"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

Popujt qe Herodoti i quante barbar

Flisni për historinë e kombeve dhe racave të ndryshme, me analiza dhe dokumente.

Moderator: Strokulli

Leka SHQIP
Regular Member
Regular Member
Posts: 92
Joined: Mon Apr 12, 2010 6:43 pm
Gender: Male

Popujt qe Herodoti i quante barbar

#1

Post by Leka SHQIP » Sat Jul 24, 2010 6:24 pm

Herodoti nuk njihte greqishten sepse ajo u krijua 50 vjet me vone pas atij. ai veprat e tij historike i ka shkruajtur ne jonisht qe eshte shume shume afer gjuhes shqipe se sotme dhe mund te themi pa frike fare qe jonishtja, dorishtja dhe eolishtja jane shqipja e vjeter e antikitetit.

Por perse Herodti qe shkruante dhe fliste Shqip i cilesonte iliret si nje popull barbar qe nuk flet greqisht kur ilirishtja edhe jonishtja jane e njejta gjuhe?

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4225
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: Popujt qe Herodoti i quante barbar

#2

Post by Zeus10 » Sat Jul 24, 2010 6:33 pm

ai veprat e tij historike i ka shkruajtur ne jonisht qe eshte shume shume afer gjuhes shqipe se sotme
Do beje mire te jepje dhe argumentat ne favor te kesaj teze.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

Leka SHQIP
Regular Member
Regular Member
Posts: 92
Joined: Mon Apr 12, 2010 6:43 pm
Gender: Male

Re: Popujt qe Herodoti i quante barbar

#3

Post by Leka SHQIP » Sat Jul 24, 2010 8:08 pm

po sigurisht zeus. mund te lexosh per fakte edhe postimin e alefko subarakut per historine e gjuhes greke.
dialektet gjoja greke nuk jane gjuha greke sepse kjo eshte nje gjuhe artificiale e krijuar nga dy studiues ne sicili rreth vitit 400 para eres sone.

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4225
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: Popujt qe Herodoti i quante barbar

#4

Post by Zeus10 » Sat Jul 24, 2010 8:14 pm

Leka SHQIP wrote:po sigurisht zeus. mund te lexosh per fakte edhe postimin e alefko subarakut per historine e gjuhes greke.
dialektet gjoja greke nuk jane gjuha greke sepse kjo eshte nje gjuhe artificiale e krijuar nga dy studiues ne sicili rreth vitit 400 para eres sone.
Une i kam lexuar arsyetimet, por mua me duhen fakte. Me duhen tekste dhe ne mungese te tyre mbishkrime, ku te pakten per nje pjese njerezish te ditur te dallohet pa veshtiresi te skajshme gjuha shqipe.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

User avatar
alfeko sukaraku
Sun Member
Sun Member
Posts: 1827
Joined: Wed Jun 03, 2009 8:02 pm
Gender: Male

Re: Popujt qe Herodoti i quante barbar

#5

Post by alfeko sukaraku » Sat Jul 24, 2010 8:56 pm

Leka SHQIP wrote:Herodoti nuk njihte greqishten sepse ajo u krijua 50 vjet me vone pas atij. ai veprat e tij historike i ka shkruajtur ne jonisht qe eshte shume shume afer gjuhes shqipe se sotme dhe mund te themi pa frike fare qe jonishtja, dorishtja dhe eolishtja jane shqipja e vjeter e antikitetit.

Por perse Herodti qe shkruante dhe fliste Shqip i cilesonte iliret si nje popull barbar qe nuk flet greqisht kur ilirishtja edhe jonishtja jane e njejta gjuhe?
dijetaret e rinje qe shkruajn per historin e gjuhes greke po e pranojn qe gjithsia e antikitetit nuk shkruajti ne ate greqishte qe u krijua ne fund te shek 5, po vazhdoj te shkruante joniken qe nuk njihet edhe sote e kesaj dite.

mbishkrime me alfabetin jonik kemi mbishkrimin e Limnos edhe mbishkrimet eteokretane te cilat per dijetaret mbeten te panjohura edhe perse thomopulo i ka zbardhur ne shqip prej kohesh....per ceshtjet kombetare shkenca edhe politika greke kane te njejten vij te organizuar shume mire..ndersa ne rrojm ne epoken e majmunave per keto ceshtje.
KOHA ESHTE E MASKARENJVE/POR ATDHEU I SHQIPETRAVE

