"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

Mas, Mat dhe maturia jone dhe gjuha PIE.

Diskutim profesional për gjuhën.

Moderators: Mallakastrioti, bardus

Post Reply
HylliArbenor
Senior Member
Senior Member
Posts: 108
Joined: Thu Dec 09, 2010 7:50 pm
Gender: Male

Re: Mas, Mat dhe maturia jone dhe gjuha PIE.

#46

Post by HylliArbenor » Sun Dec 26, 2010 1:06 am

x Phoenix..shok me duket se ti duhet te kthjellosh pak mendimet para se te flasesh!! me fal ku qendroka "racizmi" im eksaktesisht? sepse them qe teorite qe vin nga hovet nacionaliste jane "pseudoshkencore"? por a nuk te duket kjo eksaktesisht e kunderta e racizmit?? :D..persa i perket "fyerjeve" nuk me rezulton se kam fyer ndonje, perkundrazi me akuzuan se jam injorante qe sdi per çfare flase sepse bera po kte pohim. esht nje konsideracion me se normal te thuash qe teorite qe vin nga etnocentrizmat nuk jane shkence..esht nje verejtje qe çdo profesore nga me i madhi deri tek me i vogeli i ben studenteve(dhe qe ne te kaluar me kane bere), perse qenka e gabuar nese kte e nenvizon po nje student?
e dyta..ti akuzon per "racizem" po nuk eziton nje moment te flasesh per Cavalli Sforcen dhe per gene dhe raca si ndarje e popujve dhe qe "shqiptaret C.S. i lidh me ardhjet e bujqerve ne Europe"..do te thuash valle qe raca shqiptare ka qene "bartese e bujqesise" ne Europe?..me fal po nuk te duket kjo pak nacionaliste dhe raciste??..pastaj shton menjehere pas qe "popujt jane te tere njesoj"..po nese ata do te ishin te tere njesoj nuk do te kishim me nevoje per antropolog dhe etnologe dhe as per gjuhetare..nuk te duket??
Gjuha esht nje gje po aq "gjenetike" sa njeriu vet, sepse ajo esht shprehja me e thelle dhe gjitheperfshirese qe njeriu misheron gjate ekzistences se tij..ta analizosh dhe kuptosh mire ate te siguroj qe esht aq frytdhenese sa te "viviseksionosh" "kodin gjenetik" te nje njeriu.
persa i perket akuzave te drejtperdrejta nuk pergjigjem se skane asnje kuptim, ngaqe un nuk "edukoj racizma neper shkolla" sepse nuk perfaqesoj ndonje kateder te ndonje universiteti, jam thjesht nje student si shume te tjere qe ka pasion te madhe per Albanologjin dhe metoden shkencore e te studiuarit(te pakten kjo esht aspirata). nese edhe ti ke interes per kte, dhe je i afte, te keshilloj ti lesh llafet e kota e te perqendrohesh mbi argumente qe mund te jene pasurues per kte forum dhe Albanologjin.

Phoenix
Supreme Member
Supreme Member
Posts: 476
Joined: Thu Sep 24, 2009 3:12 am
Gender: Male

Re: Mas, Mat dhe maturia jone dhe gjuha PIE.

#47

Post by Phoenix » Sun Dec 26, 2010 3:04 am

HylliArbenor wrote:x Phoenix..shok me duket se ti duhet te kthjellosh pak mendimet para se te flasesh!! me fal ku qendroka "racizmi" im eksaktesisht? sepse them qe teorite qe vin nga hovet nacionaliste jane "pseudoshkencore"? por a nuk te duket kjo eksaktesisht e kunderta e racizmit?? :D..persa i perket "fyerjeve" nuk me rezulton se kam fyer ndonje, perkundrazi me akuzuan se jam injorante qe sdi per çfare flase sepse bera po kte pohim. esht nje konsideracion me se normal te thuash qe teorite qe vin nga etnocentrizmat nuk jane shkence..esht nje verejtje qe çdo profesore nga me i madhi deri tek me i vogeli i ben studenteve(dhe qe ne te kaluar me kane bere), perse qenka e gabuar nese kte e nenvizon po nje student?
e dyta..ti akuzon per "racizem" po nuk eziton nje moment te flasesh per Cavalli Sforcen dhe per gene dhe raca si ndarje e popujve dhe qe "shqiptaret C.S. i lidh me ardhjet e bujqerve ne Europe"..do te thuash valle qe raca shqiptare ka qene "bartese e bujqesise" ne Europe?..me fal po nuk te duket kjo pak nacionaliste dhe raciste??..pastaj shton menjehere pas qe "popujt jane te tere njesoj"..po nese ata do te ishin te tere njesoj nuk do te kishim me nevoje per antropolog dhe etnologe dhe as per gjuhetare..nuk te duket??
Gjuha esht nje gje po aq "gjenetike" sa njeriu vet, sepse ajo esht shprehja me e thelle dhe gjitheperfshirese qe njeriu misheron gjate ekzistences se tij..ta analizosh dhe kuptosh mire ate te siguroj qe esht aq frytdhenese sa te "viviseksionosh" "kodin gjenetik" te nje njeriu.
persa i perket akuzave te drejtperdrejta nuk pergjigjem se skane asnje kuptim, ngaqe un nuk "edukoj racizma neper shkolla" sepse nuk perfaqesoj ndonje kateder te ndonje universiteti, jam thjesht nje student si shume te tjere qe ka pasion te madhe per Albanologjin dhe metoden shkencore e te studiuarit(te pakten kjo esht aspirata). nese edhe ti ke interes per kte, dhe je i afte, te keshilloj ti lesh llafet e kota e te perqendrohesh mbi argumente qe mund te jene pasurues per kte forum dhe Albanologjin.

