"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

Mas, Mat dhe maturia jone dhe gjuha PIE.

Diskutim profesional për gjuhën.

Moderators: Mallakastrioti, bardus

Post Reply
User avatar
Orakulli
Star Member
Star Member
Posts: 609
Joined: Sun Jun 14, 2009 5:40 am
Gender: Male
Location: USA

Re: Mas, Mat dhe maturia jone dhe gjuha PIE.

#181

Post by Orakulli » Fri Feb 17, 2012 11:08 pm

Si baze te hershme semantike, ndoshta ato mund te kene te njeten rrenje. Them ndoshta , sepse mendimi personal eshte qe ka qene nje forme dhe nga kjo forme derivonin forma te tjera qe ndertojne kncepte me specifike. Pra, kemi nje ngritje ne fuqi te nje numri fjalesh baze, deri ne nje cikel tjeter kur krijoheshin koncepte te reja, jo fjale te reja. E keshtu me radhe. Pra, ne fillim nje koncept , i cili thermohet ne dhjetra nekoncepte qe kane te njetin thelb, por qe percaktojne me ngushte objekte, levizje te natyrave te ndryshme. Pra, nese shkojme shume mbrapa ne kohe, ndoshta ato kane qene nje fjale. Duke qene se shikimi asht nje shkuarje abstakte e syrit diku ne hapesire, kur themi e syrit, themi njekohesisht edhe e jona, mirepo eshte pak i pakuptueshme ky koncept i lidhur me gjuhen tone te sotme, tashme ajo njesi paragjykohet ne menyre gje tjeter, ndersa "me shkue=shkoj" eshte nje shkuarje fizike ne hapesire. Ne kete pike ato lidhen semantikisht njera me tjetrën, por kjo eshte ne fillimet e ndertimit gjuhesor, ndoshta ne 50 fjalet e para. Atehere, mendoj ato duhet te kuptonin te njeten gje.
Image

Gardhi i Ondrrave
Senior Member
Senior Member
Posts: 153
Joined: Fri Jan 20, 2012 4:09 pm
Gender: Male

Re: Mas, Mat dhe maturia jone dhe gjuha PIE.

#182

Post by Gardhi i Ondrrave » Tue Feb 21, 2012 12:52 am

Interesant arsyetimi yt po un kur them shiku=shku mshtet menimin tu marr parasysh edhe gjuh te tjera. P.sh. ne latinisht kena seguire-me ndjek, dhe sagire me nuhat, me shku pas, pra me kerku, dhe ne gjuht gjermane kena ne anglisht see me pa dhe seek me kerku, pra me shku tu pa, me kerku me sy.Kena ne anglisht edhe ask me pyt, dhe ne sllavisht kena iskat me kerku. Shif sa e ngjashme asht ask-iskat me shku. Pra ne thelb ato jan njilloj. Nese dona me menu si kan le ne zanafillen e tyne, menimi im asht se ka lind folja pastaj fjala, pra ka lind koncepti, veprimi. Kshu foljet e para me hanger, me pi, me ba, me nejt, me fjet pastaj ka le uri, etje, gjum, pune etj. Pranaj kena ma perpara sho pastaj shoh/shof dhe zhvillimi me k shku, shiku. menoj per njarzit primitiv nuk ish e ransishme qysh ne fillim me dhan sendeve nji emen, ajo u ba nevoj ma von. gjaja ma e ransishme e tyne kan ken nevojat primare te trupit, pra folje. Nase don me shku, thuj "Ik" qe asht folje, nase don me fol thuj "fol" jo fjale, pra emni asht zhvillu ma vone se veprimi, edhe pse ne nji kohe shum te shkurten nga njani tjetri.

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4225
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: Mas, Mat dhe maturia jone dhe gjuha PIE.

#183

Post by Zeus10 » Tue Feb 21, 2012 2:52 am

Gardhi i Ondrrave wrote:................ kena ne anglisht see me pa dhe seek me kerku, pra me shku tu pa, me kerku me sy.Kena ne anglisht edhe ask me pyt, dhe ne sllavisht kena iskat me kerku. Shif sa e ngjashme asht ask-iskat me shku. Pra ne thelb ato jan njilloj. Nese dona me menu si kan le ne zanafillen e tyne, menimi im asht se ka lind folja pastaj fjala, pra ka lind koncepti, veprimi. Kshu foljet e para me hanger, me pi, me ba, me nejt, me fjet pastaj ka le uri, etje, gjum, pune etj. Pranaj kena ma perpara sho pastaj shoh/shof dhe zhvillimi me k shku, shiku. menoj per njarzit primitiv nuk ish e ransishme qysh ne fillim me dhan sendeve nji emen, ajo u ba nevoj ma von. gjaja ma e ransishme e tyne kan ken nevojat primare te trupit, pra folje. Nase don me shku, thuj "Ik" qe asht folje, nase don me fol thuj "fol" jo fjale, pra emni asht zhvillu ma vone se veprimi, edhe pse ne nji kohe shum te shkurten nga njani tjetri.
Je gabim Gardh.
seek eshte analogja e shik-oj______________shikoj per dicka= look for smth
te dyja jane zhvillimet e analogeve:

see------shih(shoh)

