"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

HAJGARE INDO-EUROPIANE DHE E VERTETA MBI FILIPIN

Diskutim profesional për gjuhën.

Moderators: Mallakastrioti, bardus

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4225
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: HAJGARE INDO-EUROPIANE DHE E VERTETA MBI FILIPIN

#16

Post by Zeus10 » Tue Mar 23, 2010 12:50 pm

ALBPelasgian wrote:Zeus shpjegimi i U.Wilcken (një historian reputativ) Edesën, dmth këtë toponim e përafron me ilirishten duke nënkuptuar 'qytet uji':

The name Edessa was ascribed an Illyrian origin by U. Wilcken, in his biography of Alexander the Great (noted by Walter Bauer 1934; 1971; ch. 1), the "town of the waters", due to its copious water resources and its tourist attraction of the waterfalls, located in the actual town center. The Ancient Macedonian name "Edessa" was commemorated by Seleucus I Nicator in refounding an ancient city in northern Mesopotamia: see Edessa, Mesopotamia. The name of the city in Slavic is "Voden/Воден" (derived from voda/вода, i.e. water), in Turkish the city can be known as either "Edessa" or "Vodine", and in Aromanian the city can be known as either "Edessa" or "Vudena", which comes from an alternative Greek name for the city Βοδενά Vodená.

The Cambridge ancient history

John Bagnell Bury, Stanley Arthur Cook, Frank ... - 1939
The existence of people formerly speaking an Anatolian language can be seen in place-names like Edessa, and in the name of the national weapon, the sarissa; the original name of Pella, Bounomos, is probably Illyrian; many Thracian ...


Sllavët kur e pushtuan Maqedoninë e kovertuan këtë emër në Воден (Voden) pra Ujë. Më intereson në këtë rast, cila bazë e fjalës EDESSA është përkatësja ilirishte për ujë?
Asnje filolog mesjetar apo modern nuk ka njohurite minimale per gjuhen e ilireve. Mesa duket disa prej tyre i nxjerrin kuptimin e fjaleve duke u nisur nga greqishtja:

Image

Une personalisht mendoj qe kjo nuk eshte shume e gabuar. Une mendoj qe iliret kane folur te njejten gjuhe me "greket" pa qene greke. Pra ajo qe ne e quajme greqisht ka qene gjuha e gjithe races ballkanike.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

User avatar
ALBPelasgian
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2113
Joined: Sun Jun 28, 2009 7:57 pm
Gender: Male
Location: Prishtinë (Prima Justiniana)
Contact:

Re: HAJGARE INDO-EUROPIANE DHE E VERTETA MBI FILIPIN

#17

Post by ALBPelasgian » Tue Mar 23, 2010 5:52 pm

Falemnderit Zeus! Poashtu Ulrih Wilcken (i cili nganjëherë i bënë ca lajthitje, veçmas për 'helenicitetin' 'etnik' të maqedonasve) prapë se prapë i nxjerr në pah do të vërteta goxha madhështore sidomos kur thotë se: 'SIDOQOFTË NË TË FOLUREN DHE ZAKONET MAQEDONASE MUND TË NJIHET NJË NDIKIM I FUQISHËM ILIRO-THRAK'.

Sikurse edhe Tarni, Keçmeri, etj, edhe Wilckeni nxjerr në Ilirisht emrat e tri qyteteve më të mëdha maqedonase:

1. Aigai (Vergjina e sotme ose Kutleshi i sllavomaqedonëve) i themeluar prej ilirëve
2. Pella (vendlindja e Lekës së Madh) emri i së cilës ishte në fillim Bounima (sikurse disa toponime në Dalmaci e Epir)
3. Edessa

Image
Ne sot po hedhim faren me emrin Bashkim,
Qe neser te korrim frutin me emrin Bashkim!

User avatar
ALBPelasgian
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2113
Joined: Sun Jun 28, 2009 7:57 pm
Gender: Male
Location: Prishtinë (Prima Justiniana)
Contact:

Re: HAJGARE INDO-EUROPIANE DHE E VERTETA MBI FILIPIN

#18

Post by ALBPelasgian » Wed Mar 24, 2010 7:26 pm

Zeus do të doja të pyesja në lidhje me çështjen e V-së dhe B-së. Cila në këtë rast duhet të jetë zanafillorja. Është konvertuar V-ja në B apo B-ja në V? Cila është më e hershme dhe cila më e vonshme?

