"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

Prej nga ka ardh gjuha Shqipe?

Diskutim profesional për gjuhën.

Moderators: Mallakastrioti, bardus

Post Reply
User avatar
Orakulli
Star Member
Star Member
Posts: 609
Joined: Sun Jun 14, 2009 5:40 am
Gender: Male
Location: USA

Prej nga ka ardh gjuha Shqipe?

#1

Post by Orakulli » Fri Mar 01, 2013 10:52 pm

Bëhet pyetja: Prej nga ka ardh gjuha Shqipe?

by Iliazi Fatmir on Thursday, February 28, 2013 at 10:03pm ·

https://www.youtube.com/watch?feature=p ... uzrUEVwfo8

Nisur nga video e Youtube vendosa te shkruaj ket post (https://www.youtube.com/watch?feature=p ... uzrUEVwfo8).

Ne video bëhet pyetja nga folësi:

Prej nga ka ardh gjuha Shqipe?

Mendohet se ka ardh prej zonave malore- thotë folësi në video.

Jepet nje foto e Theth ne veri, Shqipëri. Bëhet një diskutim teorik: gjuha trashegohet prej prinderve. Trashegemi e gjuhes nga brezi ne brez, pa pesuar një thyerje. Gjuha ndryshon por shumë ngadale, etj.

Eshte pak a shumë e njëjta teori e njohur, që gjuha që flisnin Anglezet, për shëmbull, ishte e ndryshme më parë por me ardhjen e Romakeve ajo u ndryshua , kështu ndodhi me francezët, e të tjera.

Pyetja se prej nga vjen Shqipja është tepër, ose sipër tërë pyetjeve interesanteve, ose stër?

Folësi jep gjithashtu një veshtrim të shkurtër historik. Në zemër të Shqipërise së sotme ai vendos Ilirianet, por nuk e thekson që shkenca zyrtare i konsideron ata çuditërisht të zhdukur, pa vazhdimësi, ose u vendos nji pikepyetja te madhe nga pas emrit, në jug te Shqiperise ishin Grekët, çuditërisht të vetmit që na vijnë nga lashtësia të pranuar kur gjithë fqinjët e tyre janë zhdukur, fizikisht dhe gjuhësisht, ç’farë ndodhjeje; e cila për mua mbetet gjithmonë një teori e njohur, por jo një njohuri; supozimi mbi ekzistencën e grekve antikë konsideruar si i vertete prej shumë shkollarëve, ngelet supozim për mua, në lindje ai vendos Thraket, çuditërisht dhe ata të zhdukur, ne veri Dakët, çuditërisht gjuhësisht të zhdukur ndërsa fizikisht pasardhësit e tyre konsiderohen Rumunët e sotëm, që duhet të ishte dhe kjo një hipotezë, Measapian nga Italia-Ilirianet e Italise , Mesapet e italise, çuditërisht dhe këta të zhdukur.

Gjithë gjuhët e Thrakëve, Mesapëve, Ilirëve, etj, janë zhdukur, dhe megjithese nuk dimë shumë, nga emrat thotë ky autorë duken si gjuhë IndoEuropiane. Por ky autor, si dhe gjithë gjuhëtarët e tjerë duhet të bëjë një pyetje. Si ka mundësi që gjithë komshinjtë e gjuhës Greke nuk i gjejmë dot sot të fliten në rajonet ku hartat thonë. Nuk janë pak si shumë te humbura dhe af shume te aferta si vendodhje me tnjohurat e medha? Gjithë gjuhët rethuese të gjuhes Greke të lashtë janë të humbura bashkë me gjithë popujt e tyre? Këtë pyetje tepër të thjeshtë duhet të studjojë histo-gjuhësia zyrtare dhe gjuhëtarrët e famshëm. Ata dërgëgitin shumë supozime, madje pas një përsiritje të madhe të tyre i çojnë tek e vërteta, çfarë nuk është shkencë, është një supozim i cili është harruar që ishte veçse supozim.

Ky thekson si tjerët që Shqipja ka disa huazime nga greqishtja e lashtë, i njëjti supozim mbi “huazimin” e famshëm të Shqipes, i/e marrë për të vërtetë nga të tjerë para tij.

Po ashtu, e njëjta gjë, thuhet dhe për huazimet nga Latinishtja, prapë sikursheh që Shqipja i ka huazuar, si gjithmone e njëjta histori e Biblës gjuhësore me zotin Latino_Greek, që shtrihet njëjësisht në gjuhësi, krijuesin e madhërëshim Grek-Latin, vjen që prej së largë era e murgo-prifti krijues të skenarit gjuhësor, ku provat prapë janë supozime bazuar në shkrime të tyre, prava “ai shkruajti”, të cilat janë në bazë të “vërtetës” nga shumica së historisë së sotme gjuhësore. Fakte të mirëfillta nga disa burime të pavarura të njëkohshme të ngjarjeve nuk gjen. Ka vetëm “fakte” te shkruara në libra të bibliotekave të kishave, një burim i vetëm, dhe një intrepetim të arkeologjisë bazuar në faktet “ e shkruara” të autorë anonime shkrimorë, pa varre, pa qytet, pa shtypshkronja, pa referues, dhe jo burime të tjera të pavarura. Kjo nuk është shkencë!

