"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

Julius Pokorny

Diskutim profesional për gjuhën.

Moderators: Mallakastrioti, bardus

Post Reply
User avatar
Mallakastrioti
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2936
Joined: Thu Jul 23, 2009 4:23 pm
Gender: Male
Location: Italy
Contact:

Julius Pokorny

#1

Post by Mallakastrioti » Sat Apr 26, 2014 8:17 pm

Image
Julius Pokorny (June 12, 1887 – April 8, 1970) was an Austrian linguist and scholar of the Celtic languages, particularly Irish, and a supporter of Irish nationalism. He held academic posts in Austrian and German universities.
He was the editor of the important journal of philological studies Zeitschrift für celtische Philologie from 1921 until forced out by the Nazis in 1939, and was responsible for reviving it in 1954. He continued to edit it until his death in 1970. He is the author of the Indogermanisches etymologisches Wörterbuch (Indo-European Etymological Dictionary; 1959) which is still widely used today. He also published several collections of Irish writing in German translation, and a thoroughly pro-nationalist history of Ireland in 1916, which appeared in English translation in 1933.

Pokorny was a dedicated supporter of the Pan-Illyrian theory and located the Illyrian civilization's Urheimat between the Weser and the Vistula and east from that region where migration began around 2400 BC. Pokorny suggested that Illyrian elements were to be found in much of continental Europe and also in Britain and Ireland. His Illyromania derived in part from archaeological Germanomania and was supported by contemporary place-names specialists such as Max Vasmer (1928, 1929)[5] and Hans Krahe (1929, 1935, 1940).(Burimi Wiki.)
---
Sigurisht qe sot triumfon "Helenomania" dhe "Romanomania" apo deri diku "Anglomania", por zoterinje gjuhetare dhe historiane; nuk jeni pergjigjur ende pyetjes: "KU SHKUAN GREKET E LASHTE ME GJITHE ATIKISHTEN E TYRE!?"-"KU SHKUAN ROMAKET E LASHTE ME GJITHE LATINISHTEN E TYRE?!
Sigurisht qe helenomania dhe romanomania do triumfonte me ne fund, per te vetmin fakt se gjuhet artificiale (me popujt qe nuk i kuptonin keto gjuhe) sipas jush linden perpara se popujt te flisnin sillabat apo rrokjet e para te fjaleve, sigurisht, sepse sipas jush, ne fillim nis gjuha e shkruar dhe me mbas ajo e folur!
Ne se Pokorny ishte Iliroman dhe me ndjenja Iliromanie, juve jeni helenoman dhe filohelene, por me nje ndryshim te madh, qe ju etnine greke asnjehere nuk do keni mundesi te na e sillni me çka perberje, apo etnikisht dhe gjuhesisht çka flisnin. Pra, helenizmi juaj eshte artificial, sikurse vendosja qe iu be ne piedestal ketij filohelenizmi,prej disa romantikeve perendimor!
Image

User avatar
rrëqebull
Grand Star Member
Grand Star Member
Posts: 1158
Joined: Sat Oct 06, 2012 12:29 pm
Gender: Male

Re: Julius Pokorny

#2

Post by rrëqebull » Sun Apr 27, 2014 8:23 am

Të lumtë Mallakastriot!
Pajtionem fjalëpërfjalësisht me atë që ke shkruar. Puna e Pokornit, jo vetëm që ia vlen të njihet dhe të bënet e njohur ndër shqiptarë, por përbën një pikënisje të pa-anashkalushme të çdo studimi shqiptaro-ilirologjik!

Ka një thellësi botëkuptimore në punën e Pokornit, që edhe ai vetë, herë pas here, në shpjegimet e tijë, depërton shumë përtej kalasë teorike «prej gjize» të "indevropjanizmit" duke treguar se, larg çdo qëndrimi artifiqor që shtiret e mëton të vetë-shpallet si i pa-anshëm edhe atëherë kur mbruhet në "zyra shkencore" të shndërruara tashmë në redaksi gazetarie propagandistike, nuk është aspak jashtë mëndjes që këta "indevropjanët" e lashtë të kenë pasur një identitet shumë herë më të qartë seç mund të mendohet, madje aq të qartë sa që nuk është aspak e gabuar t'i quajmë me emrin e tyre: Ilirë!Për të kuptuar lënien në harresë dhe "dekonstruksionin" e "iliro-manisë" së Pokornit, duhet me doemos të kihen parasysh edhe ndryshimet dhe shtrëmbërimet që kanë pësuar edhe shkencat e tjera, të cilat janë vënë përballë një trysnie të paparë politko-ideologjike pseudo-shkencore marksisto-frojdjane bolshevike majtiste; trysni e cila është në themel të të gjitha sëmundjeve kulturore dhe censurës "korrektësisë politike" (lexo: çensurës!) që e mundojnë dhe e mbajnë të poshtëruar sot gjithë perëndimin.

Nuk ke se si ta shohësh demonizimin e Pokornit pos bashkarisht me demonizimin e nacionalizmit, me demonizimin e vlerave dhe ndjenjave kombëtare, familjare dhe kulturore që, sado të quajmë 'perëndimore', fundja ngelen në thelb autentikisht dhe zanafillisht: Vlera Shqiptaroilire!

Pavarësisht propagandës dhe përpjekjeve të marksisto-frojdjanve, për të shkallmuar dhe shkatërruar identitetin dhe kulturën perëndimore, dhe pavarësisht se fjalës 'pan-ilirist' në mjedis gjuhësor, i është dhënë gati i njëjti ngjyrim i gënjeshtërt që i është dhënë, në mjedis politik, fjalës nacional-socialist, duke e shtrëmbëruar madje në 'nazist'.
Këto janë shtrëmbërime të cilat, aspak çuditërisht, janë kryer nga bolshevikë trockistë dhe euro-fobë të tjerë, siç tregon edhe ky shkrimi i mëposhtëm, i cili dallohet menjëherë se është i shkruar me ngjyrime qesëndisëse që duan ta shfaqin të Vërtetën si qesharake, duke përdorur vazhdimisht fjalët "nacionalist", "nazist" dhe "iliro-manjak" për të shfrytëzuar demonizimin që e majta marksisto-frojdjano-markuzjane, që para luftës së dytë botërore dhe ende sot e kësaj dite, vazhdon t'u bëjë këtyre fjalëve dhe koncepteve, duke i tjetërsuar dhe paraqitur si gogol:
Image
http://books.google.al/books?id=HNN6q2K ... &q&f=falseTë gjitha sulmet që i janë bërë Punës së tijë të shkëlqyer (dhe të shumë të tjerëve!), kanë qënë krejt politike dhe të bashkërendaura me gënjeshtrat e llojllojshme që i kanë shkaktuar perëndimit një krisje identiteti të paparë dhe që ende vazhdon sot e kësaj dite por, matanë propagandave të ulëta, Puna që ai ka bërë, i cakton Pokornit fronin si një ndër viganët e Ilirologjisë gjuhësore.

Nderuar qoftë Pokorni, dhe e Vërteta Iliroshqiptare!

Post Reply

Return to “Linguistikë”