Batra.
Another possibly non-Makedonian word, found between other words beginning with the same first letter in Hysixio's manuscripts, meaning most likely the house, the place of fire same as the Greek word Estia.


Ndërkaq, një qytet tjetër i njohur maqedonas është i njohur si Βέροια (ose Beroea) ndërkaq, forma e sotme e tij është Veria (vërria shqip). Nebi Dërvishi, ligjërues i lëndës së Maqedonisë së lashtë në UT, thotë se:

Emri i vjetër i Karaferjes është shkruar Beroja, e cila në gjuhën shqipe ka kuptimin e një dhie ose dele që nuk ka pjellë.

Më intereson të dij mendimin tuaj në këto dy pika:

1. Dukuria e ndërrimit të B-së në V dhe anasjelltas. Cila është më e hershme?
2. Në rastin e dytë, cila është më e moqme: Beroa apo Verria?
Ne sot po hedhim faren me emrin Bashkim,
Qe neser te korrim frutin me emrin Bashkim!

User avatar
alfeko sukaraku
Sun Member
Sun Member
Posts: 1827
Joined: Wed Jun 03, 2009 8:02 pm
Gender: Male

Re: HAJGARE INDO-EUROPIANE DHE E VERTETA MBI FILIPIN

#19

Post by alfeko sukaraku » Wed Mar 24, 2010 7:36 pm

alb

kjo eshte nje pune qe do shume perkushtim historik qe te drejtshpjegohet.per nga ana gjuhesore nuk munde te them me shume se c tha Zeusi .
duke dashur te them dicka te them dicka ashtu neper tyme pa asnje baze shkencore , por vec me nje krahesim mindis dy gjuheve te vjetra te zones une do ju thoja se "elima" ne "greqisht" do te thote "munges-dificit"

ndrsa ne shqip:"e lima "-lim-lene-e lena=elena

patjeter qe nuk e kundershtoj dote edhe mendimin e Zeusit per kete ceshtje qe kerkon edhe njohuri historike, thjeshte hodha mendimin time
KOHA ESHTE E MASKARENJVE/POR ATDHEU I SHQIPETRAVE

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4225
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: HAJGARE INDO-EUROPIANE DHE E VERTETA MBI FILIPIN

#20

Post by Zeus10 » Wed Mar 24, 2010 9:06 pm

ALBPelasgian wrote:Zeus do të doja të pyesja në lidhje me çështjen e V-së dhe B-së. Cila në këtë rast duhet të jetë zanafillorja. Është konvertuar V-ja në B apo B-ja në V? Cila është më e hershme dhe cila më e vonshme?

Batra.
Another possibly non-Makedonian word, found between other words beginning with the same first letter in Hysixio's manuscripts, meaning most likely the house, the place of fire same as the Greek word Estia.


Ndërkaq, një qytet tjetër i njohur maqedonas është i njohur si Βέροια (ose Beroea) ndërkaq, forma e sotme e tij është Veria (vërria shqip). Nebi Dërvishi, ligjërues i lëndës së Maqedonisë së lashtë në UT, thotë se:

Emri i vjetër i Karaferjes është shkruar Beroja, e cila në gjuhën shqipe ka kuptimin e një dhie ose dele që nuk ka pjellë.

Më intereson të dij mendimin tuaj në këto dy pika:

1. Dukuria e ndërrimit të B-së në V dhe anasjelltas. Cila është më e hershme?
2. Në rastin e dytë, cila është më e moqme: Beroa apo Verria?
Albpelasgian, une mendoj se b-ja eshte me e hershme dhe zevendesimi i saj nga v-ja ka ndjekur jo rrugen e te folmes popullore por ate skolastike, pra ka ardhur nepermjet shkollimit dhe librave. Me pas ka ardhur transferimi ne te folur. Ne gjuhen atikase b-ja ishte b-ë, por a mendon ti se vertet mungonte tingulli v-ë dhe ai perfaqsohej nga b-Ja ? Jo tingulli v-ë ka shume mundesi te jete prezantuar ne shkrim nga shkronja ῦ ose υ qe shqiptohej ndryshe ne varesi te pozicionit te saj.
Fjala "maqedonase" baskioi nuk eshte shqiptuar vaskioi por bashkioj dhe eshte pikerisht ajo fjale qe ne lehtesisht kuptojme.
Transformimi ka ndodhur me vone, dhe pikerisht atehere kur ata qe s'kishin asnje lidhje me helenet e lashte, u perpoqen te lexonin ate nepermjet librave, duke na dhene monstren e sotme gjuhen koine-helenike te re.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

