"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

Hipoteza ime per emrin Aleksander!

Diskutim profesional për gjuhën.

Moderators: Mallakastrioti, bardus

Post Reply
User avatar
ALBPelasgian
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2113
Joined: Sun Jun 28, 2009 7:57 pm
Gender: Male
Location: Prishtinë (Prima Justiniana)
Contact:

Hipoteza ime per emrin Aleksander!

#1

Post by ALBPelasgian » Tue May 25, 2010 2:29 pm

Me aq sa kam kërkuar informacion në libra e burime të tjera, emri 'Aleksandër' është dëshmuar më së shpeshti në antroponiminë maqedonase (një numër i madh mbretërisht, aristoktratësh e sunduesish maqedonas mbanin këtë emër).(1)

Hamendësoj, se një emër i tillë (të cilin madje e ka mbajtur edhe një princ ilir-lynkest *2) të jetë pasojë e ndërveprimit të kompleksit të larmishëm (por prapseprap njëetnik) të Ballkanit (sidomos jugor) dhe Azisë Perëndimore ku lëvizjet perëndim-lindje dhe anasjelltas e kanë përcjellur këtë rajon qysh para luftës së Trojës e deri te pushtimi pers (dëbimi i popullatave peone në Azi).

Siç e dimë, në poemën epike 'Iliada' (e cila brumin e krijimit e ka në këngët epike të popullsive thrako-frigo-dardano të Azisë së Vogël, Parisi (djali i Priamit) quhet Aleksandros. Edhe një mbret i shquar hitit i Uillushës (Trojës) mban thuajse të njejtin emër Alaksandu. (3)
Citim:
Among the Ahhiyawan cities was Millawanda, from where Tawagawala supported Piyamaradu. The rebel now attacked Wilusa, forcing its king Alaksandu to ask for help from the Hittites. (The name Alaksandu is probably identical to the Alexandros of the Iliad.) The Hittite king Muwatalli II first ordered the king of Seha to support Wilusa, but when he was defeated by Piyamaradu, Hittite armies came to the west. After this, Wilusa was a vassal of the Hittites. The treaty, which was concluded before 1272, survives in no less than six copies; the terms were guaranteed by a Trojan god named Apaliunas - Apollo, in other words.

http://www.livius.org/to-ts/troy/troy_VI-VII.html
Në një vend tjetër Jona Lendering, historian i shquar holandez thotë:
Citim:
Thirdly, many historical sources are written in Greek, and it was a common practice among Greek historians to hellenize foreign names. For example, the name of the powerful first king of the Persian empire, Kuruš, ought to be transcribed as Kourous or Kouroux in Greek, but became Kyros, because this looks like a Greek word ("Mr. Almighty"). The name that is rendered as Alexandros, which has a perfect Greek etymology, may in fact represent something like Alaxandus, which is not Greek.

http://www.livius.org/maa-mam/macedonia/macedonia.html

Herodoti dëshmon për një ri-shtrirje të teukrëve gjër në detin Jon.
Citim:
[VII.20.2] «…ἐσβαλόντες …τὸν Μυσῶν τε καὶ Τευκρῶν τὸν πρὸ τῶν Τρωικῶν γενόμενον , οἵ διαβάντες ἐς τὴν Εὐρώπην κατὰ Βόσπορον τούς τε Θρήικας κατεστρέψαντο πάντας καὶ ἐπὶ τὸν Ἰόνιον πόντον κατέβησαν μέχρι τε Πηνειοῦ ποταμοῦ τὸ πρὸς μεσαμβρίης ἤλασαν».

[VII.20.2] "...nor that of the Mysians and Teucrians, before the Trojan war, who passed over into Europe by the Bosphorus and not only subdued all the Thracians, but came down also as far as the Ionian Sea and marched southwards to the river Peneios."
Dmth, përhapja e emrit Aleksandër (prej teukrëve) tek vellëzërit e tyre thrakë, peon, epirot, ilirë (lynkestë), emathian është bërë pikërisht prej një populli jo-grek (pre-grek).

Mendoj, që kompozita fillestare e emrit Aleksandër -lek duhet kërkuar te një popull i hershëm me origjinë ballkanike të cilët migruan në Azi të Vogël mjaft herët.
Citim:
"We have spoken of the Hittites as we know them from the monuments, as a people of Syria. But the extra-monumental history of the Hittites, which is only beginning to be divined from scattered indications, shows that their power was not limited to the area between the Euphrates and the Orontes. Not only had they their confederates or vassals in their near or more distant neighbourhood, but they also (as it seems) despatched conquering hosts into the far-off regions of Asia Minor. Even the Egyptian records have been thought to indicate this fact. At that great battle of Kadesh on the Orontes to which we have already referred, there were present, besides the princes of Khita, the kings of Arathu, Khilibu, Naharain, Qazanadana, Malunna, Pidasa, Leka, the Dardani or Dandani, the Masu, Kerkesh or Keshkesh, Kairkamasha (so Lushington; Brugsch, somewhat arbitrarily perhaps, Quirqimosh), Aherith, Anangas, Mushanath,—a mighty host "gathered" (as the poet Pentaur tells us) "from the margin of the sea to the iand of Khita." The late M. de Rougé, a coryphaeus in Egyptology, actually supposed that this list included the Dardani of Asia Minor, the Mysians, Ilion, and perhaps the Lycians; Brugsch Bey, however, who is now a greater authority, is satisfied to identify the Dardani with those of Kurdistan (comp. Herod., i. 189), the Leka with the Ligyes (comp. Herod., vii. 72), and the Masu with the people of Mount Masius.

