"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

Sound symbolism.

Diskutim profesional për gjuhën.

Moderators: Mallakastrioti, bardus

Post Reply
User avatar
Orakulli
Star Member
Star Member
Posts: 609
Joined: Sun Jun 14, 2009 5:40 am
Gender: Male
Location: USA

Sound symbolism.

#1

Post by Orakulli » Wed Aug 25, 2010 8:16 pm

Mora shkas me hap kete teme nga posti im ne Blogun "Language Log".Ne "Language log" shkruajne gjuhetare te "medhenj" te kohes se sotme,ku midis tyre eshte edhe Geoffrey K. Pullum.
Geoffrey K. Pullum shkruan nje artikull me titull:
What does my name mean in Albanian?
Une futa dy komentet te miat,te cilat po paraqis ketu;
Atmir Ilias said,
August 9, 2010 @ 1:00 am

Pigeons make lots of different sounds. The call they make from their nest is oh-oo-oor. A pigeon call of alarm is oorhh.
Or better:Oh-uu-uuhr
Colombo=_o_o_o_o
Pullum=_u_u_
Cammon Wood-Pigeon:
u_uuh_u_u
Can somebody verify that the Latin word/Colombo/ was born before the Albanian word /pullum/?
Atmir Ilias said,
August 22, 2010 @ 7:41 pm

1.Sarcophagus, from Greek. Sarkophago " lit. "flesh-eating, from sarx (gen. sarkos) "flesh" + phagein "to eat".S’arc’o-phagus
2.Ark,from Latin. arca "large box, chest".

Herodotus believed, erroneously, that sarcophagi (the Latin plural) were carved from a special kind of rock that consumed the flesh of the corpse inside.
Finally, we found out and we believed what we found out, not erroneously, that sarcophagus is a flesh eating stone and not an ark.
The end of the etymology is here.
Pullum does not come from Latin, Greek, …, but from the sound that a pigeon makes.
What does the word thunder mean in Albanian?
“Bubullimë” ….bu buu bum.
Thunder is the sound made by lightning, but In Albanian language it is really the sound made by lighting.
Curiosity is an important trait of a genius.
The Ainu language:
カムイフム, Kamuyhum, Thunder. (kamuy "bear, god" + hum "sound")

What exactly is “Folk Etymology”?
Ku bazohet argumentimi im?

Sound symbolism.
Sound symbolism is defined broadly as a phenomenon
that establishes some sort of direct linkage between sound and meaning
such that their relation is, albeit nonpredictable, nevertheless nonarbitrary.
A comprehensive typology of sound-symbolic processes is offered by Hinton
et al. (1994) and runs the gamut from corporeal (coughing, hiccupping, etc.)
and imitative sound symbolism (onomatopoeia), through synesthesia and the
use of conventionalized sound symbols. Ideophones across languages, including
UNT, tend to rely most heavily on the last three of these—onomatopoeia,
synesthesia, and conventionalized sound symbolism.
Onomatopoeia is perhaps the most universally noted sound-symbolic quality
of ideophones (Doke 1935 and Childs 1994), at least some ideophones in
most languages being in some way reminiscent or imitative of a sound that is,
or is part of, their meaning.
Image

User avatar
Dielli
Member
Member
Posts: 17
Joined: Mon Dec 14, 2009 2:59 pm
Gender: Male
Location: Dodona

Re: Sound symbolism.

#2

Post by Dielli » Fri Aug 27, 2010 10:12 am

Kemi edhe shkreptime, kercitje, shi, thyej etj etj fjale shqipe qe vijne direkt nga tingulli ne natyre.

Orakull, s'po te kthenin dot pergjigje, eee?
[b][size=85][font=Comic Sans MS][right][/right]Kur jam i rrethuar nga njerëz të vegjël s'ndjej madhështi, por mjerim. (Martin Roçi)[/font][/size][/b]

User avatar
Orakulli
Star Member
Star Member
Posts: 609
Joined: Sun Jun 14, 2009 5:40 am
Gender: Male
Location: USA

Re: Sound symbolism.