User avatar
ALBPelasgian
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2113
Joined: Sun Jun 28, 2009 7:57 pm
Gender: Male
Location: Prishtinë (Prima Justiniana)
Contact:

Re: HAJGARE INDO-EUROPIANE DHE E VERTETA MBI FILIPIN

#21

Post by ALBPelasgian » Wed Mar 24, 2010 9:16 pm

Albpelasgian, une mendoj se b-ja eshte me e hershme dhe zevendesimi i saj nga v-ja ka ndjekur jo rrugen e te folmes popullore por ate skolastike, pra ka ardhur nepermjet shkollimit dhe librave. Me pas ka ardhur transferimi ne te folur. Ne gjuhen atikase b-ja ishte b-ë, por a mendon ti se vertet mungonte tingulli v-ë dhe ai perfaqsohej nga b-Ja ? Jo tingulli v-ë ka shume mundesi te jete prezantuar ne shkrim nga shkronja ῦ ose υ qe shqiptohej ndryshe ne varesi te pozicionit te saj.
Fjala "maqedonase" baskioi nuk eshte shqiptuar vaskioi por bashkioj dhe eshte pikerisht ajo fjale qe ne lehtesisht kuptojme.
Transformimi ka ndodhur me vone, dhe pikerisht atehere kur ata qe s'kishin asnje lidhje me helenet e lashte, u perpoqen te lexonin ate nepermjet librave, duke na dhene monstren e sotme gjuhen koine-helenike te re.
[/quote]

Falemnderit Zeus për shpjegimin e qartë dhe konciz!
Por tash dhe një problem i 'vogël' shtrohet:

Batra.
Another possibly non-Makedonian word, found between other words beginning with the same first letter in Hysixio's manuscripts, meaning most likely the house, the place of fire same as the Greek word Estia.


Pra, Batra e cila ka shënjuar Shtëpinë si duhet shpjeguar në këtë rast? Në shqip kemi Vatra. Pra, a është forma e sotme shqipe e zhvilluar sipas ligjësorive fonetike të gjuhës sonë në Vatra duke kaluar nga V në B?
Ne sot po hedhim faren me emrin Bashkim,
Qe neser te korrim frutin me emrin Bashkim!

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4225
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: HAJGARE INDO-EUROPIANE DHE E VERTETA MBI FILIPIN

#22

Post by Zeus10 » Wed Mar 24, 2010 9:57 pm

ALBPelasgian wrote:
Albpelasgian, une mendoj se b-ja eshte me e hershme dhe zevendesimi i saj nga v-ja ka ndjekur jo rrugen e te folmes popullore por ate skolastike, pra ka ardhur nepermjet shkollimit dhe librave. Me pas ka ardhur transferimi ne te folur. Ne gjuhen atikase b-ja ishte b-ë, por a mendon ti se vertet mungonte tingulli v-ë dhe ai perfaqsohej nga b-Ja ? Jo tingulli v-ë ka shume mundesi te jete prezantuar ne shkrim nga shkronja ῦ ose υ qe shqiptohej ndryshe ne varesi te pozicionit te saj.
Fjala "maqedonase" baskioi nuk eshte shqiptuar vaskioi por bashkioj dhe eshte pikerisht ajo fjale qe ne lehtesisht kuptojme.
Transformimi ka ndodhur me vone, dhe pikerisht atehere kur ata qe s'kishin asnje lidhje me helenet e lashte, u perpoqen te lexonin ate nepermjet librave, duke na dhene monstren e sotme gjuhen koine-helenike te re.
Falemnderit Zeus për shpjegimin e qartë dhe konciz!
Por tash dhe një problem i 'vogël' shtrohet:Batra.
Another possibly non-Makedonian word, found between other words beginning with the same first letter in Hysixio's manuscripts, meaning most likely the house, the place of fire same as the Greek word Estia.


