"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

Bisedë e thjeshtë në Facebook me Nikoll Shkreli reth Etimolo

Diskutim profesional për gjuhën.

Moderators: Mallakastrioti, bardus

Post Reply
User avatar
Orakulli
Star Member
Star Member
Posts: 609
Joined: Sun Jun 14, 2009 5:40 am
Gender: Male
Location: USA

Bisedë e thjeshtë në Facebook me Nikoll Shkreli reth Etimolo

#1

Post by Orakulli » Sat Jan 26, 2013 6:28 am

Bisedë e thjeshtë në Facebook me Nikoll Shkreli reth Etimologjisë
by Iliazi Fatmir on Friday, January 25, 2013 at 11:58pm ·

Bisedë e thjeshtë në Facebook me Nikoll Shkreli reth Etimologjisë dhe rolit të gjuhës Shqipe në ndërtimin gjuhësor të gjuhëve njerëzore.

Shumë njerëz të thjeshtë, shqiptarë dhe të huaj nuk njohin shumë fakte të rëndësishmë reth pjesmarrjes së kodeve të shqipes në ndërtimin gjuhësor të gjuhës njerëzore. Më poshtë po jap një bisedë të thjeshtë ne Facebook me Nikoll Shkreli vetëm për të dhënë disa fakte të thjeshta të Shqipes, por që janë tmerruese për shkencën e sotme të gjuhësisë. Ata rrëzojnë shumë mite dhe tabu dhë vënë në pikëpyetje të madhe etymologjinë e pranuar deri më sot.
Nikoll Shkreli
Hiena( ne englisht Hyena) asht nje shtas grabitqare qe ma se shumti vjell nga luanat e tigrat se sa gjuan ajo vete, ato jetojn ne grupe e si grupe trembin kombet tjera me ma pak ushtar e ua vjellin ushqimin? haina, hajna???
Like · · Unfolloë Post · 53 minutes ago
Dita Nata likes this.

Iliazi Fatmir Po, hajnia.
31 minutes ago · Like

Nikoll Shkreli Nuk di...une nuk kam vjell kurr.. e nuk besoj se ka hajna,,, hm hmm
30 minutes ago · Like

Nikoll Shkreli fillon me Ha.... ha dmth me hager, e pastaj ha-jnia, inia ate e kem pak problem me e hetua se chka dmth..
29 minutes ago · Like

Iliazi Fatmir Hajdutëria, hajnia, rubare, steal, rapire, me nje fjalë, bazohen ne dy elemente semantike: në "ha", sepse në kohen që është formuar si fjale qëllimi i hajnit ka qene "ngrënia", ekzistenca shtysa per vjedhje. Nga ana psikollogjike, shumë koncepte gjuhësore-semantike të thjeshta nuk kuptohen sespe njerezit i kanë të sigurta gjërat ekzistenciale sot. Por, nëse mendojmë për një moment të vetëm thjesht që një element I dodmosdoshëm për ne do mungojë, ose do jete me pakice, uji për shëmbull, mund te kuptosh vetvetiu se ç’farë do të ndodhte midis njerëzve, dhe se cfarë është në thelb "me vjedh" si koncept. Elementi i dytë semantik në të është shndrimi i gjendjes pronësore të objektit qe merret, tjetërsimi I pronarit të tij.
Ndërsa tek "rubare' është koncepti "rro dhe folja ba". Ndërsa tek steal eshte koncepti i "zo", koncepti “zam”=ngjis i foljes tjetër të gjuhës Shqipe.
21 minutes ago · Edited · Like · 1

Nikoll Shkreli Ali baba....por nuk tingellon me hajn...
25 minutes ago · Like

Nikoll Shkreli me vjell ne shqype dmth edhe me e qit nga fyti, me qit per qafe..
23 minutes ago · Like

Nikoll Shkreli nese nje ushqim e han edhe e qet per qafe= vjell....e bame haram? ke hanger dichka qe nuk e ke meritua me e hanger e Zoti ta ka nxjerr nga barku? paramendoje
22 minutes ago · Like

Nikoll Shkreli hajnia te del per fytit..
21 minutes ago · Like

Iliazi Fatmir Jo, ajo është me thjesht: E bëra si veprim vetëm për të ngrënë. E bera i detyruar nga kushti mbijetesor.
19 minutes ago · Like · 1