aspirantja h-ë shnderrohet ne nje k- aspirative kʰ, qe me vone shnderrohet ne k te plote e izoluar mes dy zanoreve
shih---->shihoj-----shikʰoj----shikoj

folja shkoj, eshte nje forme e mevonshme, qe s'ka lidhje fare me shikoj, dhe eshte formuar nga bashkimi i sh me ko(ne anglisht go) qe perfaqson rrenjen e vertete te shkoj. Jane shume folje shqip qe rrenjes se vertete i bashkohet digrafa sh, per ti dhene nje kuptim perforcues, kurse folja shi(hoj)=see e ka sh-ne origjinale te rrokjes/fjales/konceptit primitiv se(pra c-v).
Folja angleze seek, ka format e saj te vjetra te natyres gjermanike, qe korrespondojne tingull per tingull me format shqip sheh, shoh, shih, shikoj.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

faon perrovarri
Honored Member
Honored Member
Posts: 300
Joined: Sat Oct 31, 2009 7:15 pm
Gender: Male

Re: Mas, Mat dhe maturia jone dhe gjuha PIE.

#184

Post by faon perrovarri » Tue Feb 21, 2012 9:05 am

Gardhi i Ondrrave wrote:Interesant arsyetimi yt po un kur them shiku=shku mshtet menimin tu marr parasysh edhe gjuh te tjera. P.sh. ne latinisht kena seguire-me ndjek, dhe sagire me nuhat, me shku pas, pra me kerku, dhe ne gjuht gjermane kena ne anglisht see me pa dhe seek me kerku, pra me shku tu pa, me kerku me sy.Kena ne anglisht edhe ask me pyt, dhe ne sllavisht kena iskat me kerku. Shif sa e ngjashme asht ask-iskat me shku. Pra ne thelb ato jan njilloj. Nese dona me menu si kan le ne zanafillen e tyne, menimi im asht se ka lind folja pastaj fjala, pra ka lind koncepti, veprimi. Kshu foljet e para me hanger, me pi, me ba, me nejt, me fjet pastaj ka le uri, etje, gjum, pune etj. Pranaj kena ma perpara sho pastaj shoh/shof dhe zhvillimi me k shku, shiku. menoj per njarzit primitiv nuk ish e ransishme qysh ne fillim me dhan sendeve nji emen, ajo u ba nevoj ma von. gjaja ma e ransishme e tyne kan ken nevojat primare te trupit, pra folje. Nase don me shku, thuj "Ik" qe asht folje, nase don me fol thuj "fol" jo fjale, pra emni asht zhvillu ma vone se veprimi, edhe pse ne nji kohe shum te shkurten nga njani tjetri.
Gardhi;konstatimi yt eshte i drejt ne shkallen siperore.
Jam i bindur qe Zeusi nuk te kuptoi,perpiqu tia thuash me fjale te tjera.

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4225
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: Mas, Mat dhe maturia jone dhe gjuha PIE.

#185

Post by Zeus10 » Tue Feb 21, 2012 1:27 pm

Te shqeteson shume vazhdimesia dhe natyrshmeria e teorise sime Faon. Bashkohesh me cdo nonsens, sepse nuk i do shqiptaret dhe gjuhen e tyre, sepse nuk e ndjen veten pjese e jona, pavaresisht se ne kurre nuk ju diskriminuam, por perkundrazi ju pranuam ne krye, nderkohe qe punonit nen rrogoz per greke e serbe.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4225
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: Mas, Mat dhe maturia jone dhe gjuha PIE.

#186

Post by Zeus10 » Tue Feb 21, 2012 2:58 pm

Socio wrote:Sa bukur !
... Edhe latinishtja, nje lloj, ishte gjuhe vernakulare qe fillimisht flitej nga popullsia e Latium (Itali qendrore), qe me vone, me zhvillimin e qyteterimit latin dhe dominimit te tij evropian shendrohet edhe ne gjuhe lingua franka.
Keshtu mendojne te paditurit, sepse Latium ishte nje krahine, qe megjithese e vogel, gelonte nga nga etnite me origjine dhe gjuhe te ndryshme, bile dhe jashteevropiane. Kjo eshte kaq e vertete, qe edhe sikur ti marrim per te mireqene, shkrimet per ate periudhe(qe jane shume pak te besueshme e kontradiktore), ato thone qe perpara se romanet te shtrinin sundimin e tyre, Latiumi ishte nje zone TOTALISHT e sunduar nga etrusket, te cilit shkruanin nje gjuhe(dhe sipas te gjitha gjasave flisnin), qe ishte dhe mbeti e pakuptueshme per romanet. Bile vete shkrimin ne Latium e sollen etrusket, qe Plini Plaku i quante Pellazge.
Si anglishtja sot, latinishtja dje, ishte njekohesisht edhe gjuhe vernakulare e edhe lingua-franka. Per kete ajo asesi nuk mund te quhet ''gjuhe kulture'' por gjuhe e nje shoqerie dominante.

