"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

Mas, Mat dhe maturia jone dhe gjuha PIE.

Diskutim profesional për gjuhën.

Moderators: Mallakastrioti, bardus

Post Reply
User avatar
Orakulli
Star Member
Star Member
Posts: 609
Joined: Sun Jun 14, 2009 5:40 am
Gender: Male
Location: USA

Re: Mas, Mat dhe maturia jone dhe gjuha PIE.

#31

Post by Orakulli » Fri Dec 24, 2010 4:48 am

Ne fillim do të desha të bëja nji korigjim te vogël reth koncepteve mbi mbi origjinën e fjales dhe Etimologjinë. A është origjina e fjalës e lidhur me konceptin etimologji?
Perkufizimi I etymologjise, i pranuar nga shumica e gjuhetarëve, jepet si më poshtë:
Etimologjia eshtë studimi I historisë së fjalëve, origjinës së tyre, dhe si forma dhe kuptimi i tyre kanë ndryshuar në kohë.
Unë jam dakord me pjesën e parë të fjalisë “Studimi I hostorise së fjalës”, por por nuk jam dakord me pjesen e shtuar ne mes “origjinën e saj”, dhe jam pjesërisht dakord me pjesën e fundit të saj “si forma dhe mendimi i tyre kanë ndryshuar në kohë”.
Unë mendoj që gjetja e pyetjes se në ç’mënrë janë krijuar fjalët prej qënieve njerëzore , e cila deri tani nuk ka pasur ndonji përgjigje prej fushave përkatëse, do të zgjidhte njikohësisht dhe origjinën e fjalës.Natyrisht, metoda e zbatuar është e lidhiur ngushtë me kuptimin e tyre të parë, por është gabim që kuptimin e sotëm te fjalës ta supozojmë të njëjtë me kuptimin e tyre te parë. Perfundimi im është pasojë e thjeshtë arsyetuar; Meqë ne nuk dimë sesi qëniet njerëzore kanë ndërtuar fjalët, për rjedhojë nuk mun të dimë kuptimin e tyre në çastin e formimit.Mos ditja e kuptimit tyre tyre në çastin e formimit , njekohesht të çon në nji përfundim që ne sot nuk jemi në gjëndje të nxjerrim ndoni konkluzion me vlerë referuar me “si forma dhe mendimi i tyre kanë ndryshuar në kohë”. Ajo pjese duhet zevndesuar me “si forma dhe mendimi i tyre kanë ndryshuar nga momenti kohor i shkrimit të tyre”. Analiza e ndryshimit të kuptimit te tyre ne kohë, për Etimologjinë fillon prej momentit të shkrimit të tyre, e cila përben një interval kohor shume të vogël dhe thuajse të papërfillshëm në evolucionin e gjuhës së qënieve njerëzore. Në koëh e fillimit të shkrimit fjalët kishin një formë zhvilluese shumë te avancuar krahasuar me momentin e parë te fillimt të të folurit prej qënieve njerëzore.
E lidhur me këtë është edhe pyetja reth metodes që është ndjekur prej qënieve njërëzore në rritjen e fjalëve si numër. Gjetja e kesaj metode do të shpjegonte që ndoshta fjalë që kanë kuptimi tper të ndryshme sot, ose edhe krejtësisht te kundërt, mund te kene në bazë të tyre te njëtin concept dhe kuptim në momentin e ndërtimit, që do të ishte në kundërshtimin të plotë me konceptin e sotëm që ne kemi mbi “origjinën e fjalës” të ardhur prej metodave etimologjike.
Pra si konkluzion, sot, Etimologjia dhe shkencat e tjera që kanë në qëllim të tyrë këtë teme, nuk njohin si kohën kur janë ndertuar fjalët , ashtu edhe metodat e perdorur nga qëniet njerezore në ndërtimin e tyre. Pretendimi që ato njohin origjinën e fjlalës është vetëm një myth i bazuar në një supozim jo të vertetë, në kundershtim të plotë në faktin se çfarë njrezimi di.
Ne fakt, etimologjia është gabim që në gjetjen e emrit të saj, e cila përsëri është pasojë e mosditjes së kuptimit të parë të fjalës.
Etimologjistër mendojnë që termi “etimologji” vjen nga greqishtja e vjetër.
Etymologjistët na tregojnë neve që: Fjala "etimologji" (/ɛtɨˈmɒlədʒi/) deri von vjen nga from Greqishtja e vjetër ἐτυμολογία (etumologíā); prej ἔτυμον (étumon), kupton "sensii vërtetë", and -λογία (-logía), kupton "studjue"; prej λόγος (lógos), që kupton "të folurin, numërim, arsyetim."
Së pari, ἔτυμον (étumon), nuk kupton “sensi vërtetë”, por ajo që është nji bashkim i konceptit “et” me konceptim “mon”, të cila kuptojnë “marrë nga etërit”.
Së dyti, “logos”, e cila është nj I bashkim I bashkim i “log” me “os”, nuk kupton “numërim”, ose “arsyetim”, por ështe thjeshtë organi i të folurit tonë, goja (Çamërisht:gol), e cila për ndonji arsye ka ardhur e shkruar vonë si “log”, dhe mbrapashtesa “os’, e cila është forma e foljes “me qënë” ne veten e tretë njëjëssë kohës së tashme.
Pra si perfundim, vetë etimologjia na thotë që “Etimologjia kupton “ ç’është marrë nga goja e etërve”. Dhe nën kupton “Fjalët janë bërë prej etërve tanë”.Vetë termi thotë që ne nuk mund ta gjejme dot origjinën e fjalës sepse ne i kamë marrë të gatshme ato prej etërve tanë. Ajo sesi etërit tanë i kanë ndërtuar fjlaët dhe në ç’kohë i kanë ndërtuar ato, ka për të ngelur nji enigmë edhe për aq kohë, sat ë ashtuquajturat shkenca do do te jënë kaq të gabuara qysh në analizat fillistare të problemit dhe në injorimin e gjuhës mëmë, gjuhës Shqipe. Vetem mëma mund të thotë shumë më tepër reth këtij problem, edhe pse ndoshta nuk mund ta zgjidhi të gjithin. Edhe ajo ka një paragjuhë-mëmë mbi të cilën është bazuar. Edhe aja, megjithëse perparsinë e qënies meë e vjetër në Europe, ka disavantazhin që ka ardhur prej nji gjuhe me te vjetër se ajo. Shënjat e kësaj gjuhe më të vjetër të perbashkët, duken qartë nga analizat gjuhësore të gjuhëvë të Amerikave, Afrikane si dhe gjuhëve Aziatike (Koreane, Vietnameze, Japoneze) me vendosjen e gjuhës Shqip ne mes përsëri.Gjetja e koncepteve-kode te përbashketa tregon që ato kanë evoluar prej një gjuhe te perbashket te folur, ndoshta reth 50-70 mijë vjet më parë.

