"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

Danau, Kadmi dhe Pelopsi

Flisni për historinë e kombeve dhe racave të ndryshme, me analiza dhe dokumente.

Moderator: Strokulli

Post Reply
Leka SHQIP
Regular Member
Regular Member
Posts: 92
Joined: Mon Apr 12, 2010 6:43 pm
Gender: Male

Danau, Kadmi dhe Pelopsi

#1

Post by Leka SHQIP » Thu Jul 22, 2010 3:55 pm

Danau, Kadmi dhe Pelopsi jane emrat e udheheqesve semito-egjiptian qe erdhen ne shekullin VIII para k. ne greqine antike. Danau vinte nga Egjipti. Kadmi nga Fenikia. Pelopsi vinte nga Siria (Asiria).

1. A e ka marre gadishulli i Peloponezit emrin nga Pelopsi semito-sirian?

2. A ka qene shkaterrimtare dhe luftarake per pellazget arrdhja e ketyre semito-egjitianeve ne greqine antike apo ndodhi vendosja e tyre ne menyre paqesore?

3. Cfare roli luajten pastaj keta semite te lashtesise ne greqine antike. Ishin ata udheheqes apo skllever?

4. I ruajten gjuhet e tyre si egjiptishtja, aramaishtja, fenikishtja keta semito-egjiptiane apo u asimiluan nga ana gjuhesore krejtesisht menjehere ne gjuhen e pellazgeve ata?

5. Kane ndodhur martesa dhe perzierje racash midis ketyre semiteve dhe pellazgeve ne antikitet apo jo?

Leka SHQIP
Regular Member
Regular Member
Posts: 92
Joined: Mon Apr 12, 2010 6:43 pm
Gender: Male

Re: Danau, Kadmi dhe Pelopsi

#2

Post by Leka SHQIP » Fri Jul 23, 2010 6:39 am

Mund te shkruaj ndonjeri nje pergjigje?

Leka SHQIP
Regular Member
Regular Member
Posts: 92
Joined: Mon Apr 12, 2010 6:43 pm
Gender: Male

Re: Danau, Kadmi dhe Pelopsi

#3

Post by Leka SHQIP » Fri Jul 23, 2010 4:05 pm

alefko, zeus , arta, arberi mund te shkruaj ndonjeri prej jush nje pergjigje?

User avatar
ALBPelasgian
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2113
Joined: Sun Jun 28, 2009 7:57 pm
Gender: Male
Location: Prishtinë (Prima Justiniana)
Contact:

Re: Danau, Kadmi dhe Pelopsi

#4

Post by ALBPelasgian » Fri Jul 23, 2010 9:15 pm

Leka SHQIP wrote:Danau, Kadmi dhe Pelopsi jane emrat e udheheqesve semito-egjiptian qe erdhen ne shekullin VIII para k. ne greqine antike. Danau vinte nga Egjipti. Kadmi nga Fenikia. Pelopsi vinte nga Siria (Asiria).

1. A e ka marre gadishulli i Peloponezit emrin nga Pelopsi semito-sirian?

2. A ka qene shkaterrimtare dhe luftarake per pellazget arrdhja e ketyre semito-egjitianeve ne greqine antike apo ndodhi vendosja e tyre ne menyre paqesore?

3. Cfare roli luajten pastaj keta semite te lashtesise ne greqine antike. Ishin ata udheheqes apo skllever?

4. I ruajten gjuhet e tyre si egjiptishtja, aramaishtja, fenikishtja keta semito-egjiptiane apo u asimiluan nga ana gjuhesore krejtesisht menjehere ne gjuhen e pellazgeve ata?

5. Kane ndodhur martesa dhe perzierje racash midis ketyre semiteve dhe pellazgeve ne antikitet apo jo?
Emri i vjeter i Peleponezit eshte Apia, i cili deshmohet mjaft shpesh ne nomenklaturen toponmastike ne Iliri proper dhe Dalmaci, ne hidronomi, etj. Kjo lidhet me ate qe proto-iliret (lexo: pellazget) ishin banoret e pare te kesaj siujdhese.