Pra, Batra e cila ka shënjuar Shtëpinë si duhet shpjeguar në këtë rast? Në shqip kemi Vatra. Pra, a është forma e sotme shqipe e zhvilluar sipas ligjësorive fonetike të gjuhës sonë në Vatra duke kaluar nga V në B?Edhe shqipja, per te ardhur ne formen e sotme ka ndjekur dy rruge paralele, ate te te folurit dhe ate te te shkruarit. Per nje kohe te gjate, te ashtequajturat shkronja greke, jane perdorur per te shkruar shqipen, dhe per ata qe ju futen shkollimit e shkruara determinoi te folurin. Shiko me poshte, shkronja B-ë eshte perdorur per te perfaqsuar tingullin v-ë:

Image

dhe kjo eshte jo me larg se 200 vjete me pare, ne shqipen e shkruar.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

User avatar
ALBPelasgian
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2113
Joined: Sun Jun 28, 2009 7:57 pm
Gender: Male
Location: Prishtinë (Prima Justiniana)
Contact:

Re: HAJGARE INDO-EUROPIANE DHE E VERTETA MBI FILIPIN

#23

Post by ALBPelasgian » Thu Mar 25, 2010 11:38 am

E qartë! Kam edhe diçka për të pyetur (shpresoj të mos bezdis me këto pyetjet e mia të shpeshta -haha- ):

The name of Aigai is from a root whence Greek aix, ‘goat’(thus, the famous Blue Grotto of Capri). The relevance of the name does not come through until something is learned about ambrosia, namely...TOPIC: AMBROSIA- The connection between ambrosia—which to this day nobody knows with certainty what it was—and the blue glow of this grotto, are unavaoidable, for Hindu lore says that ambrita is a heavenly dew from which blue sapphires are solidified. Ambrosia was also fed to horses of Hera, when she arrives at the confluence of SIMOEIS and skamandros

Teksa e lexoja mbrëmë Çabejn, ai këtë emër e kosnderonte dorik (të ndikuar nga ilirishtja) dhe e shpjegonte ose përafronte me shqipen: dhi, dhizë. Mirëpo, ai s'jepte ndonjë shpjegim më të hollësishëm rreth kësaj...Zeus poqese keni mundësi të ma shpjegoni ndërlidhjen e Aigai ose aix me shqip.Dhi ose dhizë?

P.S: Duke qëmtuar në internet, gjeta edhe këtë figurinë të gjetur nga arkeologjia pikërisht në Aigai/Vergina e sotme:
Image

http://www.macedonian-heritage.gr/Helle ... A122a.html
Ne sot po hedhim faren me emrin Bashkim,
Qe neser te korrim frutin me emrin Bashkim!

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4225
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: HAJGARE INDO-EUROPIANE DHE E VERTETA MBI FILIPIN

#24

Post by Zeus10 » Thu Mar 25, 2010 12:32 pm

ALBPelasgian wrote:E qartë! Kam edhe diçka për të pyetur (shpresoj të mos bezdis me këto pyetjet e mia të shpeshta -haha- ):

The name of Aigai is from a root whence Greek aix, ‘goat’(thus, the famous Blue Grotto of Capri). The relevance of the name does not come through until something is learned about ambrosia, namely...TOPIC: AMBROSIA- The connection between ambrosia—which to this day nobody knows with certainty what it was—and the blue glow of this grotto, are unavaoidable, for Hindu lore says that ambrita is a heavenly dew from which blue sapphires are solidified. Ambrosia was also fed to horses of Hera, when she arrives at the confluence of SIMOEIS and skamandros

Teksa e lexoja mbrëmë Çabejn, ai këtë emër e kosnderonte dorik (të ndikuar nga ilirishtja) dhe e shpjegonte ose përafronte me shqipen: dhi, dhizë. Mirëpo, ai s'jepte ndonjë shpjegim më të hollësishëm rreth kësaj...Zeus poqese keni mundësi të ma shpjegoni ndërlidhjen e Aigai ose aix me shqip.Dhi ose dhizë?

