"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

Etimologjia e fjales.

Diskutim profesional për gjuhën.

Moderators: Mallakastrioti, bardus


Arban bArbArian
Regular Member
Regular Member
Posts: 95
Joined: Thu Aug 13, 2015 12:44 am
Gender: Male

Re: Etimologjia e fjales.

#2417

Post by Arban bArbArian » Wed Nov 25, 2015 3:14 pm

Ne Inxhil /Unxhull thuhet sot e ksaj dite nga Mesihu ...'askush nuk do te hyj ne mbretrin e qiellit perveq atyre qe i mbajn urdhresat , e urdhresa me e madhe eshte e para '''''''nuk ka Zot tjeter perveq Ni Zot/Criusi'''''''.....
Kjo eshte identike me Islam , ja pse Shqiptart e pranun Islamin , sepse e kan pas edhe ma heret por jan luftu pa mshir nga kryqalit(egjiptas) .hmm tu i qujt 'Heretik' pse e besojn tverteten a ntnjejten koh vet nuk besojn ne Bibel. Heret ik ! heret na kan luftu edhe sot na thojn ik.

User avatar
rrëqebull
Grand Star Member
Grand Star Member
Posts: 1158
Joined: Sat Oct 06, 2012 12:29 pm
Gender: Male

Re: Etimologjia e fjales.

#2418

Post by rrëqebull » Sun Dec 06, 2015 6:23 pm

Zeus10 wrote:e VERTETA eshte qe te dyja fjalet "greke" hodos + meter, jane adoptime te dy fjaleve shqip udhë+ meter, ne kete gjuhe. Keto dy fjale shqip, jane te tilla, sepse burojne nga dy shprehje te tjera solide shqip:

udhë--------------> buron nga fjala 'dhe'(tokë), sepse e tille eshte rruga, kurse nistorja 'u' bart kuptimin e gjendjes, shtrirjes. u+dhe= eshte ne dhe, shtrihet ne dhe.

fjala tjeter meter, kemi folur gjere e gjate per te, qe buron nga folja shqipe mat

Për mendimin tim fjala ὁδός [Hom. οὐδός] mund të jetë një emërzim i foljes hudh/ hedh/ hodh:

HEDH kal.
8. E marr dhe e vë diçka në një vend për një qëllim të caktuar, e vendos; e shtrij mbi diçka a mbi dikë për ta mbuluar. Hedh pushkën në krah. Hedh gunën. Hedh pallton krahëve. Hedh shallin në qafë. I hedh jorganin përsipër. I hedh mbulesën krevatit. I hedh kalit një velenxë. U hedh shuaj këpucëve. I hedh kupat (ventuzat) një të sëmuri.

Këtë mendim ma përfuqizon edhe fjala tjetër ilirishtoShqipe që u huazua nga latinishtja për të treguar rrugën: "strata" (nga ku vijnë it. strada, angl. street etj.) e cila është emërzim i foljes shtroj (që është ngushtësisht e lidhur me sht-yj, sht-yp, sht-oj, sht-ie, sht-rij, sht-ëllij, sht-jelloj etj. të ndërtuara me anë të rrënjesës /sht-/ sipas tiparit natyrëburues të ilirishtoShqipes).

Pra hudhë na del siemën me shtrat, shtresë (me pllaka, dërrasa, gurë etj.) me të cilët shtrohet ('hidhet') rruga.

SHTROJ kal.
1. Hedh diçka mbi një send a mbi një sipërfaqe, aq sa të formohet një shtresë pak a shumë e trashë, hap a ndej diçka mbi një send; e rrëzoj dhe e përhap në shesh. Shtroj bar (kashtë, fier, dushk). Shtroj rërë (zhavorr, dhe). Shtroj llaçin. Shtroj vrahun shtroj duajt në lëmë për t'i shirë.
3. Hedh çimento, zift etj. ose vë dërrasa, gurë, pllaka etj. pranë e pranë për të mbuluar
një sipërfaqe.
Shtroj dyshemenë. Shtroj pllakat (parketin). Shtroj rrugën me kalldrëm (me zhavorr, me asfalt). Shtroj trotuarin me pllaka. Shtroj oborrin me çimento. Shtroj dhomën me parket.