Kjo eshte nje analogji false e paster. Vullnetarisht ngaterohen ide dhe perfshihen koncepte, qe i perkasin koheve te ndryshme. Anglishtja asnjehere, nuk ka qene gjuhe vernakulare e nje populli me gjeneze te qarte. Ne rastin me te mire, ajo eshte nje fuzion i nje dialekti gjermanik me nje dialekt latin. Ajo nuk ishte gjuhe vernakulare por nje gjuhe nacionale. Lexo konceptet baze para se ti perdoresh ato:

A vernacular is the native language or native dialect of a specific population, as opposed to a language of wider communication that is not native to the population, such as a national language or lingua franca.

Kurse persa i perkete latinishtes, dhe greqishtes, une mund te te sjelle prova te panumerta qe ato kane qene Gjuhe e Kishes, kurse ti nuk do mundesh te sjellesh asnje prove, qe ato ishin gjuhe indigjene apo e lindur.
Bile as qe ekziston ky term ! Eshte term i shpikur nga sharllatanet, te cilet behen edhe qesharak kur japin definicione, qe gjoja ekzistojne, per kete term !
Mllefi yt te ben agresiv, fyes dhe tregon paedukaten tende, qe te zhvlefteson gjithe vlerat qe ti mund te kesh. Une nuk do te fyej, sepse mendoj qe vetepermbajtja eshte nje vlere, qe duhet te standartizohet mes nesh, sepse kemi vuajtur shume mungesen e saj ne shoqerine tone te prapambetur.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

faon perrovarri
Honored Member
Honored Member
Posts: 300
Joined: Sat Oct 31, 2009 7:15 pm
Gender: Male

Re: Mas, Mat dhe maturia jone dhe gjuha PIE.

#187

Post by faon perrovarri » Tue Feb 21, 2012 2:59 pm

Zeus10 wrote:Te shqeteson shume vazhdimesia dhe natyrshmeria e teorise sime Faon. Bashkohesh me cdo nonsens, sepse nuk i do shqiptaret dhe gjuhen e tyre, sepse nuk e ndjen veten pjese e jona, pavaresisht se ne kurre nuk ju diskriminuam, por perkundrazi ju pranuam ne krye, nderkohe qe punonit nen rrogoz per greke e serbe.
Historia ,per ta zoteria Zeu eshte nje faqe e bardhe.Ata zotni, ate qe donin , ja rrembenin natyres.Prandaj shkojne vetem para,nuk kane aresye te kthejne koken prapa,majtas e djathtas, nuk kane bere mekate ndaj njeriut .Koken prapa e kthejne ata qe thua ti ben historine ,breterit,kleri,klanet.
Saper mua te falemners.Nuk prisja ,dhe nuk pres te me kuptosh.
Uroj sinqerisht te me arrish se une jame shume perpara na ty.Ti ke shume gardhe si ato qe thote orakulli per te kapercyer.Uroj ti kalosh.Po deshiron une te pres,vecse ne je i beses me te vertet.
Last edited by faon perrovarri on Tue Feb 21, 2012 3:10 pm, edited 1 time in total.

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4225
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: Mas, Mat dhe maturia jone dhe gjuha PIE.

#188

Post by Zeus10 » Tue Feb 21, 2012 3:09 pm

faon perrovarri wrote:
Zeus10 wrote:Te shqeteson shume vazhdimesia dhe natyrshmeria e teorise sime Faon. Bashkohesh me cdo nonsens, sepse nuk i do shqiptaret dhe gjuhen e tyre, sepse nuk e ndjen veten pjese e jona, pavaresisht se ne kurre nuk ju diskriminuam, por perkundrazi ju pranuam ne krye, nderkohe qe punonit nen rrogoz per greke e serbe.
Historia ,per ta zoteria Zeu eshte nje faqe e bardhe.Ata zotni, ate qe donin , ja rrembenin natyres.Prandaj shkojne vetem para,nuk kane aresye te kthejne koken prapa,majtas e djathtas, nuk kane bere mekate ndaj njeriut .Koken prapa e kthejne ata qe thua ti ben historine ,breterit,kleri,klanet.
Saper mua te falemners.Nuk prisja ,dhe nuk pres te me kuptosh.
Cfare quan faqe te bardhe ti Faon? Quan ate qe nderkohe qe JU mbetet pa atdhe, shqiptaret ju integruan ne gjirin e tyre, ju dhane dhe pozita drejtuese, KURSE ju(CA PREJ JUSH) faqezinj punonit dite e nate kunder Shqiperise dhe shqiptareve dhe vazhdoni e punoni(Ardian Vehbiu & co) edhe sot e kesaj dite. A mos e paten fajin shqiptaret qe historia ju denoi, te mbeteshit pa atdhe, me nje gjuhe qe mbeti si deshmi e pushtimit dhe nenshtrimit? Ju jeni nje relike e nenshtrimit dhe kjo ju ben te eger e te paprincipte disa prej jush.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

faon perrovarri
Honored Member
Honored Member
Posts: 300
Joined: Sat Oct 31, 2009 7:15 pm
Gender: Male

Re: Mas, Mat dhe maturia jone dhe gjuha PIE.