Phoenix
Supreme Member
Supreme Member
Posts: 476
Joined: Thu Sep 24, 2009 3:12 am
Gender: Male

Re: Mas, Mat dhe maturia jone dhe gjuha PIE.

#48

Post by Phoenix » Sun Dec 26, 2010 3:08 am

HylliArbenor wrote:x Phoenix..shok me duket se ti duhet te kthjellosh pak mendimet para se te flasesh!! me fal ku qendroka "racizmi" im eksaktesisht? sepse them qe teorite qe vin nga hovet nacionaliste jane "pseudoshkencore"? por a nuk te duket kjo eksaktesisht e kunderta e racizmit?? :D..persa i perket "fyerjeve" nuk me rezulton se kam fyer ndonje, perkundrazi me akuzuan se jam injorante qe sdi per çfare flase sepse bera po kte pohim. esht nje konsideracion me se normal te thuash qe teorite qe vin nga etnocentrizmat nuk jane shkence..esht nje verejtje qe çdo profesore nga me i madhi deri tek me i vogeli i ben studenteve(dhe qe ne te kaluar me kane bere), perse qenka e gabuar nese kte e nenvizon po nje student?
e dyta..ti akuzon per "racizem" po nuk eziton nje moment te flasesh per Cavalli Sforcen dhe per gene dhe raca si ndarje e popujve dhe qe "shqiptaret C.S. i lidh me ardhjet e bujqerve ne Europe"..do te thuash valle qe raca shqiptare ka qene "bartese e bujqesise" ne Europe?..me fal po nuk te duket kjo pak nacionaliste dhe raciste??..pastaj shton menjehere pas qe "popujt jane te tere njesoj"..po nese ata do te ishin te tere njesoj nuk do te kishim me nevoje per antropolog dhe etnologe dhe as per gjuhetare..nuk te duket??
Gjuha esht nje gje po aq "gjenetike" sa njeriu vet, sepse ajo esht shprehja me e thelle dhe gjitheperfshirese qe njeriu misheron gjate ekzistences se tij..ta analizosh dhe kuptosh mire ate te siguroj qe esht aq frytdhenese sa te "viviseksionosh" "kodin gjenetik" te nje njeriu.
persa i perket akuzave te drejtperdrejta nuk pergjigjem se skane asnje kuptim, ngaqe un nuk "edukoj racizma neper shkolla" sepse nuk perfaqesoj ndonje kateder te ndonje universiteti, jam thjesht nje student si shume te tjere qe ka pasion te madhe per Albanologjin dhe metoden shkencore e te studiuarit(te pakten kjo esht aspirata). nese edhe ti ke interes per kte, dhe je i afte, te keshilloj ti lesh llafet e kota e te perqendrohesh mbi argumente qe mund te jene pasurues per kte forum dhe Albanologjin.
Ja të kthjelloj pak mendimet! Rracizmi qëndron duke thënë se një gjuhë e vdekur ka pjellë një gjuhë të moçme. Duke thënë se kultura e një vendi apo e një grupi njerëzish është më e mirë se ajo e një grupi tjetër dhe ajo duhet të jetë njesia matëse për gjuhët e tjera. Zakonisht qëllon se është më "e mirë" ajo e më të pasurve dhe e më të fortëve. Këta "shkruajnë" dhe historinë dhe gjuhët, sigurisht sipas ideologjive politike të tyre. Veçse nuk duhet harruar se kur bie ideologjia e tyre ngordh dhe gjuha . Deri këtu në rregull apo jo?!
Kavali-Sforcën është mirë me e lexuar, sepse do të kuptosh se ku i ka bazat rracizmi.
Sa për dijeninë tendë nuk ka rracë shqiptare dhe këtë nuk e kam thënë më lart.
Paraardhësit e shqiptarëve mund të jenë edhe parardhësit e ndonjë shteti tjetër. Nuk thashë se ishin shqiptarë, por se Sforca e lidh të folurën e tyre me një gjuhë që sot ne i thomë shqipe! :)
Pikërisht këtë thotë dhe Sforza që gjuhët, gjenet dhe popullsitë shkojnë në paralelizëm me njeri-tjetrin. Dhe atë që thotë ai janë të dhëna shkencore dhe nuk e di se çfarë hyn nacionalizmi këtu,kur vetë studimi i tij është kundra rracizmit dhe nacionalizmit. Apo nuk i pëlqen teorisë dhe ideologjië që ti, nuk ke faj për këtë, ke mësuar në universitet? Ja të shohim pak çfarë thotë ai:
Image
Kur unë e marr si burim do të thotë se po përdor të dhënat e tij jo për nacionalizëm por për të kuptuar më mirë vetveten dhe nga vijmë. Dhe çuditërisht kjo na bën evropianë, pa mohur edhe praninë e të tjerëve. E kundra e asaj që kanë bërë gjuhtarët deri tani duke mohuar të shkuarën e popujve "të vegjël" duke nxjerrë teori që fusin shumë ujë.