http://www.1902encyclopedia.com/H/HIT/hittites.html
Citim:
The Lycians, according to Egyptian inscriptions, in which they are called Leka, assisted the Khitas in the fourth year of the reign of Rameses II., about 1400 B. C. They fought against Croesus, succumbed to Cyrus, and furnished 50 ships to the army of Xerxes on his invasion of Greece. After the conquest of Persia by Alexander, Lycia belonged for more than a century to the Syrian monarchy.
Mendoj, se Aleksandu - ja hitite duhet të ketë diçka pëmbajtësore prej emrit të fisit të Lykianëve (Lekëve). Pikërisht, në Shqipëri ky emër është ruajtur në mënyrë thuajse hermetike. Pra, ndërlidhja e disave e emrit Aleksandër me Lekë ka një bazë, të cilën shpresoj ta kam artikuluar mësipër.

Pres mendimet tuaja!

------------------------
Referencime:

1. http://en.wikipedia.org/wiki/Alexander
2. http://en.wikipedia.org/wiki/Alexander_Lyncestes
3. http://en.wikipedia.org/wiki/Alaksandu
Ne sot po hedhim faren me emrin Bashkim,
Qe neser te korrim frutin me emrin Bashkim!

User avatar
alfeko sukaraku
Sun Member
Sun Member
Posts: 1827
Joined: Wed Jun 03, 2009 8:02 pm
Gender: Male

Re: Hipoteza ime per emrin Aleksander!

#2

Post by alfeko sukaraku » Tue May 25, 2010 7:44 pm

interesante

me duhet te kujtoj se Pari ne figurat etruske shfaqet edhe si Aleksander....Pari ishte nga aty ku shtrihej likia

na duhet qe emri Pari te jet sinonim i emrit Leka.
KOHA ESHTE E MASKARENJVE/POR ATDHEU I SHQIPETRAVE

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4224
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: Hipoteza ime per emrin Aleksander!

#3

Post by Zeus10 » Sat Aug 03, 2013 8:36 pm

Ka qene nje ushtar romak, i quajtur Aleksander i martirizuar ne kohen e perandorit Maximian, per nder te te cilit eshte ndertuar nje kishe ne Mirdite, qe quhet Kisha e Shen Aleksandrit, por ne ate kohe quhej Kisha e Lleshit, apo Lleshendit:

Image

Nese forma shqiptare, e fjales Aleksander, eshte Llesh(shkurt) apo Llezhder, atehere marrim nje informacion me te besueshem per vleren fonetike te ξ, per te cilen une gjithmone kam pasur dyshim, qe perfaqson vleren 'ks', aq me teper qe ne gjuhen ""greke"" mungon(sipas njohjes se gjithepranuar) germa qe do perfaqsonte tingullin shume te perhapur 'sh', mungesa e te cilit ne nje gjuhe te folur do te ishte nje cudi. Pra ajo thjeshte, mund te perfaqesoje tingullin "sh". Nese eshte keshtu, atehere kjo do te na shpjegonte, kuptimin dhe pronuncimin e vertete te disa fjaleve dhe emrave """greke""" qe permbajne kete shkronje.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

faon perrovarri
Honored Member
Honored Member
Posts: 300
Joined: Sat Oct 31, 2009 7:15 pm
Gender: Male

Re: Hipoteza ime per emrin Aleksander!

#4

Post by faon perrovarri » Sat Aug 03, 2013 9:11 pm

Per mua ALEKSANDER<<~~alaskander<<~A LA SKANDER~schander qe do te thote;
A=ai
La=quhet,emertohet,thirret
SKANDER ~>i gjith pushtetshem, i pa dhe,I te gjithve
Ξ<<~~sk<<ska<<skot=e nxera,nxjera<<~~xeru~~>soari=dielli
SKANDER <<ska+ndzer=i dal, I dhene nga dielli,dhurate hyjnore
Nuk e di por fjala LLESH( bej hipoteze) mund te thote DHUNTI E DRITES,qe ka te beje me diellin,

Post Reply

Return to “Linguistikë”