"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

Etimologjia e termit GRAIKOI në lashtësi!

Diskutim profesional për gjuhën.

Moderators: Mallakastrioti, bardus

faon perrovarri
Honored Member
Honored Member
Posts: 300
Joined: Sat Oct 31, 2009 7:15 pm
Gender: Male

Re: Etimologjia e termit GRAIKOI në lashtësi!

#31

Post by faon perrovarri » Tue Apr 06, 2010 10:50 pm

Pra si perfundim kemi ;
GRAECCI=flet ,komunikon,fton,qe keshillohet,qe bashkebisedohet
ELLA=SELLA=CELLA=EKKLISIA=KLISHE=KISHE
σηκου(siku)=i shenjte .Qe te gjitha keto nenkuptojne ; vend ishenjte ku njerzit i KLITHIN zotit ,ku keshillohen me zotin dhe njeriun qe e praktikoi keto keshillime ELLOI.
Ka jeshe mo LA?Ka sh illa,ka sh illa.Qeeesh t'ui kallzu me illin ,d'illin ,Zefne more lanet.
Ressume;Evidentimet e historiografeve te lasht sot na e pohojne fjalet ekklsia~eklithi~klithi klishe~keshillime~klithme graeshti=flet,thrret T_ELLALLI
Metamorfozen sipas rregullave gjuhesore le ta bij ndikush tjaten.

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4225
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: Etimologjia e termit GRAIKOI në lashtësi!

#32

Post by Zeus10 » Wed Apr 07, 2010 12:50 am

faon perrovarri wrote:Strategu i Etoleve Dorimahos ne 220-ten p.kr shkaterroi dhe dogji pjesen e jashtme te tempullit te Dodones por nuk guxoi te ve dore mbi katedren e shenjte te tempullit qe ishte ELLA. fjala ELLA ketu eshte nje referim ime vonshem i historianeve antike ndersa origjinali archaik ne vend te ELLA ka fjalen σηκου=shiku pra shkaterroi gjithithshka plin tu shikut=vec vendit te shenjte. Ja si u prkthye nga Diodor Siciliani ne paragrafin e7-te te librit te tij te 16-te;7.Dorimachus,the aetolian general perpetrated an inpious deed,for he plundered the oracle of Dodona and set fire to the temle,except for the CELLA.
Ne Theasurus Graecia Lingua pervec te siper permendurave shenjtoret d.m.th njerzit qe praktikonin lutjet .keshillimin quhen ELLOI.....

Faon, ky eshte teksti qe pershkruan ate qe thua ti:

ὀλυμπιάδος. παρὰ δὲ τοῖς Αἰτωλοῖς ἤδη τῶν ἀρχαιρεσίων καθηκόντων στρατηγὸς ᾑρέθη Δωρίμαχος: ὃς παραυτίκα τὴν ἀρχὴν παραλαβὼν καὶ τοὺς Αἰτωλοὺς ἁθροίσας μετὰ τῶν ὅπλων, ἐνέβαλεν εἰς τοὺς ἄνω τόπους τῆς Ἠπείρου καὶ τὴν χώραν ἐδῄου, θυμικώτερον χρώμενος τῇ καταφθορᾷ: τὸ γὰρ πλεῖον οὐ τῆς σφετέρας ὠφελείας, ἀλλὰ τῆς τῶν Ἠπειρωτῶν βλάβης χάριν ἕκαστα συνετέλει. παραγενόμενος δὲ πρὸς τὸ περὶ Δωδώνην ἱερὸν τάς τε στοὰς ἐνέπρησε καὶ πολλὰ τῶν ἀναθημάτων διέφθειρε, κατέσκαψε δὲ καὶ τὴν ἱερὰν οἰκίαν, ὥστε μήτ᾽ εἰρήνης ὅρον μήτε πολέμου πρὸς Αἰτωλοὺς ὑπάρχειν, ἀλλ᾽ ἐν ἀμφοτέραις ταῖς περιστάσεσι παρὰ τὰ κοινὰ τῶν ἀνθρώπων ἔθη καὶ νόμιμα χρῆσθαι ταῖς ἐπιβολαῖς.

por nuk e shoh asgjekundi fjalen ella, te permendur prej teje !
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

faon perrovarri
Honored Member
Honored Member
Posts: 300
Joined: Sat Oct 31, 2009 7:15 pm
Gender: Male

Re: Etimologjia e termit GRAIKOI në lashtësi!