Fox (1997:141-2)
« The Comparative Method as such is not, in fact, historical; it provides evidence of linguistic relationships to which we may give a historical interpretation. ...The interpretative processes must therefore weight up the evidence provided by the Comparative Method in conscious knowledge of these weaknesses, and in the light of other relevant considerations, if they are to give historical validity to the reults. ...Our interpretation of the findings of the method have doubtless changed as more has been learnt of the historical processes involved, and this has probably made historical linguists less prone to equate the idealizations required by the method with historical reality. ...Provided we keep [the interpretation of the results and the method itself] apart, the Comparative Method can continue to be used in the reconstruction of earlier stages of languages. »

:?

HylliArbenor
Senior Member
Senior Member
Posts: 108
Joined: Thu Dec 09, 2010 7:50 pm
Gender: Male

Re: Mas, Mat dhe maturia jone dhe gjuha PIE.

#49

Post by HylliArbenor » Sun Dec 26, 2010 12:08 pm

Shume i sakte si definicion..po me fal kur kam thene un qe "nje gjuhe e vdekur pjell nje gjuhe te moçme" o qe "kultura e nje vendi o e nje grupi njerezish esht me e mire se e nje grupi tjeter"??? ti vazhdon me akuza boshe dhe nuk kupton qe çfare un desha te shpreh ketu esht eksaktesisht e kunderta..qe MOS te jemi te terhequr ne hulumtimet tona nga teoria "shqipetaret kombi i shenjt, me i vjetri ne bote, pellazge, atlantide, bujqerit e pare, farketaret e pare, luftetaret me te forte, "gjuha origjinale" qe ka "pjell" gjuhe te tjera etj etj..e sheh se si problemi qe un shtroj esht plotesisht e kunderta e asaj qe ti pohon, madje me duket se ne po themi te dy te njejten gje po per ndonje arsye te paqarte ti vazhdon me akuza pa kuptim. un nuk kam ndonje admirim te veçante per "kulturat dominuese" te te shkuares, dhe le menjane "kombet e vegjel", perkundrazi dua te ve ne drite ata sa me shume, po jam edhe i kujdesshem te mos e teproj kot me merita qe nuk kane.
Vepren e Cavalli-Sforze-s e njoh mire dhe me pelqen tejmase, po un nuk merrem me gjenetike po me gjuhe, dhe te thashe qe studimi analitik i gjuhes esht po aq i frytshem sa ai i etnologjise dhe antropologjise, madje per disa aspekte edhe me i sakte. duke mos patur komplekse racizmi po ta le ty hulumtimin e vepres se tij, thjesht sepse interesat e mi nuk shkojne ne ate drejtim.
per sa i perket citatit te Fox-it ai po esht "politicaly correct" duke qene se tenton te rrezoj ligjin e Kosinnes, i cili pas luftes se dyte boterore dukej si shume skomod per fuqit kapitaliste "multikulturore" qe donin te zhbenin historine e Gjermanise se mundur.
shpresoj te jemi kuptuar dhe te mos vazhdohet me akuza koti po te perqendrohemi tek gjuha shqipe. te fala.

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4224
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: Mas, Mat dhe maturia jone dhe gjuha PIE.

#50

Post by Zeus10 » Sun Dec 26, 2010 2:06 pm

HylliArbenor wrote:..qe MOS te jemi te terhequr ne hulumtimet tona nga teoria "shqipetaret kombi i shenjt, me i vjetri ne bote, pellazge, atlantide, bujqerit e pare, farketaret e pare, luftetaret me te forte, "gjuha origjinale" qe ka "pjell" gjuhe te tjera etj etj...
Asgjekundi ne forumin tone, nuk eshte bere norme pasioni, hyjnizimi dhe mistifikimi, por per hir te se vertetes ne pothuajse te gjithe jemi ne nje mendje qe:

1. Shqiptaret gezonin karakteristikat e nje etnosi, kur te tjeret ishin vetem bashkesi fetare, shpeshere te paperqendruara.
2. Shqiptaret jane demonstruar fizikisht dhe psikologjikisht nje race e shkelqyer.
4. Shqiptaret jane demonstruar gjate historise luftetare te klasit te pare, me te miret e me te mireve dhe te luftuarin e kishin profesion, ashtu sic cifutet tregetine.
5. Gjuha shqipe ndryshe nga shumica derrmuese e kombeve evropiane qe jane zhvillime lokale te gjuheve te fese, flasin dhe sot e kesaj dite ndoshta derivatin e vetem te mbetur gjalle, nga ajo gjuhe qe ju dha njeriut bashke me qenien e tij. Gjuhet e kultures si greqishtja, latinishtja, etj, u krijuan ne menyre artificiale prej asaj gjuhe, kurse gjuha shqipe rrodhi natyrale prej saj, ne menyre te panderprere ne vater. Kjo i ben shkencetaret konfuze, duke menduar qe te gjitha gjuhet evropiane jane zhvillime natyrale te se njejtes gjuhe. Ato nuk jane, shqipja po.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

HylliArbenor
Senior Member
Senior Member
Posts: 108
Joined: Thu Dec 09, 2010 7:50 pm
Gender: Male

Re: Mas, Mat dhe maturia jone dhe gjuha PIE.