#189

Post by faon perrovarri » Tue Feb 21, 2012 3:27 pm

faon perrovarri wrote:
Zeus10 wrote:Te shqeteson shume vazhdimesia dhe natyrshmeria e teorise sime Faon. Bashkohesh me cdo nonsens, sepse nuk i do shqiptaret dhe gjuhen e tyre, sepse nuk e ndjen veten pjese e jona, pavaresisht se ne kurre nuk ju diskriminuam, por perkundrazi ju pranuam ne krye, nderkohe qe punonit nen rrogoz per greke e serbe.
Historia ,per ta zoteria Zeu eshte nje faqe e bardhe.Ata zotni, ate qe donin , ja rrembenin natyres.Prandaj shkojne vetem para,nuk kane aresye te kthejne koken prapa,majtas e djathtas, nuk kane bere mekate ndaj njeriut .Koken prapa e kthejne ata qe thua ti ben historine ,breterit,kleri,klanet.
Saper mua te falemners.Nuk prisja ,dhe nuk pres te me kuptosh.
Uroj sinqerisht te me arrish se une jame shume perpara na ty.Ti ke shume gardhe si ato qe thote orakulli per te kapercyer.Uroj ti kalosh.Po deshiron une te pres,vecse ne je i beses me te vertet.
Une nuk jam Vehbiu ,dhe vehbiu nuk perfaqeson vllehet dhe historine e tyre.Jam i ndergjegjshem se asty nuk perfaqson klanet,por bej kujdes mos te te perdorin.
Ja se cfare i postova vehbiut para nje jave,
E keqja dhe e mira ,në unitet. Nënkuptojnë dhe përjashtojnë njëra tjetrën.Konstatimi i mësipërm pasqyrohet ne shprehjen;Kush peson, meson ,opios patheni ,matheni(greqisht).E keqja për mua ,ishte njëkohësisht e mirë.Kushtet nuk më lejuan të praktikojë dijësimin tim në bankat e shkollës shqipe,pra të krijojë dhe të riprodhojë në sferën e specializimit të ngushtë.Fatmirësishtë këto kushte ishin shkaku që unë të aplikojë këtë dijësim duke u zhvendosur në një hapsirë tjetër,atë të gjuhësisë. Kështu i pa ndikuar ,''i pastërt'' nga çdo para gjykim,dije fillestare e riprodhuar, zhvillova një konceptim të ri, krejt të pavarur nga çdo thënie e mëparshme ,per natyrën e gjuhës(informacionit) dhe rolin e saj si bashkëudhëtare e qënies ,të gjallës në përgjithësi,dhe njeriut në veçanti.
Konceptimi im (është një qiperim spontan, i vetvetishëm me aftësi amortizuse më të lartë se shprehja 'koncepti im') i gjuhës është ky;
Gjuha eshte historia e zhvillimit te natyres ,te shoqerise njerezore.Eshte historia e zhvendosjes te grup-populacioneve te ndryshme ,mardhenieve midis tyre ,aftesia mbijetuese,temperamenti,konstitucioni,zhvillimi shpirteror ,persosmeria e organizimit dhe zhvillimit te vet njeriut si sistemi me i larte i organizimit te lendes.
Ndersa ne zhvillimmin individual te njeriut natyra perserit ne menyre te perpikte te gjitha etapat e zhvillimt te qenies se gjalle ,nepermjet gjuhes ruan menyren e oorganizimit ,nderveprimet,kushtezimet reciproke te formave te ndryshme te lendes
Gjuha bën zhvendosjen në dimensionin hapsirë dhe kohë të dukurive ,ndryshimeve ciklike të njëpasnjëshme në njësinë tonë planetare,diellore.
Natyra eshte SHIBANI(greqisht), është cdo gje që bëhet=ban dhe që shihet=shi pra është e ''bëra'' dhe e''para'' e ''para'' dhe ''bëra'' është NJË,UNI,ENA P<<>>B ,njësia.Është ''universi'' ku u...njesia ,n....aftësia per të riprodhuar,riprodhimi ,v....zvendosja ,r....rjedhjen,roinë,dmth njesia e aftë për të riprodhuar zvendosjen (njesinë) ne vazdimesi.Është shqip më e sakt ETHERAS .gr e tëra , TËRËSIA ,të ''rejë në të''=natura=n..riprodhimi t......i zhvendosjes, u....njësisë çon në r...rjedhje,ndryshim .Pra natyra që ne njohim s'është ghë tjeter veçse vazdimesia e ndryshimit.
Duke pergjithësuar këtë konceptim mbi gjuhen ,konceptet ''entitet abstrakt'',latinishtja totalitare,greqishtja kishtare nuk kanë vend ,janë trillime të mendjes së njeriut.Abstraksioni s'është gj
ë tjetër vecse aftësia per të reshtuar dukurite sipas rendit natyral.Dhe si aftësi ,mundësi eshtë subjektive.Është tedenca e njeriut për tu zhvendosur nga rrugët rurale në autobanda, procesin e njohjes ,dhe, kur autobanda zmadhohet vazdimisht ,arrimë atje ku u nisëm,fillimi,ku njësia bëhet një me tërësinë dhe njeriut nuk i nevojitet më dimensioni i kohes dhe i hapsirës.
Gjuha jo vetëm pasqyron ndryshimet jashtë njësisë ''njeri'' ,por dhe ato brenda sistemit ''njeri'' dhe këtu gjejmë shkakun e natyralitetit të qiperimit ''shënon'' nga ai ''shënjon'',ose i frazës ''është tejet i tepërt'' nga ''është i tepërt''
Binomi ''gjuhë- njohje'' paraqet në thelb unitetin e njësisë elementare''lëndore'' elekromagneticitetit,që perbën grimcen e aftë të zhvendoset vete FOTONIN.
Termi FOTON paraqet opsionin mikroskopik te njësisë kuptimbartëse NATURA.Por ka një paraqitje grafike,,gramatike,akustike të ndryshme per faktin se njohja arriti atje nëpërmjet një rruge tjetër kodifikimi.
Të njëjtat njësi elemntare kodifikimi të pandryshueshme qysh në krye të herës ndërthuren, të njëjtat forma të organizimit dhe qënies së lëndës miliona vjet para krijimit të njeriut , riprodhohen në mënyrë ciklike .Ky riprodhim ciklikë përbën atë që ne sot konceptojmë si zhvillim,evolucion, ekseliksi në gjuhësi dhe njohje. Ndërsa tek fotoni kemi ndryshim ,zhvendosje,lëvizje nga e njejta njësi strukturale, pra mbetet e njejta,tek qëniet e gjalla,njeriun kemi vazshdimësinë e levizjes nëpërmjet riprodhimit të njësisë njëkohësishtë në dimensionin hapsirë-kohë
Si ecuria e gjuhës ndoqi krejt natyralisht ,vetvetisht,spontanisht ecurinë e riedhjeve në natyrë !
Zhvillimi ,evolucioni.ekseliksi,utvecklingen,evrim,bilakaera,esblygiad,þróun,éabhlóid
është një konceptë që karakterizon qënien e gjallë dhe lidhet me dukurinë e lëvizjes.Thelbi i evolucionit është efektiviteti energjitik i një SISTEMI, dhe efektiviteti energjitik është sasia e energjisë për tu zhvendosur.Zhvendosja është njësia,lëvizja është sistemi. Zhvendosja është karakteristikë e qënies inerte,levizja karakterizon të gjallën.Veçoria dalluse thelbësore është se inertja që të zhvendoset kërkon injektimin e energjisë nga jashtë , e gjalla e zoteron,vetëriprodhon.Shkurt evolucioni është AFTËSIA E RIPRODHIMIT TË ZHVENDOSJES.