User avatar
alfeko sukaraku
Sun Member
Sun Member
Posts: 1827
Joined: Wed Jun 03, 2009 8:02 pm
Gender: Male

Re: Popujt qe Herodoti i quante barbar

#6

Post by alfeko sukaraku » Sat Jul 24, 2010 9:00 pm

Zeus10 wrote:
Leka SHQIP wrote:po sigurisht zeus. mund te lexosh per fakte edhe postimin e alefko subarakut per historine e gjuhes greke.
dialektet gjoja greke nuk jane gjuha greke sepse kjo eshte nje gjuhe artificiale e krijuar nga dy studiues ne sicili rreth vitit 400 para eres sone.
Une i kam lexuar arsyetimet, por mua me duhen fakte. Me duhen tekste dhe ne mungese te tyre mbishkrime, ku te pakten per nje pjese njerezish te ditur te dallohet pa veshtiresi te skajshme gjuha shqipe.
besoj se ke nje gabim shprehor ketu...nuk jane arsyetime por jane fakte ato qe kam paraqitur ne temen e historis se gjuhes greke, aty flasin dijetaret me te mire te kohes si gjuhetar-historian e arkeolog te cilet sjellin dokumete per ate qe mbeshtesin, pamvarsisht perkthimit time ne vija te trasha vetem e vetem per te dhene nje ide.
KOHA ESHTE E MASKARENJVE/POR ATDHEU I SHQIPETRAVE

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4225
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: Popujt qe Herodoti i quante barbar

#7

Post by Zeus10 » Sat Jul 24, 2010 9:16 pm

alfeko sukaraku wrote:
Zeus10 wrote:
Leka SHQIP wrote:po sigurisht zeus. mund te lexosh per fakte edhe postimin e alefko subarakut per historine e gjuhes greke.
dialektet gjoja greke nuk jane gjuha greke sepse kjo eshte nje gjuhe artificiale e krijuar nga dy studiues ne sicili rreth vitit 400 para eres sone.
Une i kam lexuar arsyetimet, por mua me duhen fakte. Me duhen tekste dhe ne mungese te tyre mbishkrime, ku te pakten per nje pjese njerezish te ditur te dallohet pa veshtiresi te skajshme gjuha shqipe.
besoj se ke nje gabim shprehor ketu...nuk jane arsyetime por jane fakte ato qe kam paraqitur ne temen e historis se gjuhes greke, aty flasin dijetaret me te mire te kohes si gjuhetar-historian e arkeolog te cilet sjellin dokumete per ate qe mbeshtesin, pamvarsisht perkthimit time ne vija te trasha vetem e vetem per te dhene nje ide.
Nuk kam kundershti per arsyetimet, por mua nuk me pelqejne pohimet, qe barazojne nje ose disa elemente totalisht te panjohur sic jane gjuha e joneve, eoleve dhe doreve me nje gjuhe reale dhe te njojtur si shqipja. Ne, nuk dime thuajse asnjegje, per gjuhen e shkruar te joneve, eoleve dhe doreve, pa folur ketu per gjuhen e folur, keshtu qe nuk mund te bejme pohime te forta, si ai i Lekes. Persa ju perket dijetareve me te mire te kohes, per hir te se vertetes, impakti i punes se tyre ne historine dhe filologjine evropiane, bile dhe ne ate shqiptare, eshte aq i paperfillshem, saqe nuk mund te beje askend entuziast ne vertetesine e tezave te tyre. Ti je gabim kur thua qe tezat e tyre jane provuar me materialet qe ata kane sjelle.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

User avatar
alfeko sukaraku
Sun Member
Sun Member
Posts: 1827
Joined: Wed Jun 03, 2009 8:02 pm
Gender: Male