Gjithashtu edhe tek fjala:

SHTEG m. sh.
2. Udhë e ngushtë këmbësore në mal a në pyll për njerëzit e për kafshët;
6. krahin. Udhë, udhëtim, rrugë.

shohim po të njëjtin përdorim të rrënjesës /sht-/ e cila përmban në vetvete kuptimin e shtrirjes, qëndresës, mbajtjes por edhe të hedhjes:

SHTËLLOJ kal.
1. arb. Hedh, flak, vërvit.

Fjala `shteg` është e rëndësishme sepse na tregon se edhe një fjalë tjetër teknike/filozofike ka prejardhje nga ilirishtoShqipja:
fjala "stoik" e cila vjen nga στοά / στοιά / στωϊά që është *shtoja/*shtyja që lashtësisht tregonte një ndërtesë të gardhuar, të mbuluar dhe të mbajtur nga shtylla [«roofed enclosure supported by pillars»]. {Dhe këtu na «del në shteg» edhe një shpjegim tjetër i mundshëm për fjalën `shtëpi` nëpërmjet rrënjës /sht-/ 'hedh themelet; themeloj'}.

Pra, shteg / shtek është motërzim i *shtejk/ *shtojk/ *shtajk (kjo është bigëzuar kuptimorisht tek fjalët `shtalkë` 'dru a rrip dërrase që shërben për të mbajtur diçka pingul' dhe `shtagë` 'shkop; shtizë'). Gjithashtu fjalët teknike "stimul", "stilo" etn. janë që të gjitha me burim nga kjo rrënjesë ilirishtoShqipe.


Rrënjesa /sht-/ është shumë e thjeshtë për t'u hetuar, por çka mund të thuhet për rrënjesën e foljes hedh/ hudh/ hodh?
Për këtë hetim na ndihmojnë fjalë tek të cilat mund të dallojmë po të njëjtën rrënjesë /ho-/ si për shembull fjalët:

HOV jokal.
1. Kërcej me vrull e me shpejtësi përpjetë; hidhem diku, kërcej në një drejtim.
4. edhe kal. Shkoj shpejt nga poshtë lart, kërcej në një vend më të lartë nga ai ku jam, ngjitem me vrull diku; ngjitem, hipi;

dhe

HOP pasth.
1. Përdoret si thirrje, kur flasim për një veprim të menjëhershëm ose kur një lëvizje bëhet shpejt e me vrull; përdoret si thirrje nxitëse a shoqëruese, kur kërcej më nga një vend në një vend tjetër ose kur shtyjmë diçka me vrull.

Siç shihet kjo rrënjesë çinon tingullin shoqërues të një lëvizjeje që kryhet me vrull. [Tejet tërheqës është edhe fakti që motërzimi /hi-/ i po kësaj rrënjese që gjemë tek fjalët hov dhe hop, na shpjegon edhe se sa natyrshëm edhe bukur ka buruar në ilirishtoShqip edhe folja hipi nga ku rrjedhojnë ndajfoljet mbi, sipër etj).

Gjithashtu e gjejmë edhe si /hë-/ e cila tregon nxitjen por edhe mundin, fuqinë që duhet për të kryer një veprim (për të shtyrë një gur të rëndë, për të hedhur diçka etj.):

pasth. bised.
1. Përdoret kur duam të nxitim dikë për një veprim, kur duam t'i japim zemër dikujt etj. dhe i përgjigjet kuptimit të fjalëve «jepi!, forca!, nisja!».
6. përd. pj. Përdoret kur shprehim një veprim që shtyhet, që pritet të ndodhë nga dita në ditë a nga një çast në tjetrin; përdoret kur shprehim një veprim që mezi bëhet.