#51

Post by HylliArbenor » Mon Dec 27, 2010 1:04 pm

Me 3 pikat e para me gjen 100% dakort..jam i vetedijshem qe shqiptaret pergjate historise se tyre kane demonstruar vlerat me te larta si kombe, ne lufte dhe ne paqe, dhe kjo per mua esht edhe motive krenarie..po ne piken e fundit nuk ndaj mendimin tend. shiko, gjuhet si latinishtja dhe greqishtja nuk mund te thuhet qe jane "gjuhe artificiale", ato jane thjesht gjuhe shume te rafinuara, dmth duke filluar nga leksiku baze(gjuha vulgare e popullit) kaluan nepemjet nje procesi transformus dhe pasurues qe u adaptohej zhvillimit kulturore dhe intelektuale te asaj shoqerie. me shume sistemi filosofik greco-latin rritej ne kompleksitet ,me shume gjuha pasurohej me terma te re "artificiale",dmth te ndertuar posaçerisht per te shprehur ato mendime. shqipja esht nje gjuhe me e thjesht,per kte natyrisht me "konservuse", dmth pasqyron me mire strukturen antike te gjuhes, po kjo mund te jete sepse shqiptaret e lashte nuk krijuan nje kulture filosofike dhe intellektuale kaq komplekse si ajo greco-latine( dhe nuk ka ASNJE arsye qe ne te kemi komplekse per kte, sepse asnje popull tjeter ne lashtesi nuk e ka bere kte, greket jane nje rast unik)..o ndryshe,mbase vizioni i tyre i jetes nuk kishte nje orientim intelektuale-spekullues si te greket, por qe me "natyror" dmth zhvillohej perreth kontaktit te njeriut me natyren dhe marredheniet me te (tipike e shume popujve pagan te lashtesise), dhe kjo mund te shpjegoj se si gjuha shqipe esht tejet e pasur(mbase nga me te pasurat ne Europe) me thenje qe pershkruajne dritehijet e gjendjes shpirterore, por e varfer me terma abstrakte o filozofike.
Se fundmi, kur pohon qe gjuha shqipe esht ajo "qe ju dhurua njeriut bashke me qenien e tij" (dhe me kte merr prape deriven nacionaliste, perse popujt e tjere jo??) nenkuptohen si rrjedhoje 2 gjera: 1) qe shqipja esht e vetmja gjuhe "natyrore" dmth qe ska patur influenca "artificiale" o kulturore te asnje lloj, o mbase te neglizhueshme, ne zhvillimin e saj, dhe duke qene "me e pastra" edhe populli qe e flet duhet te spikase ne ndonje fare menyre si me "me pasterti"(çfaredo lloj kuptimi duam ti japim kesaj fjale, sensibilitet kombetare, karakter, force shpirterore etj), 2) qe zhvillimi kulturore europjan i deritanishem (i origjinuar nga mendimi grek) duhet konsideruar disi i "demshem" sepse devijon popujt nga "origjinaliteti" dhe sensibiliteti natyrore i se jetuarit, i cili shprehet ne menyre kaq te persosur tek shqiptaret. nuk te duket qe ketu qendron njefare lloj antitesi greke VS shqiptare, cili popull esht bartesi i vizionit te jetes me origjinale dhe "gjenuine" qe duhet te jete shembull per kulturen europjane? nese kto permbyllje te mia jane te gabuara, me trego te lutem sipas teje ne cila permbyllje duhet te arrim.

User avatar
Orakulli
Star Member
Star Member
Posts: 609
Joined: Sun Jun 14, 2009 5:40 am
Gender: Male
Location: USA

Re: Mas, Mat dhe maturia jone dhe gjuha PIE.

#52

Post by Orakulli » Thu Dec 30, 2010 4:31 am

IM:
Unë-standart
U-Çamëisht
Nëk=nuk (u>ë)
Ndëlgonj=dëgjoj(stand),digjoj,ngo (geg.shumë e vjetër),ndigjoj.Myzeqeja=dëgjonj. Kuptimi I vjetër./kuptoj/. Nëse nuk dëgjon nuk mund të kuptosh.
Mënd=mund
Dëftójmë=tregoj, me nxjerr ne dukje,në pah,dëftoj
Thuë=thua
Ndë=në
Gluhën=gjuhën
Bân=bën
i marallun=I marrë
gjithnjerí=të gjithë njerëzit, sejcili, çdonji. Por ka të veçantë përdorimin:Pëdoret në numrin shumës gjithmonë.
Qi=që
Húeja=huaja

Strokull:Konkluzioni#1- Përse bân si i marrë, të gjithë e dinë që nuk ka gjuhë ndë botë pa fjalë të húaja.

kullueta=kulluara
Arpnishte=arbërishte, arbënishte
Hëllonuar=holluar
…………
Strokull:Konkluzioni#2-Nuk kuptoj përse ti prek fjalë të kulluara arbënisht dhe(a), me besim te tepruar në disa metoda, disi të paqarta,(im;vazhdon “dhe”-ja e “a”-së, sepse është vendosur përpara presjes) i rokullis vrik (vetetimthi, shumë shpejt) si të huaja.
Strokull:Konkluzioni#3-Të krahasosh është diçka tjetër, por nuk është mirë me marrë çdo gjë pa e holluar vetëm se janë të shkruarit e njerëzve me shkollë; edhe sepse të tanë deri sot rrukullísen rreth të vërtetes dhe të së kaluarës tonë.(im:Jane dy pikëpyetje:Reth së vërtetes dhe reth së kaluarës sonë).