#3

Post by Orakulli » Mon Aug 30, 2010 5:29 pm

Sepse ata nuk kane nivelin poshte,(shtriras,dheras) te Adrian Vehbiut.
Ata nuk shkelin aq kollaj ne drrase(derrase) te kalbun(kalbur).Nuk shkelin sepse nuk jane injorante.Ata dine shume mire shpjegimet me ane te tingull-simbol.Une me qellim mora si paralelizem ;etimologji trutharesh z'arko..ak(g).e cila formohet njesoj si. /rumbull-ak/;nuk ka re beje aspak me t'ngrenit e rumbull-it, dhe arka;tingullin qe ben nje "pullum" i zakonshem;fjalen tone./bubullimë/ dhe paralel-fjalen e saj në nje gjuhe shume te larget ne Japoni,Kamuyhum-njesine e tyre /bubullime/.
Gjith'kjo,sic e kam shkruajt dhe here te tjera,sepse: Etimologjia KA TE BEJE VETEM ME SIPERFAQEN E GJUHES.Etimologjia ben nje klasifikim amator,jo shkencor te njesive gjuhesore.Etimologjia zyrtare eshte me shume "folk etymology" sesa vete "folk etymology".
Nuk jane krijuar te gjitha njesite gjuhesore ne baze te tingullit,por disa prej tyre po.Ne duhet te bejme nje riklasifikim,duke perjashtuar ne menyre absolute klasifikimin e ceket te Etimologjise,te njesive gjuhesore.
Ata jane gjuhetare,por ne kete drejtim futen pa dashje ne mendjelehtesine e etimologjise.Po nuk hoqi dore nga etimologjia,shkenca e gjuhesise ka per te ngelur ne vend edhe disa shekuj te tjere.
Gjithcka ne gjuhesi eshte shume me teper e nderlikuar sesa duket ne pamje te pare.
Image

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4224
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: Sound symbolism.

#4

Post by Zeus10 » Fri Dec 02, 2011 7:55 pm

Kam marre nje koment interesant ne blogun tim:
Z-jarr fire
E-ra wind
U-ji water
S-terre earth
A mendoni se kemi te bejme vetem me nje rastesi?

