"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

Etimologjia e fjales.

Diskutim profesional për gjuhën.

Moderators: Mallakastrioti, bardus

Post Reply
User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4225
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: Etimologjia e fjales...

#16

Post by Zeus10 » Thu Apr 08, 2010 1:48 pm

Tani dua te ndalem dhe pak tek disa fenomene fonetike te shqipes qe ju kane dhene jete fjaleve ""greqisht"".
Per foljet te kunderta ne kuptim:

ngrij-----------shkrij---->>[ngrice]
ngul-----------shkul
ngarkoj--------shkarkoj
ngre-----------shkreh
ngjis-----------shkis(shkep)

eshte e kuptueshme qe foljet e grupit te pare kemi bashkengjitjen e n(ë)-së me pjesen tjeter te foljes qe fillon me g-ë. Kur vjen fjala per foljen e kundert ne kuptim në(ja) bie, sepse nuk ishte qe ne krye te heres pjese e foljes origjinale, por nje bashkengjitje, qe tentonte ti jepte kuptim, dhe ajo zevendesohet nga sh-ja, qe tashme ndryshe nga n-ëja, qe i eshte bashkengjitur fjales per 'ndertim', ajo zevendeson ate, kur duam te shprehim shkatërrim. Ajo qe na intereson ne, eshte transformimi g-->k, qe ne fund te fundit, eshte i natyrshem per shqipen dhe ne pergjethesi per cdo gjuhe europiane, qekur k-ja eshte varianti i pazeshem i g-se:

Image

Ne foljen :

ngrij-----------shkrij---->>[ngrice]

rrenja eshte gri ose kri(sepse k-ja dhe g-ja jane ekujvalente dhe ndryshojne vetem nga forca e zerit).
Nga kjo folje ka buruar emri me te njejten rrenje:

Image

Te njejten gje ben dhe """greqishtja e vjeter""" dhe imitimi i saj i ri. Ajo thjeshte merr rrenjen shqipe kri(gri), i vendos prapashtesen os dhe vuolaaaaaaaa ja ku kemi fjalen """"greke""":

Image

Fjala krym-os eshte formuar njesoj si emrat foljore te shpjeguar ne postimin paraardhes, nderkohe qe kri-ja sherbeu si 'berthame' per krijimin e nje fjale te re krys-tall-os dhe kjo menyre fjaleformimi ne ""greqishte"" eshte mese e rendomte dhe e merzitshme.
Pra gjithshka nisi nga nje fjale shqip grij(kri): na griu i ftohti(kriosi)[ngrime prej te ftohtit], ose
na griu egrasia.

Image

Kjo eshte ""greqishtja"", por jo vetem ajo por te gjitha gjuhet e "botes se krishtere", sic eshte anglishtja me siper.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

User avatar
Arta
Sun Member
Sun Member
Posts: 1515
Joined: Tue Jun 02, 2009 2:44 pm
Gender: Female
Location: USA

Re: Etimilogji e fjaleve...

#17

Post by Arta » Sat Apr 10, 2010 8:27 pm

Sot tek po lexoja disa fjale greke, ndalova tek fjala Υγεία ose Igja

I-gji-a (I jep gji, I jep ushqim, I jep jete e shendet).

Mundet dikush te elaboroj me teper mbi kete, nqs nuk jam gabim?!
"I never gave anybody hell! I just told the truth and they thought it was hell."~Harry S. Truman

Phoenix
Supreme Member
Supreme Member
Posts: 476
Joined: Thu Sep 24, 2009 3:12 am
Gender: Male

Re: Etimilogji e fjaleve...

#18

Post by Phoenix » Sun Apr 11, 2010 12:03 am

Arta wrote:Sot tek po lexoja disa fjale greke, ndalova tek fjala Υγεία ose Igja

I-gji-a (I jep gji, I jep ushqim, I jep jete e shendet).

Mundet dikush te elaboroj me teper mbi kete, nqs nuk jam gabim?!
Sa çudi! Edhe unë këto ditë më ka shkuar në mendje një gjë e tillë.
Sot Higjiena është dega e mjekësisë që kujdeset për parandalimin e sëmundjeve, uljen e rasteve të reja me sëmundje dhe përhapjen e tyre në popullsi, këshillat për një shëndet sa më të plotë dhe të të gjitha udhëzimet për këtë gjë!

http://en.wikipedia.org/wiki/Hygiene

Për mua që në atë kohë e kanë kuptuar shumë mirë se një grua duhet të ketë shëndet të plotë për me lindur fëmijë. Kjo duket tek numri i fëmijëve që lind, d.m.th pjelloria! Por nga ana tjetër është e vërtetuar sot se femrat që lindin shumë fëmije janë të mbrojtura më shumë nga tumori i gjirit etj. Mundet që ajo "Y" të thotë shumë! Ndoshta mund të ketë lidhje dhe me "HY"!
Kam mendimin se kjo kulturë ka pasë si fe atë që ne sot quajmë shkencë! Çdo gjë duhet të kishte arsye pse!

