Page 2 of 4

Re: Fisi ilir i Abr-eve dhe emri Arberi.

Posted: Tue Dec 07, 2010 6:05 pm
by Mallakastrioti
Shume mire atehere ti pervishemi punes (se sikur jemi "qullosur" pak me duket :D )

Te lutem Zeus na parashtro idene si do paraqiten materialet (qe Forumi yne mendoj se ka me bollek) si dhe detyrat per secilin ne. Do ftoja ketu te gjithe,te merrnin pjese .
Faleminderit.

Re: Fisi ilir i Abr-eve dhe emri Arberi.

Posted: Tue Dec 07, 2010 10:19 pm
by ALBPelasgian
Jam i gatshem dhe tere vullnet per kete pune. Por sic tha edhe Mallakastra na duhet vetem nje plan pune dmth te caktohen objektivat dhe detyrat per secilin dhe pastaj cdo gje do te shkoje si mos me mire...

Re: Fisi ilir i Abr-eve dhe emri Arberi.

Posted: Tue Dec 07, 2010 10:27 pm
by Zeus10
ALBPelasgian wrote:Jam i gatshem dhe tere vullnet per kete pune. Por sic tha edhe Mallakastra na duhet vetem nje plan pune dmth te caktohen objektivat dhe detyrat per secilin dhe pastaj cdo gje do te shkoje si mos me mire...
Puna ka filluar tashme Alb, lexo temen ne Mod Chamber.

Re: Fisi ilir i Abr-eve dhe emri Arberi.

Posted: Sat Apr 20, 2013 4:25 pm
by Rina
Alb - Arb

A mund te kete qene ndryshim fonetik l - r ?

Re: Fisi ilir i Abr-eve dhe emri Arberi.

Posted: Sat Apr 20, 2013 5:59 pm
by Strokulli
[col]Per muo, i arbanesh, si mbiemen thuojse etnik prej fjales arbane per vendin, duhet te jete si me thashun o burri i arbanit, o burri i dheut, i ares??.. Qe para se te lente Krishti e Klisha, te arbaneshet i faleshin Arbanit, Dheut, dhe Ares Nane, qe na mban e na ushqen - sice e shifnjeshne Jeten, ashtu e thoshne.. Hynite e tyne ishne Dheu, Qiellja, Ylli (Dielli), dhe parimet e jetes per ta, me gjith se te vorrfene, ishne Buka, Besa, Gjaku, Miku, Ndera e Ahu.. Per se shahet kja bote e vjeter?.. Per se flitet ne lidhje me kto ane te dheut vetem per historite e priftave elenorthodoks dhe Krishtin? Per se nuk flitet per njerezit e thjesht? As si milet deleja nuk thone nderper librat e tyne ata elenet e vjeter! Ca te lasht thone kta, qe flasnjen vetem sipas drejtimeve te tyne!.. Aj Omeri, e thom per te mitun, rrezik s'dinte as te milte lopen, por mirrej vetem me punet e tija?.. E ni, sipas elenve duhet te vrasnjem njerezit e thjesht e te puthnjem librat e Omerit? Kta elen jane te lane mendjeshit.. Edhe gljuhen s'e kishne ruojt po te mos ishte per librat e priftave, o jo? Na e kem ruojt per kaq mote me gjak gljuhen e te pareve nder malet t'ona, qe na projten e na shpetuone, desht i madhi Zot, e fara e arbaneshit nuk u tret krejt..|[/col]
A e ditune r-e ne l-e:
Gjarpen > Gjalpen
Arban > Alban
i arbanesh > i albanesh
dhe te jetera n'kesi se thashuni te r-ese si r-e te bute e si l-e te bute..

Re: Fisi ilir i Abr-eve dhe emri Arberi.

Posted: Sat Apr 20, 2013 6:50 pm
by bardus
Te lumte goja Strokull!


gjithashtu, GJILPËRË--gjerpaan.

Image

Re: Fisi ilir i Abr-eve dhe emri Arberi.

Posted: Sat Apr 20, 2013 9:58 pm
by Strokulli
[col]
bardus wrote:Image
Image|[/col]

Me mos u harruo edhe qe nde vjetin 1554 At Gjon B. Buzuku te tijin vend e grrishte 'Arban':

Image
«..Gjithë popullinë e kërshtënë ndë arbanit..» (At Gjon B. Buzuku, 1554).

