"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

HOMERI,PENELOPA DHE TESHTIMA E SHQIPTARIT.

Diskutim profesional për gjuhën.

Moderators: Mallakastrioti, bardus

User avatar
bardus
Star Member
Star Member
Posts: 882
Joined: Mon Jan 30, 2012 3:44 pm
Gender: Male

HOMERI,PENELOPA DHE TESHTIMA E SHQIPTARIT.

#1

Post by bardus » Mon Dec 09, 2013 4:45 pm

Shqiptaret kane nje ''dreq'' zakon kur dikush teshtin ne mes te nje bisede, thone ''shendet ,fjale e vertete''.
Le te shohim se c`thote Penelopa tek Odiseja.Ndodhemi ne momentin kur Odiseja kishte mberritur ne Itake por
akoma nuk i ishte shfaqur Penelopes ,Antinou i gjuan Odisese me stol ne shpatull ,ne ato momente nga dhoma e
saj Penelopa thote :

''..ne u kthefte Odiseu ne atdheun e tij
menjehere bashke me djalin [Telemakun] do te marre hak kunder ketyre njerzve te liq''
ashtu foli dhe Telemaku teshtiu aq fort
sa u tund shtepia.Penelopa qeshi,
dhe menjehere ju drejtua Eumaeuse
''shko te lutem ma bjer mikun[Odisene] ketu perpara meje
a nuk e pe qe djali im teshtiu kur po flisja
prandaj vdekja ka per ti gjetur te tere metonjesit
dhe asnjeri nga ata nuk ka per te shpetuar.εἰ δ' Ὀδυσεὺς ἔλθοι καὶ ἵκοιτ'ἐς πατρίδα γαῖαν,
αἶψά κε σὺν ᾧ παιδὶ βίας ἀποτίσεται ἀνδρῶν.
ὣς φάτο, Τηλέμαχος μέγ' ἔπταρεν, ἀμφὶ δὲ δῶμα
σμερδαλέον κονάβησε: γέλασσε Πηνελόπεια,
αἶψα δ' ἄρ' Εὔμαιον ἔπεα πτερόεντα προσηύδα:
οὐχ ὁράᾳς ὅ μοι υἱὸς ἐπέπταρε πᾶσιν ἔπεσσι;
τῶ κε καὶ οὐκ ἀτελὴς θάνατος μνηστῆρσι γένοιτο
πᾶσι μάλ', οὐδέ κέ τις θάνατον καὶ κῆρας ἀλύξει.

Duket se edhe Homeri e paska ditur kete punen e te teshtiturit te shqiptareve ate thenjen ''shendet fjale e vertete
'' dhe Penelopa nenkupton se meqe Telemaku teshtiu ndersa ajo po fliste,fjalet e saj jane te verteta.
Shqipetaret e ruajten mjaft mire, me mijera vjet kete supersticion te permendur nga Homeri .

User avatar
ALBPelasgian
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2113
Joined: Sun Jun 28, 2009 7:57 pm
Gender: Male
Location: Prishtinë (Prima Justiniana)
Contact:

Re: HOMERI,PENELOPA DHE TESHTIMA E SHQIPTARIT.