Për mua është e ditur tashmë me kë kam të bëj.Strokulli është nji njohës i jashtëzakonshëm i gjuhës Shqipe, dhe nuk kam dyshim edhe i gjuhës latine dhe i gjuhës greke të vjetër.
Vetëm përdorimi i "ndë" është 500 vjet i shkruar."rrungullísin" gjendet në formën e pastër, para transformimit fonetik të njohur të "g" në "k". Kjo duhet të jetë akoma me e vjetër në shqipe. Ndërsa "djehje" është nji fjalë që më ka befasuar. Ah,sa bukur nderton Shqipja e lartë. Per mua është e qartë që ai e njeh Shqipen ndërmjet librave te vjetër të shkruajtur. Ndjej që ai di shumë më tepër sesa shkruan këtu, por gjithashtu ndiej që ai nuk mund ti shkruaj të gjitha ato. Ai më shumë kënaq nivelin e tij të lartë me mënyrat disi jo të zakonshme te shikimit te gjuhës prej disa anëtareve të këtij forumi. Në konkluzionet e tija ka më shumë dije sesa ka niveli i sotëm i gjuhësisë. Kam ngelur i befasuar nga ju Strokull.Ndoshta niku juaj dëfton gjithcka.
Leximi i asaj që ju shkruani, sjell tek unë nji kënaqësi jo të zakontë, pamvarësisht se kam lexuar shumë në këtë fushë.Ndihem i mbështetur jo vetëm që dikush tjetër, i pa varur nga mua, mendon njisoj si unë, por edhe që ajo që di unë nuk dihet vetëm prej meje.
Image

Gardhi i Ondrrave
Senior Member
Senior Member
Posts: 153
Joined: Fri Jan 20, 2012 4:09 pm
Gender: Male

Re: Mas, Mat dhe maturia jone dhe gjuha PIE.

#53

Post by Gardhi i Ondrrave » Thu Jan 26, 2012 6:19 pm

Zeus10 wrote:U be nje kohe e gjate, qe intelektualet, shkollaret dhe linguistat perendimore, ne pamundesi per te zbuluar rrenjet e verteta te gjuheve kane dale me teorine e gjuhes Proto-Indo-Europiane, nje gjuhe tashme e zhdukur, sipas tyre, nga e cila gjithmone sipas tyre burojne te gjitha gjuhet europiane, duke pasur te njejten vlere si gjuhet natyrore dhe ato vehiculare. shembulli i meposhtem eshte nje nga shembujt e shume, qe kjo gje ska gjasa te jete e vertete, rrenjet empirike te gjuhes PIE jane vecse nje sajese "shkencore", e cila e mbulon akoma me me mister gjithe ceshtjen. E verteta eshte se te gjitha fjalet e shkruara/folura, jane produkt grafik/leksikor i transformimit te fjaleve primitive qe bartin nje koncept te caktuar, dhe nuk ka kurfare rrenje te perbashket PIE, me te cilat linguistet i kane mbushur librat plote, duke e cfokusuar vemendjen tone nga e verteta e thjeshte. Le ta shohim kete rast, une i vura titullin.

TE MASESH GJUHEN PIE

Image
Image

PS. Mund te kete gabime gramatikore dhe nje gjuhe jo te zgjedhur, por mendoj se artikulli eshte i gatshem per tu perkthyer dhe hedhur atje ku ndiqet me shume, ne youtube.
pershendetje Zeus10 dhe pargzime per punen tande te admirueshme. Ka nji gja qe nuk kuptoj nga shamujt qe ke qit dhe desha me te pyt. Perse thu qe anglishtja "measure" rrjedh prej shqipes dhe jo prej normanishtes o latinishtes misurare siç thuhet zakonisht?? A kan sundu keta popuj Britanine e Madhe? si mund me lidh shqiptaret me anglezet gjeografikisht? shume falemners.

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4224
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: Mas, Mat dhe maturia jone dhe gjuha PIE.

#54

Post by Zeus10 » Thu Jan 26, 2012 7:18 pm

Anglishtja, ndryshe nga shqipja, eshte nje zhvillim lokal i gjuhe kulture, si latinishtja, e mbishtresuar mbi nje gjuhe tjeter me natyrore. Nderkohe shqipja, eshte nje zhvillim i paster natyral, i nje gjuhe te gdhendur ne vater. Gjuhet e kultures, kur u krijuan ne krye te heres, nuk linden nga hici, por nga standartizimi per shkrim i nje gjuhe natyrale. Keshtu, qe ato bartin ne vetvete, origjinen e tyre, ne forme te koduar ne rrenjet e fjaleve. Cdo gje tjeter, eshte shpjeguar qartesisht ne shkrim, por meqe solle misurare, lexo rrenjen mis te saj dhe krahasojo me mas te shqipes. Nese mis nuk jep asnje kuptim pa prapashtesen e mbishtresuar (urare), ajo qartesisht eshte folja mas e shqipes, nje folje me plote kuptim, me nje transformim te parendesishem fonetik, per shkak te fluiditetit te zanores ne mes. Nuk do mend, qe folja me kuptim mas eshte primitive, ashtu sic dhe eshte shpjeguar ne shkrim.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

Gardhi i Ondrrave
Senior Member
Senior Member
Posts: 153
Joined: Fri Jan 20, 2012 4:09 pm
Gender: Male

Re: Mas, Mat dhe maturia jone dhe gjuha PIE.