Le të shikojmë si është pasqyruar në gjuhë ;

ekseliksi(greq)=ek +se+li+k+si=ka,nga + qënia,ajo që ishte atje +lojti+këtu ku është
evolucion =ev+olu+ci+on= vet,aftësia +të loj +qënia, ajo që ish+të riprodhohet
zhvillim =zhë+vi+lli+m =çë+vet+lëviz +riprodhon

Ky shembull dhe mijra të tjerë është ajo që unë e them ''kodi testamental i natyrës''

Gjera te cilat ty zoteri Zeu nuk i koncepton dot.

Gardhi i Ondrrave
Senior Member
Senior Member
Posts: 153
Joined: Fri Jan 20, 2012 4:09 pm
Gender: Male

Re: Mas, Mat dhe maturia jone dhe gjuha PIE.

#190

Post by Gardhi i Ondrrave » Tue Feb 21, 2012 5:44 pm

Zeus10 wrote: Je gabim Gardh.
seek eshte analogja e shik-oj______________shikoj per dicka= look for smth
te dyja jane zhvillimet e analogeve:

see------shih(shoh)

aspirantja h-ë shnderrohet ne nje k- aspirative kʰ, qe me vone shnderrohet ne k te plote e izoluar mes dy zanoreve
shih---->shihoj-----shikʰoj----shikoj

folja shkoj, eshte nje forme e mevonshme, qe s'ka lidhje fare me shikoj, dhe eshte formuar nga bashkimi i sh me ko(ne anglisht go) qe perfaqson rrenjen e vertete te shkoj. Jane shume folje shqip qe rrenjes se vertete i bashkohet digrafa sh, per ti dhene nje kuptim perforcues, kurse folja shi(hoj)=see e ka sh-ne origjinale te rrokjes/fjales/konceptit primitiv se(pra c-v).
Folja angleze seek, ka format e saj te vjetra te natyres gjermanike, qe korrespondojne tingull per tingull me format shqip sheh, shoh, shih, shikoj.
Zeus arsyetimin tat un e mshtes sepse asht i njajt me ate te Orakullit. Jam dakort me "dyzimin" nga/shku po kjo nuk perjashton nji lidhje shih-shiku-shku, a m'kupton? sepse edhe ne gjuht e tjera, sic t'qita shamullin e latinishtes, me shiku ka nji kuptim me njek, pra me shku pas, kena seguire, seguo, sagire-me shku pas, me kerku, si asht emni i qenit "segugio", pra qen gjahut qe rend pas. ne menimin tem kena nji "shkitje" kuptimore shiku-shku, dmth nji lidhje te munshme morfologjike. casht e verteta kjo nuk asht ne tana gjuht, sepse the mire, ne anglisht see asht e lidh me seek, ne gjermanisht sehen me suchen, dhe ne shqip kena dhjetra shamuj te till, preh-prek,laj-lag-lak etj pra edhe ket llogjike un e mshtes. Vec per ket fjale ne vecanti nuk di perse me trek lidhja shiku-shku.