E ne mos i jati, zoti Benedekt Buzuku (qe, kur At Gjoni perhirrte shqip Ungjillet, ne 1554en, nuk isht gjall ma),
gjyshi i At Gjonit munt te thome se jetuo kish ne motin e Gjergj Kastriotit...

Re: Fisi ilir i Abr-eve dhe emri Arberi.

Posted: Sun Apr 21, 2013 6:53 am
by Rina
Flm Strokull. Me teper me interesoi se a ka pase kalim apo ndryshim fonetik prej l - r te fjaleve ne gjuhen shqipe. Sic e kemi rotazicmin n-r, a ka pase kalim l - r

Si keto shembujt qe i ke dhene
A e ditune r-e ne l-e:
Gjarpen > Gjalpen
Arban > Alban
i arbanesh > i albanesh
dhe te jetera n'kesi se thashuni te r-ese si r-e te bute e si l-e te bute..

Re: Fisi ilir i Abr-eve dhe emri Arberi.

Posted: Sun Apr 21, 2013 8:13 am
by Arbëri
Une mendoj qe qellimisht na e vune emrin "Alban" e jo siq e kemi origjinal Arban/Arben ,qellimet/fallsifikimet tash me jane te njohura ...
Mendimi im esht vetem , megjithse Strokulli dhe te tjeret e din me mire se une .

Re: Fisi ilir i Abr-eve dhe emri Arberi.

Posted: Sun Apr 21, 2013 10:57 am
by bardus
Arbëri wrote:Une mendoj qe qellimisht na e vune emrin "Alban" e jo siq e kemi origjinal Arban/Arben ,qellimet/fallsifikimet tash me jane te njohura ...
Mendimi im esht vetem , megjithse Strokulli dhe te tjeret e din me mire se une .
Mendimi im eshte se te dyja Alban, Arban, kane ekzistuar heret dhe jane te njejta me alterimin L<>R, sikur edhe shërbej - shelbej Bogdani, ose
palë - paar, poor.Emri Arbanë duket se eshte i lidhur fort me Herkulin sepse ne Viterbo Itali, Arbana keshtjella e Herkulit,Arbas mali i Herkulit,pastaj edhe Ana Komnena (Accropolita) shek.XI ka permendur se ne Arbanon,Albanon ,ne memorien e banoreve ,akoma mbahet mend nje lidhje e hershme me Albanet e Alba Longes ne Itali ,konkluzion qe doli edhe Pokorny nga ana gjuhesore kur tha se Albanet e Shqiperise shkuan ne Itali dhe themeluan Alba Longen.


Meqe jemi tek vjetersia e emrit Arban i shqiptareve,ne arkivat e Raguzes ky emer eshte mjaft i vjeter.
Image

Re: Fisi ilir i Abr-eve dhe emri Arberi.

Posted: Sun Apr 21, 2013 4:04 pm
by ALBPelasgian
bardus wrote: edhe Ana Komnena (Accropolita) shek.XI ka permendur se ne Arbanon,Albanon ,ne memorien e banoreve ,akoma mbahet mend nje lidhje e hershme me Albanet e Alba Longes ne Itali ,konkluzion qe doli edhe Pokorny nga ana gjuhesore kur tha se Albanet e Shqiperise shkuan ne Itali dhe themeluan Alba Longen.
Bardus ke ndonje reference me konkrete ne c'vend Komnena ka pohuar per nje lidhje midis Arbanon-it dhe Alba Longes? Me aq sa e kam konsultuar kroniken e Ana Komnenes ne anglisht (si dhe pasazhet e perkthyera nga K.Bazhori ne Burime tregimtare bizantine per historine e Shqiperise) nuk e kam ndeshur asnjehere.

Ne fakt vetem Barleti me sa duket i referohet nje lidhjeje me Alba Longen dhe rrefenjen e Herkulit. Ai pas cdo gjase duhet te jete sherbyer me nje fragment te Pompei Trogut, i cili nuk ka arritur ne kohet tona (per shkak se sic e dime ne kemi vetem nje pershkrim ne forme kompilimi nga Justini, i cili mund te kete pesuar shkurtime te metejshme gjate perkthimit ne latinisht e gjuhet e tjera evropiane pas zbulimit te shtypshkronjes se Gutenbergut). Propaganda serbe perpiqet me e gjet gjilperen ne kashte teksa provon deshperueshem te vertetoje se gjoja shqiptaret - Arbanitet mesjetare - paskeshin ardhur nga Italia jugore prej ndonje shtyerje te supozuar nga normanet. Sipas tyre, gjate kryengritjes se strategut bizantin Gjergj Maniakut ne Sicili, atij iu bashkengjiten nje numer i madh i shqiptareve me te cilet vazhdoi rebelimin i cili sfidoi Bizantin. Sikur te qemtohet kjo teme me tutje do te gjejme disa grimca mjaft interesante. Del qe prania shqiptare ne Itali nuk nis as me garnizionet bizantine (te Maniakut ne kete rast) e as me shprenguljet pas vdekjes se Skenderbeut. Ceshtja eshte se prania shqiptare atje mund te dokumentohet qe nga koha e Justinianit, i cili tere qerthullin e fortifikimeve te perandorise e ushqeu me elementin shqiptar - qe nese i besojme fjaleve te D'Angely ishte uniteti moral i perandorise). Ashtu si ne Man e gjetke, ky element i sapovendosur vetem sa ringjalli elementet e atrofizuara ilire (qe nga koha e mesapeve e japigeve).