#33

Post by faon perrovarri » Wed Apr 07, 2010 8:16 am

Shume e thjeshte;Une i referohem burimit qe mbeshtet aresyetimin tim.
Mos valle do te me thuash qe burimi yt eshte i vetmi dhe me i verteti ,eshte origjinali? GABOHESH...

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4225
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: Etimologjia e termit GRAIKOI në lashtësi!

#34

Post by Zeus10 » Wed Apr 07, 2010 12:59 pm

faon perrovarri wrote:Shume e thjeshte;Une i referohem burimit qe mbeshtet aresyetimin tim.
Mos valle do te me thuash qe burimi yt eshte i vetmi dhe me i verteti ,eshte origjinali? GABOHESH...
Eshte e mira qe nese flet per burim, ta sjellesh ketu nepermjet fotove, citimeve etj. Une solla ate qe dija dhe nuk pretendova qe ai eshte origjinali, i vetmi dhe i verteti. Ky diskutim prandaj behet, qe mundesisht te ndihmojme njeri-tjetrin me dije te sakta, per ti shpetuar linjes zyrtare, qe eshte false, e manipuluar dhe prepotente.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

User avatar
ALBPelasgian
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2113
Joined: Sun Jun 28, 2009 7:57 pm
Gender: Male
Location: Prishtinë (Prima Justiniana)
Contact:

Re: Etimologjia e termit GRAIKOI në lashtësi!

#35

Post by ALBPelasgian » Wed Apr 07, 2010 5:36 pm

Zeus10 ose kushdo tjetër keni njohuri nëse është përdorur emri GRA në skulpturat e femrave greke?

Teksa lexoja Elena Kocacin në librin e saj 'Roli Pellazgo-ilir në krijimin e kombeve' thoshte se në skulpturat e femrave greke është gjetur mbishkrimi GRA. Mirëpo, për fat të keq, ajo s'jepte asnjë referencë të mirfilltë, gjë që në raste të tilla është e papranueshme sepse kur përmenden gjetjet arkeologjike, ato duhen përmendur sipas katalogëve arkeologjik, datën dhe vendin e gjetjes/gërmimit.

Sidoqoftë, do të ishte mirë sikur të gjenim ndonjë link apo faqe arkeologjike ku skulpturat e grave të jenë quajtura GRA!?
Ne sot po hedhim faren me emrin Bashkim,
Qe neser te korrim frutin me emrin Bashkim!

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4225
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: Etimologjia e termit GRAIKOI në lashtësi!

#36

Post by Zeus10 » Wed Apr 07, 2010 6:16 pm

ALBPelasgian wrote:Zeus10 ose kushdo tjetër keni njohuri nëse është përdorur emri GRA në skulpturat e femrave greke?

Teksa lexoja Elena Kocacin në librin e saj 'Roli Pellazgo-ilir në krijimin e kombeve' thoshte se në skulpturat e femrave greke është gjetur mbishkrimi GRA. Mirëpo, për fat të keq, ajo s'jepte asnjë referencë të mirfilltë, gjë që në raste të tilla është e papranueshme sepse kur përmenden gjetjet arkeologjike, ato duhen përmendur sipas katalogëve arkeologjik, datën dhe vendin e gjetjes/gërmimit.

Sidoqoftë, do të ishte mirë sikur të gjenim ndonjë link apo faqe arkeologjike ku skulpturat e grave të jenë quajtura GRA!?
Kjo fjale gjendet te pakten ne kete vazo ketu:

Image

Perseus dhe Graia

Graii (Graeae) Greek grey goddesses who guarded the cavern of the Gorgons. Daughters of Phorkys and Ceto. Their names were Deino, Enyo and Pephredo. They were depicted as old hags who had one eye and one tooth among them, which they shared. Perseus stole both the eye and the tooth on his mission to kill the gorgon Medusa.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

User avatar
Arta
Sun Member
Sun Member
Posts: 1515
Joined: Tue Jun 02, 2009 2:44 pm
Gender: Female
Location: USA

Re: Etimologjia e termit GRAIKOI në lashtësi!