Shenim:

Sa per "mësues, ai vjen nga koncepti "me zën". Dihet që e rënda 'z' shëndrohet në shumë raste në "s". (S’kemi ç’ti bëjmë. Eshtë ligj I gojës).Kështu mund të themi edhe per “in zë gnante’ eshte shendrue në “in se gnante”. Po keshtu:, irakasle,Lǎoshī, maîtresse, professor, dáskalos( dhash-dhënësi), Śikṣaka, Kyōshi, seonsaeng
Po te dini format e foljes se Shqipes me zӕn, me zon, me zan”. Ne kohen e shkuar:unë zura, ju zut(ë), ne zumë… “zut. “Ç’farë zutë?” tregpn qartë ç’zë kur vete në shkolle.Në fakt gjuha Shqipe ka nxjerrë një fjale tjetër të saj “ “me nxënë, nxan,nxon”, që ndoshta është nji transformim fonetik i “nzënë”, ose një ndërtim I qëllimshëm I ndryshëm me të njëjtin Koncept-kod, por t’zbatuar nga objekt të ndryshme të lidhura ndërmjet tyre nëpërmjet të nje marëdhënie te llojit “me zën-me nxën”.Eshtë njësoj si me thën “me dhën(ë):-“ me marr(ë).
Kuptuhet qe foljet “bëj”, “marr” dhe “maz” janë shumë afer me njera tjetrën dhe ndoshta kanë qënë dikur vetëm nji folje.
Pra, po të dini më mire Shqipen, mund t’kuptoni më mirë jo vetëm Shqipen.Arabishtja është gjuhë shume e re. Nese duhet te besojmë që “Muza” e Homerit është me e vjetër se arabishtja, dihet të pranojmë që Dy “Z”-ët ishin shënja e njohur e Ilirianëve, të cilë mezi pranohet që banonin në ballkan dikur.
Dhe dijet jane ç’ka mbrojnë dikush prej qënies injorant;
Homeri fillon Odyssey me “Andra moi ennepe ,mousa,…E Homerit “mousa”, or “muse”, kupton: a guiding spirit-shpirt drejtues, a source of inspiration-burim frymezimi, ndersa në Albanian, “mesue” kupton “teacher”. Eshte e qarte lidhja llogjike, o “ anëtar i ri”?
Ndoshta Homeri e ka huazuar “mousa”, ose “muse” nga Arabaishtja, edhe pse “injorantë” te tw kwtij lloj kam vite që i ka hasur ne Internet.E çojnë fjalën e Shqipes tek Turqishtja ose Arabishtja, madje edhe kur ato fjalë nuk ezistojnë në ato gjuhë.
Image

HylliArbenor
Senior Member
Senior Member
Posts: 108
Joined: Thu Dec 09, 2010 7:50 pm
Gender: Male

Re: Mas, Mat dhe maturia jone dhe gjuha PIE.

