"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

Fiset Pellazge te Greqise se kohes se Herodotit

Flisni për historinë e kombeve dhe racave të ndryshme, me analiza dhe dokumente.

Moderator: Strokulli

Post Reply
Leka SHQIP
Regular Member
Regular Member
Posts: 92
Joined: Mon Apr 12, 2010 6:43 pm
Gender: Male

Fiset Pellazge te Greqise se kohes se Herodotit

#1

Post by Leka SHQIP » Mon Jul 26, 2010 7:28 pm

doret, jonet, eolet, akejt dhe greket veriperndimore jane qe te peste keta fise pellazge dhe kjo pohohet vet nga Herodoti.

une nuk di te kete pasur ndonje popullsi jo-pellazge ne greqine antike.

une gjithashtu nuk di te kete pasur ndonje gjuhe jo-pellazge ne greqine antike.

keshtu qe duhet thene hapur se jane shqiptaret dhe vetem shqiptaret ata qe i takojne meritat e antikitetit te greqise pasi vete shkrimet antike te te diturve jonisht, dorisht, eolisht jane gjuha shqipe e lashte qe nuk eshte larg shqipes se sotme.

per te vertetur shqipen si gjuhen e vetme te greqise se kohes se herodotit po sjell disa fjale nga jonishtja gjuha ne te cilen mendonin dhe shkruanin dijetaret antike.

Shqip Greqishtja Homerike Greqishtja sot
nëm nëm katara
anda ënda andha efkaristis
arë arura horafi
bashkë vask porevume
deti theti thalasa
dhe dheu dhor, dha ji
dru dris ksilo
edhe dhe idhe qe
errët ere-vos skotos
ethe ethir piretos
flas flio milao
fryma frimao fisima
iki iki fevgo
kalë kelis-tos alogo
korr kir thiro
krua krunos vrisi
kri, krye krithen qefalo
leh, lind leh jenieme
lepur leporis lagaes
lesh lesios mala
lig ligos adhinatos
loz lizo pezo
lutem litome parakalo
marr mar-pto perno
iki iko fevgo

User avatar
alfeko sukaraku
Sun Member
Sun Member
Posts: 1827
Joined: Wed Jun 03, 2009 8:02 pm
Gender: Male

Re: Fiset Pellazge te Greqise se kohes se Herodotit

#2

Post by alfeko sukaraku » Tue Jul 27, 2010 7:10 pm

Herodoti flet shume gjate per pellazget.

Ai i ndeshi ata ne Plakia e Skilaki -ne Dodone edhe vitet e fundit te jetes i kaloj ne Thurion tek pellzget e Thuriu.

Herodoti eshte i perkthyer ne shume gjuhe te botes..nuk e di ne se kemi ndonje perkthim ne shqip..se besoj se nuk i donte qejfi cabejt me buden,pasi aty munde gjesh plote dokumente per kete teme.

Ne librin "iliret edhe iliria ne autoret antik" keni edhe pjese nga herodoti edhe nga te dhenat qe ai sjelle per pellazget.
KOHA ESHTE E MASKARENJVE/POR ATDHEU I SHQIPETRAVE

land
Poster Grande Member
Poster Grande Member
Posts: 257
Joined: Wed Sep 30, 2009 4:30 pm
Gender: Male

Re: Fiset Pellazge te Greqise se kohes se Herodotit

#3

Post by land » Thu Jan 20, 2011 5:41 pm

Nuk e di a e dini qe greket e sotem i referohen Herodotit shume, dhe nuk e di a e dini qe kopjet me te vjetra te "Herodotit" jane te vitit 1300 pas krishtit, dhe nuk e di a e dini qe ajo c'ka dime nga Herodoti eshte teper e dyshimte.
Nje gje dihet sakte, "Herodoti" nuk eshte autentik.
"They are Nietzsche's over-men, these primitive Albanians — something between kings and tigers."
- Henry Noel Brailsford

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4225
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: Fiset Pellazge te Greqise se kohes se Herodotit

#4

Post by Zeus10 » Thu Jan 20, 2011 5:50 pm

Herodoti eshte nje nder autoret me te spekuluar. Shpeshhere ne rrefimet e tij, gjen elemente qe jane te ngjashme vetem me ato te koheve moderne, apo Mesjetes se Vone. Ato dhe ne vetveten e tyre, jane kontradiktore dhe keqdrejtuese per nje konkluzion.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

land
Poster Grande Member
Poster Grande Member
Posts: 257
Joined: Wed Sep 30, 2009 4:30 pm
Gender: Male

Re: Fiset Pellazge te Greqise se kohes se Herodotit

#5

Post by land » Thu Jan 20, 2011 6:02 pm

Historise ju desh nje baba, dhe ja gjeten babane, gjeografise i gjeten baba strabon, qe here here i fuste hundet nga historia, dhe mashtrimi u kompletua.
"They are Nietzsche's over-men, these primitive Albanians — something between kings and tigers."
- Henry Noel Brailsford

Post Reply

Return to “Histori boterore”