#37

Post by Arta » Wed Apr 07, 2010 6:29 pm

ALBPelasgian wrote:Zeus10 ose kushdo tjetër keni njohuri nëse është përdorur emri GRA në skulpturat e femrave greke?

Teksa lexoja Elena Kocacin në librin e saj 'Roli Pellazgo-ilir në krijimin e kombeve' thoshte se në skulpturat e femrave greke është gjetur mbishkrimi GRA. Mirëpo, për fat të keq, ajo s'jepte asnjë referencë të mirfilltë, gjë që në raste të tilla është e papranueshme sepse kur përmenden gjetjet arkeologjike, ato duhen përmendur sipas katalogëve arkeologjik, datën dhe vendin e gjetjes/gërmimit.

Sidoqoftë, do të ishte mirë sikur të gjenim ndonjë link apo faqe arkeologjike ku skulpturat e grave të jenë quajtura GRA!?

Kjo eshte interesante! Po i lexoja mamit tim mbi kete teme, dhe pa mbaruar plotesisht me dha kete shpjegim qe po kerkon ti tani! Qe ne ate vend ku ka jetuar ky fis, ka pasur shume statuja kushtuar grave.
"I never gave anybody hell! I just told the truth and they thought it was hell."~Harry S. Truman

User avatar
alfeko sukaraku
Sun Member
Sun Member
Posts: 1827
Joined: Wed Jun 03, 2009 8:02 pm
Gender: Male

Re: Etimologjia e termit GRAIKOI në lashtësi!

#38

Post by alfeko sukaraku » Wed Apr 07, 2010 6:33 pm

faon perrovarri wrote:Pra si perfundim kemi ;
GRAECCI=flet ,komunikon,fton,qe keshillohet,qe bashkebisedohet
ELLA=SELLA=CELLA=EKKLISIA=KLISHE=KISHE
σηκου(siku)=i shenjte .Qe te gjitha keto nenkuptojne ; vend ishenjte ku njerzit i KLITHIN zotit ,ku keshillohen me zotin dhe njeriun qe e praktikoi keto keshillime ELLOI.
Ka jeshe mo LA?Ka sh illa,ka sh illa.Qeeesh t'ui kallzu me illin ,d'illin ,Zefne more lanet.
Ressume;Evidentimet e historiografeve te lasht sot na e pohojne fjalet ekklsia~eklithi~klithi klishe~keshillime~klithme graeshti=flet,thrret T_ELLALLI
Metamorfozen sipas rregullave gjuhesore le ta bij ndikush tjaten.
ku bazohesh? me c lidhje llogjike e mbron nje gje te tille?

ka mendime te ndryeshme per "ellet-sellet-selluni"

me llogjikja duhet te jet "selle-sellini-selluni-se luani" duke u bazuar ne te dhenen e antikitetit se "sellini-sellet" ishin organ i shenjt fetare qe nuk kishin azil paqsor ne rast lufte.

ndersa sipas thomopulos 1933 kjo fjale vjen nga shumerishtia " se- lu-ni=se luni" =organi fetare qe nuk sulmohej ne rast lufte.
KOHA ESHTE E MASKARENJVE/POR ATDHEU I SHQIPETRAVE

User avatar
alfeko sukaraku
Sun Member
Sun Member
Posts: 1827
Joined: Wed Jun 03, 2009 8:02 pm
Gender: Male

Re: Etimologjia e termit GRAIKOI në lashtësi!

#39

Post by alfeko sukaraku » Wed Apr 07, 2010 6:36 pm

Zeus10 wrote:
ALBPelasgian wrote:Zeus10 ose kushdo tjetër keni njohuri nëse është përdorur emri GRA në skulpturat e femrave greke?