Merret me të njëjtat fjale që janë marrë të tjerët para tij, huazuar nga Latin, mirë që ka hequr fjalën e “vjetër” pas sulmit që bëra tek Wikipedia, që ajo vjen prej Latin, sepse diku e ka shkruajt ne nje liber, që në fakt është false sepse vjen nga emir i vitit të shkuar “vjet” koncepti i vjetër,pra vjen po nga Shqipja vetë.

Ai jep “huazimet” të tilla si: mik, por pa shpjeguar sa nga kund dhe si mund të jetë formuar kjo “mik”, dhe nuk thuhet të paktën që nuk e dimë ende, por nuk shpjegon fjalën “shok” të Shqipes se nga vjen e cila ka një semantikë të ngjashme me mik, po ashtu per fjalen "shtëpi", por nuk shpjegon fjalën e Shqipes “shpella”, ......mjek nga medicus, por nuk shpjegon fjalën “di” të shqipes, si dhe kulmi i jollogjikës që “familja” behet “femijë”. Kjo e fundit ëeshtë idiotizmi me i madh i gjuhetareve te sotëm, idiotizëm shumë i përhapur sepse e kam lexuar në shumë shkollarë. Njësia "femia", gjëndet e shkruajt gjithshtu në një sarkeofag fëmije gjetur në Apolloni si “fimia”, kur Latinishtja nuk duhej të ishte atje në atë kohe dhe vënd në Apolloni, pyetje që nuk i bëjnë kurrë gjuhëtarët.

Këta kur flasin për gjuhën Shqipe nuk marrin ndonjiherë në konsideratë mendim e kundërt, s’ka rëndësi se kush joshqiptarë apo Shqiptarë e ka shkruajt, dhe “fimia” eshte kod gjuhësor dhe nuk ka lidhje sematike aspak me njesine "familja", si dhe vjen nga shqipja vete e “fillim” si koncept gjuhësor, që e ka vetëm Shqipja të drejpërdrejtë si kod semantik, ndersa njësia "familja" nga ana e saj ka një ndërtim krejt tjetër, por këta "gjuhëtaret" megjithëse ende s’dine si jane ndërtuar njëstë gjuhësore nxitohen të japin pergjigje, madje shumë jashte reth huazimit. Janë fjalë të tjera si "fillim", "shok", "di", etj të Shqipes që rrëzojnë huazimin e tyre dhe madje vendosin Shqipen si dhënesen e tyre, por kjo është shumë e rrezikshme sepse nuk ka të bëje vetëm mëe gjuhën por me historinë në përgjithësi dhe rrezon pjesën më të madhe të historisë që na është mësuar për e vërtetë nëpër shkolla.
Po keshtu thuhet per fjale që Shqipja dhe Rumanishtja kane te perbashketa. Ketu nuk flitet më per huazime sepse Rumania nuk ka historine e madhe të hollivudit mesjetar kishtar Latino&Grekë.

Përsëri, e njëjta gënjeshter e madhe, ai e tha, ose një murg-prift e shkruajti, pas asnjë evidence të mirëfilltë shkencore, arkeologjike, gjentike, qe shqiptaret kane shkuar ne Greqi dikur. Pra shqiptarët nuk jane autoktone atje, kur greket nuk i gjen dot ku janë, si ata të lashtësisë, ashtu edhe ata deri para revolucionit Arvanitas.
Nuk bejne asnje pyetje per shembull : Ku jane greket antikë ne Itali? Ku jane greket e manja greka të Italisë? Nuk gjemë asnji grek të fliste greqisht atje.

Pse? Nuk kishte sepse nuk ka pasur ndonjihere në Greqi dhe jo më në Itali. Nga na tjetër nëse do të gjenim ndonji grek të lashtë si në Greqinë moderne ashtu, si edhe në Itali e "manja greka" do të ishte e lehtë t’dokumentohej gjuha, ndryshimi i saj në kohë dhe të zgjidhnim enigmën e madhe të vazhdueshmërisë të Grekeve të lashtësisë. Fatëkeqësisht prova nuk ka.

Ku jane grekët e lashte? Kur dhe ku ishin ata vendosur kur ata u shëndruan ne grekë moderne? Çfare provash vazhdimësie ka?
Asnji provë. Vetëm shkrime prej grekësh moderne dhe nga ispirues Elitarë të Greqisë moderne, Bavaria-Londra, me provën e vetme “unë dua” në to. Aspak shkencë.