#32

Post by HylliArbenor » Fri Dec 24, 2010 12:21 pm

X Zeusi..nuk esht aspak joreale mundesia e nje semitizmi ne shqip, e para sepse ke patur komunitet hebraik te forte ne Shqiperi nga gati 2000 vjet(qe kur u fut krishterimi), e dyta sepse semitizmat ne shqip jane me dhjetra, shemb. qelb<hebr.haleb/heleb-helm,gje e piste, gomar<arab.hamar/homar(ndermjetesus ebraishtja?),miser<arab.misir, bamje<arab.bamje(duke lene menjane shprehjet fetare), e shume te tjere. natyrisht kjo esht veç hipoteze, nuk e bera fakt te kryer(se ska si te ket bindje te plote). nuk kam aspak si qellim te hedh poshte praktikat e te tjereve, thjesht due te shpreh qe nuk jam dakort me ca metoda(fjala ang.measure rrjedh nga frengjishtja,e cila rrjeidh nga latinishtja, dhe nuk ka asnje raport te drejtperdrejt me shqipen). nuk ka asgje te keqe te thuash qe nje gjuhe esht e bukur dhe qe ke dashuri per te, po gje tjeter esht te konsiderosh shqipen, pa argumenta shkencore, si burim i gjuheve te tjera. nuk ka "kornize" o "permasa" ne te cilen un dua te fus shqipen, un deshiroj thjesht ta analizoj ate me lenten e arsyes dhe shkences (te pakten te tentoj), duke lene menjane sa me shume zjarret dhe hovet nacionaliste sepse jane deviant. e them kte sepse e kam provuar mbi lekuren time.

HylliArbenor
Senior Member
Senior Member
Posts: 108
Joined: Thu Dec 09, 2010 7:50 pm
Gender: Male

Re: Mas, Mat dhe maturia jone dhe gjuha PIE.

#33

Post by HylliArbenor » Fri Dec 24, 2010 12:32 pm

X Zeusi..e para nuk esht aspak joreale nje prejardhje nga hebraishtja, sepse ke nje komunitet hebraik ne shqiperi qe prej 2000 vjetesh(qe kur u fut krishterimi, dhe veshtir mos te kene lene asnje fjale), e dyta ke me dhjetra semitizme ne shqip qe skan turqishten si ndermjetesues..qelb<hebr.heleb-helm, pisllek, gomar-arab.homar, miser, bamje, etj etj. nuk ka asgje te keqe te thuash qe nje gjuhe esht e bukur dhe qe ke dashuri per te, gje tjeter esht te pohosh, pa argomenta shkencore, qe shqipja esht baza e gjuheve te tjera dhe qe greqishtja esht gjuhe fallco(mund te flasim edhe per kte). nuk dua te "fus shqipen ne korniza" qe me interesojne mua, thjesht ne linguistike me pelqejn ajo praktike skolastike e kaluar neper duart e qindra shkenetareve( duke perfshire dhe Saussure)qe ka mberritur gjeri tek ne, duke lene menjane sa me shume teorite qe rrjedhin nga hovet dhe zjarret nacionaliste dhe jo nga arsyea e ftohte..thjesht sepse jane teper deviant. e them kte sepse ne te kaluar e kam provuar vete mbi lekuren time.

HylliArbenor
Senior Member
Senior Member
Posts: 108
Joined: Thu Dec 09, 2010 7:50 pm
Gender: Male

Re: Mas, Mat dhe maturia jone dhe gjuha PIE.

#34

Post by HylliArbenor » Fri Dec 24, 2010 12:45 pm

x Orakulli..nuk esht nevoja per ate ton dhe ato shprehje..nuk erdha ktu qe te me shesesh ti mend, se kam vite qe merrem me Indoeuropeistiken krahasuese,(duke qene ne kontakt te frytshem edhe me studiues profesionist) dhe jo me praktika "gjuha shqipe ueber alles in der Welt"..nese fillojm ti themi njeri tjetrit injorant nuk vemi ne asnje vend. turqizmat dhe orientalizmat jane SHUME te mundur ne shqip,mjaft te konsiderosh gjysem mijevjeçarin e historise sone. ke italishten qe numeron me qindra, nje shtet djep i civilizmit europjan, perse valle per nje shtet 360 grad nen influencen e orientit duket joreale kjo mundesi?

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4224
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: Mas, Mat dhe maturia jone dhe gjuha PIE.

#35

Post by Zeus10 » Fri Dec 24, 2010 2:57 pm

HylliArbenor wrote: Zeusi..e para nuk esht aspak joreale nje prejardhje nga hebraishtja, sepse ke nje komunitet hebraik ne shqiperi qe prej 2000 vjetesh(qe kur u fut krishterimi, dhe veshtir mos te kene lene asnje fjale), e dyta ke me dhjetra semitizme ne shqip qe skan turqishten si ndermjetesues..qelb<hebr.heleb-helm, pisllek, gomar-arab.homar, miser, bamje, etj
Une nuk dua te merrem me pandehmat e pabazuara, por sic te argumentova me pare, nuk ka gjasa qe nje fjale e rendesishme sic eshte kjo mësoj, te mungoje ne thesarin e nje gjuhe si shqipja dhe te lind nevoja per ta importuar ate nga gjuha e nje populli mijra kilometra larg dhe qe per me teper eshte gjuhe kulture. Foljet e ketij lloji, jane mese te zakonshme ne shqip, me nje strukture shume te qarte shqipe, ja disa prej tyre:

mësoj
mësyj
mëshoj
mëtoj
mëkoj
mënoj
mëroj
mëzoj

etj
etj. nuk ka asgje te keqe te thuash qe nje gjuhe esht e bukur dhe qe ke dashuri per te, gje tjeter esht te pohosh, pa argomenta shkencore, qe shqipja esht baza e gjuheve te tjera dhe qe greqishtja esht gjuhe fallco(mund te flasim edhe per kte). nuk dua te "fus shqipen ne korniza" qe me interesojne mua, thjesht ne linguistike me pelqejn ajo praktike skolastike e kaluar neper duart e qindra shkenetareve( duke perfshire dhe Saussure)qe ka mberritur gjeri tek ne, duke lene menjane sa me shume teorite qe rrjedhin nga hovet dhe zjarret nacionaliste dhe jo nga arsyea e ftohte..thjesht sepse jane teper deviant. e them kte sepse ne te kaluar e kam provuar vete mbi lekuren time.
Skolasticizmi eshte baza e spekulimit, eshte ajo qe perdor abuzuesi per trushplarje dhe qe serviret nen petkun e shkencores. Shkenca e gjuhesise, ka arritje te medha historike, por ne drejtim te origjines se fjaleve, ajo eshte vene ne sherbim te interesave politike dhe fetare. Une do te marr vetem nje shembull te thjeshte me poshte, per te te ilustruar kotesine e rrenjeve PIE.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4224
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: Mas, Mat dhe maturia jone dhe gjuha PIE.

#36

Post by Zeus10 » Fri Dec 24, 2010 3:15 pm

Per fjalen angleze script(me origjine "latine"), pasi jepet definicioni per te :
script (skrpt)
n.
1.
a. Handwriting.
b. A style of writing with cursive characters.
c. A particular system of writing: cuneiform script.
2. Printing
a. A style of type that imitates handwriting.
b. The matter set in this type.
3.
a. The text of a play, broadcast, or movie.
b. A copy of a text used by a director or performer.
4. Law An original document.
5. Computer Science A simple program in a utility language or an application's proprietary language.
tr.v. script·ed, script·ing, scripts
1. To prepare (a text) for filming or broadcasting.
2. To orchestrate (behavior or an event, for example) as if writing a script: "the brilliant, charming, judicial moderate scripted by his White House fans" (Ellen Goodman).
jepet 'origjina' e saj:
[Middle English skript, a piece of writing, alteration of scrite, from Old French escrit, from Latin scrptum, from neuter past participle of scrbere, to write; see skrībh- in Indo-European roots.]
http://www.myetymology.com/proto-indo-e ... ABbh-.html
Pra origjina e kesaj fjale sipas "shkencetareve" qe ti beson na qenka rrenja PIE skrībh. Aspak, kjo eshte nje fjale me origjine te qarte onomatopeike. Kjo sepse fjalet shkrimi ose grafika permbajne ato tinguj te natyres(kërrr, gërrr), qe perftohen kur njerezit kruanin apo gervishnin sende te forta:

Image

scrivere(shkruaj)----eshte evoluimi i ketij tingulli binar per te cuar ne nje kuptim me kompleks.

ashtu sic eshte cognate e saj ne greqisht:

grafos----gërvish
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

User avatar
Orakulli
Star Member
Star Member
Posts: 609
Joined: Sun Jun 14, 2009 5:40 am
Gender: Male
Location: USA

Re: Mas, Mat dhe maturia jone dhe gjuha PIE.

#37

Post by Orakulli » Fri Dec 24, 2010 5:15 pm

Ylli arberor,
Nga menyra se si shkruan, jo vetem qe ç’shkruan nuk ka te beje aspak me gjuhesine, por me teper nuk ka nivelin minimal.
Se pari, ajo që kam shkruajtur unë nuk ka bëjë aspak më të "shiturit mënd", gabimi i parë fillistar qw zakonisht bwhet kur zoterohet ndoni edukim shkollor.
Kushdo që ka edukimin e duhur, e kupton që shkrimi im,eshte një shkrim në formën ë një essay (vetem trustuhi) me një temë të caktuar.
Gjuha ime, dylber i arbenit, mund te kuptohet lehtte nese ke lexuar libra mbi gjuhesinë. Ti u zbulove nga vetvetja.
Së dyti, aty bëhët një analizë , argumentohet mbi objektin e Etymologjise , si edhe mbi mitin(mythin e saj). Mythi i saj duket qartë tek njerezit e zajkoshëm që shkruajnë përçartun reth temave qw nuk kanw minimumijn e formimit.
Thelbi i shkrimeve tua bazohet vetëm ne mythe popullore si:
a)Kuminiteti Çifut la 2000 vjet ne Shqipëri.
b)Ne kemi marrë fjalët si gomar, për shembull.
Vetem nji jo ran mund te flasi në atë menyrë. argumenti jote se kumuniteti....., nuk është argument, por nje preference e jotja PERSONALE.
) Që kemi marre fjalën gomar është jashte asaj që po diskutojmë. Gjithashtu edhe nese diskutojme jashte teme dhe pranojme që e kemi marre kete fjale, marrja e fjalës gomar nuk do të thotë që kemi marrë edhe fjalën mesues dhe nxënës.
E kemi marrë fjalën GOMAR, ndoshta sepse nuk e kemi perdorur gomarin. Të parët tanë i permendin shumë për kalorës të mire(ka fakte te shkruara pwr kete). Madje edhe vone ne nje roman mesjetar francez përmendet kjo gjë. Ramë nga teknollogjia e kalit pasi na pushtoi turku. Pas asaj ne njohem gomarin dhe filluam te perdorim atë si mjet transporti dhe autotransporti.Dihet që gomari ka nje shpejesi me te vogel levizese se kali, por shqiptaret ishin te detyruar te ecnin me ngadale ne çdo gjë, kuptohet edhe ne historine e shkruar.
E keqja qëndron që nje pjese jo e vogël eshqiptareve vazhdojnë ende te perdorin kudo gomarin.