- - -

Një tjetër fjalë teknike/ndërkombëtare që vjen nga ilirishtoShqipja (h)udhë është e fjala "metodë" [μετ᾽ +‎ ὁδός] e cila është e përbërë nga mjet + udhë: 'udha, rrugëtimi, ecuria, mënyra nëpërmjet së cilës kryhet apo arrihet diçka'!

Arban bArbArian
Regular Member
Regular Member
Posts: 95
Joined: Thu Aug 13, 2015 12:44 am
Gender: Male

Re: Etimologjia e fjales.

#2419

Post by Arban bArbArian » Tue Dec 08, 2015 12:15 am

noble elbon e>a l>r Arbon
https://youtu.be/9t3Eu5c3MjA

Arban bArbArian
Regular Member
Regular Member
Posts: 95
Joined: Thu Aug 13, 2015 12:44 am
Gender: Male

Re: Etimologjia e fjales.

#2420

Post by Arban bArbArian » Sat Dec 19, 2015 6:44 pm

Balcan anagram nga C A R B O N , R > L ,nga K/CArbanoi kArba ne form reale Arba/Arban Arbë.
https://en.wikipedia.org/wiki/Pelasgus# ... Suppliants

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4226
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: Etimologjia e fjales.

#2421

Post by Zeus10 » Sun Feb 07, 2016 3:54 am

Shprehja modern 'pen', me te cilen ne kuptojme penën qe shkruajme, sipas te gjitha gjasave buron nga latinishtja 'penna' ose 'pinna' qe do te thote 'pendë' dhe jane shume te ngjashme ne grafik dhe tingellim me te. Vertete, pendet jane perdorur per te shkruar dikur:

Image

Por ne traditen mesjetare britone perdoret emri 'pendragon', qe i atribohet nje vargu te gjate emrash te mbreterve britanike dhe interpretohet:
Pendragon or Pen Draig, meaning in Welsh "head (Pen) dragon (Draig) " or "chief dragon" (a figurative title referring to status as a leader and shortened from Pen y Ddraig (pronounced Thraig soft 'th' as in 'then')), is the name of several traditional Kings of the Britons
pra 'pendragon' interpretohet koke-dragoi ne gjuhen wellsiane, nderkohe qe ne shqip ajo tingellon pendë-dragoi.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

User avatar
Mallakastrioti
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2936
Joined: Thu Jul 23, 2009 4:23 pm
Gender: Male
Location: Italy
Contact:

Re: Etimologjia e fjales.

#2422

Post by Mallakastrioti » Sun May 01, 2016 1:49 pm

βόϑρος

= ishin puset e shenjte ne lashtesi, pra ka kuptimin e nje pusi, por kuptimi origjinal eshte "fund" (sipas disa etimologeve qe preferojne ta lidhin kete fjale , pra "pozzo" ne italisht, "pus" ne shqip, me greqishten e lashte "bythos"= ita. fondo, shq. fund):

Image

Ne se diçka e tille eshte e vertet, atehere ne fajleformimin me afer origjinalit me greqishten e keshtuquajtur te lashte, kjo fjale ruhet vetem ne shqipen e sotme, pikerisht sepse çdo grope e hapur ne menyre vertikale ka edhe nje fund, pra nje "bythe", sikurse e kane edhe enet, druret apo gjithe sendet:

BYTHË f. bised.
1. anat. Pjesa e prapme e trupit të frymorëve në fund të kurrizit; organi i jashtëqitjes dhe mollaqet; të ndenjurat. Bytha e foshnjës. Bytha e kalit. Bytha e pulës. Rri në bythë.
2. Fundi i një ene nga ana e jashtme. Bytha e kusisë (e kazanit, e tiganit, e shishes).
3. Pjesa e poshtme e një druri a e një sendi që rri pingul në tokë, fundi i një druri, rrëza. Bytha e fikut (e ullirit, e lisit, e arrës, e kumbullës). Në bythë të mullarit.
4. shih BYTHÇ/E,~JA.
* Bytha e kusisë! shar. shih te KUSI,~A. Me bythë përpjetë shih te PËRPJETË. Ishte bythë e brekë me dikë thjeshtligj., keq. ishte tepër i afërt me dikë, ishte i lidhur shumë ngushtë me të. S'i zë bytha vend thjeshtligj., keq. shih te VEND,~I.