ZJARR m.
1. Prush e flakë që bëhen nga djegia e druve, e qymyrit etj. në vatër, në sobë, në furrë, në vend të hapët etj. dhe që japin nxehtësi e dritë; djegie e fuqishme e me flakë e gazeve të nxehura ose e sendeve të tjera; flakë. Zjarr bubulak (i madh). Zjarr i ngadalshëm. Zjarr dimri zjarr i madh. Zjarri partizan zjarr i madh, që ndizet në një vend të hapët (ashtu siç e ndiznin partizanët), rreth të cilit mblidhen shumë njerëz me rastin e përkujtimit të një ngjarjeje të Luftës Nacionalçlirimtare. Zjarr me prush (me flakë). Zjarr me dru (me qymyr, me shkarpa, me kashtë). Drutë e zjarrit. Urë zjarri. Masha e zjarrit. Oda (shtëpia, dhoma) e zjarrit dhoma ku rrinë pjesëtarët e familjes dhe gatuhen gjellët. Flaka (shkëndijat) e zjarrit. Afshi i zjarrit. Në dritën e zjarrit. Rrezik zjarri. Fikës zjarri. Mjete kundër zjarrit. Ndez (shuaj, fik) zjarrin. I fryn zjarrit. Zjarri bubulonte. Ngrohej në zjarr. Rri afër zjarrit. Vuri enën në zjarr. Pjek (djeg) në zjarr. Me hekur e me zjarr. Për këtë zjarr! betim. Mori një zjarr u ngroh pak. Sa për të marrë zjarr për pak kohë. Mori zjarr u ndez. I vuri zjarr (zjarrin) e ndezi. Mban zjarr. Ka rënë zjarr. E përfshiu (e dogji) zjarri.
2. etnogr. Familje, shtëpi, fis. Zjarri i kumbarës (i ndrikullës). Janë nga një zjarr. Janë një zjarr e një vatër me dikë. Të ndarë prej një zjarri. Nga një burrë për çdo zjarr.
ERË I f.
1. Rrymë ajri që lëviz në drejtime të ndryshme. Erë e ftohtë (e ngrohtë). Erë e lehtë (e fortë, e tërbuar, e hollë, e lagësht, e thatë). Erë pranverore. Era mëngjesore. Era e malit (e fushës). Era e diellit era që fryn nga lindja. Era e lindjes (e perëndimit, e veriut, e jugut). Erë bore (shiu) erë që sjell borë (shi). Erë me shi (me dëborë). Forca (shpejtësia) e erës. Drejtimi i erës. Matës i erës. Mot me (pa) erë. I shpejtë si era. Fryn erë. Fishkëllen era. Pushoi (ra) era. Të than (të pret, të shkurton, të gërryen) era.
E rreh (e zë, e kap, e ha) era. Vend i mbrojtur nga era.
2. bised. Ajër. Vrimë (baxhë) për erë. Shtie (qëlloj) në erë. Fluturoi në erë. Marr erë marr frymë.
UJË m.
1. Lëng pa ngjyrë, pa erë, i përbërë nga oksigjeni dhe hidrogjeni, që bie si reshje, që mbush përrenjtë, lumenjtë, liqenet e detet dhe që përdoret për t'u pirë, për të larë etj. Ujë i ftohtë (i vakët, i ngrohtë, i valë). Ujë i pastër (i papastër, i kulluar, i turbullt).
Ujë i mirë (i keq). Ujë i kripur (i njelmët) ujë që përmban kripë gjelle, ujë deti.
STERE f.
Toka e thatë dhe e qëndrueshme e bregut (në kundërvënie me sipërfaqen e lëkundshme të ujit të detit), terë; kund. lagë. Dolën (zbritën) në stere. Banon në stere. Ndërmjet detit dhe steresë. Rrip toke që lidh detin me sterenë.

The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

User avatar
Mallakastrioti
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2936
Joined: Thu Jul 23, 2009 4:23 pm
Gender: Male
Location: Italy
Contact:

Re: Sound symbolism.

#5

Post by Mallakastrioti » Fri Dec 02, 2011 8:48 pm

Elementet e Natyres. Ne nje postim kohe me pare, kisha shkruar nje koment dhe hipoteze lidhur kesaj çeshtje (tre Zeusat me plisa dhe elementet natyrore). Nuk mendoj se eshte rastesi apo koinçidence.
Image

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4224
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: Sound symbolism.

#6

Post by Zeus10 » Fri Dec 02, 2011 9:30 pm

Mallakastrioti wrote:Elementet e Natyres. Ne nje postim kohe me pare, kisha shkruar nje koment dhe hipoteze lidhur kesaj çeshtje (tre Zeusat me plisa dhe elementet natyrore). Nuk mendoj se eshte rastesi apo koinçidence.
Image

Skema e meposhtme e shpjegon pak a shume kete simbolike:

Uji(Poseidoni) nepermjet avullimit(Eres) shkon tek Zeusi Rrufeleshuesi(Zjarri), qe leshon shterngaten drejt Tokes(Hadesit) ne formen e rreshjeve, dhe ky i fundit e con ate perseri drejt mases se madhe te ujit, ne formen e rrjedhjeve.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

Socio
Star Member
Star Member
Posts: 693
Joined: Thu Sep 03, 2009 12:44 pm
Gender: Male

Re: Sound symbolism.

#7

Post by Socio » Fri Dec 02, 2011 10:37 pm

Mallakastrioti wrote:Elementet e Natyres. Ne nje postim kohe me pare, kisha shkruar nje koment dhe hipoteze lidhur kesaj çeshtje (tre Zeusat me plisa dhe elementet natyrore). Nuk mendoj se eshte rastesi apo koinçidence.
Jo, nuk eshte e rastesishme.