#2

Post by ALBPelasgian » Tue Dec 10, 2013 12:43 pm

Nje zakon i tille m'ka ra ne sy edhe mua gjate leximit te Odisese. Ne te vertete, me terheqese me duken ngjarjet ne Odise sesa ato ne Iliade. Me shume se ne asnje ep tjeter te lashte ne Odise jepet nje pasqyre e gjalle e botes ilire me te gjitha zakonet e kohes. Ne nje nga arikujt e shumte etnologjik, Cabej permend vec te tjerash edhe keto:
Paul Kretschmeri, në veprën e tij Hyrje në historin’e gjuhës grekeështë i mendimit se ata që shpunë emrin e Odiseut në Itali kanë qënë fiset ilire. Helbigu e kërkoi burimin e mitit të Odiseut te fiset barbare ose gjysmëbarbare të Greqisë perëndimore. Edhe Kretschmeri e pat peshuar një gjë të tillë. Ky dijetar thotë : “Odiseu kishte një orakël te Eyrytanet, që nuk ishin Grekë; mbi lidhjet e tij të ngushta me Thesprotët dhe mbi rolin e rëndsishëm që duket të ketë luajtur miti i tij në Epir të brendshëm, mbi këto ka tërhequr vrejtjen Wilamowitzi. Përralla e Feakëve është epirote, se Skéria, prej skerós “continens”, do të thotë “kontinent”, pra është sinonim me Epeiros.
...lufta rreth origjinës së errët të mitit të Odiseut është ndezur rishtas në vitet e fundit në një polemikë të ashpër midis Siegmund Feistit dhe të ndjerit gjermanist të Vjenës Rudolf Much, zhvilluar në të përkohshmen “Wörter und Sachen”. I pari e deklaron Odiseun shkurt një hero ilir, i dyti lëfton për origjinën helene. – Ne, pa i dhënë fund çështjes, theksojmë vetëm këtë, se teoria e Feistit nuk na duket absurde, po të marrim parasysh zotësin’ e madhe të frymës greke në të përkulur, të përvetësuar, të helenizuar, të kulteve të huaja. U përmend më sipër se kulti i Dionizit ësht’ i origjinës trake.
Ne fund fare jo pa interes eshte fakti qe lajtmotivi kryesor i Odiseut - largimi nga atdheu dhe besnikeria bashkeshortore - ruhet ne folklorin shqiptar ne legjenden e Konstandinit te Vogel ose Ago Ymerit. Perkime tjera jane edhe zakonet e mikepritjes e bujarise. Diku mbaj mend qe kam mbajtur nje shenim interesant: teksa strehohet Odiseu i veshur tebdill, nje mbret lokal e pret ne konakun e tij me cdo te mire. Thote vec te tjerash ''Ha mik sa te ngopesh, e pastaj me thua kush je''. Kjo eshte e njejte me kodin e mikepritjes nder shqiptare kur edhe nese vjen nje shtegtar i larget ne konakun tend, zakoni te detyron qe ta presesh me buke, kripe e zemer. Krejt pas kesaj, atehere pyetet miku per arsyet e ardhjes...
Ne sot po hedhim faren me emrin Bashkim,
Qe neser te korrim frutin me emrin Bashkim!

amathia
Regular Member
Regular Member
Posts: 56
Joined: Sat Oct 05, 2013 5:59 pm
Gender: Male

Re: HOMERI,PENELOPA DHE TESHTIMA E SHQIPTARIT.

#3

Post by amathia » Tue Dec 10, 2013 4:41 pm

bardus wrote:Shqiptaret kane nje ''dreq'' zakon kur dikush teshtin ne mes te nje bisede, thone ''shendet ,fjale e vertete''.
Le te shohim se c`thote Penelopa tek Odiseja.Ndodhemi ne momentin kur Odiseja kishte mberritur ne Itake por
akoma nuk i ishte shfaqur Penelopes ,Antinou i gjuan Odisese me stol ne shpatull ,ne ato momente nga dhoma e
saj Penelopa thote :

''..ne u kthefte Odiseu ne atdheun e tij
menjehere bashke me djalin [Telemakun] do te marre hak kunder ketyre njerzve te liq''
ashtu foli dhe Telemaku teshtiu aq fort
sa u tund shtepia.Penelopa qeshi,
dhe menjehere ju drejtua Eumaeuse
''shko te lutem ma bjer mikun[Odisene] ketu perpara meje
a nuk e pe qe djali im teshtiu kur po flisja
prandaj vdekja ka per ti gjetur te tere metonjesit
dhe asnjeri nga ata nuk ka per te shpetuar.εἰ δ' Ὀδυσεὺς ἔλθοι καὶ ἵκοιτ'ἐς πατρίδα γαῖαν,
αἶψά κε σὺν ᾧ παιδὶ βίας ἀποτίσεται ἀνδρῶν.
ὣς φάτο, Τηλέμαχος μέγ' ἔπταρεν, ἀμφὶ δὲ δῶμα
σμερδαλέον κονάβησε: γέλασσε Πηνελόπεια,
αἶψα δ' ἄρ' Εὔμαιον ἔπεα πτερόεντα προσηύδα:
οὐχ ὁράᾳς ὅ μοι υἱὸς ἐπέπταρε πᾶσιν ἔπεσσι;
τῶ κε καὶ οὐκ ἀτελὴς θάνατος μνηστῆρσι γένοιτο
πᾶσι μάλ', οὐδέ κέ τις θάνατον καὶ κῆρας ἀλύξει.

Duket se edhe Homeri e paska ditur kete punen e te teshtiturit te shqiptareve ate thenjen ''shendet fjale e vertete
'' dhe Penelopa nenkupton se meqe Telemaku teshtiu ndersa ajo po fliste,fjalet e saj jane te verteta.
Shqipetaret e ruajten mjaft mire, me mijera vjet kete supersticion te permendur nga Homeri .
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
bardus
Star Member
Star Member
Posts: 882
Joined: Mon Jan 30, 2012 3:44 pm
Gender: Male

Re: HOMERI,PENELOPA DHE TESHTIMA E SHQIPTARIT.

