"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

Bien meritat e Pitagorës

Flisni për historinë e kombeve dhe racave të ndryshme, me analiza dhe dokumente.

Moderator: Strokulli

Post Reply
User avatar
Adriana
Universe Member
Universe Member
Posts: 3201
Joined: Tue Jun 02, 2009 3:34 pm
Gender: Female
Location: Giethoorn (Nederland)

Bien meritat e Pitagorës

#1

Post by Adriana » Thu Apr 07, 2011 6:08 am
[quoteemBien meritat e Pitagorës]Prej viteve të para të shkollës, gjithkush mëson për jetën e Pitagorës, matematicienit dhe filozofit të lashtë grek nga ishulli i Samos, si dhe për teoremën e famshme të tij.

Gati 2550 vjet më parë, Pitagora zbuloi se në një trekëndësh kënddrejtë, shuma e kateteve në katror, është e barabartë me hipotenuzën në katror.

Një teoremë mjaft e thjeshtë, por e jashtëzakonshme për nga rëndësia që ka.

Por sipas një reportazhi të kohëve të fundit të rrjetit amerikan CNN, profesori i historisë dhe shkencave ekzakte të Antikitetit në Universitetin e Nju Jorkut, Alexander Jones, thotë se teorema e famshme e Pitagorës mund të ekzistonte akoma edhe 1000 vjet para lindjes së matematicienit grek, pra rreth viteve 1590 para lindjes së Krishtit.

Ai sjell argumente sipas të cilave skribet e lashtë në Babiloni përdornin teorinë matematike të Pitagorës për të llogaritur madhësinë e fushave të tyre dhe si fakt për këtë janë disa pllaka argjilore që i përkasin qytetit Nipur të Babilonisë.

Hartat në këto pllaka tregojnë se banorët e asaj kohë llogarisnin thellësinë e një varri apo gjatësinë e një fushe duke përdorur teoremën e Pitagorës, sipas një kodi të çuditshëm, ku numrat ishin fjalë dhe të cilin e ka zbuluar vetëm në vitin 1920 matematicieni austriak Neugebauer.

Nëse këto fakte janë të vërteta, atëherë shumë kohë më parë se matematicienët e famshëm grekë si Pitagora apo Euklidi, kanë qenë babilonasit e lashtë që kanë pasur njohuri të tilla matematikore të cilat i përdornin për qëllime praktike, por edhe krijonin probleme të ndryshme, vetëm e vetëm për të pasur kënaqësinë e zgjidhjes së tyre.
[/quoteem]
Jam fisnike e kam zemren gure,
si Shqiponja ne flamure.
Mburrem dhe jam krenare,
qe kam lindur Shqiptare.
Nga do qe te jem me ndjek fati,
se jam Shqiptare, shkurt hesapi !!Post Reply

Return to “Histori boterore”