"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

Mikenet=Pellazget, Greqia ose zgjidhja e nje enigme

Flisni për historinë e kombeve dhe racave të ndryshme, me analiza dhe dokumente.

Moderator: Strokulli

Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member

Re: Mikenet=Pellazget, Greqia ose zgjidhja e nje enigme

Post by Zeus10 » Thu Feb 10, 2011 11:44 pm

Perpara se ta shpallesh fjalorin e Hesychit shqip, duhet provuar autenticiteti i tij:

The Lexicon suffered substantial alterations, including abridgements and additions on its way from the author to the only surviving manuscript (fifteenth century).

Fakti qe i perket vetem shkekullit te 15 per mua lind dyshime te forta, sepse shekujt 10-15 jane shekujt kur Kisha, ndryshoi dhe interpretoi historine sipas deshires se saj.
Per mendimin Romaket dhe Helenet nuk kane egzistuar kurre, ne ate dimension dhe kohe, sic na tregohen ne tani. Bile une jam i mendimit, qe dhe gjuhet e tyre, Helenishtja dhe Latinishtja, i kane fillimet e tyre ne institucionin e Kishes dhe nuk kane te bejne aspak me gjuhet vernakulare te popujve mitike helene e romane te parakrishterimit. Te dyja keto gjuhe shembelltyra te njera tjetres nga leksiku dhe disi nga gramatika, nuk kane dimensionet e gjuheve etnike, (si psh shqipja) ato jane gjuhe kulture, qe i kane sherbyer sundimtareve fetare, per te ushtruar pushtetin e tyre.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member

Post by Zeus10 » Thu Feb 10, 2011 11:59 pm

Ky eshte fjalori, ne versionin minor.

Leka SHQIP
Regular Member
Regular Member

Post by Leka SHQIP » Fri Feb 11, 2011 11:26 am

zeus more derman. pse me thua gjera te tilla si "para se ta shpallesh fjalorin e Hysechit shqip". ti vet ke punuar ne temen shqpthenia albanologjia dhe grekologjia! me alfeko sukarakun dhe aty ke shkruajtur per te gjitha fjalet e Hysechit qe jane shqipe. tani nuk mund te dalesh dot e te thuash te kunderten kutopje kete se behesh i dyshimte pastaj dhe i pavlefshem.
meso nga gjera qe shkruan alfeko sukaraku se di me shume se ty ai zeus. apo mos ndoshta ta ka thartuar trurin ty ai psikopati i cmendur clirim xhunga. lere kete idiot more derman lere! kupto te verteten dhe jo flliqesirat e ketij psikopati te lajthitur njesoj si te shiturit e dreqit eqrem cabej, shaban demiraj dhe aleks buda. keta njerez duhet ti kishte vrare enveri si spiuna te serbit dhe te grekut. greku nuk ka pasur kurre ne histori as komb as populli dhe as shtet . prandaj zeus kupto ato gjerat sic i thote alfeko sukaraku dhe mos fol budalliqe te ketyre idiotave. behu me shume shqiptare dhe meso te verteten ashtu sic eshte dhe si e duan idiotat.

Moderuar nga Moderatori

Leka: te lutem mos perdor fjalor te tille ( qysh kishe perdorur), mundohu te debatosh ne menyre te miresjellte.

Me respekt: Adriana

land
Poster Grande Member
Poster Grande Member

Post by land » Fri Feb 11, 2011 4:40 pm

Pa dashur te bej avokatin sepse kjo eshte gjeja qe Zeus ka me pak nevoje. por me beri pershtypje patetizmi jot si sulmohen njerezit.
Mesa e njoh une Zeus, ai nuk eshte dhe nuk mund te jete satelit i askujt, Zeus ka njohuri shume te gjera, eshte nje studiues i mirefillte dhe serioz. Cdo postim qe ben nuk ifluencohet nga askush...jam ndeshur dhe une me Zeus neper postime, por per ide, teza dhe fakte, kurre personalisht dhe kurre me ofendime (tek e fundit nje qellim kemi te tere, te kontribuojme sadopak per zbulimin e fakteve te reja historike qe kane te bejne me kombin tone).
Kemi shume c'te mesojme nga Zeus, une vete kam mesuar nga postimet e tij gjera qe nuk i dija.