Gjuha juaj kuptohet shpejt sepse kur diskutohet në kete drejtim ju doni ta trajtoni Shqiperine sikur në të nuk kanë banuar ndonjihere shqiptare, por vetem turq,greke, çifut, serbe, çobanë,…(lista eshte e gjatë).. dhe gjithe fjalet e saj nuk vijne nga Shqipja , por nga gjuha X,Y,Z….
Gjuha jote per mua eshte e perseritur dhe e njohur. Ki meshire dhe shko e shkruaj ne forumet që të pershtaten per nivelin q ë ke si dhe për myhtet që pelqeni.

Ideja kreyesore e kesaj teme eshte:folja "mat, mas" dhe ndikimi i saj ne fjalet e gjuheve Europiane.
Image

HylliArbenor
Senior Member
Senior Member
Posts: 108
Joined: Thu Dec 09, 2010 7:50 pm
Gender: Male

Re: Mas, Mat dhe maturia jone dhe gjuha PIE.

#38

Post by HylliArbenor » Sat Dec 25, 2010 2:07 pm

X Zeusi..si esht e mundur qe ti thua qe sdo te merresh me tema te pabazuara kur ti nuk bazon aspak gjerat qe pohon. arrin te shkruash qe folja to measure na rrjedhka nga shqipja pa ndermjetsues latinishten dhe frengjishten.po me fal tani. hipoteza ime e hebraishtes esht veç nje HIPOTEZE jo nje fakt i kryer,sepse esht me hipoteza qe ju/un/te gjithe DUHET te flisni..po ti ku e bazon rrjedhen mesoj<mas/mat???lista e foljeve qe dhe nuk demonstron asgje, aty ka folje me origjine nga me te ndryshmet.edhe nje here po nenvizoj ku qendron problemi: thjesht nuk doni te degjoni qe ne shqip ka dhe mund te ket patur influenca te renda nga gjuhe nga me te ndryshmet po vazhdoni te zbertheni shqipen ne menyre PSEUDOSHKENCORE duke arritur ne permbyllje idiote dhe pabaze qe deshironi: shqipja esht gjuha baze e te gjitha gjuheve europjane o kush e di e te gjitha gjuheve te botes?! kjo menyre e te arsyetuarit, pavaresisht nga njohurite, nuk ka per tu çuar ne asnje vend veç se atje ku ju doni.
x Orakulli..ti vazhdon te ofendosh e ta hedhesh tek personalja..te siguroj qe "niveli minimal" ne kte forum ende nuk esht cikur. megjithate nese lexon mire çfare un shkrova nuk u perqendrova tek fjala "gomar" po te dhash disa shembuj per te demonstruar qe ne shqip ka PLOT huazime nga arabishtja,turqishtja,hebraishtja,sllavishtja e sa te han qente. nese kjo nuk te pelqen dhe vazhdon te me akuzosh per "injorance"(qe duket praktike disi e perhapur midis shqiptaresh)esht pune jote, nuk erdha ktu te "demonstroje" diçka dikujt. po po ta perseris edhe njehere, un nuk i perkas asaj shkolles "antishqiptare" qe pohon se "ska pasur shqiptare ne shqiperi" siç ti i trembesh gjes, veç po tentoj te te ve perpara nje realiteti gjuhesore qe esht me se i dukshem (mund te te jap tani nje list me qindra fjale turke,arabe,hebree ne shqip, nese deshiron).thjesht nuk i kam syte te verbuar nga vrulli nacionalist, sepse ashtu me kane mesuar te studjoj. komuniteti hebraik (ashtu si ai turk, zigane,arumune etj) nuk esht mendim i im personal apo i yt, po esht FAKT i historise shqiptare.siç jane FAKTE fjalet turke dhe arabe ne shqip(valle do ti mohosh?), perse valle duhet te jene te pamundura edhe fjale rastesore nga hebraishtja?? me duket me se e arsyeshme si hipoteze,dhe te them te drejten nuk jam aspak i vetmi qe e mendon. duke sqaruar kete, shpresoj qe mund te gjejme nje "djalog akademik" per te krijuar diçka serioze (flas per analizen e nje fjale, rikonstruksionin e saj me teorite e laringaleve, krahasimin e saj me fjalet parallele indoeuropjane dhe me rikonstruksionet e akademikeve me te shquar si Demiraj, Orel,Pedersen, Jokl, Frisk, Pokorny, Hahn etj., gradet e mundshme, zhvillimin e saj historik, kontakte dhe influenca, etj etj). nese pranoni te marrim kete rruge, kemi shume per te folur..ndryshe gjithçka jane vetem fjale boshe qe rrjedhin nga asgjeja, per te cilat thjesht nuk kam interes te harxhoje kohen time.

User avatar
Mallakastrioti
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2936
Joined: Thu Jul 23, 2009 4:23 pm
Gender: Male
Location: Italy
Contact:

Re: Mas, Mat dhe maturia jone dhe gjuha PIE.