Re: Popujt qe Herodoti i quante barbar

#8

Post by alfeko sukaraku » Sat Jul 24, 2010 9:59 pm

Zeus10 wrote:
alfeko sukaraku wrote:
Zeus10 wrote:
Leka SHQIP wrote:po sigurisht zeus. mund te lexosh per fakte edhe postimin e alefko subarakut per historine e gjuhes greke.
dialektet gjoja greke nuk jane gjuha greke sepse kjo eshte nje gjuhe artificiale e krijuar nga dy studiues ne sicili rreth vitit 400 para eres sone.
Une i kam lexuar arsyetimet, por mua me duhen fakte. Me duhen tekste dhe ne mungese te tyre mbishkrime, ku te pakten per nje pjese njerezish te ditur te dallohet pa veshtiresi te skajshme gjuha shqipe.
besoj se ke nje gabim shprehor ketu...nuk jane arsyetime por jane fakte ato qe kam paraqitur ne temen e historis se gjuhes greke, aty flasin dijetaret me te mire te kohes si gjuhetar-historian e arkeolog te cilet sjellin dokumete per ate qe mbeshtesin, pamvarsisht perkthimit time ne vija te trasha vetem e vetem per te dhene nje ide.
Nuk kam kundershti per arsyetimet, por mua nuk me pelqejne pohimet, qe barazojne nje ose disa elemente totalisht te panjohur sic jane gjuha e joneve, eoleve dhe doreve me nje gjuhe reale dhe te njojtur si shqipja. Ne, nuk dime thuajse asnjegje, per gjuhen e shkruar te joneve, eoleve dhe doreve, pa folur ketu per gjuhen e folur, keshtu qe nuk mund te bejme pohime te forta, si ai i Lekes. Persa ju perket dijetareve me te mire te kohes, per hir te se vertetes, impakti i punes se tyre ne historine dhe filologjine evropiane, bile dhe ne ate shqiptare, eshte aq i paperfillshem, saqe nuk mund te beje askend entuziast ne vertetesine e tezave te tyre. Ti je gabim kur thua qe tezat e tyre jane provuar me materialet qe ata kane sjelle.
nuk e besoj se nuk i njeh dokumentet, por po me provokon ta shtyjme me tej biseden -haha-

kemi plote dokumente per jonishten, por nuk dime se si flitej..mbishkrime edhe shkrime ka plote, por nuk munde te lexohen ne greqisht sepse jane shqipe.

po, jonishtja nuk njihet se si flitej, as eolja as dorishtja, por ka plote mbishkrime te ketyre qialekteve, mbishkrime qe nuk munde te lexohen ne greqisht.

por ne fjaloret etimologjik kemi plote mbetje origjinale te fjalve te lashta, ndersa mbishkrimet eteokretane dhe mbishkrimi i Limnos jane shkruajtur me alfabetin jone edhe jane mbishkrimi pellazgo-jone.

pikerisht mbetjet origjinale te fjalve te vjetra perbejn ato gjuhe qe ju po i quani te panjohura me larte.

dijetaret e rinj te koheve tona po bejn hapa te medha per te rrezuar mitin e grekve, mjafton tju kushtoni vemendje punimeve te tyre.
p sh
ketu poshte del ne pahe ekzistenca e mbishkrimeve edhe e gjuheve te panjohura ne historin e gjuhes greke, kjo do te thote se po rrezohet miti i gjithckaje greke...keshtu qe serisht jeni shume gabim.

keta mbishkrime jane mbishkrime te shkruajtura me alfabetin jone edhe jane mbishkrime shqipe...
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
KOHA ESHTE E MASKARENJVE/POR ATDHEU I SHQIPETRAVE

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4225
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: Popujt qe Herodoti i quante barbar

#9

Post by Zeus10 » Sat Jul 24, 2010 10:16 pm

alfeko sukaraku wrote:

nuk e besoj se nuk i njeh dokumentet, por po me provokon ta shtyjme me tej biseden -haha-

kemi plote dokumente per jonishten, por nuk dime se si flitej..mbishkrime edhe shkrime ka plote, por nuk munde te lexohen ne greqisht sepse jane shqipe.

po, jonishtja nuk njihet se si flitej, as eolja as dorishtja, por ka plote mbishkrime te ketyre qialekteve, mbishkrime qe nuk munde te lexohen ne greqisht.

por ne fjaloret etimologjik kemi plote mbetje origjinale te fjalve te lashta, ndersa mbishkrimet eteokretane dhe mbishkrimi i Limnos jane shkruajtur me alfabetin jone edhe jane mbishkrimi pellazgo-jone.

pikerisht mbetjet origjinale te fjalve te vjetra perbejn ato gjuhe qe ju po i quani te panjohura me larte.