User avatar
alfeko sukaraku
Sun Member
Sun Member
Posts: 1827
Joined: Wed Jun 03, 2009 8:02 pm
Gender: Male

Re: Etimilogji e fjaleve...

#19

Post by alfeko sukaraku » Sun Apr 11, 2010 1:43 pm

Arta wrote:Sot tek po lexoja disa fjale greke, ndalova tek fjala Υγεία ose Igja

I-gji-a (I jep gji, I jep ushqim, I jep jete e shendet).

Mundet dikush te elaboroj me teper mbi kete, nqs nuk jam gabim?!
"shoku"

nuk e di ne se fjala lidhet me "gjirin",por di me saktesi se ne gjuhen e lashte "gjea=gjia=toka" eshte quajtur edhe "trofos=ushqyesja"
Gjea-gjia eshte quajtur toka e cila sipas mitit u lidh me qiellin edhe krijuan vazhdimsin e pjelles se perendive.
KOHA ESHTE E MASKARENJVE/POR ATDHEU I SHQIPETRAVE

Phoenix
Supreme Member
Supreme Member
Posts: 476
Joined: Thu Sep 24, 2009 3:12 am
Gender: Male

Re: Etimilogji e fjaleve...

#20

Post by Phoenix » Sun Apr 11, 2010 2:50 pm

A mund të ketë edhe këtë kuptim dhe folja angleze "GIVE" ?!!!

http://www.etymonline.com/index.php?sea ... hmode=none

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4225
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: Etimilogji e fjaleve...

#21

Post by Zeus10 » Sun Apr 11, 2010 2:54 pm

Do perdor 3 gjuhe ""IE"" per te nxjerre nje ide rreth "sekretit" qe fsheh fjaleformimi ne to.
Une mendoj dhe jam i bindur qe etimologjia e fjales gji(gjiri) ne shqip ka te beje me formen e tij te rrumbullaket. Eshte kjo forme e rumbullaket(forme gjiri) qe bashkon gjirin me token:

Gjiri

Image

Toka:

Image

Eshte po kjo forme e rrumbullaket qe i jep kuptim fjales gji, si objekt gjeografik:

Image

Kjo fjale ze vend ne perdorimin tone te perditshem psh: do bej nje xhiro(dmth do te rrotullohem dhe do te kthehem pikerisht atje ku u nisa, zakonisht shtepia). Por kjo fjale gji(gjiri) ka lidhje me fjalen rreth jo vetem ne shqip por dhe ne gjuhe te tjera psh: Giro d'Italia(rrethi ciklistik i Italise), fjale qe rrjedh nga folja girare. Por jo vetem ne italisht, te gjithe kemi shijuar Gyros Pitas(suvlaki) e famshme greke, qe e kane marre emrin pikerisht nga mbeshtjellja e ushqimit rreth nje pite, ne forme te rrumbullaket.

Vete fjala GROUND(toke) ne anglisht duket si bashkim i G(i)+round, pra ajo ndoshta mbart kete kuptim ne menyre te dyfishte. Ne greqishten e lashte, ashtu sic tha dhe Alfeko, fjala Toke shfaqet si Gjea(gjia):

Image

Ky eshte nje subjekt qe une mund te sjell shembuj te panumert per ta mbeshtetur, por e rendesishme eshte qe vetem shqipja ruan thelbin e e strukturave elementare leksikore, qe bartin pikerisht kuptimin primitiv dhe na bejne te mundur te kuptojme se si shperndahet ky kuptim ne mijera fjale te gjuheve te ""huaja"".
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

Phoenix
Supreme Member
Supreme Member
Posts: 476
Joined: Thu Sep 24, 2009 3:12 am
Gender: Male

Re: Etimilogji e fjaleve...

#22

Post by Phoenix » Sun Apr 11, 2010 4:19 pm

Para disa muajsh ,në një temë të Jay albanian fan rreth emërtimit të numrave, pata shprehur një mendimin tim.
Duke përdorur shkopinjtë me formuar nr 6 , do të shohim se duket si shkronja "G". Në shqip duket sikur i thomë "G(i)asht" .
Po mendoja se gjashta nuk vjen nga "SEX" që na thojnë, por e kundërta! "SEX" është thjesht një përkthim "Gji"!
Ka sa të duash burime që thonë se në "Greqinë e lashtë" numrat shpreheshin me fjalë.
Përgjigja e tij ishte një arsyetime me shembuj "rrënjësh" IE!

Si mendoni Ju?!

Picasso`
Senior Member
Senior Member
Posts: 146
Joined: Thu Aug 06, 2009 12:18 am
Gender: Male

Re: Etimilogji e fjaleve...