Gardhi i Ondrrave
Senior Member
Senior Member
Posts: 153
Joined: Fri Jan 20, 2012 4:09 pm
Gender: Male

Re: Mas, Mat dhe maturia jone dhe gjuha PIE.

#191

Post by Gardhi i Ondrrave » Tue Feb 21, 2012 6:01 pm

Zeus10 wrote: Keshtu mendojne te paditurit, sepse Latium ishte nje krahine, qe megjithese e vogel, gelonte nga nga etnite me origjine dhe gjuhe te ndryshme, bile dhe jashteevropiane. Kjo eshte kaq e vertete, qe edhe sikur ti marrim per te mireqene, shkrimet per ate periudhe(qe jane shume pak te besueshme e kontradiktore), ato thone qe perpara se romanet te shtrinin sundimin e tyre, Latiumi ishte nje zone TOTALISHT e sunduar nga etrusket, te cilit shkruanin nje gjuhe(dhe sipas te gjitha gjasave flisnin), qe ishte dhe mbeti e pakuptueshme per romanet. Bile vete shkrimin ne Latium e sollen etrusket, qe Plini Plaku i quante Pellazge.


Zeus asht e vertet cfare je tu fol, por mos harro qe edhe latinet kan ken nji etni, qe u jan va ne krye etruskvet dhe i kan nanshtru ata, dhe per ket ka prova materiale te panumerta, fatkeqsisht ma shum se mun ket pat per paraardhsit tan illire e pellazg. Latinet kan marre shum elemente nga etrusket, ata ket e pohojn vet me gojn e tyne, ashtu sic kan marre edhe nga greket. Po ata kurre nuk kan than se jan nji vazhdimsi o kan pat nonji lidhje te vecant me etrusket. Latinet jan rrace me vedi.
Kjo eshte nje analogji false e paster. Vullnetarisht ngaterohen ide dhe perfshihen koncepte, qe i perkasin koheve te ndryshme. Anglishtja asnjehere, nuk ka qene gjuhe vernakulare e nje populli me gjeneze te qarte. Ne rastin me te mire, ajo eshte nje fuzion i nje dialekti gjermanik me nje dialekt latin. Ajo nuk ishte gjuhe vernakulare por nje gjuhe nacionale. Lexo konceptet baze para se ti perdoresh ato:


Anglishtja asht e ka kene nji gjuhe e nji rrace gjermane Zeus, kjo asht percaktu me 100% bindje shkencore. Nuk ka lidhje me latinishten anglishtja, vec per huavet qe ka marre prej francezvet o romakvet e lashte. Po kjo asht gja tjeter. Letersia e lashte anglosaksone qe asht e bollshme e provon ket. Para influksit latin-francez anglosaksonishtja ka ken shume e ngjashme me saksonishten, o me gjuhn gjermane moderne, si ne morfologji ashti dhe ne fonetik, sintaks etj. Huazimet jan pasoje e kontakteve te vazhdushme me popujt qe anglosaksonet kan mizotnu, nuk jan prove artificilaiteti. me vjen keq, ktu nuk jam hic dakort.

Kurse persa i perkete latinishtes, dhe greqishtes, une mund te te sjelle prova te panumerta qe ato kane qene Gjuhe e Kishes, kurse ti nuk do mundesh te sjellesh asnje prove, qe ato ishin gjuhe indigjene apo e lindur.
Mllefi yt te ben agresiv, fyes dhe tregon paedukaten tende, qe te zhvlefteson gjithe vlerat qe ti mund te kesh. Une nuk do te fyej, sepse mendoj qe vetepermbajtja eshte nje vlere, qe duhet te standartizohet mes nesh, sepse kemi vuajtur shume mungesen e saj ne shoqerine tone te prapambetur.
Hala skam kuptu se cfare provon fakti qe nji gjuh asht e pardoru prej kishs. cfare gjuhet duhet me pardoru kisha per me ken nji gjuhe "normale" o "natyrale" o "primitive", jepni cfaredo lloj kuptimit?? Gjon buzuku ka perdoru nji shqipe artificiale ne Mesharin e tij??cfare nryshon nga gjuht e tjera?

User avatar
bardus
Star Member
Star Member
Posts: 882
Joined: Mon Jan 30, 2012 3:44 pm
Gender: Male

Re: Mas, Mat dhe maturia jone dhe gjuha PIE.

#192

Post by bardus » Tue Feb 21, 2012 6:30 pm

Perendia egjyptiane HAPI.
He provided food and water for nourishment and for offerings to the gods. As a fertility god he is associated with Osiris.
Hapi ishte perendia egjyptiane e bollekut .Ai u sillte egjyptianeve ushqim(HA) dhe uje(PI).

Image

Mendimi im eshte se emri Hapi seshte gje tjeter se Ha dhe PI.Vetem gjuha shqipe ka foljen HA.

Albanian ha(eat) pi(drink).

faon perrovarri
Honored Member
Honored Member
Posts: 300
Joined: Sat Oct 31, 2009 7:15 pm
Gender: Male

Re: Mas, Mat dhe maturia jone dhe gjuha PIE.