dijetaret e rinj te koheve tona po bejn hapa te medha per te rrezuar mitin e grekve, mjafton tju kushtoni vemendje punimeve te tyre.
p sh
ketu poshte del ne pahe ekzistenca e mbishkrimeve edhe e gjuheve te panjohura ne historin e gjuhes greke, kjo do te thote se po rrezohet miti i gjithckaje greke...keshtu qe serisht jeni shume gabim.

keta mbishkrime jane mbishkrime te shkruajtura me alfabetin jone edhe jane mbishkrime shqipe...
Gjuha nuk funsionon me mbetje, ajo eshte nje organizem shume kompleks qe funksionon si nje e tere dhe jo si fragmente fjalesh. Ajo ka sintakse dhe morfologji dhe te pakten ne epigrafine qe njohim ne, strukturat nuk jane primitive, sic mundohemi ta paraqisim shpeshhere, qe te justifikojme gjetjen tone, per perkatesine qe deshirojme ne.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

Leka SHQIP
Regular Member
Regular Member
Posts: 92
Joined: Mon Apr 12, 2010 6:43 pm
Gender: Male

Re: Popujt qe Herodoti i quante barbar

#10

Post by Leka SHQIP » Sun Jul 25, 2010 7:45 am

po tani mund te me thoni ndonje ide perse herodoti i quante iliret barbar kur fliste te njejten gjuhe si iliret pra jonishten.
per te provuar kete do ju jap nje shembull shume te forte:

arvanitasit jane pasardhesit e Hrodotit dhe shqiptaret jane pasardhesit e ilireve. shqiptaret dhe arvanitasit flasin me njeri-tjetrin lirisht kurfare problemi. atehere edhe herodoti do kete folur te njeten gjuhe me iliret.

User avatar
alfeko sukaraku
Sun Member
Sun Member
Posts: 1827
Joined: Wed Jun 03, 2009 8:02 pm
Gender: Male

Re: Popujt qe Herodoti i quante barbar

#11

Post by alfeko sukaraku » Sun Jul 25, 2010 7:21 pm

Zeus10 wrote:

1-Gjuha nuk funsionon me mbetje, ajo eshte nje organizem shume kompleks qe funksionon si nje e tere dhe jo si fragmente fjalesh.


2-Ajo ka sintakse dhe morfologji dhe te pakten ne epigrafine qe njohim ne, strukturat nuk jane primitive, sic mundohemi ta paraqisim shpeshhere, qe te justifikojme gjetjen tone, per perkatesine qe deshirojme ne.
1-jo e keni gabim, gjuha fuksionon edhe me mbetje, vec se ajo gjuhe qe fuksionon me mbetje eshte gjuha letrare e cila ka rregulla te forta e te qarta gjuhesore.
gjuha e popullit nuk fuksionon me mbetje..kjo eshte me se e sakte.

2-nuk e di ku rreh cekani yte edhe ku do te dalesh me pyetjen edhe pergjigjien qe e jep vete ne pjesen e cituar, por per nje njohes fillestar te ceshtjes eshte me se e qarte se gjuha e pellazgeve-jonishtja-eteokretania-likishtja-kerishtja-etruskja e ne pergjithsi gjuhet paragrekolatine , jane gjuhe me "struktura primitive" po ti krahesojm me gjuhet letrare grekolatine.

qe te mos flasim me fjale ne ajer e te kuptohemi po ju kthehemi dokumenteve.

me poshte po ju paraqes mbishkrimin likogreke , nje dygjuhesh i njohur nga thomopulo 1912..por fjalet jane drejtdeshifruar keshtu me pare nga Daniel Sharpe pa njohur kuptimin e tyre..ky mbishkrim ruan ne fjalen e pare fjalen "beja" e cila perkthehet ne greqisht si "epijsato"= e bene.

faktikisht ne se likishtja nuk do shkruhej me strukture primitive-per njohurit e sotme- ateher do kishim fjalen "e bene" edhe jo fjalen e "e beija"

do ishte me e drejt te pranonit se nuk e njihni kete fushe se sa te na mbroni tezat e Aleks Budes me "primitivet" A mer ik an
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
KOHA ESHTE E MASKARENJVE/POR ATDHEU I SHQIPETRAVE

