Page 161 of 164

Re: Etimologjia e fjales.

Posted: Tue Oct 20, 2015 9:59 pm
by Val9
Fjala "apet" e cila vjen nga serbishtja dhe shqip i bie "perseri" ose "prap".

Si eshte e mundur qe kjo fjale te vie ne perdorim ne gjuhen shqipe ne Kosove kaq shume?

Me duket e cuditshme se si ka mundur gjuha serbe te kete ndikim tek kjo shprehje sepse nuk eshte teknike eshte diqka "e folme" apo si ta tham?

Re: Etimologjia e fjales.

Posted: Tue Oct 20, 2015 10:41 pm
by Zeus10
Val9 wrote:Fjala "apet" e cila vjen nga serbishtja dhe shqip i bie "perseri" ose "prap".

Si eshte e mundur qe kjo fjale te vie ne perdorim ne gjuhen shqipe ne Kosove kaq shume?

Me duket e cuditshme se si ka mundur gjuha serbe te kete ndikim tek kjo shprehje sepse nuk eshte teknike eshte diqka "e folme" apo si ta tham?
Fakti qe gjendet ne perdorim vetem ne Kosove, i jep pergjigje pyetjes suaj. Do ishte cudi, sikur gjuha serbe, te mos linte asnje shenje ne Kosove, pas shekujsh prezence force atje. Persa i perket konkretisht fjales "serbe", fakti qe ajo ka depertuar ne te foluren e popullit te Kosoves, nuk i atribuohet aftesise se gjuhes serbe, por vete fjales, qe permban ne thelbin e saj nje grup tingujsh te perbashketa ne gjuhet e Europes, qe mund te konsiderohen si nje "kod gjenetik" i fjales, duke i dhene kuptim fjales ne psikiken e perdoruesit, pavaresisht se nuk eshte fjale origjinale e gjuhes se tij. Prandaj nuk eshte rastesi, qe "apet" e serbishtes, tingellon shume afer me repoto(lat) apo repeat(eng).

Re: Etimologjia e fjales.

Posted: Wed Oct 21, 2015 2:15 pm
by bardus
Me duket se servet kane opet dhe jo apet dhe interesante ketu jane trajtat e Buzukut , perapa ''prapa'' ,perapet .

Re: Etimologjia e fjales.

Posted: Wed Oct 21, 2015 10:19 pm
by Val9
^^

Nuk e kuptova, mund te spjegosh me shume?

Re: Etimologjia e fjales.

Posted: Thu Oct 22, 2015 8:45 pm
by Zeus10
Val9 wrote:^^

Nuk e kuptova, mund te spjegosh me shume?
Mendoj se Bardus do te thote, qe forma serbe e fjales, eshte e ngjashme me format shqipe per te njejtin kuptim, te perdorura nga Buzuku.

Re: Etimologjia e fjales.

Posted: Thu Oct 22, 2015 9:14 pm
by bardus
Me ate fjale jemi marre edhe here te tjera ketu ne kete teme dhe sa mbaj mend debati (konstruktiv) ishte mes meje

dhe Rreqebullit dhe jam i sigurte qe Val e ka lexuar,prandaj edhe perseritja eshte pak e merzitshme per mua,

sidoqofte mendoj se rrenja e apet,opet eshte apa .

Re: Etimologjia e fjales.

Posted: Thu Oct 22, 2015 9:54 pm
by Hymniarber
bardus wrote:Me ate fjale jemi marre edhe here te tjera ketu ne kete teme dhe sa mbaj mend debati (konstruktiv) ishte mes meje

dhe Rreqebullit dhe jam i sigurte qe Val e ka lexuar,prandaj edhe perseritja eshte pak e merzitshme per mua,

sidoqofte mendoj se rrenja e apet,opet eshte apa .
Ke te drejte Bardus, ka disa diskutante, qe vetem pyesin, per te marre informacion, qe te zhvillojne debate ne forume te tjera.

Re: Etimologjia e fjales.

Posted: Fri Oct 23, 2015 6:14 pm
by Val9
bardus wrote:Me ate fjale jemi marre edhe here te tjera ketu ne kete teme dhe sa mbaj mend debati (konstruktiv) ishte mes meje

dhe Rreqebullit dhe jam i sigurte qe Val e ka lexuar,prandaj edhe perseritja eshte pak e merzitshme per mua,

sidoqofte mendoj se rrenja e apet,opet eshte apa .
Sigurisht qe para se ta shtroj nje pytje une gjithmon kerkoj ne kete teme dhe per kete fjale gjeta vetem kete spjegim i cili nuk u perqendrua vetem tek fjala "apet".
viewtopic.php?f=82&t=789&p=40412&hilit=pet#p40412

Kshtuqe faleminderit per spjegim.
Hymniarber wrote:
bardus wrote:Me ate fjale jemi marre edhe here te tjera ketu ne kete teme dhe sa mbaj mend debati (konstruktiv) ishte mes meje

dhe Rreqebullit dhe jam i sigurte qe Val e ka lexuar,prandaj edhe perseritja eshte pak e merzitshme per mua,

sidoqofte mendoj se rrenja e apet,opet eshte apa .
Ke te drejte Bardus, ka disa diskutante, qe vetem pyesin, per te marre informacion, qe te zhvillojne debate ne forume te tjera.
A nuk eshte mire qe "e verteta te perhapet" edhe ne forume tjera?