Re: Fisi ilir i Abr-eve dhe emri Arberi.

Posted: Sun Apr 21, 2013 4:52 pm
by bardus
ALBPelasgian wrote:
bardus wrote: edhe Ana Komnena (Accropolita) shek.XI ka permendur se ne Arbanon,Albanon ,ne memorien e banoreve ,akoma mbahet mend nje lidhje e hershme me Albanet e Alba Longes ne Itali ,konkluzion qe doli edhe Pokorny nga ana gjuhesore kur tha se Albanet e Shqiperise shkuan ne Itali dhe themeluan Alba Longen.
Bardus ke ndonje reference me konkrete ne c'vend Komnena ka pohuar per nje lidhje midis Arbanon-it dhe Alba Longes? Me aq sa e kam konsultuar kroniken e Ana Komnenes ne anglisht (si dhe pasazhet e perkthyera nga K.Bazhori ne Burime tregimtare bizantine per historine e Shqiperise) nuk e kam ndeshur asnjehere.

Ne fakt vetem Barleti me sa duket i referohet nje lidhjeje me Alba Longen dhe rrefenjen e Herkulit. Ai pas cdo gjase duhet te jete sherbyer me nje fragment te Pompei Trogut, i cili nuk ka arritur ne kohet tona (per shkak se sic e dime ne kemi vetem nje pershkrim ne forme kompilimi nga Justini, i cili mund te kete pesuar shkurtime te metejshme gjate perkthimit ne latinisht e gjuhet e tjera evropiane pas zbulimit te shtypshkronjes se Gutenbergut). Propaganda serbe perpiqet me e gjet gjilperen ne kashte teksa provon deshperueshem te vertetoje se gjoja shqiptaret - Arbanitet mesjetare - paskeshin ardhur nga Italia jugore prej ndonje shtyerje te supozuar nga normanet. Sipas tyre, gjate kryengritjes se strategut bizantin Gjergj Maniakut ne Sicili, atij iu bashkengjiten nje numer i madh i shqiptareve me te cilet vazhdoi rebelimin i cili sfidoi Bizantin. Sikur te qemtohet kjo teme me tutje do te gjejme disa grimca mjaft interesante. Del qe prania shqiptare ne Itali nuk nis as me garnizionet bizantine (te Maniakut ne kete rast) e as me shprenguljet pas vdekjes se Skenderbeut. Ceshtja eshte se prania shqiptare atje mund te dokumentohet qe nga koha e Justinianit, i cili tere qerthullin e fortifikimeve te perandorise e ushqeu me elementin shqiptar - qe nese i besojme fjaleve te D'Angely ishte uniteti moral i perandorise). Ashtu si ne Man e gjetke, ky element i sapovendosur vetem sa ringjalli elementet e atrofizuara ilire (qe nga koha e mesapeve e japigeve).
Po Alb, eshte nje citim nga "London Encyclopaedia" Thomas Curtis, linkun po e ve tek mod.chamber.

Re: Fisi ilir i Abr-eve dhe emri Arberi.

Posted: Sun Apr 21, 2013 5:30 pm
by Rina
GJILPËRË--gjerpaan
shërbej - shelbej
palë - paar

Po, ne Kosove perdoret nje par corapa etj.

Shume shembuj te mire, Bardus. Flm

Re: Fisi ilir i Abr-eve dhe emri Arberi.