#4

Post by bardus » Tue Dec 10, 2013 6:09 pm

ALBPelasgian wrote:
Paul Kretschmeri, në veprën e tij Hyrje në historin’e gjuhës grekeështë i mendimit se ata që shpunë emrin e Odiseut në Itali kanë qënë fiset ilire. Helbigu e kërkoi burimin e mitit të Odiseut te fiset barbare ose gjysmëbarbare të Greqisë perëndimore. Edhe Kretschmeri e pat peshuar një gjë të tillë. Ky dijetar thotë : “Odiseu kishte një orakël te Eyrytanet, që nuk ishin Grekë; mbi lidhjet e tij të ngushta me Thesprotët dhe mbi rolin e rëndsishëm që duket të ketë luajtur miti i tij në Epir të brendshëm, mbi këto ka tërhequr vrejtjen Wilamowitzi. Përralla e Feakëve është epirote, se Skéria, prej skerós “continens”, do të thotë “kontinent”, pra është sinonim me Epeiros.

Mjaft informuese Alb flm,
Me siguri e ka patur fjalen per zhvendosjen -d- > -l- ilire, Odise > Ulise.
Mua mu duk shume me interes kjo qe solla me pare ''shendet,fjale e vertete''sepse e fut Homerin neper semantikat figurative bisedore qe jane edhe sot ne perdorim te gjuhes shqipe,pervec perqasjeve leksikore te shumta qe vazhdimisht i kemi sjellur ku edhe emrin e Penelopes,Odisese e kemi interpretuar nga gjuha shqipe.Nje tjeter shprehje qe me pelqeu nga Odisea lidhet kuptimet e fjales derë qe ne shqip perdoret aq shume ,une desha te vecoj '' Hiqmu dere !'' ,Homeri thote ,ἔξελθε θύραζε!, dil prej dere ! edhe ky eshte nje kalk i gjuhes shqipe .

User avatar
bardus
Star Member
Star Member
Posts: 882
Joined: Mon Jan 30, 2012 3:44 pm
Gender: Male

Re: HOMERI,PENELOPA DHE TESHTIMA E SHQIPTARIT.

#5

Post by bardus » Tue Dec 10, 2013 6:16 pm

amathia wrote:
Image

Image

Amathia ,ja pjesa per te cilen ke dyshim ketu poshte , ajo qe ke sjellur ti eshte e gabuar:

Τηλέμαχος δὲ μέγ' ἔπταρεν,

Telemachus sneezed loudly,


πταίρω , sneeze 'teshtij'

amathia
Regular Member
Regular Member
Posts: 56
Joined: Sat Oct 05, 2013 5:59 pm
Gender: Male

Re: HOMERI,PENELOPA DHE TESHTIMA E SHQIPTARIT.

#6

Post by amathia » Tue Dec 10, 2013 7:15 pm

Shqip Anglisht “Grekisht”

Shkop-Skop---------------- Stick Rod στυφοκόπος ῥαπίζω
Rrapi---------------------- Plane Tree ῥαπίζω (a dru qi shkakto mas shumti alergi ene teshtitje)
Rrah---------------------- Beat ἀράσσω


Peshkop----------------------- Bishop χωρεπίσκοπος
Coptoj Cutting ἐπικοπή
Kullos Herd βουκόλος

Peshkopia ------------------------Bishop χωρεπίσκοπος
Veskopoja------------------------Mescopole Μοσχόπολις
Shkupi---------------------------- Skopje Skopje

Kope-Herd
Shkom- ulse e druenit
Nse sohim ce kai boin peskopet an del se:

Voskopoja: Pamia 1)
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

amathia
Regular Member
Regular Member
Posts: 56
Joined: Sat Oct 05, 2013 5:59 pm
Gender: Male

Re: HOMERI,PENELOPA DHE TESHTIMA E SHQIPTARIT.

#7

Post by amathia » Tue Dec 10, 2013 7:17 pm

Shepherds VS Bishop
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

amathia
Regular Member
Regular Member
Posts: 56
Joined: Sat Oct 05, 2013 5:59 pm
Gender: Male

Re: HOMERI,PENELOPA DHE TESHTIMA E SHQIPTARIT.

#8

Post by amathia » Tue Dec 10, 2013 7:19 pm

nisoj
Shepherd VS Bishkop

kia thu Zeus??
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4224
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: HOMERI,PENELOPA DHE TESHTIMA E SHQIPTARIT.