Zeusin sulmoje tek faktet, tek tezat qe shtron ai, jo me bla bla bla...mos e ktheni forumin ne qesharak si tek ai tjetri, ne mungese te argumentave ne debat, menjehere sulmohet personalisht, dhe kete e benin ca tipa te dashuruar me veten qe kujtojne qe dine gjithshka.
"They are Nietzsche's over-men, these primitive Albanians — something between kings and tigers."
- Henry Noel Brailsford

Leka SHQIP
Regular Member
Regular Member

Post by Leka SHQIP » Fri Feb 11, 2011 5:35 pm

land futu nje here andej nga tema e historise se gjuhes greke qe ka hapur alefko sukaraku dhe do merremi vesh bashke. po mos e lexove te gjithe ate temen nuk arrin dot ti kurre te kuptosh cfare them une.
une i thash zeusit qe te ndaj shapin nga sheqeri dhe asgje me shume. sepse ka disa kohe qe sic duket eshte frymezuar nga shkrimet e atij idiotit clirim xhunga dhe po flet dhe zeus si e jema e zeqos ne maje te thanes. duhet te kete idene e qarte dhe jo te nxjerri fjale shqipe nga fjalori i Hysechit dhe pastaj te dyshoje nese mos i ka shkruajtur kisha greke ne shekullin e 15 keto fjale shqipe dhe gjithe fjalorin.
por une nuk di nese ti njef clirim xhungen apo jo dhe nes ti e njef fjalorin e Hysechit apo jo prandaj duhet te beshesh me i mecur duke arsyetuar dhe jo duke folur kot. prandaj ka te drajte alefko ka 100% te drejte tek tema qe permenda me lart une. dhe mos kujto se po me rref shume mua andej nga ofendimet personale se nuk me intereson fare. lexo temen e alefko sukarakut dhe pastaj flasim bashke.

Moderuar nga Moderatori

Leka: te lutem mos perdor fjalor te tille ( qysh kishe perdorur), mundohu te debatosh ne menyre te miresjellte.

Me respekt: Adriana

land
Poster Grande Member
Poster Grande Member

Post by land » Fri Feb 11, 2011 6:28 pm

Po lere tani, se po e kthen temen kush di me shume dhe alfeko sukaraku for president...e di une shume mire c'thote alfeko.

nuk jemi ketu per te rivalizuar kush eshte me i zgjuar, por jemi per debat konstruktiv dhe shpalosjen e fakteve dhe argumentave.

nuk me intersojne fare mua kush eshte clirimi apo alfeko, me intereson cfare shtrohet neper tema.
"They are Nietzsche's over-men, these primitive Albanians — something between kings and tigers."
- Henry Noel Brailsford

Leka SHQIP
Regular Member
Regular Member

Post by Leka SHQIP » Sat Feb 12, 2011 7:28 am

sic duket nuk po te pelqen mendimi i alfekos ty tek tema historia e gjuhes greke apo jo.

land
Poster Grande Member
Poster Grande Member

Post by land » Sat Feb 12, 2011 8:50 am

tani te te them te verteten fare, pa e zbukuruar, mua me pelqejne mendimet e mia.....

ti akoma s'po kupton, qe mua nuk me intereson aspak kush eshte x apo y...tani, ti nese ke ndermare fushate alfeko for president, beje president.

une shoh c'shkruhet neper tema, pike.

pse e devijon temen kot me budallalleqe...alfeko kshu e clirimi ashtu,sa i zgjuar eshte njeri apo sa fantastik eshte tjetri,,,as qe kam idene me te vogel kush esht ky alfeko dhe clirimi, nuk me intereson sa te zgjuar apo budallenj jane,kapish?

ke ndonje gje per temen???

Ps.Moderatoreve, sorry per daljen nga tema, s'po merr vesh ky.
- Henry Noel Brailsford

Hymniarber
Grand Star Member
Grand Star Member

Post by Hymniarber » Sat Feb 12, 2011 1:51 pm

Leka SHQIP wrote:sic duket nuk po te pelqen mendimi i alfekos ty tek tema historia e gjuhes greke apo jo.
Emri i temes: "Mikenet=Pellazget, Greqia ose zgjidhja e nje enigme", e hapur prej teje personalisht, tashme keqas e devijuar ne nje fushate reklame. A nuk do ishte me mire te diskutojme dhe te rrahim opinione?
Fere libenter homines id quod volunt credunt
Image

