"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

Latin - Albanian Lexicon

Diskutim profesional për gjuhën.

Moderators: Mallakastrioti, bardus

Post Reply
User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4225
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Latin - Albanian Lexicon

#1

Post by Zeus10 » Sun Dec 25, 2016 5:22 pm

Arena ne gjuhen latine do te thoshte: arēna sand, sandy place----- pra: "vend me rërë"
Ne dialektin geg pas rotacizmit r<-->n ajo shqiptohet: rana(rëna)
Pra ne gjuhen shqipe, kjo ka plotesisht kuptim : vend me renë, pra nuk duket te jete, nga thesari original I latinishtes, si gjuhe e vecuar.

Vete fjala rërë(ranë-geg), e merr kuptimin nga nje folje themelore primitive e shqipes, folja : "ra=bie". Rëra emertohet nga kjo folje, sepse vete eshte rezultati i precipitimit, zakonisht ne forme te patretshme dhe gjendet me shumice ne fund te detit ose lumejve:

PRECIPITON jokal. kim.1. Bie në fund të një tretësire a të një ene (për thërrmija të patretshme në lëngje); kullon, fundërron. Precipitojnë kripërat e patretshme. E lë të precipitojë. Precipiton në fund.
2. kal. Bën që të bjerë në fund a të kullojë (lënda e patretshme).

RËRË f.1. Grumbull kokrrizash të imëta që vijnë nga thërrmimi i gurëve dhe i shkëmbinjve. Rërë e trashë (e hollë, e imët, e ashpër, e pastër). Rërë deti (liqeni, lumi). Kokrriza rëre.

The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4225
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: Latin - Albanian Lexicon

#2

Post by Zeus10 » Sat Dec 31, 2016 9:18 pm

Fjala greko-latine forum, eshte as me pak dhe as me shume, por fjala shqipe i/e folum. Forumi ishte dhe eshte vendi ku nepermjet fjales, diskutoheshin ceshtje te ndryshme, kryesisht filozofike dhe politike. Nga ana gjuhesore eshte fenomeni i rotacionit l/r qe ben ndryshimin.
Prandaj nepermjeti ketij forumi, nepermjet fjales se shkruar ju uroj te gjithe dashamiresve te gjuhes dhe races sone:
Gezuar Vitin e Ri 2017
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

Post Reply

Return to “Linguistikë”