Shkenca e gjuhwsiw duhet me dhanë përgjigje këtyre pyetjeve fillimisht dhe pastaj te shikojë edhe lidhjen e Shqipes me Greqishten e vjetër sepse tmerësisht janë shumë fjalë të përbashkëta. Gjuhëtarët asnjiherë nuk kanë dash ti studjojnë dhe ti bëjnë publike ato.

Folësi në këtë video ështe duke përsërtur teorinë zyrtare bazuar premisa që nuk mund të vërtetohen, gjëra pa sens, por nga niveli i tanishëm i dijes quhen te vërteta. Pra, fatkeqësisht profesori nuk na nuk ndonji ndryshim mbi “gjinë” e Shqipes, ose ori-gjinë-n e saj. Ku jane grekët e lashte? Kurd he ku ata u shëndruan ne grekët moderne? Çfare provash vazhdimësie ka?

Ne nuk dime se nga vjen Shqipja thotë në fund folësi, me të drejtë sepse prej burgut të injorancës ku e kanë futur gjuhësinë disa, që fakeqësisht kanë emrin gjuhëtarë, nuk mund të dilet dot. Të çiktën ai pranon qe emri i kombit të shqiptarëve është ndryshuar disa here bërëgjatë ishterrisë. Këtu duhet të fillojë studimi: “Prej nga vjen gjuha që ne sot i themi Shqip dhe prej nga vjen populli që sot ne i quajmë shqiptarë?”

Gjuhësia nuk njeh ende për sa kohë duhet të ndryshojë fonetikisht një set gjuhësor, 500 vjet, 1000 vjet, 2000 vjet, sepse qe ndryshon është vertetuar. Nëse do të zbulohej që në dy mijë vjet ndryshon plotësisht një zet gjuhësor, atehere hipoteza ime është gjuha që sot quhet gjuha Shqipe shumë mirë mund të ketë qënë gjuha Greqishte e lashtë.
Image

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4224
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: Prej nga ka ardh gjuha Shqipe?

#2

Post by Zeus10 » Sat Mar 02, 2013 5:10 pm

Ashtu eshte Orakulli. Asnje ""shkencetar"", nuk rreket te na shpjegoje qe si eshte e mundur qe popuj te "medhenj e te fuqishem" sipas librave kopje, qe flisnin nje liste te gjate gjuhesh tashme "te humbura":
Ancient Macedonian
Dalmatian
Dacian
Illyrian
Lemnian
Liburnian
Paeonian
Eteocretan
Eteocypriot
Pannonian
Pecheneg
Pelasgian
Thracian
u "zhduken" ashtu befas dhe pothuajse ne te njejten menyre te befasishme, u zevendesuan nga popuj "qe nuk jane dokumentuar" si psh: shqiptaret.
Tani e vetmja gjuhe qe i mbijetoi kohes, na qenkesh : greqishtja????????? Nese ka nje komb qe eshte inegzistent ne histori, jane vecse greket. Ata ne Balkan shfaqen vetem si kolone, me origjine nga familjet romano-bizantine.
Atehere, pyetja shtrohet: " Si eshte e mundur, qe pranohet me kaq naivitet qe greket, perfaqsojne nje race/kulture te panderprere, qe nga antikiteti me i hershem, kurse gjithe popujt e tjere u zhduken ne menyre te befasishme dhe u zendesuan ne menyre po aq te befasishme nga popuj te tjere, ne teori te rinj.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

faon perrovarri
Honored Member
Honored Member
Posts: 300
Joined: Sat Oct 31, 2009 7:15 pm
Gender: Male

Re: Prej nga ka ardh gjuha Shqipe?

#3

Post by faon perrovarri » Sat Mar 02, 2013 7:46 pm

Me ket postim Orakull ,ke fituar automatikisht ''anetar nderi'' i clubit SHKENCE PA BIBLIOGRAFI
Je i gatshem te bejme nje demostrim te thjesht ,ku mund tu tregojme profesorve te shkencave bibliografike ,qe shqipja eshte nje diferencim fonetik diakronik e nje substrati gjuhesor prolatin dhe progrek.Thjeshte ,fare thjeshte duke ndjekur logjiken e nje ndodhie.Te dhjesim teorine gjenerative,e gjithe bibliografet e te gjithe kohrave.

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4224
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: Prej nga ka ardh gjuha Shqipe?

#4

Post by Zeus10 » Sat Mar 02, 2013 8:42 pm

Per sa kohe qe kronologjia e historise se Shqiperise, studjohet sipas steriotipit te meposhtem:

Image

Image

dhe per ca arsye qe jane te cuditshme injorohen kronologji shume te detajura si kjo:

viewtopic.php?p=36532&f=8#p36532

atehere gjithmone do te jemi ne ngerc te madh per te kuptuar historine tone.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

Post Reply

Return to “Linguistikë”