"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

Rasa instrumentale dhe vendore.

Diskutim profesional për gjuhën.

Moderators: Mallakastrioti, bardus

Post Reply
User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4224
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Rasa instrumentale dhe vendore.

#1

Post by Zeus10 » Tue Oct 25, 2011 7:20 pm

Para pak ditesh, pata rastin te shihja nje emision ne nje kanal shqiptar, ku flitej per origjinen e shqipes dhe poziten e saj krahasuar me gjuhet e tjera. Ne mes te te ftuarve, ishte dhe njeri prej dijetareve shqiptare te gjuhesise, konkretisht Z. Kolec Topalli, nje nga profesoret produktive te tanishem, i shkolles Cabej. Profesori i nderuar, ne nje perpjekje dallueshem dashakeqe, per te lartesuar latinishten, ne kurriz te shqipes, krahasoi rasat e latinishtes me ato te shqipes, ku sipas tij, latinishtja na paska 8 rasa(ne fakt ka 7, sepse thirrorja eshte e vlefshme dhe per shqipen dhe nese numerohet per latinishten, duhet numeruar dhe per shqipen) dhe shqipja vetem 2 te mirefillta, sepse 3 te tjerat(gjithmone sipas tij, jane te zhdrejta).
Dua te sqaroj, per te gjithe ata qe jane te interesuar, se dy rasat, instrumentale dhe lokative, jane rasa te perdorura thjeshte per qellime gramatikore, fare pak te perdorshme dhe per objekte(vendorja) mjaft te kufizuara.
Tendenca e peshtire, e ketyre profesoreve te shkolles se diktatures, per ta shpallur shqipen inferiore karshi latinishtes dhe mundesisht kete te fundit si burim leksikor te saj, meriton demaskim.
Nese do perdorim te njejtin standart me ate te ketyre sherbetoreve te diktatures, shqipja eshte gjuhe superiore, sepse ne krahasim me latinishten, ajo eshte nje gjuhe e gjalle, kurse kjo e fundit nuk flitet nga asnje popull qe gelon sot mbi dhe . Perkundrazi, ajo qe ne krye te heres, lindi si gjuhe kulture dhe nuk e pa kurre veten ne vatrat familjare.
Po ta krahasojme shqipen me bijat e latinishtes, por qe te pakten fliten ne ane te ndryshme te globit, per nga numri i rasave te emrit, shqipja eshte perseri superiore, sepse ne gjuhet neo-latine, rasat mungojne. Per hir te se vertetes, nuk mendoj se numri i madh i rasave eshte nje indikacion per superioritetin e nje gjuhe. Ajo, qe e ben nje gjuhe te mrekullueshme eshte vendi ku ka lindur, nese latinishtja dhe greqishtja e vjeter linden ne bodrume manastiresh dhe ishin qe ne lindje gjuhe te skolastikes, shqipja lindi perkundrazi ne natyre dhe bart ne vete kodet e saj, qe jane shkruar nga nje mendje shume me e fuqishme, se e te gjithe prifterinjve te botes, te marre se bashku.

Ky eshte emisioni:
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

Post Reply

Return to “Linguistikë”