Iliazi Fatmir Hajn dhe vjell jane dy koncepte plotësisht te ndryshme, dhe madje të kundërta. Vjell eshte koncepti nxjerres dhe ha+n është hyrës, eshte folja "ha" ndërtohet emrin duke shtuar një mbaresë qe merret nga koncepti semantik kallzores se emrit, I cili më vonë ne nje emer me vete. Koncepti i "ha" është hyrës dhe e mban konceptin llogjike vetem tek gjuha shqipja ideosimboli "h". H është edhe tek "hy", por ka nje koncept më të thellë semantik që nuk është vendi këtu me e shpjegue. Ku e kemi "vjell" në emra të tjerë përdorur më vone nga gjuhët bija të Shqipes? E kemi tek "vullkan" i cili vjen nga mbivendosja e foljes se gjuhes shqipe "vjell" mbi nje object duke formuar një emër të ri. Me Shqipen e sotme do te thuhej "vjellësi". Por, në thelb është “nxjerrësi” i diçkaje nga brënda vetvetes.
13 minutes ago · Edited · Like · 1

Nikoll Shkreli
ha ka ardh nga lehja e qenit ham ham ham e kur e ka kap me dhemb dikan e ka kuptua qe qeni i thoshte te hangra, ham ham ham....edhe a krijua kuptimi i vepres se perdorimit te dhembeve me u ushqye... ushqye...shkye, u? une shkyej me dhembe...
13 minutes ago · Like

Iliazi Fatmir Jo, është shumë më e ndërlikuar se aq.
13 minutes ago · Like

Iliazi Fatmir Per "ha".
13 minutes ago · Like

Nikoll Shkreli ham ham, dham dham ...
12 minutes ago · Like

Nikoll Shkreli jam jam njam njam..
12 minutes ago · Like

Iliazi Fatmir Ndersa per shklye, vjen nga "klye"=ngjis, e cil vjen nga një glue, e regjistruar si latine në një moment historic kohore te gjuhës së shkruar. Përdorimi i negatives , veti e Shqipes, shklye, është si me thene të kunderten e "ngjis". Ne shqipe ka humb "klye", por eshte shklye, e kundërta e saj.
9 minutes ago · Edited · Like

Nikoll Shkreli ham ham, dham dham(d)ham ham, do te ham, d'ham' do ham; dham...dhambet, dhembet..
11 minutes ago · Edited · Like

Iliazi Fatmir Ha, duhet te vije nga nje "ho", e cila semantikisht ka kuptimin "fut dicka brenda nje dickaje tjeter". E kemi edhe tek hoje, hoje blete.
10 minutes ago · Edited · Like

Nikoll Shkreli me perdorimin e dhembeve dhemb ,chka do qe kapen me dhemb i dhemb trupi dikuj... gjithcka sillet rreth e rrotull e ja jep kuptimin shqypes ( gjuhes primitive)...
8 minutes ago · Edited · Like

Nikoll Shkreli a e din se chka don me than gjuha primitive???????? o more njerz po Zoti a Zot, gjuha primitive don me than Gjuha e paster qe shkroj profecinat qe u ben Mite... Gjuha qe egzistoj para se u krijuan profecinat me mite....
6 minutes ago · Like

Iliazi Fatmir Thuhet qe "glue" vjen prej Latinishtes, por Shqipja ka shume fjale te tjera me konceptin baze te ndertimit te "glu" qe Latinishteja si ka. Me thjesht koncepti i ngjitjes vjen nga nje objekt natyror që ne të gjithë e njohim dhe e kemi në goje: është gjuha. Aty qendron sekreti i ndertimit të konceptit të ri "ngjit" mbasi është ndëruar para tij koncepti emeror “gjuhë”. Por kjo Nikolle është aq e komplikuar sa mua do të me duhej të shkruaja volume të tëra për të shpjeguar rast më rast se si është ndertuar gjuha njerëzore, të cilën të parët tanë e kanë bërë. Atë e mbështes me mijëra fakte nga njësitë gjuhësore të gjuhëve njerëzore.
Image

User avatar
CERMENIKASI
Star Member
Star Member
Posts: 721
Joined: Fri Dec 31, 2010 9:51 pm
Gender: Male

Re: Bisedë e thjeshtë në Facebook me Nikoll Shkreli reth Eti

#2

Post by CERMENIKASI » Sat Jan 26, 2013 11:20 pm

shklye, është si me thene të kunderten e "ngjis". Ne shqipe ka humb "klye", por eshte shklye, e kundërta e saj.
Orakulli, edhe pse nuk jam ndo nji njohës i mir për gjuhë, a nuk rrjedh "me lye" prej "me klye" meqenëse kur lyen psh me boj në nji farë mënyre e "ngjit" bojën në atë që po lyen?
Jam Gegë por mos ma shajë kush Toskërinë!

Post Reply

Return to “Linguistikë”