"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

Etimologjia e mbiemrit Dhima.

Diskutim profesional për gjuhën.

Moderators: Mallakastrioti, bardus

Post Reply
User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4224
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Etimologjia e mbiemrit Dhima.

#1

Post by Zeus10 » Tue Jul 23, 2013 9:28 pm

Deputeti i PASOK, himarioti Pirro Dhima ka ngritur në Parlamentin grek shqetësimin për librezat shëndetësore false, me anë të të cilave shtetas nga Shqipëria përfitojnë shërbim shëndetësor dhe ilace falas në Greqi.
Në një kohë kur Greqia ndërpreu pensionet dhe sigurimet shëndetësore të minoritarëve dhe shteti grek ka nevojë të mbushë arkën e boshatisur, deputeti Pirro Dhima kërkoi nga krerët e ministrisë së shëndetësisë të marrin masa për ndëshkimin e falsifikuesve.
Ai kërkoi fajësimin dhe dënimin e tyre, përtej ndjekjes penale. Sipas Dhimës, përgjegjësit për këto falsfikime duhet të rimbursojnë qeverinë greke për dëmin e shkaktuar, duke ndihmuar njëherësh edhe në shtimin e të ardhurave publike.
Mbiemri Dhima, eshte shume i perhapur ne mes te ca njerezve lindur ne krahinen e Himares, si ky i mesipermi, qe pretendojne qe jane greke. E verteta eshte, qe duke i perkitur besimit te krishtere ortodoks, banore te kesaj krahine, bartin dhe emra qe burojne nga terma te ketij besimi, qe natyrisht do te kene kuptim ne gjuhen greke, si gjuha e lindur nga institucioni perkates: Kisha Romane e Lindjes, ose qe quhet ndryshe greqishtja. Ckuptim ka ky emer ne greqisht? Sipas njohjes time dhe asaj qe pretendojne greket:

dhima-----> buron nga fjala δήμος, qe do te thote: municipality, township, municipal, commune, borough, county

dhe kjo e fundit e ka marre kuptimin nga fjala:

δήμος

me kuptim: the body of citizens of a city-state in ancient Greece

dmth: njerez te zakonshem, qe quheshin ndryshe dhe πολλοι(me burim nga πολυς =SHUME)

nuk do ndalem shume, te provoj qe dhe fjala "antike" δήμος, buron nga njera nga dy fjalet shqip:1. dhe ose 2. dhimje, por do te sjelle per shqyrtim nje tjeter emer(mbiemer) te asaj krahine:

kokëdhima

Tani te gjithe e dime qe fjala: "kokë", eshte nje fjale e paster shqip, nderkohe qe ajo pasohet nga "dhima" dhe qe ne krye te heres, nuk do te ishte e arsyeshme, qe dy fjale me origjine te ndryshme kokë(shqip) dhe dhima(greqisht), te bashkoheshin ne nje fjale te vetme, per te dhene nje emer. Por dhe nese do ishte keshtu, a ka kuptim shprehja:

kokë bashkie apo koke populli.

Te gjitha gjasat jane qe jo. Tani le te shohim nje kuptim shqip:

kokëlopë, kokerrjepuri, kokedhimi............

te gjithe e dime kuptimin e kesaj te fundit. Pirro Dhima, kjo toke te lindi e te beri te ndjehesh i forte, por dhe kjo toke mund te te beje te ndihesh i dhimë, nese behesh bukeshkale, ashtu sic ke dhe emrin.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

User avatar
rrëqebull
Grand Star Member
Grand Star Member
Posts: 1158
Joined: Sat Oct 06, 2012 12:29 pm
Gender: Male

Re: Etimologjia e mbiemrit Dhima.

