Page 1 of 1

Origjina e emrit Perendi?

Posted: Tue Dec 06, 2011 12:27 am
by Mendi
Do isha shume kurioz nese dikush do te me ndihmonte me origjinen e emrit Perendi.

Re: Origjina e emrit Perendi?

Posted: Tue Dec 06, 2011 2:27 am
by gtcc1
Mendi wrote:Do isha shume kurioz nese dikush do te me ndihmonte me origjinen e emrit Perendi.
Spiro Konda:

Hesychius of Alexandria in his lexicon indicates that “Pellasgians called the deity ‘Dipatyron’ which in today’s Albanian appears as Perendi. Its morphology is explained as follows: If the suffix is dropped dipatyr remains, Dipatyr=Depater=De-at (which in Albanian means father). De pater corresponds to Pater-de (this use is observed in Homer (O Zeus pater… – O father Zeus…), thus, Pater=per, de=di, which join to form Per-di=Perendi. This Pelasgian word would convey the original concept of “the earth is my father”.

Re: Origjina e emrit Perendi?

Posted: Tue Dec 06, 2011 2:35 am
by Orakulli
Shtepia e diellit. Eshte e lidhur me teper me vendin ku dielli jeton. Eshte pak a shume njesoj me konceptin e mevonshem te ndertuar "parajsa", paradiso.Eshte koncept pagan, atje ku dielli perfundon rrugen e tij ditore, ne perendim. Eshte transformuar pak shume ne emrin e perendise sot, por emri me thelbesor per ate koncpet eshte zot, i vetmi i pare i lindur qe lindi gjithe te tjerat. Eshte i gjithashtu si koncept tek thot, thor, god. Tek Zeus kemi nje renie, ose prishje te "o"-se se pare. Duhet te kete qene ne dialektin e parashqiptareve te jugut dikur trandformuar ne Z(e)os-Zeus; o-ja ne u dhe "e"-ja e bashtingellores "z".
Eshte edhe ne shume kultura te tjera qe perendimi lidhet me zotin, sepse dielli ishte zoti.

Re: Origjina e emrit Perendi?

Posted: Tue Dec 06, 2011 1:32 pm
by Zeus10
Une mendoj qe tre mundesite me te medha, qe pak a shume i keni permendur dhe ju, jane keto:
1. Perendia ne te gjitha kulturat dhe besimet, konsiderohet si filluesi i jetes, ai qe i PARAPRIN gjithshkaje, pra ai konsiderohet si nje PRIND, fjale qe permban ne vetevete rrenjen prin. Ky PRIN_D, eshte ati, themeluesi, eshte ai qe siguron egzistencen tone, eshte si DI-elli, pa te cilin nuk do jetonim dot as nje sekonde. Jo me kot, ne gjuhet e feve kemi:
Ju-piter = Greek Zeus pater, Zeus father
Sanskrit: Dyaus pitar
Ceshtja eshte, nese PEREN_DI, do te thote PRINDI_ZOT(dia), apo dhe vete fjala PRIN_DI do te thote te njejten gje PRIN_DIA(zoti qe te prin), sepse Prindi eshte si nje hyjni qe te rrit e te drejton.

2. Mundesia e dyte eshte ajo qe PE_RAN_DIA eshte DIA(ZOTI) qe leshon rrufete :

Image

Zeusi, apo DIA,

Image

qe une fort besoj qe ka qene DIELLI

Image
Image

shume i adhuruar ne kulturat parakristiane, ishte ai qe leshonte rrufete:

Δία δ’ οὐ λάθε τερπικέραυνον

Image

Folja RA(ran) gjendet ne strukturen e fjales pe_RAN_DI

3. Mundesia e trete, por pazgjithshmerisht e gershetuar me ato te parat(1 &2), eshte(ajo qe thote Orakulli) PARAJSA(Perendimi), vendi ku "fle" DI-elli, kjo HYJNI e perjetshme ai qe me DRI-ten e tij na jep DI-jen per boten dhe natyrisht siguron gjithe egzistencen tone, si PRIND i perjetshem.

Re: Origjina e emrit Perendi?

Posted: Tue Dec 06, 2011 4:54 pm
by Mallakastrioti

Re: Origjina e emrit Perendi?

Posted: Fri Feb 03, 2012 2:01 am
by edben
Nje diskutim i ngjashen eshte bere ne linkun:

http://www.forumishqiptar.com/showthrea ... 60&page=10


Por do shtoja qe nje mundesi:

Pe-Ren-Dia = Pe (shikoj) Ren (Ra, Rezoj, Bie) Dia (Zoti/Dielli) = shikoj renien e diellit

Kjo perforcohet nga fjala tjeter DIELLI PERENDON.

Pastaj nga fjala REN besoj ka dale fjala RENOJ (shkateroj), RENOJA (te renat e keshtjellave).