Teksa lexoja Elena Kocacin në librin e saj 'Roli Pellazgo-ilir në krijimin e kombeve' thoshte se në skulpturat e femrave greke është gjetur mbishkrimi GRA. Mirëpo, për fat të keq, ajo s'jepte asnjë referencë të mirfilltë, gjë që në raste të tilla është e papranueshme sepse kur përmenden gjetjet arkeologjike, ato duhen përmendur sipas katalogëve arkeologjik, datën dhe vendin e gjetjes/gërmimit.

Sidoqoftë, do të ishte mirë sikur të gjenim ndonjë link apo faqe arkeologjike ku skulpturat e grave të jenë quajtura GRA!?
Kjo fjale gjendet te pakten ne kete vazo ketu:

Image

Perseus dhe Graia

Graii (Graeae) Greek grey goddesses who guarded the cavern of the Gorgons. Daughters of Phorkys and Ceto. Their names were Deino, Enyo and Pephredo. They were depicted as old hags who had one eye and one tooth among them, which they shared. Perseus stole both the eye and the tooth on his mission to kill the gorgon Medusa.
po, ne faqet e meparshme e kam sjelle te fjendur edhe ne fjaloret e gjuhes s e vjeter greke.fjla ka pasur kuptimn e femres-gruas edhe me kete kuptim ruhet nga shqipja sote.kete fjale e ruan edhe greqishtia , por vetem per te shprehur njeren forem te gruas..ate te"gria= plaka"
KOHA ESHTE E MASKARENJVE/POR ATDHEU I SHQIPETRAVE

User avatar
ALBPelasgian
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2113
Joined: Sun Jun 28, 2009 7:57 pm
Gender: Male
Location: Prishtinë (Prima Justiniana)
Contact:

Re: Etimologjia e termit GRAIKOI në lashtësi!

#40

Post by ALBPelasgian » Wed Apr 07, 2010 8:52 pm

Zeus & Arta ju falemnderit të dyve për shpjegimin orientues. Tani besoj që do gjej edhe më tutje të dhëna përkitazi me këtë çështje.

P.S: Arta do të ishte mirë edhe sikur të gjenim ndonjë referencë libri/katalogu arkeologjik që ka të bëjë me statujat e grave pikërisht në trevën për të cilën po flasim.
Ne sot po hedhim faren me emrin Bashkim,
Qe neser te korrim frutin me emrin Bashkim!

User avatar
ALBPelasgian
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2113
Joined: Sun Jun 28, 2009 7:57 pm
Gender: Male
Location: Prishtinë (Prima Justiniana)
Contact:

Re: Etimologjia e termit GRAIKOI në lashtësi!

#41

Post by ALBPelasgian » Wed Apr 07, 2010 9:40 pm

In order to find his way, Perseus 1 met the GRAEAE, who were sisters of the GORGONS and old women from birth. The three GRAEAE had but one eye and one tooth, which they passed to each other in turn. They would not tell anything, but Perseus 1, taking their tooth and eye, compelled them to show him the way to the NYMPHS, who had the winged sandals and a wallet (kibisis). So when the GRAEAE had shown him the way, he gave them back the tooth and the eye, and coming to the NYMPHS got what he wanted.

http://homepage.mac.com/cparada/GML/Perseus1.html

THE GRAIAI (or Graeae) were two, or some say three, ancient sea-daimones (spirits) who personified the white foam of the sea. They were grey from birth, and shared among themselves a single detatchable eye and tooth. Perseus stole these and compelled the sisters to reveal the hidden location of their sister Gorgones. Three of their names suggest rather dire monsters--Deino "the terrible." Enyo "the warlike" and Persis "the destoyer." Another name, Pemphredo, "she who guides the way," simply refers to their role in the Perseus story.

The sisters formed the chorus of a play entitled the Phorcydes by Aeschylus, part of the dramatist's trilogy on the life of Perseus.

The Graiai were usually depicted as old crones. However according to Aeschylus they were Seiren-shaped monsters with the head and arms of old women and the bodies of swans.

It is worth comparing the Graiai with Lamia, who Greek writers also described as a monstrous, Libyan sea-daimon with removable eyes.

