"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

Anglishtja dhe shqipja, afersia e ketyre gjuheve te largeta

Diskutim profesional për gjuhën.

Moderators: Mallakastrioti, bardus

Patjoni
Member
Member
Posts: 20
Joined: Wed Sep 09, 2020 6:38 pm
Gender: Male

Re: Anglishtja dhe shqipja, afersia e ketyre gjuheve te largeta

#46

Post by Patjoni » Tue Sep 15, 2020 8:39 pm

Meqe eshte tema une mendoj se ne keto tema njerezit duhet te flasin shkurt dhe sakte.
Tani qe Anglishtja ka me qindra fjale shqipe kjo nuk ka asnje pike diskutimi.
Une mund t'ju jap sa te doni shembuj te pakundershtueshem llogjik, por duhet qe nje njeri te hyj nga dera ne dhome se smund te futet duke kaluar nepermjet murit.
Psh mund t'ju them qe fjala RE(RI) si psh "re-construction" qe perdoret ne anglish dhe ne c'do gjuhe te botes eshte nje nga fjalet baze te gjuhes proto-indoeuropiane (qe dmth gjuhes shqipe ose pellazgjike).
Germa R ka kuptm te vecante ne gjuhen shqipe nga rrjedhin pastaj shume fjale dhe shprehje qe i japin kuptim fenomeneve qe shikon s'y'RI i njeriut!
Dhe kuptimin e R-se mund ta gjejme vetem ne gjuhen shqipe ashtu sic mund te gjejme kuptimin e A-se, M-se, N-se, D-se, L-se e shume germa te tjera te cilat jan kodi bazik i komunikimit dhe kuptohet civilizimit perendimor.
Kjo nuk ka te bej as me patriotizem as me supremacizem gjuhesor, eshte thjesht e verteta e gjuheve europiane dhe ndodhi qe kjo e vertete per arsye historike te jete ruajtur midis shqipfolesve.

Post Reply

Return to “Linguistikë”