#39

Post by Mallakastrioti » Sat Dec 25, 2010 2:26 pm

HylliArbenor, kam pershtypjen se menyra jote e analizimit eshte ajo e G.Meyer, ku perveç rremujes qe beri ne gjuhesi, nuk dha pergjigje aspak lidhur gjuheve.
Nje pyetje i nderuar, eshte ndarje satem apo centum gjuha shqipe? Ku mund ta fusim ne te keshtuquajtura gjuhe IE? Po gjuha baske dhe armene?---po homerishtja?

As Meyer nuk arriti tu pergjigjej ketyre pyetjeve dhe filloi derdellisjen me sanskrishte e gjepura te tjera.
Image

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4224
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: Mas, Mat dhe maturia jone dhe gjuha PIE.

#40

Post by Zeus10 » Sat Dec 25, 2010 3:06 pm

HylliArbenor wrote:..po ti ku e bazon rrjedhen mesoj<mas/mat???.
Kjo eshte fjala greke per mësoj

μάθ-ει
μάθ-ετε
μαθ-αίνουν
μάθ-ουν

Sic mund ta shohesh rrenja e fjales eshte math qe natyrisht ka dhene dhe mat-e-mat-ik:
μαθ-η-ματ-ικά si nje proces i vazhdueshem vleresimi(matjeje)

Ja ku e ke rrenjen mat(meter) apo mas te shqipes ne strukturen e fjales ""greke"":

Image

une mund te vazhdoj gjate me ilustrimet, por besoj se kaq eshte e mjaftueshme.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

HylliArbenor
Senior Member
Senior Member
Posts: 108
Joined: Thu Dec 09, 2010 7:50 pm
Gender: Male

Re: Mas, Mat dhe maturia jone dhe gjuha PIE.

#41

Post by HylliArbenor » Sat Dec 25, 2010 4:30 pm

Malakastriot i nderuar, un kerkoj te ndjek nje fill logjik. shqipja esht nje gjuhe satem po me influenca te forta kentum..nga kjo rrjedh edhe teoria e kundert, dmth shqipja ka qene nje gjuhe kentum e "satemizuar" nga influenca e sllavishtes se jugut(aspak joreale si teori duke analizuar togun e shkurter te fjaleve nga ilirishtja).shqipja e konsideruar ne kohen e tashme esht nje dege mevete e pemes indoeuropjanenese, ashtu si greqishtja dhe armenishtja(kjo do te thote qe kane karakteristika qe i mevetesojne nga familjet e tjera).nese don ta futesh ne nje "familje" me te madhe teoria e Maria Gimbutas personalisht e konsideroj nje nga me interesantet..familja balto-daco-misio e kultures lusaziane. kjo nga njera ane shpjegon numrin e madhe te fjaleve "me origjine" o preardhje te perbashket iliro-gjermane ne shqip (me siguri nga nje fqinjesi e vazhduar ne kohe,shemb.burre-aat.bure/bauer-burre fshati,fshatar, nor.mith.Buri-buri i pare i krijuar; shpreh-aat.sprehan,sprecan-te flasesh; shih/sheh/shoh-aat.scau,ted.schau,ang.show-te shohesh; shikoj-aat.suochen,ang.seek-te kerkosh; jap/jep/jip-aat.gebe/gib dialekt.jib-te japesh; mjell-aat.mehl/nor.mjoll; tharm-gjerm.germ,darm/tharm-zorre,tretje?; ah-gjerm.eiche/asche, ang.oak tree; bung-gjerm.buche,ang.beech tree; thane-gjerm.Tannenbaum; ushel-tip prushi-nor.usli-prushe i zjarrte; vare-nor.vara/svara-te jesh i varur nga dikush,te keshe dhene besen; akull-nor.jokull; ndrah/ndreg-te ndenjurat e fuçis-nor.dreg-pisllek; vap-nor.hvap-mungese ajiri; theks/thike-nor.tecke-shenje,prerje; thua-nor.to-gisht i madh i kembes, ang.toe,gjerm.zaehe; thumb-nor.thambr-te fryesh,angl.thumb-gishti madh i dores,gjerm.daumen; thung/cung-prese,dru per zjarre-nor.thungr-dru i rende,thyngja-te brengosesh; ulk-nor.ylgja-ulkonje; frike/fryke-nor.fryke; afer-got.afar-jo larg,afer; duke(t)-scand.tycke; sy(n)-nor.syn-synoj,me duket,pamje e jashte; fjale/shpalle-nor.spjall-fjale,diskurs; gardh-nor.gardh; radhe-nor.radha-vend ku reshtohen anijet; shkrep/karp-nor.skarp-shkemb i mpreht; preh/prish/brisht-nor.brytta,bresta,breka-te thyesh,coptosh; lasht-nor.lesti-i lene,i fundit; shkah/shkathet-i shpejt,dinak-nor.skattr-thesar,gje e fshehte; shkop-nor.skapt; shkurt-nor.skort-mungese,skyrt-bluse e shkurtuar,e prere etj. etj.) nga ana tjeter shpjegon ngjasimin e numerit te madh te fjaleve "balto-shqipe" (shemb. djale-lett.dels-bir,lit.dele-te thithesh; djeg-lit.degti,deginti; i lig-litt.lett.liga,liego-i semure,i dobet;lope-lit.luops-bageti; mal-lit.malas-plazh,ane kodre;mjegull-litt.lett.migla;mish-lit.mesa,lett.miesa; mot-lit.metas-kohe; ndjek-lit.tek(s)/teketi-te ikesh,te rrjedhesh; vdes-lit.dvesiu-te ngordhesh; z/mbath-lett.bas,lit.basas-zbathur; dark-lit.darga-kohe e keqe; bujtine-lit.butas-shtepi; deh-lett.dets-te thithesh,pish; dergjem-lit.dirgti-te bie te fiket; dimer-lit.lett.ziema; dy-lit.du; gardh-lit.gardas; ngop-lit.gobus-llupes; gryj-lit.grauti,lett.grauzt; ngul-litt.gelti-te shposh; gjalle-lit.gailus-i athet, i ftohte, i inatosur, i shqetesuar; kallem-lit.salms-kashte; kolle-lit.kosylus; kos-lit.kusat-i athet, acid; lage/lakesht-lit.liugas-moçal; llape-lit.laupai,lett.laupe etj etj). edhe pse shkencateret e kane lene menjane teorine e familjes se madhe balto-traco-daco-mise, nuk do te thote se ajo nuk mund te perdoret per ca qellime praktike. esht tashme e qarte qe dakishtja(rumanishtja joromane), trakishtja, ilirishtja dhe gjuhet balte ndajne nje leksik tejet te ngjashem, me ca karakteristika qe i veçojne dhe i bashkojne. shqiptaret sipas arkeologes se famshme Gimbutas e kane origjinen ne zonen baltike te rrethuar nga popuj gjermane dhe balto-sllave dhe leksiku duket sikur i jep te drejte. natyrisht ruga per teori te tjera esht e hapur.
me sa di gjuha baske nuk esht indoeuropjane. "homerishtja" pa dyshim ka ngjasime te thella me fjalorin shqip, nje shqyrtim dhe analize e metejshme mbi kte teme do te ishte shume interesante dhe i frytshem, edhe pse te besh permbyllje te prera me duket ende shpejt. me siguri nje lidhje me ndonje djalekt shqiptare te lashte ose me ndonje variant epirote esht me se i mundshem. kush e di!!?

