Page 1 of 1

Thellesia e gjuhes.

Posted: Tue Jul 05, 2011 6:46 pm
by Orakulli
Në përkthimin e Microsoft për delete është gjetur folja heq, në vënd të foljes fshij.

Dihet që delete vjen prej latinishtes deletes e cila është pjesorja e shkuar e “delēre”, e cila nga ana e saj eshte forma negative e foljes " lëre”, që do te ishte sot , me Shqipen gjithmone, ç’lëre, s’lëre, pra që ka kuptimin “nuk e lë”, kuptohet që nuk lë diçka aty ku është aktualisht, e cila eshte shume e veshtire te behet e kuptuar prej gjithe gjuhetareve te te gjitha koherave.

Por, njesitë gjuhësore marrin performanca më të ndryshme ne lëvizjen e tyre në kohë nga perdoruesit e tyre, dhe ndonjëherë futja e një fjale të re, ose perdorimi më i shpeshtë nga folësit i nji forme tjeter foljore, që Shqipja i ka me shumicë, largon më të vjetrën pjesërisht nga kuptimi i parë i saj, ose e heq atë plotesiht nga përdorimi . Në Shqipen e sotme delēre ka shkuar në drejtim tjeter, tek nje folje tjetër po e Shqipes, foljen e njohur fshij. Fshij është negativja e foljes “shih”, e cila formohet me negativuesen “f”, e cila me shqipen e sotme vjen edhe tek folja “zhduk”, e cila po ashtu është negativja e “duk”, e cila njësoj s i tek “shih” ka lidhje me shikimin. Ndërsa greqishtja e re, e di mire këtë pune dhe e ka formuar atë si negativen e foljes shkruaj (γράψετε) duke shtuar negativuesen “δια”.

Vetem gjuha Shqipe mund te nxjerri kuptimin e thelle te gjuheve te ashtuquajtura te lashta te shkruara.

Re: Thellesia e gjuhes.

Posted: Tue Jul 05, 2011 7:08 pm
by Orakulli
Sa me lart e shkruajta ne Facebook-n time dhe ne nji post tek blogu i A.Vehbiu.
Pergjigja e A.Vehbiu:
z. Atmir Ilias, ke shkruar diçka që nuk ka kuptim (pak më intereson nëse po tallesh, apo vërtet je i pështjelluar mendërisht). Të lutem, të lutem qëndroju larg temave të tilla. Gjithashtu të lutem, mos iu përgjigj këtij komenti, sepse përgjigjja do të fshihet (f-shihet, zhduket, hiqet sysh një herë e përgjithmonë, në mënyrën më fusharake të mundshme). Të kam kërkuar edhe një herë tjetër, përunjësisht, të mos ngatërrohesh me tema etimologjike; pak nga pak, je duke e mbushur kupën, kur do të ndalohesh përgjithmonë që të komentosh në blog.
Pergjigja ime qe natyrisht u fshi:
Une nuk te bej me pergjegjesi per qendrimin tend, biles e vleresoj si original dhe te pamvarur nga librat, teorite dhe opinion koshplehrash bashkohor, i cili mendoj qe eshte vetem politik, injoranci, pargjykim, apo cfaredolloj tjeter larg gjuhesise. Ju , mendoj une keni nje difekt te madh. Nuk pranoni nje mendim qe eshte I ndryshem nga i yti, ose opozite e mendimit tend dhe e sulmoni , jo vetem mendimin por direkt personin. Keto jane shfaqje te nje semundje mendore. Nuk them qe je skizofren, por keni pronleme te medha ne kete pike. Difekt tjeter eshte se keni dipazon shume te ngushte arsyetimi dhe nuk keni tolerance me te vogel ne trajtimin e temes. Ju nuk kenaqni dike me ato qe shkruani. Me e keqja eshte se çfaqni shenja qe s’jeni duke u kenaqur as vete. Jeni si nje kazan qe zien, fatekqesisht vetem me uje.[/quote]

Duket qarte nervozizmi i tij, irritimi, agresiviteti per cka eshte shkruar dhe reagimi tregon qarte mohimin ndaj fakteve gjuhesore.
"de" dihet shume mire cfare kuptimi formues negative ka:
de-

used to indicate privation, removal, and separation ( dehumidify ), negation ( demerit; derange ), descent ( degrade; deduce ), reversal ( detract ), intensity ( decompound ). Compare di-2 , dis-1 .

"lëre" eshte vetem ne Shqip.
Keto fakte jane shkaku i terbimit tij.

Pse terbohet ky njeri nuk eshte e veshtire per tu kuptuar. Tashme Adrian Vehbiu eshte shfaqur ne opinion per poshterim te gjuhes shqipe , nga folesit e te ciles bile ai kerkon te fitoje pare duke shkruajtur libra, dhe bloge. Kazanet e plehrave do te ngelen kazan plehrash edhe ne te ardhmen, pamvaresisht se mund te kene formen e nje libri, ose nje blogu.