#23

Post by Picasso` » Wed Apr 14, 2010 10:52 pm

Fjala DRITE dhe NDRICIM, cfare etimologjie kane?

User avatar
Arta
Sun Member
Sun Member
Posts: 1515
Joined: Tue Jun 02, 2009 2:44 pm
Gender: Female
Location: USA

Re: Etimologjia e fjaleve...

#24

Post by Arta » Tue Apr 27, 2010 6:11 pm

Po flisja me nje grup ne FB nga Vunoi, dhe po flisnin rreth prejardhjes se tyre, apo ardhjeve nga zona te tjera te Shqiperise! Nje nga pyetjet qe po shtronin disa te rinj ishte sepse disa fjale qe perdoren aty nuk perdoren shume ne pjese te tjera te Shqiperise as ne shqip e as ne Greqisht. Ne fakt ato jane ne shqip sepse une i njoha menjehere duke qene se shume prej tyre jane ne dialket lab, megjithate thahse tua sillja ketu, dhe te jepnit menyren tuaj te shpjegimit.


vath - oborr

nduk - kafshoj

cukth - akrep

shënjallo - djalle

skanjë - karrige
"I never gave anybody hell! I just told the truth and they thought it was hell."~Harry S. Truman

User avatar
Mallakastrioti
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2936
Joined: Thu Jul 23, 2009 4:23 pm
Gender: Male
Location: Italy
Contact:

Re: Etimilogji e fjaleve...

#25

Post by Mallakastrioti » Sun May 02, 2010 2:38 pm

Desha nje ndihme nga Zeus lidhur ketij citimi marr nga libri i G.Finlay :"History of the bizantine Empire"...ku ndesha ne diçka interesante:

Image

Image


John Skylitzes, latinized as Ioannes Scylitzes (Greek: Ἰωάννης Σκυλίτζης, also Σκυλλίτζης/Σκυλίτσης, Iōannēs Skylitzēs/Skyllitzēs/Skylitsēs) was a Greek historian of the late 11th century. According to Seibt, he was born in the beginning of 1040's and died after 1101.
Image

User avatar
Orakulli
Star Member
Star Member
Posts: 609
Joined: Sun Jun 14, 2009 5:40 am
Gender: Male
Location: USA

Re: Etimilogji e fjaleve...

#26

Post by Orakulli » Sun May 02, 2010 5:43 pm

Falemnderit.Me fund,urime Zeus.
Te gjitheve ketu.
Kam ndjeke me vemendje interesi tuaj per gjuhen.
Une di shume me teper se sa kam shkruajt neper forume.Une nuk dua ti shkruaj dhe ti jape ti gatshme- ku njera nga arsyet eshte- sepse dua te ndergjegjesoj te tjeret dhe ti nxise ata te shikojne me syte dhe mendjen time.Kam shkruar aq sa eshte e nevojme te merret ideja.Them qe Zeusi ka avancuar mjaft ne kete sens.Po nuk e vrate vete mendjen dhe po nuk u ushtruat ne metoden me te sakte qe e ka filluar Catappano,por qe ka mangesi ne zberthimin e plote te kodikeve te gjuhes Egjyptiane dh per rjedhoje te asaj shqipe,nuk mund te perparoni ne kete kendveshtrim te ri shkencor te gjuheve europiane.Nuk ekziston kurrfare gjuhe indoeuropiane dhe budadalleqe te tjera te ketij lloji.
Sekreti qendron qe:po te zberthesh kodiket e gjuhese se sotme shqipe mund te zberthesh gjithe e kodiket e gjuheve te vjetra dhe te kuptosh lehtesisht se si jane ndertuar gjuhet moderne te Europes me keta kodike.
Tek zberthimi i njesise "gji",Zeusi tregon fillimin e te menduarit ne rrugen qe kam kerkuar dhe kam ushtruar presion gjate gjithe kesaj kohe.
kam shkruajt qe gjuha shqipe ka brenda saj;
1.Matematike te nderlikuar.
2.Gjeometri te nderlikuar.
3.Filozofi teper te sofistikuar.
4.Muzike.Tingujt e natyres.
Keto qe shkruaj une jane te vertetuara nga une me nje evidence te madhe njesise gjuhesore.Nuk ka vend per diskutim qe nuk eshte ashtu,ose mund te jete ndryshe.Ju vetem duhet te punoni ne kete drejtim qe te fitoni kunveshtrimin tuaj dhe te zgjeroni dalengadale nje fushe te madhe,e cila ka nevoje per eksplorim te metejshem.Me kete do ti sherbejme te pareve tane,vetes tone dhe do t'hapim kutin e pandores gjuhesore dhe do ti bejme nje sherbim te madh shkences bashkohore;duke bere te njohur nje nga enigmate me te medha te sotme,gjuhesise.Njerezimi,duke e ditur se si eshte ndertuar dhe si ndertohet gjuha,dhe si shkon deri ne piken e saj me te larte te zhvillimit,do te heqi shpejt dore nga dogmat,mitet,injoranca..etj dhe do te kete mundesi te ndertoje njehere e pergjithmone nje gjuhe te re te perbashket per gjithe banoret e kesaj toke.Nje gjuhe e re e perbashket qe do te ndihmoje zhvillimin dhe eleminimin e gjithe luftrave,kontradiktave e te tjera qe destabilizojne ne menyre periodike racen njerezore.Njerezimi po qe se nuk behet me nje gjuhe te vetme,me nje zot te vetem,me nje qeveri te vetme,me nje nivel te njete ekonomik..etj, kurre nuk ka per te kaluar fazen gjysemkafsherore.jane dhe faktore te tjere,por une e cilesoj gjuhen si faktorin kryesor qe jo vetem bashkon,por edhe zhvillon trurin me stade me te larta.
Me i thjeshti,i pari qe duhet kapur eshte gjeometria gjuhesore.Eshte me i thjeshte sepse eshte konkret dhe me pak mundim mund ta kapesh idien e ndertuesve te lashte te gjuhes.
Po te fillosh ta kuptosh ndertimin gjeometrik,do te fillosh te kuptosh me mijera fjale te gjuheve te ndryshme Europiane dhe me tej ato te vendeve te tjera te largeta te botes.
Njeriu,me pak ndryshime,ka pasur sense te njeta ne perceptimin gjuhesor te gjithckaje qe qe gjendet jashte tij.
Ju keni mundesine,pas nje pune te madhe dhe botimeve te tyre,te ndryshoni dhe te rishkruani shkencen gjuhesore Europiane.
Image