User avatar
Strokulli
Poster Grande Member
Poster Grande Member
Posts: 237
Joined: Fri Oct 29, 2010 12:37 am
Gender: Male
Location: Albanìa/Arbani

Re: Mas, Mat dhe maturia jone dhe gjuha PIE.

#42

Post by Strokulli » Sat Dec 25, 2010 5:57 pm

HylliArbenor wrote:hipoteza ime e hebraishtes esht veç nje HIPOTEZE jo nje fakt i kryer
..edhe nje here po nenvizoj ku qendron problemi: thjesht nuk doni te degjoni qe ne shqip ka dhe mund te ket patur influenca te renda nga gjuhe nga me te ndryshmet..

..dhash disa shembuj per te demonstruar qe ne shqip ka PLOT huazime nga arabishtja, turqishtja, hebraishtja, sllavishtja e sa te han qente. nese kjo nuk te pelqen.. esht pune jote.. nuk erdha ktu te "demonstroje" diçka dikujt..

po tentoj te te ve perpara nje realiteti gjuhesore qe esht me se i dukshem (mund te te jap tani nje list me qindra fjale turke, arabe, hebree ne shqip, nese deshiron).

..thjesht nuk i kam syte te verbuar nga vrulli nacionalist, sepse ashtu me kane mesuar te studjoj.

..komuniteti hebraik (ashtu si ai turk, zigane, arumune etj) nuk esht mendim i im personal apo i yt, po esht FAKT i historise shqiptare.

..siç jane FAKTE fjalet turke dhe arabe ne shqip.. perse valle duhet te jene te pamundura edhe fjale rastesore nga hebraishtja?? me duket me se e arsyeshme si hipoteze..
Mirëmbrama, HylliArpnor,

U nëk ndëlgonj mirë. Na mënd të dëftójmë jo qindra, siç thuë ti, pór plot mbi katërmijë e sa të duash huazime të gluhëve orientale ndë gluhën shqipe, hyrë thuajse të gjitha ndëpërmjet turqishtes. Ka plot punime qi kallëzojnë gurrën e tyne, siç mënd të jetë, për shëmbëll, "Tahir N. Dizdari, Fjalor i Orientalizmave në Gjuhën Shqipe" Etj. Përse bân si i marallun, gjithnjerí e dinë qi nëk ka gluhë ndë botë pa fjalë të húeja.

Dhe nëk ndëlgonj përse ti prek fjalë të kullueta arpnishte e, me besim të tëpëruam ndë disa mënyra e të llojásurit, disi të vagëlluara, i rrogollís vrik si të húeja.
HylliArbenor wrote: ..flas per analizen e nje fjale, rikonstruksionin e saj me teorite e laringaleve, krahasimin e saj me fjalet parallele indoeuropjane dhe me rikonstruksionet e akademikeve.. gradet e mundshme, zhvillimin e saj historik, kontakte dhe influenca, etj.

nese pranoni te marrim kete rruge, kemi shume per te folur.. ndryshe gjithçka jane vetem fjale boshe qe rrjedhin nga asgjeja..
Me krahasue është gjagjë tjetër, por nëk është mirë me marrë çdo gjë pa e hëllonuar vetëm se janë të shkruarit e njerëzve me prépsura; edhe sepërse të tan deri sod rrungullísin rreth të vërtetes e të djehjës tënë.

