Page 3 of 3

Re: Anglishtja dhe shqipja, afersia e ketyre gjuheve te largeta

Posted: Tue Nov 22, 2016 8:28 am
by Arban bArbArian
Arban bArbArian wrote:gjaku sbahet uj jo , me Gjë Ar pn kurr skena me ec perpara , une e kom than edhe po e thom prap , prej Aristidh Koles kom fillu me pa metoden edhe tverteten prej juve kom msu shum edhe e kom than dikun edhe e falenderoj Zotin qe ju ka dhan dije po problemi qe kini per menimin tem osht menjemadhsia , menoni qe veq ju duhet me dit , menjemadhsia ndije osht per menimin tem ma e keqja , massi folt qka folt at'her un nuk po idhnohna po ma nkt forum nuk hi kurr , po ni sen e kerkoj pi juve , masi erdht nkto perfundime shlyni/shfinin krejt komentet e mija , bonu burra ose pranone qe e kom me ven oshe fshini krejt :D
ps as qe e di qa o spami bile po nejse , per me pa duhet sy e Anglisht synit i thojn 'aj' qe gjenDET n'Det-aj edhe osht shum h-aj
https://youtu.be/wZezkcUKG7s

Re: Anglishtja dhe shqipja, afersia e ketyre gjuheve te largeta

Posted: Tue Nov 22, 2016 2:22 pm
by Zeus10
Arban bArbArian wrote:gjaku sbahet uj jo , me Gjë Ar pn kurr skena me ec perpara , une e kom than edhe po e thom prap , prej Aristidh Koles kom fillu me pa metoden edhe tverteten prej juve kom msu shum edhe e kom than dikun edhe e falenderoj Zotin qe ju ka dhan dije po problemi qe kini per menimin tem osht menjemadhsia , menoni qe veq ju duhet me dit , menjemadhsia ndije osht per menimin tem ma e keqja , massi folt qka folt at'her un nuk po idhnohna po ma nkt forum nuk hi kurr , po ni sen e kerkoj pi juve , masi erdht nkto perfundime shlyni/shfinin krejt komentet e mija , bonu burra ose pranone qe e kom me ven oshe fshini krejt :D
Ketu askush nuk po demonstron mendjemadhesi. Qellimi i ketij forumi eshte te diskutojme idete dhe jo ti luftojme ato me menyra tinzare, duke e permbytur forumin me ide te marra, pa folur per gjuhen me te cilen ato transmetohen. Ne kemi nevoje te lartesojme racen dhe kulturen tone, por qasja jone duhet te jete e argumentuar me arsye, realiste dhe aspak derdellitje e lodhshme.
Behuni burra dhe pranoni? Çfare prisni prej nesh ju zoti Arban, te na kape deliri dhe cmenduria, duke marre per te mireqene cdo lloj brockulle, qe duket si proshqiptare, por ne thelb eshte kundra tyre. Cdo pjesetar i respektuar I ketij forumi, ne te gjitha prurjet e tyre, perpiqet te jete sa me serioz ne argumenta dhe komunikim, prandaj mos kerko prej nesh te fshijme postimet, por respekto komunitetin qe shkruan dhe meson ne kete forum.

Re: Anglishtja dhe shqipja, afersia e ketyre gjuheve te largeta

Posted: Tue Nov 22, 2016 2:26 pm
by Zeus10
Ja arrite pjeserisht qellimit tend per te devijuar diskutimet nga tema, por karvani do e vazhdoj rrugetimin e tij.

Re: Anglishtja dhe shqipja, afersia e ketyre gjuheve te largeta

Posted: Tue Nov 22, 2016 2:47 pm
by Zeus10
Arban bArbArian wrote: un nuk po idhnohna po ma nkt forum nuk hi kurr , ......
Meqe jemi tek gjuha angleze, do te te thosha: 'please' dhe kjo vlen per te gjithe xhelozat, inatcinjte, cmirezinjte, qe kane qene me pare ne kete forum ose mendojne te hyjne.