#193

Post by faon perrovarri » Wed Feb 22, 2012 1:36 pm

Gardhi i Ondrrave wrote:
Zeus10 wrote: Je gabim Gardh.
seek eshte analogja e shik-oj______________shikoj per dicka= look for smth
te dyja jane zhvillimet e analogeve:

see------shih(shoh)

aspirantja h-ë shnderrohet ne nje k- aspirative kʰ, qe me vone shnderrohet ne k te plote e izoluar mes dy zanoreve
shih---->shihoj-----shikʰoj----shikoj

folja shkoj, eshte nje forme e mevonshme, qe s'ka lidhje fare me shikoj, dhe eshte formuar nga bashkimi i sh me ko(ne anglisht go) qe perfaqson rrenjen e vertete te shkoj. Jane shume folje shqip qe rrenjes se vertete i bashkohet digrafa sh, per ti dhene nje kuptim perforcues, kurse folja shi(hoj)=see e ka sh-ne origjinale te rrokjes/fjales/konceptit primitiv se(pra c-v).
Folja angleze seek, ka format e saj te vjetra te natyres gjermanike, qe korrespondojne tingull per tingull me format shqip sheh, shoh, shih, shikoj.
Zeus arsyetimin tat un e mshtes sepse asht i njajt me ate te Orakullit. Jam dakort me "dyzimin" nga/shku po kjo nuk perjashton nji lidhje shih-shiku-shku, a m'kupton? sepse edhe ne gjuht e tjera, sic t'qita shamullin e latinishtes, me shiku ka nji kuptim me njek, pra me shku pas, kena seguire, seguo, sagire-me shku pas, me kerku, si asht emni i qenit "segugio", pra qen gjahut qe rend pas. ne menimin tem kena nji "shkitje" kuptimore shiku-shku, dmth nji lidhje te munshme morfologjike. casht e verteta kjo nuk asht ne tana gjuht, sepse the mire, ne anglisht see asht e lidh me seek, ne gjermanisht sehen me suchen, dhe ne shqip kena dhjetra shamuj te till, preh-prek,laj-lag-lak etj pra edhe ket llogjike un e mshtes. Vec per ket fjale ne vecanti nuk di perse me trek lidhja shiku-shku.
Fjalet e siper permendura si; shikoj,shkoj,see,seek,sehen,suchen,seguire,sagire pasqyrojne dy elemente perceptuse
- sendin ,ate qe eshte atje ,diku ne nje pike ne horizont
-dhe e dyta kahjen ,drejtimin ne te cilin ky send,ose objekt ndodhet ose zhvendoset
Prandaj kemi S ..sendin ,dhe K....kahjen.
Fakti qe kuptimi bartet nga te njejtat njesi fonetike elementare S dhe K,tregojne se kane te njejtin burim,pikenisje,jane kodifikuar nga i njejti kendveshtrim ,pra procesi i njohjes deri ne kete nivel zhvillimi per kontekstin konkret ka ndjekur nje rrugetim..Por si eshte e mundur anglest,allemanet,latint(italianet) albanet njesoj i shikonin natyren ,me nje sy, njesoj mendonin, njesoj vepronin .Shume mund te thone jane te huazuara ne shqipe,te tjere ne anglishte,tjetri ne latinishte,tjetri na gjermanishtja
etj..etj.
Une jam absolutisht i bindur qe jane huazuar na para shqipja.
Por le te vazhdojme me tej,sendi dhe kahja jane perceptime qe nuk mund te kuptohen ose te percillen mes fjales pa njera tjetren.Kjo do te thote qe ne nje stad me te hershem te kodifikimit ishin e njejta gje (objekti i ushqimit),e njejta njesi zanore kuptim bartese prandaj SH dhe K jane diferencime te me vonshme fonetike nga e njejta njesi.DHe per pasoje nuk luan ndonje rol te madh renditja ne fjale e ketyre njesive,apo ne formen qiperuse e tyre.
Dhe si kionkluzion zoti zeus, syri ne kete stad te njohjes ishte jashte kendveshtrimit si objekt.Dhe si pasoje kemi shiko....shko.....sy.
Kete kisha ndermend ZOTNIA zeus ,kuri i thashe Gardhit te ta shpjegoje dhe njehere, dhe ti menjehere keto fjale qe i the Soscios ;
'''Mllefi yt te ben agresiv, fyes dhe tregon paedukaten tende, qe te zhvlefteson gjithe vlerat qe ti mund te kesh. Une nuk do te fyej, sepse mendoj qe vetepermbajtja eshte nje vlere, qe duhet te standartizohet mes nesh, sepse kemi vuajtur shume mungesen e saj ne shoqerine tone te prapambetur.''' ja shtire ,shite per veten tende.

User avatar
bardus
Star Member
Star Member
Posts: 882
Joined: Mon Jan 30, 2012 3:44 pm
Gender: Male

Re: Mas, Mat dhe maturia jone dhe gjuha PIE.

#194

Post by bardus » Wed Feb 22, 2012 8:15 pm

Egyptian god HOR ,Horus gr.
Attributes: The name Horus comes from the Egyptian word Hor, which translates as 'face'. We find him worshipped as Mekhenti-irry which translates as 'He who has on his brow Two Eyes', the sun and moon representing his eyes. On nights when there is no moon we find him worshipped as Mekhenti-en-irty, 'He who on his brow has no eyes', in this form he was considered the god of the blind.

