"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

Kre

Diskutim profesional për gjuhën.

Moderators: Mallakastrioti, bardus

Post Reply
User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4225
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Kre

#1

Post by Zeus10 » Mon Dec 26, 2016 8:07 pm

Nese ka nje fjale, qe ka me shume identitet shqiptar se cdo fjale tjeter, ajo eshte fjala kre-kreu(e shquar). Jam ndalur disa here tek kjo fjale, por nuk mund ti thuash te gjitha, per nje fjale kaq te shkurter por kaq te fuqishme. Fjala kre(krye) ne shqip do te thote kokë, do te thote drejtues, do te thote udherefyes, do te thote sundues, do te thote qeveri. Kre si emer, eshte i njejte me fjalen krye, shpreh te njejtin kuptim dhe ndryshon vetem si forme dialektore e shqipes kre(tosk)=kry(geg). Le te shfletojme fjalorin dhe te shohim kuptimet e saj:

KRYE
1. Koka e njeriut a e kafshës. Me kryet lart. Mbi kryet e mi sipër meje.
2. Kokë (bagëti). Pesëdhjetë krerë dhen (dhi). Dhjetë krerë lopë.
3. vet. nj. Secila nga pjesët kryesore, në të cilat ndahet lënda e një libri, e një teksti, e një rregulloreje etj.; kapitull. Kreu i parë (i dytë, i tretë...).
4. Udhëheqës, drejtuesi një organizate, i një partie etj. Kreu i imperializmit.
5. vet. Parësia, të parët e një vendi. Krerët feudalë. Krerët tradhtarë.
6. vet. vjet. Shumë të hollash që jepej me përqindje fitimi, kryet e gjësë, kryegjë.
I ktheu vetë krerët.

Pavaresisht se cili eshte kuptimi i vecante i kesaj fjale, kombinimi i digrafes kr me zanoren y, e, apo i ne shqipen moderne, ne varesi te dialektit do te thote pak a shume: ajo qe qendron e/i/te par/i/ët, fillimi, koka:

KRYESOJ kal.1. Jam kryetar, jam në krye të një delegacioni, drejtoj një mbledhje etj.; drejtoj.
Kryeson delegacionin. Kryesoj mbledhjen.
2. jokal. Jam i pari a jam në krye në një klasifikim(në një garë sportive, në një varg njerëzish etj.).

Fjala kre ne shqipen e standartizuar, ne numrin shumes jep krerë, apo krerët ne trajten e shquar, por ajo ne nje gjuhe te pastandartizuar mund te shprehet dhe kretë, si psh:

Njejes---Shumës
re--------->retë
qe--------> qetë
lum------->lumejtë
qiell------->qiejte
etj

ne nje ndertim te natyrshem gramatikor te shqipes.
Kjo fjale, qe ka aq identitet shqip, sa fjala buke dhe ujë, nuk duhet te ishte prezente, ne asnje gjuhe tjeter te ndryshme nga shqipja me kete kuptim. Por ajo eshte, eshte prezente ne te ashtequajturen :"Greqishte e Vjeter", si ne dialektin atikisht dhe ne ate aeolisht e dokumentuar dhe e njohur prej te gjitheve.

κράτος(attic)= κρέτος(Aeolic)

Cila eshte struktura e fjales? Le te marrim dialektin aeolik, duke e krahasuar me ate tosk, ajo eshte:

κρέτος= κρέ-τ + ος(prapashtese parazitive qe nuk determinon kuptimin e fjales)

Cdo te thote fjala κρέ-τ? Ajo do te thote pikerisht:

dominion, power, leader, rulers, government = (kuptimi nr 4, 5 i shqipes) Udhëheqës, drejtuesi një organizate,5. vet. Parësia, të parët e një vendi.

por ky eshte nje kuptim dytesor i fjales ne kete gjuhe, sepse fjala vete, ashtu si ne shqip ka kuptim paresor te qenit ne krye:

κρείσσων comp. of κρατύς v. κράτιστος
I. stronger, mightier, more powerful, Il., etc.
2. in sense often as comp. of ἀγαθός, better, οἱ κρέσσονες one's betters
,

κρεισσον---transliterimi(kreisson)-----pronuncimi i mundshem(krison)

Pra njesoj si ne shqip per kuptimin e fjales KRYESOJ/KRYESON(veta e trete):

2. jokal. Jam i pari a jam në krye në një klasifikim(në një garë sportive, në një varg njerëzish etj.

Sigurisht nuk mungon ne "ate" gjuhe dhe fjala thuajse identike me shqipen, prej nga ka rrjedhur kjo fjale:

κράς-----------head(eng)---------kre(alb)
(Show lexicon entry in LSJ Middle Liddell Slater) (search)

Pra fjala κράτος pervec prapashteses parazitive ος, eshte nje fjale shqipe ne thelb, e prejardhur nga shqipja, me kuptim shqip dhe gjithe dijetaret shqiptare te gjuhesise, duhet te japin nje shpjegim te kenaqshem, qe pse nuk arrijne te bejne kete lidhje, qe per mendimin tim flet vete dhe justifikon tezen, qe shqipja ka qene nje nga format e folura ku kleri krijoi "Greqishten e Vjeter".
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

Poshnjari
Member
Member
Posts: 10
Joined: Thu Jan 02, 2020 12:51 pm
Gender: Male
Contact:

Re: Kre

#2

Post by Poshnjari » Thu Jan 02, 2020 1:20 pm

Nje diskutim interesant eshte edhe tek Historia dhe origjina e gjuhes shqipe], aty diskutohej se gjuha shqipe pothuasje ghithone ka qene e shkruar ndonse nuk ka patur nje alfabetin e vete. dhe kjo ka qene vertet nje minus per kete.
Teknologjia sot

Patjoni
Member
Member
Posts: 20
Joined: Wed Sep 09, 2020 6:38 pm
Gender: Male

Re: Kre

#3

Post by Patjoni » Tue Sep 15, 2020 10:05 pm

Poshnjari wrote:
Thu Jan 02, 2020 1:20 pm
Nje diskutim interesant eshte edhe tek Historia dhe origjina e gjuhes shqipe], aty diskutohej se gjuha shqipe pothuasje ghithone ka qene e shkruar ndonse nuk ka patur nje alfabetin e vete. dhe kjo ka qene vertet nje minus per kete.
Alfabeti Latin madje vete Latinishtja eshte shqip pothuajse komplet keshtuqe ne kete kuptim nuk mendoj se gjuha shqipe nuk ka patur alfabet por qe alfabeti ka qene armiku me i madh i saj.
Gjuha e ruajtur shqipe ne formen e saj arkaike nder shqipfolesit e sotem u c'be dhe po c'behet perdite pikerisht per shkak te gramatikes. Kjo ka cuar edhe te gjith konfuzionin gjuhesor te te gjith pellgut tone Greqi-Shqiperi-Itali.

Post Reply

Return to “Linguistikë”