Mendi
Regular Member
Regular Member

Post by Mendi » Sat Feb 12, 2011 10:26 pm

Leka SHQIP wrote:land futu nje here andej nga tema e historise se gjuhes greke qe ka hapur alefko sukaraku dhe do merremi vesh bashke. po mos e lexove te gjithe ate temen nuk arrin dot ti kurre te kuptosh cfare them une.
une i thash zeusit qe te ndaj shapin nga sheqeri dhe asgje me shume. sepse ka disa kohe qe sic duket eshte frymezuar nga shkrimet e atij idiotit clirim xhunga dhe po flet dhe zeus si e jema e zeqos ne maje te thanes. duhet te kete idene e qarte dhe jo te nxjerri fjale shqipe nga fjalori i Hysechit dhe pastaj te dyshoje nese mos i ka shkruajtur kisha greke ne shekullin e 15 keto fjale shqipe dhe gjithe fjalorin.
por une nuk di nese ti njef clirim xhungen apo jo dhe nes ti e njef fjalorin e Hysechit apo jo prandaj duhet te beshesh me i mecur duke arsyetuar dhe jo duke folur kot. prandaj ka te drajte alefko ka 100% te drejte tek tema qe permenda me lart une. dhe mos kujto se po me rref shume mua andej nga ofendimet personale se nuk me intereson fare. lexo temen e alefko sukarakut dhe pastaj flasim bashke.
O ti shoku pse hedh hipoteza vete dhe po vete jep pergjigje sic i do ti. E dime mo Alfekon, mos na krahaso mushtin me rrushin tani se po shkrujme per gje tjeter tani.

Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member

Post by Zeus10 » Sun Feb 05, 2017 1:16 am

Leka SHQIP wrote:
Thu Feb 10, 2011 6:55 pm
po Hesychi nga e kishte marre gjithe gjuhen e fjalet e fjalorit te tij qe jane te gjitha fjale shqipe. per kete shikoni dhe temen shqipthenia albanologjia dhe grekologjia!

nga i mori ai pra fjalet qe jane shqip. i degjoi nga populli i greqise se kohes se tij rreth vitit 600 te eres sone apo dite dhe e njifte ai jonishten qe ishte dialekt pellazg dhe qe shkruhej dhe perdorej ne te gjithe boten e ashtuquajtur greke para krijimit te greqishtes artificiale ne vitin 400 p e s. por jonishtja vazhdoi te shkruhej per shume kohe edhe pas krijimit te greqishtes artificiale. sepse per tu folur nga poulli jonishtja vazhdoi gjithmone. greqishtja nuk edhte folur kurre nga populli i se ashtuquajtures greqi sepse populli fliste pellazgjisht dhe e shkruante ne kohet klasike te herodotit dhe perikliut vetem pellazgjisht. herodoti dhe perikliu nuk rane kurre ne jeten e tyre ne kontakt me greqishten e krijuar me 400 p e s sepse ata jetuan dhe vdiqen perpara se ne athine te krijohej greqishtja artificiale. fjalori i Hesychit ka shume fjale te bukura shqipe.
Leka SHQIP, kjo qe thoni ju eshte nje deklarate shume e forte. E para njehere Hesychi i Aleksandrise, mendohet qe ka jetuar ne shekullin 5-6 PAS Krishtit dhe jo PARA tij. Keshtu qe e ndajne rreth 1100-1200 vjete nga koha qe ju pretendoni se ne Greqi flitej nje shqipe e kuptueshme dhe nga ne sot.
E dyta, ketu me poshte eshte nje kopje virtuale e fjalorit te Hesychit:

https://archive.org/stream/hesychiialex ... 3/mode/2up

ja nje faqe prej tij:

Image

Mua keto fjale, nuk me duken shume te ndryshme nga ajo, qe ti e quan "greqishte artificiale". Po, jane pak te ndryshme, po jane larg te qenit shqip megjithese disa prej tyre kane mbaresa te aferta me te.
Nese do te thuash, qe kjo eshte nje kopje e korruptuar e botimit original, atehere une do ju pyesja, ku e keni pare ju botimin original, qe arritet ne konkluzionin qe: fjalet jane te gjitha shqip.
Une gjithe kohen kam qene i opinionit, qe nderkohe qe kemi plotesisht te drejte te veme ne dyshim vertetesine e historise se servirur para nesh, nuk duhet te kalojme ne ekstremin tjeter, duke propaganduar gjithshka shqiptare. Po, ka nje mundesi, qe gjuha qe ti e quan "artificiale" dhe ajo ashtu eshte, te jete krijuar ne leksikun e saj mbeshtetur dhe te shqipja e folur, por ajo ne asnje menyre nuk eshte mbeshtetur vetem ne nje gjuhe. Ka pasur dhe gjuhe te tjera qe jane perdorur per krijimin e saj, nga njerez qe per me teper nuk kane pasur gjuhen shqipe si gjuhe te tyre, sepse kane qene dijetare-klerike te nje besimi te vjeter te harruar tashme.

