Strokulli wrote:Rranja {ep} e fjalës ep_ër (sikur posht_ër dhe t.j.), mëndonj se ndërlidhet me ndajfoljen 'pë' që kem, për shëmbull, te pramja (e, ''mirëprama'' si 'prama' e kem të dëshmuome që ga vjeti 1497!), psheh, pshtet dhe të jetëra, e silla sillet sikur të » ntë, ndë, pra 'pë' » npë (për fuqínë e të nënjëtuonit i shtohet n-ëja para?, sikur shtoj, 'shtoj, nshtoj dhe t.j. por për arësye të tingullimit n-ja afër p-ës bahet m-ë, n-m që ndërkëmbehen shum herë) » mpë, mbë (shih adhe pramja » npramja »n-m, np-mp» mbramja), e silla asht trajta ma ruojtëse e ndajfoljes mpë (mbë) (« npë, pë), e silla ka dhan edhe mbí mpí « npí « pì « pë- + -ì « pë, o jo?rrëqebull wrote:Ke shumë të drejtë.Strokulli wrote:i epër « EP + -ër
i poshtër « posht + -ër
mbi na ndihmonë për Olympin.Olympus: high mountain in Thessaly, abode of the gods, from Gk. Olympos, of unknown origin. The name was given to several mountains, each seemingly the highest in its district.
Për ashtu, pë (mbë) e ep(ër) mëndonj se kanë të njëjtën rranjë (por ep- endè s'po e tfillonj mirë me at e- para, s'e dinj, di'mos isht një ëpër*, e ndoshti ndërlidhet me të anglezën fjalë ''upper''? - ndoshti pë u pat nënjëtuo edhe si 'ëp'*? sikur në 'ën', më 'ëm' ?..), pë e ep-ër mëndonj se kanë të njëjtën rranjë, të njëjtin tingull p- që dëften të kjanët 'mbë' (sipër), të pshtetunët në mbifaqën e ndogjaje!
Për rrënja kaq të shkurtëra është shumë e vështirë të gjehet farkëtimi origjinal sepse përbëhen nda 2 shkronja.
Unë mendoj se origjinali duhet të ket qënë diçka si yp. Pastaj nga y kemi ndryshim në u dhe pastaj në ë dhe pastaj në e.
Sepse kjo yp (lart) shpjegon edhe s'yp ("sub-", poshtë).
Më tërheq edhe lidhja që mund të ket me hop, hopa

Category talk:Albanian terms derived from Vulgar Latin