#55

Post by Gardhi i Ondrrave » Thu Jan 26, 2012 11:23 pm

Zeus10 wrote:Anglishtja, ndryshe nga shqipja, eshte nje zhvillim lokal i gjuhe kulture, si latinishtja, e mbishtresuar mbi nje gjuhe tjeter me natyrore. Nderkohe shqipja, eshte nje zhvillim i paster natyral, i nje gjuhe te gdhendur ne vater. Gjuhet e kultures, kur u krijuan ne krye te heres, nuk linden nga hici, por nga standartizimi per shkrim i nje gjuhe natyrale. Keshtu, qe ato bartin ne vetvete, origjinen e tyre, ne forme te koduar ne rrenjet e fjaleve. Cdo gje tjeter, eshte shpjeguar qartesisht ne shkrim, por meqe solle misurare, lexo rrenjen mis te saj dhe krahasojo me mas te shqipes. Nese mis nuk jep asnje kuptim pa prapashtesen e mbishtresuar (urare), ajo qartesisht eshte folja mas e shqipes, nje folje me plote kuptim, me nje transformim te parendesishem fonetik, per shkak te fluiditetit te zanores ne mes. Nuk do mend, qe folja me kuptim mas eshte primitive, ashtu sic dhe eshte shpjeguar ne shkrim.
Falemners per pergjigjen. Ah dmth ngaqe shqipja ka pas nji zhvillim gjuhsore ma te "paprekun" nga ndikime kultunore, ajo vlen si baze mi te cilat jane nertu edhe ghuht e tjera europjane? nuk e di nese e kam kuptu mire. dmth, ne rastin anglez, anglo-saksonishtja e vjeten, ne fazen e saj zanafillore pa ndikimet artificiale i ngjasote shqipes o mund me e konsideru shqipen vet?

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4224
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: Mas, Mat dhe maturia jone dhe gjuha PIE.

#56

Post by Zeus10 » Fri Jan 27, 2012 12:02 am

Anglishtja vete ashtu sic shumica derrmuese e gjuheve te forta evropiane, eshte ne thelb nje latinishte. Te gjitha mbreterite e krishtera europiane, perdoren si gjuhe te tyre zyrtare GJUHEN E KISHES(latinisht+greqisht). Kjo gjuhe u perhap ne komunitetet lokale te krishtera(qe me vone do beheshin popuj) ndjekese te nje monarku ose te nje kryeprifti lokal, te varur nga ROMA ose STAMBOLLI, nepermjet rrugeve te shkollimit dhe besimit, duke u mbishtresuar plotesisht mbi gjuhen vernakulare lokale, qe ka qene e perbashket per gjithe europianet, por me dallime dialektore dhe idiomatike. Kjo vernakul e races se bardhe, eshte ruajtur ne nje fare mase sot vetem ne gjuhen shqipe, sepse nga te gjitha gjuhet europiane, ajo ishte e vetmja qe trashegohej ne vatren familjare. Popujt e tjere qe linden nga shnderrimi lokal, i komuniteteve te varura nga nje sundues i caktuar, e zevendesuan gjuhen e vatres me gjuhen e re te folur, pra me zhvillimin e asaj qe rrodhi nga latinishtja lokale. Ky zevendesim erdhi i plote ose pothuajse i tille, por ne asnje rast nuk zhduku gjurmet e dikurshme te gjuhes vernakulare. Eshte pak e komplikuar sepse perfshin nje proces te gjate ne kohe, ne vende te ndryshme dhe ne njerez me histori sundimi te ndryshem. Prandaj nuk mund ta shpjegoj ne menyre qe te jete fare i kuptueshem.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

faon perrovarri
Honored Member
Honored Member
Posts: 300
Joined: Sat Oct 31, 2009 7:15 pm
Gender: Male

Re: Mas, Mat dhe maturia jone dhe gjuha PIE.

#57

Post by faon perrovarri » Fri Jan 27, 2012 8:06 am

Zeus10 wrote:Te gjitha mbreterite e krishtera europiane, perdoren si gjuhe te tyre zyrtare GJUHEN E KISHES(latinisht+greqisht). Kjo gjuhe u perhap ne komunitetet lokale te krishtera(qe me vone do beheshin popuj) ndjekese te nje monarku ose te nje kryeprifti lokal, te varur nga ROMA ose STAMBOLLI
Jo jo,në mënyrë absolute të siguroj unë ty se nuk ke mundësi tja bësh më të qartë,tja spjegosh d.m.th, se gjellës që po gatuan i paske hedh kaq shumë kripë(termi '' gjuhë e kishës'' eshtë KRYPA,dhe krypa kur kalon dozën shumë e krypur kthehet në helm) ,që, në vend qe të ushqejë ,të helmon ,dhe..... më lehtë helmohen ata që nuk njohin mirë rolin e DOZËS së krypës, të paditurit.
Kjo ndodh për dy arsye,ose nuk njeh mirë rolin e gjuhës në evolucionin e bashkësisë që e flet , ose i sherben skenarit(jam i sigurt që iniciohet nga jashtë) që po zbatojnë qorrazi(të pa ndërgjegjshme) pa i ditur pasojate dëmshme për shqiptarizmën , të nje elite sharlatane,revanshiste me ngjyra gege në jetën politike-shoqërore-kulturore mbarëshqiptare që e në maskën e luftimit të pasojave të komunizmit enverian po godasin gjuhën shqipe,dhe dy komunitetet vitale te shoqerisë së sotme në shqiperi,lebrit dhe vllehët.