Posted: Tue Apr 23, 2013 11:31 pm
by Strokulli
Arbëri wrote:Une mendoj qe qellimisht na e vune emrin "Alban" e jo siq e kemi origjinal Arban/Arben ,qellimet/fallsifikimet tash me jane te njohura ...
[col]Kem pan disa harta ku shihej emni ''Albania'' si emni mesjetar i Anglise, e disa te tjera ku shihej nje ''Albania'' ne disa harta te vjetra afer Gjeorgjise?.. Ndoshta e keni fjalen edhe per kto?..

Per muo, «Albania» që delnë në Kaukaz ndër disa harta të vjetra, munt te jete se deften qe gjith Europa Juglindore, për Ptolomeun e disa te tjere?, të jetë vënë në Kaukaz (mpë letër!), se atje gjendet edhe Serbia edhe Athina, etj. ne Kaukaz, tue u perzien ashtu edhe emnat e viseve te verteta te nierezve atje?? Jo qellimisht mendonj, por prej se kthyenit se perapesht te hartave ndoshta??.. Kem gjëtun disa dëshminj të Strabonit, Prokopit te Çezaresë, Eskilit, armenit Ananias Shirakatsi (qe thosht, ne mos gabohem, se Kaukazi [i pare i shkrimtareve elen??] ishte ne Vardar?! - disa te tjere edhe per nje Kaukaz ne Kostantinopol, ne lidhje me rrefimin e ''Prometeut'??) e t.j. që e pronjën kët mëndim. Pra munt te jete edhe se po te mos ishte Arban, ose Arbani-a e, pra r-l, Albani-a, ne Ballkan, nuk kish te dilte kurr ''Albania'' nder ato harta te permbysuna veri-jug e lindje-perendim afer Gjeorgjise, ashtu sikurse Athina dhe Serbia ne Kaukaz??.. Munt të doket e randë, por munt te jete se janë banë edhe ndryshime dheografike (mpë letër).. Thjesht nje mendim i emi, por duhet pan ma thell edhe kta..|[/col]

Re: Fisi ilir i Abr-eve dhe emri Arberi.

Posted: Thu Apr 25, 2013 6:37 pm
by Arbëri
Falemnderit Strokulli dhe Bardus per sqarim .

Une do te vazhdoj te mendoj qe na e shpifern emrin "Alban" edhe pse ju shume mire e spjeguat dhe sqaruat me argumente qe jane ne dispozicion por shume pak te dhena kemi nga autoret "antik" per Arbanet ose Arbenet , shume pak mbishkrime Ilire , pothujse fare , shume mite krijuan autoret "antik" ne nje territor aq te vogel sikur e gjysa botes jetonte aty , dhe kjo ben me ben te dyshoj ! Zoteria @Dielli qe e hapi nje teme shume interesant para nje kohe http://www.arberiaonline.com/viewtopic.php?f=42&t=1076 ka shum rendesi rreth historise sone , pastaj nje koment interesant nga nje kolege me nick @Chaos ku komenton :
datimi eshte gjithe problemi, ata qe e japin kete datim 700 vjet b.c s'kane kellqe ta mbrojne, datimi me anen e karbonit radioaktiv( Decay of carbon) vlen per qenie te gjalla jo per ene argjile, s'ka argjila karbon.
"kupa e nestorit" ndryshon nga pershkrimi i iliades(venetus e shekullit te X) ne shume gjera. eshte mjaft me e vogel, kupa e mikenes ka dy doreza, e iliades ka kater, kupa e mikenes ka nga nje zog per doreze, kupa e iliades ka nga dy, kupa e mikenes ka fajkonj, kupa e iliades ka pellumba.
ja c'thote iliada(venetus, kopja me e vjeter e shekullit te X)


Beside these she set a cup,
a magnificent work Nestor had brought from home,
studded with gold. There were four handles on it,
around each one a pair of golden doves was feeding.
Below were two supports. When that cup was full,
another man could hardly lift it from the table,
but, old as he was, Nestor picked it up with ease.


ate qe greket e quajne kupe nestori, nuk eshte kupe nestori.

kurse tek Dipylon inscription eshte shkruar, ΗΟΣΝΥΝΟΡΧΕΣΤΟΝΠΑΝΤΟΝΑΤΑΛΟΤΑΤΑΠΑΙΖΕΙΤΟΤΟΔΕΚΛΜΙΝ ...datimi 700, b.c perseri eshte abuziv.

a ka ndonje grek ta perktheje kete

ky teksti me siper eshte gjithe gjuha e lashte greke

e gjithe bota e ashtuquajtur e lashte greke eshte nje mashtrim mesjetar.
Duhet ti zhbejme keto fallsifikimet , prandaj asgje nuk eshte e qarte .