Përshandetje faqebárdhë, klofsh mirë.

HylliArbenor
Senior Member
Senior Member
Posts: 108
Joined: Thu Dec 09, 2010 7:50 pm
Gender: Male

Re: Mas, Mat dhe maturia jone dhe gjuha PIE.

#43

Post by HylliArbenor » Sat Dec 25, 2010 6:21 pm

Pershendetje juve, nuk jam i sigurt nese kuptova mire çfare shkruat, po pergjigja ime mbi fjalet e huaja ish per "Orakulli"n..cilat jane ju lutem kto fjale shqip "te kulluar" qe un i bekam te huaja? nese i referoheni foljes "mesoj" semitizmi "meshah" o turqishtja soj-fare,me+soj-dmth "te lerosh" diturine, ish vetem nje hipoteze, mbase e gabuar, nuk ka rendesi, po un e shprehva sepse jam i mendimit qe te gjitha mundesite duhen thene dhe analizuar..kjo esht e gjitha..ju siguroj qe nuk ka "antikombetarizem". falemnderit, te fala.

HylliArbenor
Senior Member
Senior Member
Posts: 108
Joined: Thu Dec 09, 2010 7:50 pm
Gender: Male

Re: Mas, Mat dhe maturia jone dhe gjuha PIE.

#44

Post by HylliArbenor » Sat Dec 25, 2010 7:28 pm

X Zeusi..po ajo esht folja greke per mesoj..po nuk besoj e kuptova qarte, po supozon qe folja shqiptare rjedh nga e njejta rrenje o ajo greke rrjedh nga rrenja shqiptare o e konsideron thjesht nje paralellizem etimologjik?

Phoenix
Supreme Member
Supreme Member
Posts: 476
Joined: Thu Sep 24, 2009 3:12 am
Gender: Male

Re: Mas, Mat dhe maturia jone dhe gjuha PIE.

#45

Post by Phoenix » Sat Dec 25, 2010 8:32 pm

HylliArbenor wrote:; shqiptaret sipas arkeologes se famshme Gimbutas e kane origjinen ne zonen baltike te rrethuar nga popuj gjermane dhe balto-sllave dhe leksiku duket sikur i jep te drejte. natyrisht ruga per teori te tjera esht e hapur.
Më duket se flasim për prejardhje dhe harrojmë të studiojmë gjënë më kryesore, njeriun! Pastaj se çfarë poçe ka përdorur dhe ka lënë pas, më duket se bën pjesë tek kultura e tij. Studimet të ditëve të sotme përdorin gjenetikën, dhe disa pjesë ADN-në që quhen haplotipe, për me pasë një mendim se nga vjen etnia (dmth meshkujt) dhe ADN-në mitokondriale për me kuptuar nga vjen popullsia(femrat). Pastaj këto të dhëna ndërthuren me gjetjet e tjera arkeologjike dhe historike. Kur përputhen arrihet një përfundim më i plotë, por nuk besoj se është absolut!
L.L Cavalli-Sforza ka vënë themelet e studimeve në gjenetikën e etnopopullsive. Ky shkencëtar paraardhësit e shqiptarëve të sotëm i lidh me ardhjen e bujqësisë në Evropë.
Kështu që para se të tjerët t'i quani apo fyeni si nacionalistë dhe pseudoshkencëtarë, jeni i lutur të studioni këto botime. Dhe të shohim pak se çfarë mendimesh do të keni pastaj.
-Arabët thonë se fjalët deri sa janë në gojën e njeriut, ato janë skllavet e tij. Posa dalin nga goja, njeriu bëhet skllav i tyre!!!
Më duket se kështu janë bërë edhe studiuesit e fjalëve. Kanë harruar se është njeriu ai që i bën, sipas fillozofisë së të kuptuarit të jetës së tij dhe botës që e rrethon.
Mjaf më me rracizmin! Ky lloj të mënduari është rracist poshtërues për qenien njerëzore. Nuk cilësohen njerëzit si të barabartë! Disa janë më të mirë se të tjerët. I përngjan shumë rracizmit me bazë ngjyrën e lëkurës. Pse mos të jetë gjuha e cilësuar më e vjetër, kallep?
Mjaft edukuat rracizmin në shkolla, ndjenjën e të qënurit skllav një vendi që ka humbur kush e di se sa jetë për me mbijetuar nga ata që sot na predikojnë kulturën!
Mësojini shqip fëmijëve nëpër shkolla. Ka vite që gjuha shqipe nuk mësohet ashtu si duhet në shkollat e mesme. Kohë më parë ishte hequr fare.Dhe mos u merrni 4 apo 5 vjet t'i mësoni se kush është kallzuesori dhe ku vendoset në fjali, pa i shpjeguar se çfarë do me thënë "kall" dhe "kallzoj. Kështu e ndërtoni dhe kuptoni shkencën në Tiranë?
E di, është pak e vështirë të fillozofosh për jetës dhe ta shohësh në tërësinë e saj! Të lodh shumë, sidomos kur ia shpjegon atyre që nuk shohin përtej pragut të tyre!

Post Reply

Return to “Linguistikë”