Besimi i vjeter (mitologjia) kryesisht kishte te beje me (astrology) nga ku edhe marrim horoskopin sot.
Horoskopi daton qysh prej Babilonasve, Egjiptasve dhe ne fund Grekeve. Ajo cka na jep Zeusi, jane 4 grupet e zodiakut te systemit diellor (pra Zeusit):
zjarri, toka, uji dhe ajri (jo era, edhepse une mendoj se era dhe ajri kane te njeten rrenje, eshte e njejta fjale).


Ketu, shpjegimin: http://www.igreekmythology.com/greek-zodiac.html
One cannot and must not try to erase the past merely because it does not fit the present

User avatar
Mallakastrioti
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2936
Joined: Thu Jul 23, 2009 4:23 pm
Gender: Male
Location: Italy
Contact:

Re: Sound symbolism.

#8

Post by Mallakastrioti » Fri Dec 02, 2011 10:48 pm

Socio wrote:
Mallakastrioti wrote:Elementet e Natyres. Ne nje postim kohe me pare, kisha shkruar nje koment dhe hipoteze lidhur kesaj çeshtje (tre Zeusat me plisa dhe elementet natyrore). Nuk mendoj se eshte rastesi apo koinçidence.
Jo, nuk eshte e rastesishme.

Besimi i vjeter (mitologjia) kryesisht kishte te beje me (astrology) nga ku edhe marrim horoskopin sot.
Horoskopi daton qysh prej Babilonasve, Egjiptasve dhe ne fund Grekeve. Ajo cka na jep Zeusi, jane 4 grupet e zodiakut te systemit diellor (pra Zeusit):
zjarri, toka, uji dhe ajri (jo era, edhepse une mendoj se era dhe ajri kane te njeten rrenje, eshte e njejta fjale).


Ketu, shpjegimin: http://www.igreekmythology.com/greek-zodiac.html
Era (Hera)dhe Ajri jane e njeta gje Socio, paçka se kerkojne te bejne dallime etimologet zyrtare. Era ka qene Perendia paragreke ku keta te fundit e gjeten ne Ballkan.
Image

Socio
Star Member
Star Member
Posts: 693
Joined: Thu Sep 03, 2009 12:44 pm
Gender: Male

Re: Sound symbolism.

#9

Post by Socio » Fri Dec 02, 2011 11:03 pm

Mallakastrioti wrote:
Socio wrote:
Mallakastrioti wrote:Elementet e Natyres. Ne nje postim kohe me pare, kisha shkruar nje koment dhe hipoteze lidhur kesaj çeshtje (tre Zeusat me plisa dhe elementet natyrore). Nuk mendoj se eshte rastesi apo koinçidence.
Jo, nuk eshte e rastesishme.

Besimi i vjeter (mitologjia) kryesisht kishte te beje me (astrology) nga ku edhe marrim horoskopin sot.
Horoskopi daton qysh prej Babilonasve, Egjiptasve dhe ne fund Grekeve. Ajo cka na jep Zeusi, jane 4 grupet e zodiakut te systemit diellor (pra Zeusit):
zjarri, toka, uji dhe ajri (jo era, edhepse une mendoj se era dhe ajri kane te njeten rrenje, eshte e njejta fjale).


Ketu, shpjegimin: http://www.igreekmythology.com/greek-zodiac.html
Era (Hera)dhe Ajri jane e njeta gje Socio, paçka se kerkojne te bejne dallime etimologet zyrtare. Era ka qene Perendia paragreke ku keta te fundit e gjeten ne Ballkan.
Po, po, nuk kam dyshim aty, megjithate, nuk eshte WIND dmth nuk eshte ere (fryme) ne kuptimin e shqipes se sotme, por eshte AJER. Aty pra e kisha.
One cannot and must not try to erase the past merely because it does not fit the present

Post Reply

Return to “Linguistikë”