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4225
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: Popujt qe Herodoti i quante barbar

#12

Post by Zeus10 » Sun Jul 25, 2010 11:19 pm

Une jam njohes i mire i ceshtjes dhe ti e di shume mire kete, por meqe ben shume insinuata, le te marrim nje per nje fjalet ne mbishkrimin qe ke sjelle dhe te ballafaqojme idete. Nese arrin te sjellesh argumenta bindes, une nuk do ta kem per turp, te pranoj qe ti ke te drejte, por paraprakisht po te them qe ti nuk arrin te me kuptosh, sepse mendoj se ti nuk ke marre ne jeten tende qofte dhe nje leksion per gjuhesine dhe nuk i njeh strukturat e gjuhes dhe figurat e ligjerates, gramatiken, sintaksen e asnje gjuhe te vetme, duke perfshire dhe shqipen.
faktikisht ne se likishtja nuk do shkruhej me strukture primitive-per njohurit e sotme- ateher do kishim fjalen "e bene" edhe jo fjalen e "e beija"
psh, asnje nga keto dy fjale, nuk mund te konsiderohet fjale primitive, sepse ato jane forma te inflektuara te foljes primitive: bej(bo,ba ne dialekt). Kjo forme e inflektuar, tregon qe folja perkatese, i pergjigjet nje strukture te caktuar ne fjali dhe hyn ne korelacion gjuhesor me figura te tjera te ligjerates, te cilat nga ana e tyre do te kene brendaeptimin perkates, ne menyre qe te ruajne korrespondencen e duhur me figuren me veprim nistor. Une nuk pres qe ti te kuptosh keto koncepte, por bera nje analize sintaksore, per te te treguar ty qe kjo fjale:

Image

NUK eshte fjala shqip ebeija.
Menyra se si ti i transliteron dhe me pas i perkthen fjalet ne mbishkrimet e lashta, ne gjuhesi nuk eshte fenomen i panjohur, ai quhet barazim i formes grafike te fjaleve te gjuheve te ndryshme, por eshte metoda me e pasigurte, me pak profesionale dhe pa asnje argument mbeshtetes.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4225
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: Popujt qe Herodoti i quante barbar

#13

Post by Zeus10 » Mon Jul 26, 2010 12:42 am

faktikisht ne se likishtja nuk do shkruhej me strukture primitive-per njohurit e sotme- ateher do kishim fjalen "e bene" edhe jo fjalen e "e beija"
Ja ku eshte nje mbishkrim tjeter nga e njejta gjuhe, Likishtja, ku eshte perdorur ne vend te ebeija, fjala ebëjnë:

Image

per ironi te asaj qe thua ti.
Gjuha e mesiperme, duket mire e konfiguruar, me rregulla gramatikore dhe me forma komplekse te fjaleve.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4225
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: Popujt qe Herodoti i quante barbar

#14

Post by Zeus10 » Mon Jul 26, 2010 1:41 am

Ja ku eshte teksti ne likisht dhe ne greqisht:

Image

Fjala e pare greke eshte: ne kujtim(ne mendje)
Fjala e dyte eshte: ketu
Fjala e trete eshte : ndertuar(pjesorja)[qe ti e perkthen beje, me njefare te drejte sepse bej dhe ndertoj jane sinonime]
Fjala e katert eshte:(emer njeriu) SIDHARIOS
Fjala e peste eshte:(emer/mbiemer njeriu) GARMENTOS
....................
..................
e keshtu me rradhe.

Ku e sheh ti shqipen ne gjuhen likishte?
Edhe sikur te pranojme qe epoisato(epijsato) perkthehet thjeshte beje, meqe folja eshte:

Image

prape fjalet nuk i korrespondojne njera tjetres ne gjuhet perkatese, sepse njera eshte e para dhe tjetra e treta.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4225
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: Popujt qe Herodoti i quante barbar

#15

Post by Zeus10 » Mon Jul 26, 2010 1:57 am

Ka shume mundesi, qe fjala e pare ne mbishkrimin likas, te cilen e hasim ne shume mbishkrime te ngjashme te ketij lloji, te jete fjala qe ne greqisht shkruhet MNEMA, dhe sic e dime te gjithe perkthehet ne kujtim(memorje, mendje).
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

Post Reply

Return to “Histori boterore”