P.S: Duke qëmtuar në internet, gjeta edhe këtë figurinë të gjetur nga arkeologjia pikërisht në Aigai/Vergina e sotme:
Image

http://www.macedonian-heritage.gr/Helle ... A122a.html
Nuk ka relacion gjuhesor midis dy fjaleve, megjithate ne duhet te mendojme ne menyre pak abstrakte. Historia e gjuhes greke eshte e atille qe ne rast se dikush nuk ka vene dore qellimisht duke i ngaterruar gjerat keqas, atehere ne akoma nuk e kemi gjetur celesin e aferise se saj me shqipen, megjithese ne e ndiejme ne cdo fjaleformim te saj ne cdo kuptim te fjaleve te saj qe shqipja eshte atje prezente. Rasti i Zeusit dhe nenes se tij ushqyese, ndoshta duhet pare ne menyre te pandashme. Jo rastesisht simbolet e "tij" ishin briret e dhise,

Image

dhe jo rastesisht emri i tij ishte DIA:

Image

Ndoshta DIA(lexo: dhia) ishte vete zoti, ndoshta ajo ishte zana e maleve aq popullore ne mitet shqiptare. Ketu ka vend per hetim. Nuk duhet harruar nderkohe qe emrat e mitologjise "greke'(lexo: shqiptare) bartin kuptime te shumefishta. Psh rasti i DIA-s mbart ne vetvete kuptimin e dites, diellit, dijes e drites por nuk perjashtohet mundesia qe nuk do te ishte gabim te bashkengjismin dhe ate te dhise, qe ne gjuhen tone te sterlashte kushedi se csimbolizon.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

User avatar
ALBPelasgian
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2113
Joined: Sun Jun 28, 2009 7:57 pm
Gender: Male
Location: Prishtinë (Prima Justiniana)
Contact:

Re: HAJGARE INDO-EUROPIANE DHE E VERTETA MBI FILIPIN

#25

Post by ALBPelasgian » Thu Mar 25, 2010 7:32 pm

Tek kalendari i Maqedonasve hetojmë edhe këtë muaj, për mendimin tim që shpjegohet me anë të shqipes, duke përvijuar emrin e HYPERBOREANËVE:

Ὑπερβερεταῖος , o( (sc. μήν), the last month of the Macedonian year, PCair.Zen.2.6 (iii B. C.), J.AJ8.4.1, etc.: prov. of those who exceed their term, Zen.6.30.
II. name of a month in several Hellenistic calendars, Hemerolog.Flor.


http://www.perseus.tufts.edu/hopper/tex ... irect=true
Ne sot po hedhim faren me emrin Bashkim,
Qe neser te korrim frutin me emrin Bashkim!

User avatar
ALBPelasgian
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2113
Joined: Sun Jun 28, 2009 7:57 pm
Gender: Male
Location: Prishtinë (Prima Justiniana)
Contact:

Re: HAJGARE INDO-EUROPIANE DHE E VERTETA MBI FILIPIN

#26

Post by ALBPelasgian » Thu Mar 25, 2010 7:42 pm

Image

Nuk po e kuptoj fare në këtë rast Condrad Brunin: fjalën LUNAR në shqip s'e kam dëgjuar asnjëherë deri më tani?
Më tutje, Brun përmend gjithashtu edhe dy muaj kalendarik të shqiptarëve që quheshin -brit, e që s'ia kam idenë për cilët bëhet fjalë?

Kushdo që ka njohuri më të gjërësishme rreth kësaj le të shfaq mendimin e tij?

Do të doja këtu që të kyqet edhe Orakulli, edhe Alfekoja dhe të tjerët!
Ne sot po hedhim faren me emrin Bashkim,
Qe neser te korrim frutin me emrin Bashkim!