User avatar
Gjormioti
Junior Member
Junior Member
Posts: 8
Joined: Wed Sep 23, 2009 6:05 pm
Gender: Male

Re: Etimilogji e fjaleve...

#27

Post by Gjormioti » Fri May 07, 2010 8:10 pm

Arta wrote:Po flisja me nje grup ne FB nga Vunoi, dhe po flisnin rreth prejardhjes se tyre, apo ardhjeve nga zona te tjera te Shqiperise! Nje nga pyetjet qe po shtronin disa te rinj ishte sepse disa fjale qe perdoren aty nuk perdoren shume ne pjese te tjera te Shqiperise as ne shqip e as ne Greqisht. Ne fakt ato jane ne shqip sepse une i njoha menjehere duke qene se shume prej tyre jane ne dialket lab, megjithate thahse tua sillja ketu, dhe te jepnit menyren tuaj te shpjegimit.


vath - oborr

nduk - kafshoj

cukth - akrep

shënjallo - djalle

skanjë - karrige
Dialekt Lab eshte ky Arta...Kur me thonte gjyshja mua...Qenke ber si shnjallo ku je futur........ose kur luaja te vatha e vjeter e dhenve.me thonte....mo u qep mureve se do te nduk nonje cukth......Po ashtu fjala xinxurr(cinxurr) gjinkalla qe perdoret dhe nga arvanitasit.une cinxurr e perdore vec ne shkoll e perdorja gjinkall.Meqe po shkruaj ketu po u bej dhe nje falenderim Orakullit dhe Zeus per punen e tyre.
Image

User avatar
Mallakastrioti
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2936
Joined: Thu Jul 23, 2009 4:23 pm
Gender: Male
Location: Italy
Contact:

Re: Etimilogji e fjaleve...

#28

Post by Mallakastrioti » Thu May 20, 2010 9:16 pm

Zeus...pa hidhi nje sy ketu derman ore,une shenova aty anash ca gjera te mia me aq sa di...se keta bejne sikur nuk dine po i dine keta i dine nga kane rrenjet fjalet :lol:

Image


http://books.google.it/books?id=uJKJhty ... &q&f=false
Image

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4225
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: Etimilogji e fjaleve...

#29

Post by Zeus10 » Thu May 20, 2010 10:09 pm

E verteta eshte qe gjuha e "grekeve", akoma eshte gjalle ne te foluren 'fshatçe' te laberise, por ne ate kohe 'leberit'(lexo: Greket) ishin akoma 'veriore', dhe gjuha e tyre bart karakteristika te te dy dialekteve.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

User avatar
Arban Blandi
Supreme Member
Supreme Member
Posts: 464
Joined: Sun Apr 25, 2010 12:11 am
Gender: Male
Location: Іllyria, Ukraine
Contact:

....

#30

Post by Arban Blandi » Thu May 20, 2010 10:41 pm

....
Our Scribd Channel - History was a damn dim candle over a damn dark abyss.

Post Reply

Return to “Linguistikë”