ENCYCLOPEDIA

GRAEAE (Graiai), that is, "the old women," were daughters of Phorcys and Ceto. They had grey hair from their birth. Hesiod (Theog. 270, &c.) mentions only two Graeae, viz. Pephredo and Enyo; Apollodorus (ii. 4. § 2) adds Deino as a third, and Aeschylus (Prom. 819) also speaks of three Graeae. The Scholiast on Aeschylus (Prom. 793) describes the Graeae, or Phorcides, as he calls them, as having the figure of swans, and he says that the three sisters had only one tooth and one eye in common, which they borrowed from one another when they wanted them. It is conmmonly believed that the Graeae, like other members of the family of Phorcys, were marine divinities, and personifications of the white foam seen on the waves of the sea.


http://www.theoi.com/Pontios/Graiai.html

A mendoni se pikërisht (qysh e shpjeguam edhe më herët në faqet e kësaj teme - etimologjinë e Grai për të shënjuar plakat ose femrat e vjetra) përputhet edhe përshkrimi fizik i këtyre tri Grave, flokët e të cilave kanë qenë të hirta që prej lindjes?
Në fakt, fjala në anglisht 'grey' a është përdorur në kuptimin e ngjyrës së hirtë/gri apo thinjave?
Ne sot po hedhim faren me emrin Bashkim,
Qe neser te korrim frutin me emrin Bashkim!

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4225
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: Etimologjia e termit GRAIKOI në lashtësi!

#42

Post by Zeus10 » Thu Dec 29, 2011 11:25 pm

Une mendoj qe greket s'kane qene asnjehere "te lashte". Ata kane qene banore Mesjetare, besimtare te krishtere, qe i karakterizonin jobesimtaret si barbare. Ne nje kronike te kronistit bizantin John Cantacuzene te vitit 1328 ai e shpjegon qartesisht domethenien e termit: 'barbar' qe qendron si antonim i termit grek(apo helen, nese do biem dakort per kete):

The Byzantines themselves do not enslave people. They are not allowed to, unless they are barbarians who refuse to believe in the redemption of Christ, our Saviour. They did, however, take possession of countless herds of animals, not to mention much household equipment and other objects.
Pra dallimi midis grekeve dhe barbareve, eshte religjioz dhe jo etnik, duke e zhvleftesuar keshtu tezen e rreme te vazhdimesise etnike te heleneve, qe prej koheve te lashta.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

User avatar
IllyrianLegend
Regular Member
Regular Member
Posts: 91
Joined: Wed Nov 02, 2016 12:55 pm
Gender: Male

Re: Etimologjia e termit GRAIKOI në lashtësi!

#43

Post by IllyrianLegend » Sat Feb 11, 2017 10:53 pm

Zeus10 wrote:
Thu Dec 29, 2011 11:25 pm
Une mendoj qe greket s'kane qene asnjehere "te lashte". Ata kane qene banore Mesjetare, besimtare te krishtere, qe i karakterizonin jobesimtaret si barbare. Ne nje kronike te kronistit bizantin John Cantacuzene te vitit 1328 ai e shpjegon qartesisht domethenien e termit: 'barbar' qe qendron si antonim i termit grek(apo helen, nese do biem dakort per kete):

The Byzantines themselves do not enslave people. They are not allowed to, unless they are barbarians who refuse to believe in the redemption of Christ, our Saviour. They did, however, take possession of countless herds of animals, not to mention much household equipment and other objects.
Pra dallimi midis grekeve dhe barbareve, eshte religjioz dhe jo etnik, duke e zhvleftesuar keshtu tezen e rreme te vazhdimesise etnike te heleneve, qe prej koheve te lashta.
Nuk e di a e zhvlefson teresisht Zeus. Sepse une mendoj qe termi "barbar" ne kete rast si fjale fyese e jo shpjegues. Dmth termi "barbar" eshte perdor per te cekur qe ata jan barbar DHE jo-besimtar, e jo barbar SEPSE nuk jen besimtar.

Post Reply

Return to “Linguistikë”