Me gjendej e sotme te te dhenave s'mund te parashohim permasa te sakta agresiviteti apo pacifizmi te ketyre ardhjeve jugore. Por gjithsesi nje konflikt ka qene i pashmangshem dhe si i tille eshte reflektue ne plot rrefenja te lashta te cilat bejne fjale per beteja te ashpra ardhesish me malesoret gjigand e Titanet e famshem.

Ne kete situate pre-historike, Pellazgjia jugore ka humbur nje beteje por jo edhe luften, sepse fisi pellazgjik mbijetoi ne rezervat e pathyeshme te Maqedonise, Epirit, Ilirise e Thrakes prej nga vijimisht gjate historise zbriti ne trojet pri-mordiale. Historia rrefen per fise proto-ilire kudo ne Mesdhe e Egje (Dardanet, Peonet etj), epirote (moloset ne Atike, e Azi te Vogel), dardane (ne Samothrake e Azi te Vogel, Egjip), dardane-thrake ne Frigji e me gjer ne Lindje te Mesme, peleste ne Feniki e "Izrael", thrake ne Atike, Beoti, etj, dore ne Peleoponez e Krete, etj.
Ne sot po hedhim faren me emrin Bashkim,
Qe neser te korrim frutin me emrin Bashkim!

Leka SHQIP
Regular Member
Regular Member
Posts: 92
Joined: Mon Apr 12, 2010 6:43 pm
Gender: Male

Re: Danau, Kadmi dhe Pelopsi

#5

Post by Leka SHQIP » Mon Jul 26, 2010 7:42 am

3. Cfare roli luajten pastaj keta semite te lashtesise ne greqine antike. Ishin ata udheheqes apo skllever?

4. I ruajten gjuhet e tyre si egjiptishtja, aramaishtja, fenikishtja keta semito-egjiptiane apo u asimiluan nga ana gjuhesore krejtesisht menjehere ne gjuhen e pellazgeve ata?

5. Kane ndodhur martesa dhe perzierje racash midis ketyre semiteve dhe pellazgeve ne antikitet apo jo?

Mund te shkrush edhe per keto ALBPelasgian?

land
Poster Grande Member
Poster Grande Member
Posts: 257
Joined: Wed Sep 30, 2009 4:30 pm
Gender: Male

Re: Danau, Kadmi dhe Pelopsi

#6

Post by land » Thu Jan 20, 2011 5:27 pm

Leka SHQIP wrote:Danau, Kadmi dhe Pelopsi jane emrat e udheheqesve semito-egjiptian qe erdhen ne shekullin VIII para k. ne greqine antike. Danau vinte nga Egjipti. Kadmi nga Fenikia. Pelopsi vinte nga Siria (Asiria).

1. A e ka marre gadishulli i Peloponezit emrin nga Pelopsi semito-sirian?

2. A ka qene shkaterrimtare dhe luftarake per pellazget arrdhja e ketyre semito-egjitianeve ne greqine antike apo ndodhi vendosja e tyre ne menyre paqesore?

3. Cfare roli luajten pastaj keta semite te lashtesise ne greqine antike. Ishin ata udheheqes apo skllever?

4. I ruajten gjuhet e tyre si egjiptishtja, aramaishtja, fenikishtja keta semito-egjiptiane apo u asimiluan nga ana gjuhesore krejtesisht menjehere ne gjuhen e pellazgeve ata?

5. Kane ndodhur martesa dhe perzierje racash midis ketyre semiteve dhe pellazgeve ne antikitet apo jo?
Me saktesisht, Danai vinte nga Libia ishte mbret i Libise dhe vella me mbretin e Egjiptit, Danai eshte nje nga tre sinonimet e "grekeve", pra lekurezinj-semite, Danai me njerezit e tij u shkeput nga Libia dhe u vendos ne Argos.

po jap me poshte dicka ne italisht.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Danai è un termine usato come sinonimo di Greci. Letteralmente significa la stirpe di Danao. Secondo la leggenda Danao era il re di Libia, fratello gemello di Egitto, re dell'Egitto, e da lui scappò verso occidente, approdando ad Argo in Grecia. È quindi un epiteto generico: Danai può significare "occidentali", in contrapposizione agli "orientali" Troiani. Nell'Iliade di Omero, gli attaccanti greci sono descritti con tre differenti nomi, spesso usati come sinonimi: Argivi (in Greco: Argeioi (Αργείοι), Danai (Δαναοί) e Achei (Αχαιοί).
È frequentemente utilizzato da Virgilio nell'Eneide, nella celebre frase di Laocoonte, o ad esempio quando Didone chiede a Enea di narrargli l'origine delle insidie dei Danai (...et a prima dic, hospes, origine nobis / insidias, inquit, Danaum..