Gardhi i Ondrrave
Senior Member
Senior Member
Posts: 153
Joined: Fri Jan 20, 2012 4:09 pm
Gender: Male

Re: Mas, Mat dhe maturia jone dhe gjuha PIE.

#58

Post by Gardhi i Ondrrave » Fri Jan 27, 2012 1:34 pm

Zeus10 wrote:Anglishtja vete ashtu sic shumica derrmuese e gjuheve te forta evropiane, eshte ne thelb nje latinishte. Te gjitha mbreterite e krishtera europiane, perdoren si gjuhe te tyre zyrtare GJUHEN E KISHES(latinisht+greqisht). Kjo gjuhe u perhap ne komunitetet lokale te krishtera(qe me vone do beheshin popuj) ndjekese te nje monarku ose te nje kryeprifti lokal, te varur nga ROMA ose STAMBOLLI, nepermjet rrugeve te shkollimit dhe besimit, duke u mbishtresuar plotesisht mbi gjuhen vernakulare lokale, qe ka qene e perbashket per gjithe europianet, por me dallime dialektore dhe idiomatike. Kjo vernakul e races se bardhe, eshte ruajtur ne nje fare mase sot vetem ne shqipe, sepse nga te gjitha gjuhet europiane, ajo ishte e vetmja qe trashegohej ne vatren familjare. Popujt e tjere qe linden nga shnderrimi lokal, i komuniteteve te varura nga nje sundues i caktuar, e zevendesuan gjuhen e vatres me gjuhen e re te folur, pra me zhvillimin e asaj qe rrodhi nga latinishtja lokale. Ky zevendesim erdhi i plote ose pothuajse i tille, por ne asnje rast zhduku gjurmet e dikurshme te gjuhes vernakulare. Eshte pak e komplikuar sepse perfshin nje proces te gjate ne kohe, ne vende te ndryshme dhe ne njerez me histori sundimi te ndryshem. Prandaj nuk mund ta shpjegoj ne menyre qe te jete fare i kuptueshem.
ah mi ket sme gjen dakort. Anglishtja nuk asht ne thelb latinishte po nji gjuhe gjermane, anglo-saxone, me pekuliaritet te saj, kjo asht e ditun. Asht nji djalekt qe i thrrasin Ingevon, asht zhvillu nga invasioni i shek. te peste i Britanise nga popujt sakson dhe jute. Asht plot fjale latine, kjo asht e vartet, se ka ken sundue prej normanvet dhe romakvet, po ska se si me ken pat origjinue nga latinishtja. Asht nji gjuhe krejt tjeter. E vartet qe mretnite europjane pardoren latinishten dhe greqishten si gjuhe te kishes, po gjuha autoktone qe flitshe populli ishte krejt tjeter, ne fakt mazhoranca e tyne nuk e kuptonin meshen ne latinisht e greqisht, pranaj dhe filluan me perkthye ungjillin ne gjuhet e "volgut" si i thoshnin. Pranaj un te pyta, gjuhet origjinale autoktone,pra ato pre-invasionit latin, kan lind ne mnyre natyrale si shqipja, o ata popuj nuk kan patun kurre nji stad natyrore te gjuhs, dmth jan nertu tana artificilaisht? Latinishtja lokale origjinoj gjuhe si p.sh. spanjishtja, frengjishtja, italishtja o rumanishtja, po jo gjuhet gjermane dhe sllave. Te pakten ma kallzo i shemull linguistik, se keshtu per mu ska kuptim!!

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4224
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: Mas, Mat dhe maturia jone dhe gjuha PIE.