The followers of Horus invaded Egypt in pre dynastic history, at this time he was venerated as a victorious warlord. He became a part of the state religion and was associated with the sun god, Ra. Horus was so important to the state religion that Pharaohs were considered his human manifestation and even took on the name Horus.

In the more popular religious beliefs of the Osiris cults he was the son of Osiris and Isis. The avenger of his father's murder and the model of a dutiful son. It is in these stories that we find him doing battle with his uncle, Seth.

Horus is shown as a hawk, or a man with a hawk's head and the crown of all Egypt. This makes him look similar to Ra, but Ra is crowned with the sun disk. Horus' crown is made of two parts. The white part is the crown of Upper Egypt (in the south) and the red part is the crown of Lower Egypt (including the Nile delta). Together they show that Horus ruled all Egypt. During their reign, Pharoahs identified themselves with Horus. After they died, they became Osiris.

Image


pra HOR ose sic e shkruan greket HORUS eshte perendi pa sy i verber qe rrjedh nga fjala e bukur shqipe QORR.Dikush mund te thote se eshte turqisht eshte e vertete por eshte paraosmane.Ne shqiperi ka shume emervende me kete fjale eshte e vertetuar se nuk eshte huazim.

OSSIRIS, alb.SYRI, eng. eye

HAPI, alb HA,PI, eng .eat,drink

HORUS, alb.QORR eng .blind

Egyptian gods,albanian language.

lista vazhdon......


Te them te drejten kur pata lexuar cfare thoshte prof.CATAPANO per Egjiptin hieroglifet lidhjen me gjuhen shqipe mu duken pak romantike por tani po e shoh se ai kishte shume te drejte.

User avatar
Orakulli
Star Member
Star Member
Posts: 609
Joined: Sun Jun 14, 2009 5:40 am
Gender: Male
Location: USA

Re: Mas, Mat dhe maturia jone dhe gjuha PIE.

#195

Post by Orakulli » Thu Feb 23, 2012 12:44 am

Faon,
Dykuptieshmeria qe e kemi kaq problem ne gjuhe, nuk ka rendesi se cila gjuhe sepse t'gjitha gjuhet jane ndertuar pak a shume me te njejten menyre nga folesit e tyre, vjen pikerisht sepse ka qene nje koncept ne fillim, pa asnji tingull, pa asnje shkronje, ne mendjen e njeriut. Ky koncept Gardhi nuk ndryshon nga gjuhe ne gjuhe, pavaresisht se ndryshon fjala. Njerezit kishin nje qellim praktik per te perballuar me : te shkonin atje, apo te shikon atje, nese shikohej. Nese shikohej ishte njesoj per sikur te shkohej. Ne fazen e pare mendja e tyre ndertonte vetem gjuhe qe shkohej dhe shikohej, jo gjuhe me fjale, dhe per me teper jo gjuhe abstrakte, e cila duhet te kete filluar ne faza gjuhesore te mevonshme. Kur nuk shikohej dhe nuk shkohej ata nuk flisnin.
Eshte gjuha qe shkencetaret po e studjojne por ende s'ja kan kap fillin. Eshte gjuha qe truri mendon. A mendon vetem me fjale truri, apo ka edhe lemente te tjere? Apo ekziston edhe nje lloj tjeter te menduari ku fjalet nuk nevojiten? Kete eksperiment sejcili mund ta beje me veten, nuk ka nevoje per me lexue leksion gjuhetaresh. Ajo duhet te kete paragjuha e njeriut para se te fillonte te hungerinte fjalet e para.
Pra jo vetem gjuha e shkruar eshte nje kodifikim, ose thene me fjale te tjera ngjithje sybloesh mbi objektet, veprimet, etj, qe ato shprehin, por keshtu eshte edhe gjuha e folur. Ndryshimi midis tyre, te cilen gjuhetaret e kane pak te veshtire ta kuptojne, eshte media qe perdoren. Njera perdor shkopin per te kruajtur dheun duke vizatuar symbolet, ne nje dimension tashme, tjetra perddor kordat zanore per ti tingulluar. E para perdorte memorin e trurit dhe transmetimi n brez pas brez, e dyta perdor letren memorie per ta kaluar brez pas brezi. Gjuhetaret ne fakt, ata te medhenj, ne fakt i vene rendesi vetem gjuhes se folur dhe nuk e marrin ne konsiderate gjuhen e shkruar, kur flitet per thelbin e krijimit te saj. A jane ata drejte? Per mua ata jane gabim sepse sic eshte perdorur ne nje faze te caktuar nje alfabet i shkruar, ashtu eshte perdorur para tij nje seri konceptesh te memorizuara. Nuk te cojne ne ndonji ndryshim thelbesore se si eshte krijuar gjuha. Cfare ka shqipja qe duhet pare me shume ne kete drejtim? Shqipja deshmon qe eshte formuar ne te dy menyrat dhe ata qe ka ndertuar shqipen e njihnin shume mire jo vetem memorizimin tingullor, por gjithashtu njihnin shme mire dhe gjuhen e shkruar. Cfare lloji gjuhe te shkruar? Pikerisht ate qe nuk arrijne te kuptojne dot gjuhetaret e sotem. Shqipja eshte kodi i gjuheve te reja. Zberthen cdo njesi te tyre.
Image

Post Reply

Return to “Linguistikë”