Bezidsna kur ne disa forume tjera menjher e bojn gjuhe shqipe, gjuhe qe ka shembull shume fjale latine por ato latine zberthehen me shqipen.

Keshtuqe punen ju qe beni ne kete forum se ben askush dhe ju faleminderoj. Me nje fjale joshqip: Hallall -bravo-

Re: Etimologjia e fjales.

Posted: Sat Oct 24, 2015 4:37 pm
by Hymniarber
Val9 wrote:
Hymniarber wrote:
Ke te drejte Bardus, ka disa diskutante, qe vetem pyesin, per te marre informacion, qe te zhvillojne debate ne forume te tjera.
A nuk eshte mire qe "e verteta te perhapet" edhe ne forume tjera?

Bezidsna kur ne disa forume tjera menjher e bojn gjuhe shqipe, gjuhe qe ka shembull shume fjale latine por ato latine zberthehen me shqipen.

Keshtuqe punen ju qe beni ne kete forum se ben askush dhe ju faleminderoj. Me nje fjale joshqip: Hallall -bravo-
A nuk do ishte me mire, qe me shume te kontribojme se sa te vjelim? Kjo eshte nje pasuri intelektuale, qe vertete shume njerez ne kete forum kane fisnikerine ta ndajne falas me te tjeret, sepse mendojne qe i sherben nje qellimi me te madh, por kjo nuk do te thote qe gjithkush tjeter, ta perdore si te tijen, ne forume te tjera. Asnjeri nuk do ju marre meri kur nuk dini, por kur dijen e tjetrit e vidhni dhe e pozoni si tuajen, per fame personale.

Re: Etimologjia e fjales.

Posted: Sat Oct 24, 2015 5:32 pm
by Val9
^^

Zakonisht dhe kjo ka ndodh nje apo dy here qe i kam perdor spjegimet e ketij forumit, i kam perdor si citim pra burimi ka qen lidhja tek postimi perkates.

Re: Etimologjia e fjales.

Posted: Sat Oct 24, 2015 6:25 pm
by Hymniarber
Val9 wrote:^^

Zakonisht dhe kjo ka ndodh nje apo dy here qe i kam perdor spjegimet e ketij forumit, i kam perdor si citim pra burimi ka qen lidhja tek postimi perkates.
Nuk eshte fjala per ju Val, eshte fjala ne parim. Ky forum eshte ndertuar me deshiren e paster, qe te shprehemi lirshem dhe te mos e lendojme njeri-tjetrin. Ne realitetin e ri, ku shumica e shqiptareve, jetojne jashte atdheut dhe ku interneti, mundeson ate qe nuk e arrinte ta bente infrastuktura e te shkuares, ne kemi nevoje te diskutojme dhe te ndertojme strategji per te mbrojtur interesat e races sone. Ne duhet te bashkohemi keshtu virtualisht dhe te sillemi si vellezer, jo te shfaqim anen me te keqe tonen, ate te vjedhjes se mendimit intelektual, per ta perdorur jo per interesat per te cilat ofrohet ne kete forum, por per te kenaqur egot e pronareve dhe individeve megallomane te forumeve te tjere.

Re: Etimologjia e fjales.

Posted: Wed Oct 28, 2015 5:27 pm
by Zeus10
Kemi degjuar shpesh, qe shume fjale teknike te kene hyre ne shqip, permes gjuheve te vendeve te industrializuara, qe kane kryer shpikjet perkatese. Por ne nje rast te vecante, per nje paisje, qe te gjithe e perdorim kur ngasim makinat fjalet e gjuhes shqipe jane aty, te fshehura nen masken "greke". Fjala eshte per shprehjen : odometer. Kjo eshte nje fjale angleze(internacionale) , kuptimin e saj e njohin shume prej nesh:

Image

A device that records the number of miles that a bicycle or motor vehicle has travelled. Also called mileometer

Ashtu sic mund te merrej me mend, shkencetaret mendjembyllur te gjuhesise, ja atribojne kuptimin gjuhes greke, si me poshte:

from Greek hodos "way" (see cede ) + -meter (métron measure)

e VERTETA eshte qe te dyja fjalet "greke" hodos + meter, jane adoptime te dy fjaleve shqip udhë+ meter, ne kete gjuhe. Keto dy fjale shqip, jane te tilla, sepse burojne nga dy shprehje te tjera solide shqip:

udhë--------------> buron nga fjala 'dhe'(tokë), sepse e tille eshte rruga, kurse nistorja 'u' bart kuptimin e gjendjes, shtrirjes. u+dhe= eshte ne dhe, shtrihet ne dhe.