------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pra kemi te bejme me legjende, qe ndoshta ka dicka te vertete.
Nga historia ,vetem klasa aristokratike ka qene me gjak te paster pellasg, demosi dhe sklleverit ishin shume te perzjere, sklleverit ishin kryesisht nga afrika veriore, dhe azia.
Gjaku i ketyre sklleverve rrjedh akoma neper venat e athinasve apo grekeve te sotem, duket nga ngjyra e lekures dhe tiparet, pa patur nevojen fare ti referohesh dna-se.
"They are Nietzsche's over-men, these primitive Albanians — something between kings and tigers."
- Henry Noel Brailsford

Kolivilor
Senior Member
Senior Member
Posts: 123
Joined: Tue Nov 03, 2009 9:19 pm
Gender: Male

Re: Danau, Kadmi dhe Pelopsi

#7

Post by Kolivilor » Wed Mar 11, 2015 12:22 am

Në përgjithësi qarqet shkencore sot nuk godasin shumë këtë teori. S'para pranohen ide që të ketë ardhur një popull nga Azia.

Përjashtim bën një teori e shkruar në një enciklopedi të Kembrixhit, por ku në vend të shek. VII mbështete teoria e zakonshme - shek XVI-XV:

FRANK H. STUBBINGS, THE CAMBRIDGE ANCIENT HISTORY

Page #635

IV. DANAUS AND THE HYKSOS

It seems to have been treated as common knowledge in classical
times that in the earlier heroic age a leader named Danaus had
come out of Egypt and landed in the Argolid, where he subsequently
became king. The story is familiar to us through the
Sufpikes of Aeschylus, in which Danaus arrives as a refugee; but
other versions represented him as a conqueror. His name makes
him the eponymous forefather of the Danaoi, a tribal name,
seemingly (but not clearly) equivalent in Homer with Greeks; and
Aeschylus is at pains to demonstrate that though he came from
Egypt he was not an Egyptian. Myth related that he was
descended from the remote heroine Io who, beloved by Zeus,
had been transformed by the jealous Hera into a cow and driven
to wander over land and sea till she reached Egypt. There
restored to human shape she gave birth to a son, Epaphus, who
became at Memphis the father of a line of kings of whom
Danaus was the latest. What vague recollections of the cowgoddess
Hathor may be preserved in the myth of Io it seems now
impossible to disentangle. There may be a trace of that cult in the
Hera Bwopis (cow-faced) who was worshipped at the Argive
Heraeum. Nor is it clear how far the tale of Io's wanderings may
have been invented, how far merely invoked, to give Danaus the
respectability of an ultimately Greek pedigree. But the uncomfortable
fact that he was a foreigner could not be forgotten. In a telling
anecdote in the ancient life of Isocrates he is grouped as such with
Cadmus and Pelops, from Syria and Asia Minor respectively,
and with Philip of Macedon. Such a legend of foreign conquest
cannot be pure fiction; even if we believe that the individual
Danaus (who is never named by Homer) is merely the invention
of some later logographer or genealogist, we must at least think
of him as invented to personify an event of which there was an
actual tradition. The literary sources are in fact reasonably clear
and consistent in their placing of the event. Danaus belongs to
the earliest phase of the heroic age; he was the ancestor of Danae,
herself an eponymous figure, known to Homer as the mother of
Perseus; and Perseus is in all tradition the founder of Mycenae,
and an ancestor of Heracles and of Eurystheus, who was succeeded
on the throne of Mycenae by the Pelopids, the dynasty in
power at the time of the Trojan War. Danaus thus represents
the beginning of the heroic age in the Argolid; and those who
made it their business to co-ordinate and date the Greek traditions
placed him in the sixteenth century B.C. (the Marmor Parium
gives 1511). If the historian nowadays seeks a period in the
Bronze Age history of Egypt when a king of that country, not
being an Egyptian, could have crossed the seas to found a new
kingdom in the Argolid, he will arrive at the first half of the
sixteenth century, when the foreign Hyksos rulers were expelled
by Ahhotpe's son Amosis.

