Page 1 of 1

Tingujt, shkronjat dhe korrespondenca e tyre mes gjuheve

Posted: Tue Jul 29, 2014 3:55 pm
by Zeus10
Gjithkush mund ta kete vene re, qe pavaresisht nga menyra se si i atribuohen shkronjat tingujve, fjalet analoge ne gjuhe te ndryshme perdorin tinguj/shkronja nga i njejti set tingujsh. Psh fjala qershi:

cherry(EN)---cerise(FR)---κεράσι(GR)---Kirsche(GE)---ciliegia(IT)---qershi(AL)---ķirsis(LET)---kiraz(TUR)---ceri(INDONEZIA)---Cairī(PUNJABI)---Cērī(NEPAL)---kirsuber(ISLAND)---Cērī(HINDI)

Eshte mese e qarte, qe germa/tingulli nistor i perket setit:

s--c--k--ç--q njesoj si ne

cent(FR)----σεντ(GR)----centum(quinquagesima)(LAT)-----cent(ENG)----qind(qindarka)(ALB)

Duke gjurmuar tingujt korrespondues, pervec se mund te parashikosh pronuncimin e fjales ne gjuhe te ndryshme dhe pa e njohur gjuhen, mund te gjesh shtigje per te gjetur origjinen e gjuheve dhe lidhjet midis gjuheve te ndryshme.

Re: Tingujt, shkronjat dhe korrespondenca e tyre mes gjuheve

Posted: Mon Aug 04, 2014 3:25 am
by amathia
Po kjo fjal para-greke [κὤμα] a nuk asht [gjum'] i thell i arbnishtes ?

Faqe. 814. ne "Etymological Dictionary of Greek by Robert Beekes"

Re: Tingujt, shkronjat dhe korrespondenca e tyre mes gjuheve

Posted: Mon Aug 04, 2014 3:35 am
by amathia
Po kjo para-greke [κύρτος] a nuk asht kurtha e arbnishtes?

dhe po kjo a nuk e jep edhe kurth<>garth ?!!!

Re: Tingujt, shkronjat dhe korrespondenca e tyre mes gjuheve

Posted: Mon Aug 04, 2014 3:42 am
by amathia
Po kjo fjala [κώμη] a s'asht komi i Lek Dukagjinit?

Re: Tingujt, shkronjat dhe korrespondenca e tyre mes gjuheve

Posted: Sun Aug 10, 2014 5:42 am
by Orakulli
Gjuha Shqipe mban sekretet si eshte ndertuar gjuha e folur dhe e shkruar, dhe tregon gjithashtu hapur qe vjen nga nje gjuhe qe ka qene e shkruar shume kohe me pare. Eshte e fshehur brenda saj tek fjalet e saj, pikerisht tek ajo qe ka kapur si teme zeusi.
Por, me duhet te them qe gjuhetaret i rrine larg kesaj pike pikerisht sepse ajo permbys gjithe "shkencen" e sotme gjuhesore. Po te zberthehet ne imtesi cdo fjale e Shqipes, duke njohur me pare rrugen metodike, cka nuk ekziston sot ne deget e gjuhesise, do te tregonte gjithashtu se kush ka ndertuar alfabetin per here te pare si dhe principet kryesore te ndertimit te fjaleve dhe lidhjeve organike te fjaleve(njesive gjuhesore) me alfabetin.

Fjalen "gjume" e gjen shume mire Giuseppe Catapano, dhe sa e vjeter eshte si fjale e shkruar.
Megjithese shume e vjeter e shkruar ajo tregon gjithashtu qe ne Shqip eshte ruajtur pandryshueshmeria fonetike e saj duke mbajtur "g" te pandryshueme. Dihet nga fonetika e vetmja dege e gjuhesise qe eshte me afer shkences ,qe "g" and "k" jane tinguj binjake qe transformohen gjate perdorimit lehtas tek njeri tjetri, por vetem qe nuk mund te dihet qe cili ka qene i parelindur.
Une mendoj qe "g" ka qene paresor ne ate njesi dhe habeterisht Shqipja e sjell te pandryshuar ne ditet e sotme.
Nga ana tjeter Catapano, ose cdo gjuhetar, ose me sakte niveli i gjuhesise se sotme nuk mund te thote si eshte ndertuar ajo fjale, gje qe shqipja me ane krahasimit te vete fjaleve te tjera te saj jep ne dore sekretin e madh dhe pergjigjen , edhe pse jo perfundimtare, sesi jane ndertuar njesite gjuhesore.