Re: Anglishtja dhe shqipja, afersia e ketyre gjuheve te largeta

Posted: Wed Nov 30, 2016 8:07 pm
by Zeus10
Folja angleze 'prevent' qe perkthehet parandaloj ne shqipen e sotme, me te drejte thuhet qe e ka nje lidhje me latinishten, por lidhja qendron vetem per pjesen e parafjales pre(prae-lat) dhe kjo jo e drejtperdrejte. Kjo folje eshte e perbere nga dy pjese:

pre----> parafjale e te njejtit kuptim me para ne shqip, qe i eshte bashkengjitur fjales pasardhese(si ne: preface, preassign, predetermined etc)
vent---> pjesa e dyte e fjales qe ploteson gjithe kuptimin, por qe ska fare te beje me rrenjen latine ven(venire), vjen(shqip)

Ajo ne fakt eshte folja shqipe vë(vend-os)

Perkthimi i sakte i prevent eshte ne fakt paravend-os

kemi kalimin e zakonshem d--->t, pra nga nje tingull i zeshem ne ate te pazeshem, qe ndodh brenda dhe midis gjuheve(kemi arsyetuar dhjetera raste te ketij kalimi).

Re: Anglishtja dhe shqipja, afersia e ketyre gjuheve te largeta

Posted: Tue Feb 20, 2018 1:32 am
by Aimilius
Po shfetoja fjalorin e Daniel Voskopojarit edhe me kapi syri fjalë Turjelë që në të folmen e vjetër thuhej Truell/Druell (me rrënjë fjalën dru)
dmth druell është shumë e ngjashme me fjalën drill,
edhe për më tepër fjala drill ka i ka ruajtur te dyja l-te.

Truell (fjala 560)
http://www.shqipopedia.org/gjuhesi/fjal ... politit/12

Drill (anglisht)
http://anglisht.shqipopedia.org/drill

Re: Anglishtja dhe shqipja, afersia e ketyre gjuheve te largeta

Posted: Thu Jan 02, 2020 1:13 pm
by Poshnjari
Po pse vetem ne do vjedhim nga te tjeret?

Re: Anglishtja dhe shqipja, afersia e ketyre gjuheve te largeta

Posted: Thu Jan 02, 2020 3:01 pm
by Zeus10
Poshnjari wrote:
Thu Jan 02, 2020 1:13 pm
Po pse vetem ne do vjedhim nga te tjeret?
Cfarë paskemi vjedhur ne nga të tjerët , Poshnjari?

Re: Anglishtja dhe shqipja, afersia e ketyre gjuheve te largeta

Posted: Sat Jan 18, 2020 12:25 am
by Poshnjari
Zeus10 wrote:
Thu Jan 02, 2020 3:01 pm
Poshnjari wrote:
Thu Jan 02, 2020 1:13 pm
Po pse vetem ne do vjedhim nga te tjeret?
Cfarë paskemi vjedhur ne nga të tjerët , Poshnjari?
Pse pak fjale te huaja kemi ne? -waiting-

Re: Anglishtja dhe shqipja, afersia e ketyre gjuheve te largeta

Posted: Sat Jan 18, 2020 1:22 pm
by Zeus10
Poshnjari wrote:
Sat Jan 18, 2020 12:25 am
Zeus10 wrote:
Thu Jan 02, 2020 3:01 pm
Poshnjari wrote:
Thu Jan 02, 2020 1:13 pm
Po pse vetem ne do vjedhim nga te tjeret?
Cfarë paskemi vjedhur ne nga të tjerët , Poshnjari?
Pse pak fjale te huaja kemi ne? -waiting-
Popujt dhe kulturat, kembejne natyrshem fjale dhe kuptime dhe kjo nuk mund te konsiderohet vjedhje, por ne raport me ate qe kemi dhene, mund te thuhet se kemi marre shume pak.

Re: Anglishtja dhe shqipja, afersia e ketyre gjuheve te largeta

Posted: Sat Jan 25, 2020 9:56 pm
by Poshnjari
Po pse cfare fjalesh pasi dhene ne tek te tjeret?