#9

Post by Zeus10 » Tue Dec 10, 2013 11:56 pm

amathia wrote:nisoj
Shepherd VS Bishkop

kia thu Zeus??
Po Amathia, Pe-shkopi eshte nje 'BARI i PERENDISE'. Ashtu si bariu ne krye te tufes me shkopin ne dore:

Image

ashtu dhe epi-skopi, dallon per fuqine dhe kontrollin e tij nga instrumenti-shkop qe ka ne dore, nje imazh qe percillet nga vete Zotrat( Zeusi me skep-trin, apo Jezuzi me shkopin):

Image
Image

e pastaj nga kleriket e tyre.

Vete fjala skepter, qe e sheh ne doren e cdo prifti si te lashtesise dhe moderne:

Image
Image

duket qarte qe eshte e ngjashme me shkop.
Vete definicioni i tij eshte rreth nje shkopi:

an ornamented staff carried by rulers on ceremonial occasions as a symbol of sovereignty

The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

User avatar
bardus
Star Member
Star Member
Posts: 882
Joined: Mon Jan 30, 2012 3:44 pm
Gender: Male

Re: HOMERI,PENELOPA DHE TESHTIMA E SHQIPTARIT.

#10

Post by bardus » Wed Dec 11, 2013 9:03 pm

episkopos per mua eshte mbikqyres dhe ska lidhje me shkop.

amathia
Regular Member
Regular Member
Posts: 56
Joined: Sat Oct 05, 2013 5:59 pm
Gender: Male

Re: HOMERI,PENELOPA DHE TESHTIMA E SHQIPTARIT.

#11

Post by amathia » Thu Dec 12, 2013 11:12 am

i nerum Bardus,

menoi ti kie die-gno-(s) t'plot pr me chtjellue muncin ki

Epi a me Ra

epi-> bie (p>b)

epi skop
bie skopi....

kia thu Bardus i nerum...??

User avatar
bardus
Star Member
Star Member
Posts: 882
Joined: Mon Jan 30, 2012 3:44 pm
Gender: Male

Re: HOMERI,PENELOPA DHE TESHTIMA E SHQIPTARIT.

#12

Post by bardus » Thu Dec 12, 2013 2:12 pm

amathia wrote:i nerum Bardus,

menoi ti kie die-gno-(s) t'plot pr me chtjellue muncin ki

Epi a me Ra

epi-> bie (p>b)

epi skop
bie skopi....

kia thu Bardus i nerum...??
Amathia,

- ἐπὶ [Homer] -- ne shqip - mbi, mbë, mpë ,ep-,sikur tek epërm,epror,i/e epur ;

nje fjale qe jemi marre tek tema e etimologjise me pare,kur te kesh kohe kerkoje.


-σκοπός ,-- one that watches, one that looks about.

s`ma merr mendja se eshte fjala shkop por shikues,vezhgues, nen kete kuptim,

pra ἐπὶ + σκοπός = mbi-kqyrës

megjithate, ky eshte mendimi im dhe sdo te thote qe vetem une kam te drejte.

amathia
Regular Member
Regular Member
Posts: 56
Joined: Sat Oct 05, 2013 5:59 pm
Gender: Male

Re: HOMERI,PENELOPA DHE TESHTIMA E SHQIPTARIT.

#13

Post by amathia » Thu Dec 12, 2013 2:20 pm

bie vet'tima
struck-goditur....
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

amathia
Regular Member
Regular Member
Posts: 56
Joined: Sat Oct 05, 2013 5:59 pm
Gender: Male

Re: HOMERI,PENELOPA DHE TESHTIMA E SHQIPTARIT.

#14

Post by amathia » Thu Dec 12, 2013 2:23 pm

par ma t'plot


epja ni t'pame...
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
bardus
Star Member
Star Member
Posts: 882
Joined: Mon Jan 30, 2012 3:44 pm
Gender: Male

Re: HOMERI,PENELOPA DHE TESHTIMA E SHQIPTARIT.

#15

Post by bardus » Thu Dec 12, 2013 6:03 pm

amathia wrote: Image

bie vet'tima struck-goditur....

Amathia mos u ngaterro ,


ἵππος eshte horse 'kale ' e perdorur ne togfjalesh dhe nuk eshte ἐπὶ 'mbi'.

Image

ἐπιβροντάω 'thunder' si kunderpergjigje dhe epi eshte mbi.

Post Reply

Return to “Linguistikë”