User avatar
Orakulli
Star Member
Star Member
Posts: 609
Joined: Sun Jun 14, 2009 5:40 am
Gender: Male
Location: USA

Re: HAJGARE INDO-EUROPIANE DHE E VERTETA MBI FILIPIN

#27

Post by Orakulli » Thu Mar 25, 2010 8:49 pm

Filloni te lexoni pjeset e vogla brenda njesive dhe ti krahasoni me njesite e sotme te shqipe dhe do te kuptoni koget:
1.sipër,
2.bër(ë)
3.an(ë)
Muajin dhjetor mund ta quajme dhe muajin qe mbërrit-i,që eshte "bër(mbaruar si bashkesi muajesh), ose ne formen e vjeter te saj 'brit.Ose mund ta quajmë muaji ne 'an(ë),ose muaji i 'anes ne lidhje me muajët e tjerë.Di qe m'bër(di q(c)e m'bër)ose 'di qe mbrit,ose qe 'sip(b)eran(ë) e tjera .Janë te gjitha zbatime te kodeve te gjuhes shqipe.Kode qe ndertonin fjale dhe jo FJALë qe kopjoheshin ose merreheshin hua si thonë idiotetgjuheatre te djeshëm dhe te sotëm.Gjuha shqipe ishte e formuar dhe e ka pas shume te veshtire te ngaterronte B me V ne kohet e reja,3000 vjet e këtej.Votra,vatra nuk mund te jet botra,sepse shqipja ka pas njesine e 'bota.Problemi ka qene qe te rinjte,3000 vjecare e këtej e lexonin gabim ne shume raste gjuhën shqipe ne librat e bibliotekës se Aleksandrisë.Edhe sot shqipja perdoret ne menure te fshhehtë për të ndertuar fjale te reja per kerkesat qe kane deget e sotme te prodhimit,shkences,mediat,biznesi e te tjera.
Kjo teme eshtë shume e gjate..
Fillon me shkrimin për here te pare te muajve te vitit.
Image

User avatar
ALBPelasgian
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2113
Joined: Sun Jun 28, 2009 7:57 pm
Gender: Male
Location: Prishtinë (Prima Justiniana)
Contact:

Re: HAJGARE INDO-EUROPIANE DHE E VERTETA MBI FILIPIN

#28

Post by ALBPelasgian » Fri Mar 26, 2010 9:21 pm

Falemnderit Orakulli!

Ndërkaq, dua ndihmën e gjithsecilit prej jush që t'ua gjejmë kuptimin apo homologet e këtyre emrave të '''paidentifikueshëm''' të Maqedonëve të moçëm me ilirishten apo thrakishten. Klasifikimi i bërë nga ''''ekspertët''' nga Greqia është shumë i njëanshëm (siç edhe pritet) dhe shpeshherë i gabuar. Poashtu, edhe disa emra të tjerë më gjasmë janë klasifikuar lajthitshëm si '''grek''.

Prandaj, Zeus10, Orakulli dhe Alfeko, dua ndihmën tuaj sa i përket tabelave të mëposhtme:

Image
Image

P.sh: Γυρτος mund të lidhet me shqip: Gur = Γυρ!
Ne sot po hedhim faren me emrin Bashkim,
Qe neser te korrim frutin me emrin Bashkim!

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4225
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: HAJGARE INDO-EUROPIANE DHE E VERTETA MBI FILIPIN

#29

Post by Zeus10 » Fri Mar 26, 2010 9:49 pm

Teutios, eshte varianti mashkullor i Teuta, qe lexohet Theuta. Ne menyre empirike, perkthehet hyjnia(thea), por t-ja ne mes eshte konfirmimi qe thot, thea, theos, jane emerzimi i foljes thotë. Ne fund te fundit, perendite e lashta, ishin mesuesit dhe ligjeruesit e dijes, per te vjetrit.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

User avatar
ALBPelasgian
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2113
Joined: Sun Jun 28, 2009 7:57 pm
Gender: Male
Location: Prishtinë (Prima Justiniana)
Contact:

Re: HAJGARE INDO-EUROPIANE DHE E VERTETA MBI FILIPIN

#30

Post by ALBPelasgian » Sat Mar 27, 2010 6:51 pm

Σκυθης = 1. Skuthis/alb. Skuth:
SKUTH - Ai qe i fsheh veprimet e qellimet e veta dhe qe paraqitet ndryshe nga ç'eshte ne te vertete. Skuth mund t'i thuhet edhe thengjillit te mbuluar. Poashtu nenkupton individin tinezar.
Shprehjet popullore: Skuth i keq. Çfare skuthi qe eshte! Ruaju nga ai skuth!


2. Skutë = Skuta, vrima, biruca.
Ne sot po hedhim faren me emrin Bashkim,
Qe neser te korrim frutin me emrin Bashkim!

Post Reply

Return to “Linguistikë”