Page 1 of 1

Nephillim

Posted: Mon Feb 20, 2012 2:17 am
by Orakulli
http://linguisticglob.blogspot.com/

Zeus,
Dua nje mendim tendin reth asaj qe kam shkruar, dhe nese ke mendesi mund te me gjesh rrenjen e Greqishtes se vjeter per njesine "fillim", filloj, si dhe rrenjen e emrit "bir".
Ftoj edhe gjithe te tjeret qe duan te rrahin mendimet e tyre reth ketij termi te gjendur ne biblen Hebraike.

Re: Nephillim

Posted: Mon Feb 20, 2012 10:40 pm
by Zeus10
Ashtu eshte Orakulli. Ka shume elemente, qe i kane shpetuar nje "zyrtarizimi" misterioz, qe duket sikur kerkon te fshije gjurmet e nje gjuhe popullore te lashte, qe duket si shqipja. Jane me dhjetera rastet, si psh ai qe solli Bardus, ose shume te tjera te sjelle nga ne qe tregojne prezencen e kesaj gjuhe, per te cilen duket sikur eshte punuar per ta fshire. Mua me duket e pashpjegueshme, qe termi :

Νενικήκαμεν" (Nenikékamen, "We have won") νενικήκαμεν (nenikēkamen) perfect active indicative first plural of νικάω

NE
NDIQ
KAM

nuk pergenjeshtrohet zyrtarisht nga filologjia moderne, si jo shqip.
  The traditional story relates that Pheidippides (530 BC–490 BC), an Athenian herald, was sent to Sparta to request help when the Persians landed at Marathon, Greece. He ran 240 km (150 mi) in two days. He then ran the 40 km (25 mi) from the battlefield near Marathon to Athens to announce the Greek -iiiii- -iiiii- -lol- victory over Persia in the Battle of Marathon (490 BC) with the word "Νενικήκαμεν" (Nenikékamen, "We have won") and collapsed and died on the spot from exhaustion.  

Re: Nephillim

Posted: Mon Feb 20, 2012 11:04 pm
by Orakulli
Une mendoj qe eshte numerimi baze aty. Ne nji ke kam. Kam ne vetepesore shendrohet ne jam . Kete e kam shpjeguar edhe njehere tjeter . Ajo "ke kam" eshte "qene" , e cila vjen nga ken(geg). Me qene , me pas veten, ke ken. Ne nji ke kem, ne nji jemi. Ka mundesi qe *kam , ka qene nje kon>kan>ken>qën dhe Kon>kom>kam> kam veten>jam rruga tjeter e dhenies se nenkuptimi te metejshem. Pra jam eshte nje vetepesore e foljes kam. E cila tegohen ne gegnishte me "kon" and "ken". Ka ardhur e gjalle deri ne ditet tone. Habeterisht greqishtja e vjeter nuk eshte ne kryes te rruges se ndryshimit fonetik, por ne mes dhe habiterisht eshte nje gege+toske bashke.

Re: Nephillim

Posted: Tue Feb 21, 2012 2:58 am
by Zeus10
Orakulli wrote:Une mendoj qe eshte numerimi baze aty. Ne nji ke kam. Kam ne vetepesore shendrohet ne jam . Kete e kam shpjeguar edhe njehere tjeter . Ajo "ke kam" eshte "qene" , e cila vjen nga ken(geg). Me qene , me pas veten, ke ken. Ne nji ke kem, ne nji jemi. Ka mundesi qe *kam , ka qene nje kon>kan>ken>qën dhe Kon>kom>kam> kam veten>jam rruga tjeter e dhenies se nenkuptimi te metejshem. Pra jam eshte nje vetepesore e foljes kam. E cila tegohen ne gegnishte me "kon" and "ken". Ka ardhur e gjalle deri ne ditet tone. Habeterisht greqishtja e vjeter nuk eshte ne kryes te rruges se ndryshimit fonetik, por ne mes dhe habiterisht eshte nje gege+toske bashke.
Ne kemi ndjekur (armikun), eshte ajo qe dhe sot e kesaj dite thuhet prej nesh kur PERZEME armikun, pra fitojme. Ajo eshte nje forme shqipeje e lashte, e skolastizuar, ne nje gjuhe me standarte gramatikore.

Re: Nephillim

Posted: Tue Feb 21, 2012 2:49 pm
by bardus
Orakulli wrote:http://linguisticglob.blogspot.com/

Zeus,
Dua nje mendim tendin reth asaj qe kam shkruar, dhe nese ke mendesi mund te me gjesh rrenjen e Greqishtes se vjeter per njesine "fillim", filloj, si dhe rrenjen e emrit "bir".
Ftoj edhe gjithe te tjeret qe duan te rrahin mendimet e tyre reth ketij termi te gjendur ne biblen Hebraike.
Orakull,mendoj se rrenja e asaj fjale eshte folja e gjuhes shqipe mbij < bi.

Kjo folje ka sjelle shume derivate:

BI , bije, shq; bir, shq.; byre,ang.saxo-,bir shq.;

bija,sanskrit- fare,shq; arbija,gottic-trashegimtar,fara e arte shq.

bila,messapian.> fila> bije,shq. etj.

besoj se kalimi bije> phila >fila eshte kalim etruske(toskerisht).

Ti ke mjaft aresye ta mbrosh idene tende ne lidhje me fjalen NEPHILLIM sepse mesa pashe me nje shikim te shpejte te nje fjalori hebre qe ishte i mbarsur me shume fjale shqip.

shalom,hebrew - shendet,albanian. Kjo flale rrjedh nga rrenja shqipe sal, qe do te thote gjalle pas transformimit
phonetik te shqipes sa > gja, keshtuqe kemi:

sal > salve,lat(gjallue) >thalos gr.> shalom hebrew;,salam, arabic.Besoj se sal rrjedh nga sa(za,zeri).

Nje fjale tjeter interesante e gjuhes shqipe ne hebraisht:

adama, dheu shqip ku shohim rrenjen da e njejte me de(shq.vj.) si te demetra(memedhe).

adam, njeriu i pare i krijuar nga dheu ,burri i dheut

adem po ashtu qe lidhet me afer me fjalen dhe.
God took some clay from the ground and made the shape of a man. Then He breathed gently into the shape. The man's eye's opened and he began to live. God called him Adam.

Kjo fjale eshte e rendesishme sepse burri i dheut A-DEM,( ku A eshte perforcuese e shume perdorur qe mendoj se vjen nga shkurtimi i foljes ash)t, rrjedh nga DHE e shqipes qe sic duket nuk e nderruan dot sic bene me shume te tjera.

Disa fjale te tjera nga nje shikim i percipte:

Hebrew English Albanian

oniyya , ship, anije
ara , land, are
astem, ,bone, asht
em , mother, ama,ema
nagas, drive, ngas etj,etj

http://www.scribd.com/doc/14707990/Larr ... cal-Hebrew

Ata te paret tane nuk e di cfare njerezish kane qene qe jane perhapur kudo ne bote qe nga Tocharia ne Kinen lindore dhe se fundi me shkrimet e gjetura ne Illinois, USA.Mund te them se rruga eshte hapur dhe nuk mbyllet me,filloi me greqishten klasike qe mesa di une Zeus10 ka qene nga te paret qe beri lidhjen me gjuhen shqipe dhe do vazhdoje me tutje.