#2

Post by rrëqebull » Mon Aug 26, 2013 2:37 pm

Zeus10 wrote:fjala δήμος, qe do te thote: municipality, township, municipal, commune, borough, county
[...]
fjala "antike" δήμος, buron nga njera nga dy fjalet shqip:1. dhe ose 2. dhimje

Unë mbështes këtë shtjellim:
demos, po ta themi në dialektin (iliro)dorik, kemi: dàmos, të ndarët! (kopeja që braktisi farefisin për të ndjekur "ligjin" e qytetshtetit)
Edhe tek etymonline.com e shpjegojnë shumë sakt për mendimin tim:
demos "common people," originally "district," from PIE *da-mo- "division," from root *da- "to divide"
Pra gegn. damje, ndasi, ndarje


Rrënja - është e ruajtur plotësisht jo vetëm tek gegn. me dà por edhe tek fjala që përkthen më së miri kuptimin e "district", domethënë:
DANIK m. sh. krahin.
Kthinë e veçuar në shtëpi që përdoret për një qëllim të caktuar.
Last edited by rrëqebull on Mon Aug 26, 2013 2:49 pm, edited 1 time in total.

User avatar
rrëqebull
Grand Star Member
Grand Star Member
Posts: 1158
Joined: Sat Oct 06, 2012 12:29 pm
Gender: Male

Re: Etimologjia e mbiemrit Dhima.

#3

Post by rrëqebull » Mon Aug 26, 2013 2:47 pm

Ndërsa dhima dhe kokëdhima themte se kanë të bëjnë me dhinë!
Padyshim simbol i Himarës[Khimera/Himnera], luani me bisht gjalpri dhe kokë dhie në shpinë.

Pra për mendimin tim, prapashtesa mbiemërndërtuse -më është e të njëjtës vlerë me -(r)të.
Domethënë mbiemri dhimë, në këtë rast është i njëjtë me mbiemrin:
DHIRTË mb.
1. Që del a që merret nga dhia. Lesh i dhirtë. Qumësht (gjalpë) i dhirtë. Lëkurë e dhirtë.
2. Që bëhet me lesh dhie. Gunë e dhirtë. Qilim i dhirtë. Shkorsa (hejbe) të dhirta.
3. si em. DHIRT/Ë.-A (e) f. sh. -A. -AT (të). Dhia ose cjapi. Të leshtat dhe të
dhirtat
dhentë e dhitë. E dhirta nuk bëhej kurban.dhe çka është tërheqëse: si në rastin e damje<>ndarje,
edhe këtu kemi një përkim të veçantë m<>r [dhimë<>dhirtë]

User avatar
bardus
Star Member
Star Member
Posts: 882
Joined: Mon Jan 30, 2012 3:44 pm
Gender: Male

Re: Etimologjia e mbiemrit Dhima.

#4

Post by bardus » Mon Aug 26, 2013 4:06 pm

fjala "antike" δήμος, buron nga njera nga dy fjalet shqip:1. dhe ose 2. dhimje
δήμος , ne fillim ka qene, land "toke" dhe me vone ju ndrrua kuptimi ,keshtu ka te ngjare lidhet me dhe_ma < dhe.

faon perrovarri
Honored Member
Honored Member
Posts: 300
Joined: Sat Oct 31, 2009 7:15 pm
Gender: Male

Re: Etimologjia e mbiemrit Dhima.

#5

Post by faon perrovarri » Mon Aug 26, 2013 8:28 pm

Dima<<~~tima~~>muti<<=mutat=innxjeri ,i larguari ,i dale ,i perjashtuari
Thjesht eshte eshte realizuar nje rotacion mutat ,per te eleminuar efektin direkt te termit MUT, duke shprehur nje ironi te terthort e cila me kalimin e kohes iu largua se vertetes.

Mollos
Member
Member
Posts: 20
Joined: Thu Aug 22, 2013 12:57 pm
Gender: Male

Re: Etimologjia e mbiemrit Dhima.

#6

Post by Mollos » Mon Aug 26, 2013 9:51 pm

Etimologjia e Dhima (Pirro) eshte nje ndyresire e rritur ne Tirane dhe qe leh ne Athine.

Post Reply

Return to “Linguistikë”