Image

fjala tjeter meter, kemi folur gjere e gjate per te, qe buron nga folja shqipe mat:

MAT kal.1. Përcaktoj me anë të një mase madhësinë, vëllimin, përmasat etj. të diçkaje; i marr dikujt masën e trupit, të këmbës etj. Mat rrugën (tokën, arën, dhomën).
Mat thellësinë e ujit. I mat këmbën. Mat punën (vëllimin e punës). Mat kohën.
Mat tensionin (pulsin). Mat me metër (me hapa, me pëllëmbë, me sy). Mat mirë.duke na dhene dhe emrin meter:

METËR m.1. Njësi kryesore për matjen e gjatësisë, që ndahet në njëqind centimetra dhe që është vënë në bazë të sistemit të masave të gjatësisë (shkurt. m). Metër katror njësi e matjes së sipërfaqes, e barabartë me sipërfaqen e një katrori, brinja e të cilit është një metër (shkurt. m2). Metër kub njësi e matjes së vëllimit, e barabartë me vëllimin e një kubi, brinja e të cilit është një metër (shkurt. m3). Një metër stof. Dy metra thellë.


Re: Etimologjia e fjales.

Posted: Fri Oct 30, 2015 1:10 pm
by bardus
Zeus10 wrote: ..e VERTETA eshte qe te dyja fjalet "greke" hodos + meter, jane adoptime te dy fjaleve shqip udhë+ meter, ne kete gjuhe...

E drejte Zeus , fjala udhë ''ὁδός'', tek Homeri gjendet edhe ne trajten οὐδός ,ku diftongu οὐ ne shqip reflekton si zanorja /u/ ashtu sic thote edhe L.Bello tek 'Albanika' , ού και ουν 'εγώ ' , 'u dhe unë' ,pervec kesaj edhe Οὑδυσσεύς 'Udiseu' por akoma me bindese eshte prurja e Hesychius ουθος 'οδός ' , ' udhe' ku pervec ου = ο ne hyrje behet edhe barazimi i dhëmb.δ = θ 'th' pra lexohet si uthos '' uthë, udhë ''.
Mendoj se neper togfjalesha kjo fjale gjendet edhe me e paster si tek Hesychius κέλευθα, κέλευθος 'ὁδός ' qe ne shqip eshte çel-udhe e kuptuar si kalim ,shteg .Eshte per te ardhur keq se kur perdor google translate per fjalet road,way, ne shqip nuk del fjala udhë, fale atyre qe kane hartuar fjaloret.

Re: Etimologjia e fjales.

Posted: Tue Nov 24, 2015 6:21 pm
by Arban bArbArian
pas kuptimit qe Arban Arbon esht emri jon dhe pas kuptimit qe nga shqipja jan bër gjuh europiane vihet re nje manipulim interesant , fjala Shqipe Tosk 'Verbim' verbuar i verbet ne geg 'qorr' kjo fjal ngjason shum me fjalen gjermane 'verboten' qe ne anglisht esht 'forbidden' , dhe mendoj qe ky esht manipulim i hatashem ne Shqip/Tosk-Gjermanish-Anglisht , mendoj qe fjalet kan ndikim ne psiqiken e njeriut dhe rrenja e ksaj ose ktyre fjalve esht Arb-At vErb-Et vErb-Oten fOrb-Iden , Arb Erb Orb - At Et Ot Id , pra emri i Vertet (Arët Etnit) Arb eshte Verbim i 'ndaluar' = i keq i padeshiruar.
Onlin e gjeta nje spjegim qe thot ...origin of verboten from Old High German farboten.

Re: Etimologjia e fjales.

Posted: Tue Nov 24, 2015 10:20 pm
by Arban bArbArian
Fjala Shqipe Ra ka dhan fjalen Rap ose Rop Rjep , kur bjen rrzohesh sakatohesh RjePesh , nga Rap kemi fjalen Angleze Rape me perdhunu dhe nga Riep kemi Rip , ne historin Israelite kur Musai shkoi ne Mal per ti pranu ligjet nderkoh nje grup i Israelitve e marun nje ka viq t'art , siq e kam permendur Danoi (grekt) kan ardh prej Egjipti dhe nje fis Israelit quhej Dan , ne mitologjin greke Europa dhunohet nga nje ka/viq , E U Ropa e ropa e perdhunova e rjepa .
https://en.wikipedia.org/wiki/Europa_(mythology)