forum, sepse eshte per te aardhur keq qe nuk eshte aktiv?

Re: SHQIPERIA DHE SHQIPTARET NEPER HARTA KLASIKE

Posted: Mon Nov 02, 2015 8:47 pm
by Kastrioti1443
Zeus10 wrote:1300 Pas Krishtit

Image

Kjo harte eshte shume e gabuar dhe eshte bere nga nje historian amator qe nuk ka fakte per kete harta qe thote.

Nuk eshte pare gjekundi qe ne vitet 1300 serbia te jete shtrire aq shume ne jug te trojeve shqiptare.
Biles ne vitin 1307 ndertohet kisha e pare serbe ne kosove.

Re: SHQIPERIA DHE SHQIPTARET NEPER HARTA KLASIKE

Posted: Mon Nov 02, 2015 9:46 pm
by Zeus10
Kastrioti1443 wrote:
Zeus10 wrote:
1300 Pas Krishtit

Kjo harte eshte shume e gabuar dhe eshte bere nga nje historian amator qe nuk ka fakte per kete harta qe thote.

Nuk eshte pare gjekundi qe ne vitet 1300 serbia te jete shtrire aq shume ne jug te trojeve shqiptare.
Biles ne vitin 1307 ndertohet kisha e pare serbe ne kosove.
Harta, nuk eshte nje harte etnike, por nje harte politike. Per shtete si Serbia, ajo pasqyron territoret e sunduara prej sundimtareve serbe, qe pervec vetes se tyre, ndoshta nuk kishin ndonje nenshtetas qe te fliste gjuhen serbe ne vater.

Re: SHQIPERIA DHE SHQIPTARET NEPER HARTA Klasike & Mesjetare

Posted: Wed Nov 04, 2015 4:42 am
by TeuAL
Libri qe vijon eshte shume interesant. Ka harta dhe shume te dhena per Shqiptaret ne mesjete. Te dhenat jane nga arkivat Veneciane.
------------------------- Libri --------------------
Between Venice and Istanbul : colonial landscapes . . .
Edited by Siriol Davies and Jack L. Davis, 2007
Published [Princeton] : American School of Classical Studies at Athens.
---------------------------------------------------

Re: SHQIPERIA DHE SHQIPTARET NEPER HARTA KLASIKE

Posted: Mon Jan 18, 2016 10:21 pm
by Zeus10
Kjo eshte nje harte otomane e vitit 1803, e quajtur Cecid Tercumesi, e zbuluar se fundmi ne Oslo te Norvegjise:

Image

Re: SHQIPERIA DHE SHQIPTARET NEPER HARTA KLASIKE

Posted: Thu Apr 14, 2016 11:48 pm
by TeuAL
Harte qe tregon Durresi = Di_Male, shekulli VIII (i tete) para Krishtit

Ne shekullin e 8-te para Krishtit Durresi quhej Di_Male. Ky fakt tregohet ne harten(ngjitur) nga libri i Dr. Scullard:

- - - - - - - - Libri - - - - - - - - - -
A History of the Roman World 753-146 BC 4th Revised ed.
by H.H. Scullard (Author)
Publisher: Routledge
- - - - - - - - - - - - - - - - - -
http://www.amazon.com/History-Roman-Wor ... S5QTBYQG9Q

Re: SHQIPERIA DHE SHQIPTARET NEPER HARTA KLASIKE

Posted: Fri Apr 15, 2016 12:02 am
by TeuAL
Kam lexuar qe ky fakt, zgjedhja e nje vendi prane(rreze) dy kodrave per te vendosur vendbanimin e tyre, tregon qe themeluesit e qytetit ishin popull qe i luteshin nje Perendeshe (qe ishte perendia e tyre e pare) qe te merrte ne mbrojtje qytetin e tyre. Fotot ngjitur jane nga www dhe tregojne kete fakt per Durresin dhe Apollonine.