IllyrianLegend
Regular Member
Regular Member

Post by IllyrianLegend » Thu Mar 02, 2017 11:44 pm

Zeus10 wrote:
Thu Feb 10, 2011 11:44 pm

Per mendimin Romaket dhe Helenet nuk kane egzistuar kurre, ne ate dimension dhe kohe, sic na tregohen ne tani. Bile une jam i mendimit, qe dhe gjuhet e tyre, Helenishtja dhe Latinishtja, i kane fillimet e tyre ne institucionin e Kishes dhe nuk kane te bejne aspak me gjuhet vernakulare te popujve mitike helene e romane te parakrishterimit.
Si te lindi ky mendim Zeus?

Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member

Post by Zeus10 » Fri Mar 03, 2017 1:15 am

IllyrianLegend wrote:
Thu Mar 02, 2017 11:44 pm
Zeus10 wrote:
Thu Feb 10, 2011 11:44 pm

Per mendimin Romaket dhe Helenet nuk kane egzistuar kurre, ne ate dimension dhe kohe, sic na tregohen ne tani. Bile une jam i mendimit, qe dhe gjuhet e tyre, Helenishtja dhe Latinishtja, i kane fillimet e tyre ne institucionin e Kishes dhe nuk kane te bejne aspak me gjuhet vernakulare te popujve mitike helene e romane te parakrishterimit.
Si te lindi ky mendim Zeus?
Kjo hipoteze e imja bazohet ne nje analize te gjate te historise, menyres si e kemi nxjerre informacionin prej saj dhe kush na i ka servirur te dhenat. Do i parashtroj me pika argumentat, qe me shtyjne te mendoj ashtu:
1. Gjuha "greke" eshte perdorur vetem atje ku ka pasur romane dhe mbi te gjitha atje ku fillon Kisha.
2. "Greket" erdhen ne ditet tona, si Romi(dmth romake) dhe gjuha e tyre Romaika
3. Fjala helen ishte zhdukur nga fjalori historik dhe asnje 'grek" ne fillimet e shtetit grek nuk ishte i vetedijshem per te.
4. Katakombet e Romes vete jane plote me mbishkrime ne greqisht paralatine
5. Ka nje mosperputhje ne datimin e artifakteve me daten e vertete te krijimit te tyre
6. Helenet, ndryshe nga kombet e tjere asnjehere nuk e therrisnin veten etnos, por genos qe aplikohet vetem ne kombet religjioze monoteiste, duke pasur ne qender te besimit Diellin, qe me vone u be Jezusi.
7. Helenet nuk egzistonin ne Greqi fizikisht gjate Mesjetes ne dimensionin etnik, ata ishin ose klerike, ose tregetare te ardhur ne kohe te ndryshme nga Lindja.
8. Vete ngjarjet e Bizantit numerohen me gishtat e dores, megjithese sipas historise, ai ka egzistuar per 1000 vjete. Kjo me shtyn te mendoj, qe ngjarjet e tij me se shumti u jane veshur heleneve dhe per te justifikuar mungesen e tyre, u shpik nga historiografia "Periudhat e erreta"
9. Feja/oligarkia Judeo-Kristiane jane sunduesit e Botes, ata kane shkruar historine sipas deshires, per ti dhene kreditin nje kombi te krishtere, si kerthizen e civilizimit Europian.
10. Gjermanet, te obsesionuar me mitet ariane, krijuan nje bote idilike konkrete per Helladen, ne nje kohe qe po te lexosh literaturen, ajo eshte thjesht nje bote mitesh e legjendash
11. Arkeologjia nuk i justifikon gjithe ato popuj, luftra e raca qe pershkruhen ne libra,te pakten per Greqine. Hidhi nje sy racave te verteta qe kane banuar ne Greqine periudhen mikenase:

Image

ndersa te gjitha statujat "greke", na jane "kopje romane", pra qe skane qene asnjehere greke:
12. Rrefimet e mevonshme, nuk perputhen me vendet popujt dhe racat qe jane shtire ne ne koke se kane jetuar
13. Vete tekstet "e lashta" jane shkruar ne te vertete shume vone dhe ato jane jashte cdo dyshimi te shkruar ne gjuhen e fese dhe jo gjuhen e nje populli sic i imagjinojme ne sot ata, bazuar ne premisen e gabuar te shteteve-kombe qe shohim sot.

ka dhe shume shume argumenta te tjere me te vogla qe nderthuren me argumentat e mesiperm, qe mua me largojne cdo dyshim, qe kemi te bejme me histori religjionesh ne vend te popujve.

Post Reply

Return to “Histori boterore”