Mendimi im eshte se edhe vet vendbanimi i lashte epirot i Butrintit ka lidhje pikerisht me kete fjale, pra Βουθρωτόν/ Bouthrōtón ku rrenja e fjale eshte pikerisht "βόϑ=Byth"...
Image

User avatar
bardus
Star Member
Star Member
Posts: 882
Joined: Mon Jan 30, 2012 3:44 pm
Gender: Male

Re: Etimologjia e fjales.

#2423

Post by bardus » Tue Aug 02, 2016 5:15 pm

Ne shqip fjala jetë ka dale nepermjet ilireve tek latinet - > vita, ku v - ita parashtese.

User avatar
bardus
Star Member
Star Member
Posts: 882
Joined: Mon Jan 30, 2012 3:44 pm
Gender: Male

Re: Etimologjia e fjales.

#2424

Post by bardus » Wed Aug 03, 2016 5:04 pm

bardus wrote:Ne shqip fjala jetë ka dale nepermjet ilireve tek latinet - > vita, ku v - ita parashtese.
Kete e verteton trajta etruske qe e ka te ruajtur diftongun -ei-, VEITA ital.vita, ''jeta ''

Arban bArbArian
Regular Member
Regular Member
Posts: 95
Joined: Thu Aug 13, 2015 12:44 am
Gender: Male

Re: Etimologjia e fjales.

#2425

Post by Arban bArbArian » Fri Sep 02, 2016 6:31 am

S dmth forca ma e madhe ntok , ~ uji , SH dmth forrc qe shkakton nderHyrje S-h , P dmth Pru , S-H-P dmth me forrc me hi në ni Pik tcaktume = Shpu Shpoj , At dmth atë gjē x y (at thAT thing) Shp-at i kan than europiant https://en.m.wikipedia.org/wiki/Spatha. , Shp Art A Lloj dmth shpim i llojit t'Arve (T'Ar anë Dar anë Dorianë) , Ma dmth mban / e mban atë , https://en.m.wikipedia.org/wiki/Cave_of_the_Patriarchs MaSHP-Elah Shpella = Shp Allah sepse nuk o e shpune pi neve po qashtu e kena ose i kena gjet

Arban bArbArian
Regular Member
Regular Member
Posts: 95
Joined: Thu Aug 13, 2015 12:44 am
Gender: Male

Re: Etimologjia e fjales.

#2426

Post by Arban bArbArian » Fri Sep 02, 2016 6:54 am

po jo gjith Shp dmth Shpu shpoj , psh. Shpreh shprehje per menimin tem o Sh qe dmth SHum Preh dmth Prehje = Shprehen si dojq , gjermant Shpreh thojn me fol dmth me semantik ja kan ndrru venin fjales Spreschen Shprehen

Si1ri
Member
Member
Posts: 23
Joined: Mon Feb 01, 2016 7:03 pm
Gender: Male

Re: Etimologjia e fjales.

#2427

Post by Si1ri » Fri Sep 02, 2016 9:29 am

Gjuha shqipe, mes te tjerave, ka veçantine qe foljen ta ktheje ne emer, p.sh. emrat e perendive Zeusi, Afrodita, Marsi etj. Por kjo veçori e thjeshte dhe burimore eshte e shtrire ne te gjithe formimin e saj. Mbi kete llogjike doja te shprehja mendimin tim mbi disa fjale.

Emiri mama eshte folja "mba" ne formen e thjeshtuar dialektore "ma". Mamaja mban-man femijen ne trupin e saj, si dhe nene mban nen trup femijen.

Baba eshte folja bej, me bere, me ba. Babai be/a/n shtatzan maman, nenen.