#59

Post by Zeus10 » Fri Jan 27, 2012 8:27 pm

Gardhi i Ondrrave wrote:
Zeus10 wrote:Anglishtja vete ashtu sic shumica derrmuese e gjuheve te forta evropiane, eshte ne thelb nje latinishte. Te gjitha mbreterite e krishtera europiane, perdoren si gjuhe te tyre zyrtare GJUHEN E KISHES(latinisht+greqisht). Kjo gjuhe u perhap ne komunitetet lokale te krishtera(qe me vone do beheshin popuj) ndjekese te nje monarku ose te nje kryeprifti lokal, te varur nga ROMA ose STAMBOLLI, nepermjet rrugeve te shkollimit dhe besimit, duke u mbishtresuar plotesisht mbi gjuhen vernakulare lokale, qe ka qene e perbashket per gjithe europianet, por me dallime dialektore dhe idiomatike. Kjo vernakul e races se bardhe, eshte ruajtur ne nje fare mase sot vetem ne shqipe, sepse nga te gjitha gjuhet europiane, ajo ishte e vetmja qe trashegohej ne vatren familjare. Popujt e tjere qe linden nga shnderrimi lokal, i komuniteteve te varura nga nje sundues i caktuar, e zevendesuan gjuhen e vatres me gjuhen e re te folur, pra me zhvillimin e asaj qe rrodhi nga latinishtja lokale. Ky zevendesim erdhi i plote ose pothuajse i tille, por ne asnje rast zhduku gjurmet e dikurshme te gjuhes vernakulare. Eshte pak e komplikuar sepse perfshin nje proces te gjate ne kohe, ne vende te ndryshme dhe ne njerez me histori sundimi te ndryshem. Prandaj nuk mund ta shpjegoj ne menyre qe te jete fare i kuptueshem.
ah mi ket sme gjen dakort. Anglishtja nuk asht ne thelb latinishte po nji gjuhe gjermane, anglo-saxone, me pekuliaritet te saj, kjo asht e ditun. Asht nji djalekt qe i thrrasin Ingevon, asht zhvillu nga invasioni i shek. te peste i Britanise nga popujt sakson dhe jute. Asht plot fjale latine, kjo asht e vartet, se ka ken sundue prej normanvet dhe romakvet, po ska se si me ken pat origjinue nga latinishtja. Asht nji gjuhe krejt tjeter. E vartet qe mretnite europjane pardoren latinishten dhe greqishten si gjuhe te kishes, po gjuha autoktone qe flitshe populli ishte krejt tjeter, ne fakt mazhoranca e tyne nuk e kuptonin meshen ne latinisht e greqisht, pranaj dhe filluan me perkthye ungjillin ne gjuhet e "volgut" si i thoshnin. Pranaj un te pyta, gjuhet origjinale autoktone,pra ato pre-invasionit latin, kan lind ne mnyre natyrale si shqipja, o ata popuj nuk kan patun kurre nji stad natyrore te gjuhs, dmth jan nertu tana artificilaisht? Latinishtja lokale origjinoj gjuhe si p.sh. spanjishtja, frengjishtja, italishtja o rumanishtja, po jo gjuhet gjermane dhe sllave. Te pakten ma kallzo i shemull linguistik, se keshtu per mu ska kuptim!!
Ti mund te mos jesh dakord, qe gjuha angleze eshte kryesisht latine, por llogaritet qe rreth 65-70 % e leksikut te anglishtes eshte me baze latine, kurse ai me baze gjermanike nuk e kalon 25 %, nderkohe qe vete gjuhet gjermanike nuk klasifikohet si gjuhe thellesisht natyrore. Megjithate ne lidhje me substratumin gjermanik, une ta kam permendur ne postimin qe ke kuotuar. Ajo qe duhet te kuptoni, eshte qe menyra themelore e perhapjes se gjuhes, vjen nepermjet shkollimit dhe fese. Anglezet, nuk flasin sot nje gjuhe me leksik me se shumti latin, sepse ata vuajten pushtimin romak apo norman, por sepse elita e tyre monarko-religjioze, adaptoi latinishtes si gjuhe te saj. Gjuha e popullit, ndikoi ne ate qe me vone do quhej anglisht, por nuk determinoi karrakterin e pergjithshem te saj, qe sic e thame eshte latin.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

User avatar
Mallakastrioti
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2936
Joined: Thu Jul 23, 2009 4:23 pm
Gender: Male
Location: Italy
Contact:

Re: Mas, Mat dhe maturia jone dhe gjuha PIE.

#60

Post by Mallakastrioti » Fri Jan 27, 2012 8:53 pm

faon perrovarri wrote:
Zeus10 wrote:Te gjitha mbreterite e krishtera europiane, perdoren si gjuhe te tyre zyrtare GJUHEN E KISHES(latinisht+greqisht). Kjo gjuhe u perhap ne komunitetet lokale te krishtera(qe me vone do beheshin popuj) ndjekese te nje monarku ose te nje kryeprifti lokal, te varur nga ROMA ose STAMBOLLI
Jo jo,në mënyrë absolute të siguroj unë ty se nuk ke mundësi tja bësh më të qartë,tja spjegosh d.m.th, se gjellës që po gatuan i paske hedh kaq shumë kripë(termi '' gjuhë e kishës'' eshtë KRYPA,dhe krypa kur kalon dozën shumë e krypur kthehet në helm) ,që, në vend qe të ushqejë ,të helmon ,dhe..... më lehtë helmohen ata që nuk njohin mirë rolin e DOZËS së krypës, të paditurit.
Kjo ndodh për dy arsye,ose nuk njeh mirë rolin e gjuhës në evolucionin e bashkësisë që e flet , ose i sherben skenarit(jam i sigurt që iniciohet nga jashtë) që po zbatojnë qorrazi(të pa ndërgjegjshme) pa i ditur pasojate dëmshme për shqiptarizmën , të nje elite sharlatane,revanshiste me ngjyra gege në jetën politike-shoqërore-kulturore mbarëshqiptare që e në maskën e luftimit të pasojave të komunizmit enverian po godasin gjuhën shqipe,dhe dy komunitetet vitale te shoqerisë së sotme në shqiperi,lebrit dhe vllehët.
...vllehet? Cilen gjuhe flasin te themi keshtu---vitalisht? Ndonje dialekt te "lashte" pellazgo-iliro-trakas? Jo nuk besoj, vllehet. Leberit po qe jane vital ne jug e kane qene e do jene, sikurse çamet, por jo nomadet e Thesalise apo ata qe moren tokat e çameve ne Cameri, apo ata qe Ali Tepelena i vendosi ne Dropull dhe Vurg, apo ata qe Enver Hoxha u ndertoi fshatra tek-tuk, pra nuk mund te perfaqesojne tosket. Popullsi nomade kane qene dhe jane, shume pak te lidhur me token. Nuk mund te behen AR-BERESA!
Image

Post Reply

Return to “Linguistikë”