Thus the legendary conquest of Danaus, and the arrival of a
new dynasty at Mycenae, which seems necessary to explain the
efflorescence of material culture we observe in the Mycenae Shaft
Graves, may be regarded as one and the same thing. That is to
say that, in tune with the tradition, we may postulate the conquest
of the Argolid by some of the displaced Hyksos leaders from
Egypt in the early sixteenth century B.C. By so doing we can
readily account for the Egyptian imports or influences in the
graves, and for the introduction of war-chariots. That their
arrival is not accompanied by any more wholesale Egyptianizing
is perfectly compatible with what we know of the Hyksos in
Egypt. There they had introduced little but new military techniques
and organization; they do not represent a mass movement
of population; rather they were a warrior caste, taking over the
highly developed Egyptian civilization as a going concern. They
introduced no new language; for their few official inscriptions the
native Egyptian served. Their organization was perhaps vaguely
' feudal': there seem to have been various more or less independent
principalities in Hyksos Egypt, owing a general allegiance
to a single king. Useful analogies may be found, in more recent
history, in the age of the Vikings and the Normans. Individual
leaders would be frequently on the watch for opportunities of selfaggrandisement at the expense of their fellows, even of their king.
Against such a background we should not expect the arrival of
'Danaus' to be an isolated event, nor a large-scale national
campaign. It is probably better, historically, to envisage it as
one of a series of small-scale expeditions, perhaps spread over a
considerable period of years. Perhaps we should regard him as
a symbol rather than a historical personage. Though there is an
intriguing similarity of name between his ancestor Epaphus and
the Hyksos Apophis, the attempt to collate his genealogy with
the sketchy records of the Hyksos dynasties4 is not in detail
encouraging.

In the legends, indeed, the story of Danaus is not wholly
isolated. At least in the later genealogies he is made the nephew
of Agenor, a king in Syria, and so cousin to, Europa, the
mother of Minos of Crete, and to Cadmus. The latter is somewhat
analogous to Danaus as a foreign invader and conqueror in
Greece. From his home in Syria (Phoenicia) he is supposed to
have come first to Samothrace and later to Boeotia, where he
settled at Thebes; that city in heroic legend is regularly Cadmeia,
the city of Cadmus, its people Cadmeans. His eastern origin is
at first sight as implausible as that of Danaus, and must equally
involve the memory of a historical reality, even though we cannot
at present relate it to archaeological evidence. The story of the
origin of Minos as son of Europa, who came from Syria, is not a
tale of conquest, but here again we have the picture of a new
dynasty with Near Eastern affiliations, such a new dynasty as the
archaeologist deduces from the new drive and progress exhibited
by the remains of the Middle Minoan III period. That, of course,
was well before the age of the Shaft Graves at Mycenae; but the
genealogical affiliations indicate that later Greece believed there
was some connexion between all these movements; and it may
well be that we ought ourselves to view the advances of Middle
Minoan III and the rise of Mycenaean civilization as both phases
in one big westward movement—the same movement, conceivably,
that in a yet earlier phase had produced the Hyksos domination of Egypt.

None of this can be regarded as historically proved; but it is a
working theory that will account for the observed archaeological
facts of the beginnings of Mycenaean civilization. It helps us,
moreover, to an explanation not only of the Egyptian features in
the Shaft Graves, but also of the far more prominent Minoan
influences. The postulated invaders, as in Egypt, did not introduce
a culture characteristically their own. But neither, in Greece,
did they find ready-made the luxuries and material conveniences
that by their sojourn in Egypt they had learned to use and expect,
and these had therefore to be imported from the nearest source—
Crete. The older rulers of Mycenae may have been ignorant or
afraid of the grandeurs of Cnossus; perhaps both. These new
masters would be neither; they had the experience and background
to approach the Minoans on an equality; they had
alternatively, if they could not get what they desired by peaceable
means, the military prowess to take it by force.

Post Reply

Return to “Histori boterore”