Mbret eshte ai qe rri mbi prijesit, princat e tjere me nje fjale mbi ret. Nga emri re (te shiut) vjen dhe latinishta Rex qe derivon ne italishten Re.
Vete emri re rrjedh nga folja me rra nga te cilat bie, rrezohet uji, shiu

Gjethe nga diçka me then, gje me thene. Gje+the-thene= gjehte.

flet letre/gjethejej vjen nga diçka, gje me fol nga duhet te rjedh dhe fjala filo=mik ne greqisht. Per te pasur nje mardhenie me nje njeri tjeter duhet qe te flasesh

Nuk jam gjuhetar dhe specialist i fushes rrjedhimish dhe shpegimi im nuk eshte aspak i tille por e shpreha mendimin time qe nqs ka ndo nje baze te vertete dikush me njohurite e duhura mund te japi nje analize me teknike dhe te specializuar.

Si1ri
Member
Member
Posts: 23
Joined: Mon Feb 01, 2016 7:03 pm
Gender: Male

Re: Etimologjia e fjales.

#2428

Post by Si1ri » Fri Sep 02, 2016 1:12 pm

Gjuha shqipe, mes te tjerave, ka veçantine qe foljen ta ktheje ne emer, p.sh. emrat e perendive Zeusi, Afrodita, Marsi etj. Por kjo veçori e thjeshte dhe burimore eshte e shtrire ne te gjithe formimin e saj. Mbi kete llogjike doja te shprehja mendimin tim mbi disa fjale.

Emiri mama eshte folja "mba" ne formen e thjeshtuar dialektore "ma". Mamaja mban-man femijen ne trupin e saj, si dhe nene mban nen trup femijen.

Baba eshte folja bej, me bere, me ba. Babai be/a/n shtatzan maman, nenen.

Mbret eshte ai qe rri mbi prijesit, princat e tjere me nje fjale mbi ret. Nga emri re (te shiut) vjen dhe latinishta Rex qe derivon ne italishten Re.
Vete emri re rrjedh nga folja me rra nga te cilat bie, rrezohet uji, shiu

Gjethe nga diçka me then, gje me thene. Gje+the-thene= gjehte.
flet letre/gjethe etj vjen nga diçka, gje me fol nga duhet te rjedh dhe fjala filo=mik ne greqisht. Per te pasur nje mardhenie me nje njeri tjeter duhet qe te flasesh
Pse gje+thene ose flet? Dihet lidhja jone e sterlashte me lisat qe flisnin me gjethet e tij. Gjyshi im ka pas lexuar gjethet e lisit siç edhe lexonte shenja te tjera ne natyre dhe te kafsheve.

Nuk jam gjuhetar dhe specialist i fushes rrjedhimish dhe shpegimi im nuk eshte aspak i tille por e shpreha mendimin time qe nqs ka ndo nje baze te vertete dikush me njohurite e duhura mund te japi nje analize me teknike dhe te specializuar.

Arban bArbArian
Regular Member
Regular Member
Posts: 95
Joined: Thu Aug 13, 2015 12:44 am
Gender: Male

Re: Etimologjia e fjales.

#2429

Post by Arban bArbArian » Fri Sep 02, 2016 2:42 pm

Gje The , Sllavt i thojn List , Latint i thojn Folium Folia Folje Folia etj Anglezt i thojn LeAf Shqip Llaf/bised , Lë Le La Lo Li Af , Af dmth Afsh e folura

Arban bArbArian
Regular Member
Regular Member
Posts: 95
Joined: Thu Aug 13, 2015 12:44 am
Gender: Male

Re: Etimologjia e fjales.

#2430

Post by Arban bArbArian » Sat Sep 03, 2016 7:42 am

B veq vet dmth me ba bo br bër diqka , A O dmth është , Ba ose Bo dmth B asht B osht / është , AB semitet i thojn bABes qe dmth A/esht B/bërës , po e jona fjal o ma e sofistikume , B A B dmth B/esht ber nga ati i tij babgjyshi im , A / esht , B / aj qe mka B mua , B A B , nguhen Amharik sipas online diktionary babes i thojn AbAt , dy fjal Shqipe qe formojn ni fjal

Post Reply

Return to “Linguistikë”