"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

Etimologjia e fjales.

Diskutim profesional për gjuhën.

Moderators: Mallakastrioti, bardus

Post Reply
User avatar
Mallakastrioti
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2936
Joined: Thu Jul 23, 2009 4:23 pm
Gender: Male
Location: Italy
Contact:

Re: Etimilogji e fjaleve...

#46

Post by Mallakastrioti » Mon May 31, 2010 3:31 pm

http://www.archive.org/stream/etymagrae ... 7/mode/2up

Zeus,hidhi nje sy ketij libri,pasi mu duk interesant (shume fjale kane kuptim me shqipen),ne pamundesi dhe njohurite e kufizuara qe kam me greqishten,ndoshta juve qe kuptoni me mire ate gjuhe mund te na thoni diçka me teper.
Flm.
Image

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4225
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: Etimilogji e fjaleve...

#47

Post by Zeus10 » Mon May 31, 2010 4:45 pm

Mallakastrioti wrote:http://www.archive.org/stream/etymagrae ... 7/mode/2up

Zeus,hidhi nje sy ketij libri,pasi mu duk interesant (shume fjale kane kuptim me shqipen),ne pamundesi dhe njohurite e kufizuara qe kam me greqishten,ndoshta juve qe kuptoni me mire ate gjuhe mund te na thoni diçka me teper.
Flm.

Eshte nje fjalor qe e kam te ruajtur ne kompjuter, dhe here pas here i referohem, per fjale te vecanta.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

User avatar
Mallakastrioti
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2936
Joined: Thu Jul 23, 2009 4:23 pm
Gender: Male
Location: Italy
Contact:

Re: Etimilogji e fjaleve...

#48

Post by Mallakastrioti » Wed Jun 02, 2010 4:01 pm

Nuk di sa te sakta mund te jene nga Homerishtja ne shqip keto fjale...por une po e provoj njehere te dali ku te dali ore :D

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

User avatar
Mallakastrioti
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2936
Joined: Thu Jul 23, 2009 4:23 pm
Gender: Male
Location: Italy
Contact:

Re: Etimilogji e fjaleve...

#49

Post by Mallakastrioti » Wed Jun 02, 2010 5:15 pm

...vazhdim:

Image
Image
Image
Image
Image

User avatar
alfeko sukaraku
Sun Member
Sun Member
Posts: 1827
Joined: Wed Jun 03, 2009 8:02 pm
Gender: Male

Re: Etimilogji e fjaleve...

#50

Post by alfeko sukaraku » Wed Jun 02, 2010 7:44 pm

ne rruge forte te mire je derman...

Kleo=qan

kleo-kjaj-qaj
KOHA ESHTE E MASKARENJVE/POR ATDHEU I SHQIPETRAVE

Kolivilor
Senior Member
Senior Member
Posts: 123
Joined: Tue Nov 03, 2009 9:19 pm
Gender: Male

Re: Etimilogji e fjaleve...

#51

Post by Kolivilor » Thu Jun 03, 2010 3:01 pm

Livadh duhet të vijë nga fjala "VATH", vatha e dhënve, ku kullotin dhëntë. Sikur fjalë tjera, edhe kësaj i është shtuar lë-, duke bërë lëvadh, pastaj ka ndryshuar diku 'luadh" e diku Livadh.

Fjala duhet të jetë e vjetër se e gjejmë edhe në gjuhë tjera.

User avatar
Mallakastrioti
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2936
Joined: Thu Jul 23, 2009 4:23 pm
Gender: Male
Location: Italy
Contact:

Re: Etimilogji e fjaleve...

#52

Post by Mallakastrioti » Thu Jun 03, 2010 7:05 pm

Vazhdim nga Homerisht-Shqip:

Image
Image

Image

Image
Image

User avatar
alfeko sukaraku
Sun Member
Sun Member
Posts: 1827
Joined: Wed Jun 03, 2009 8:02 pm
Gender: Male

Re: Etimilogji e fjaleve...

#53

Post by alfeko sukaraku » Thu Jun 03, 2010 9:35 pm

jo "froto" derman.."vroto"-vrot-vret. -bravo-
KOHA ESHTE E MASKARENJVE/POR ATDHEU I SHQIPETRAVE

User avatar
Arbëri
Universe Member
Universe Member
Posts: 3821
Joined: Fri Nov 20, 2009 4:59 am
Gender: Male
Location: Maqedoni

Re: Etimilogji e fjaleve...

#54

Post by Arbëri » Fri Jun 04, 2010 3:10 pm

Mbi Gjuhën Shqipe dhe Etimologjinë e Gjuhëve
Nuk di sa ja vlejn këto postime por mu duk interesant :)

Image

Image


Rrjedhimisht, çdo dokument që na paraqitet nga bibliotekat evropiane si dorëshkrim autentik i periudhës para shek. të 16-të nuk nderon as bibliotekën dhe as autorin që e merr në konsideratë një dokument të tillë.

Fallsitetin e dokumenteve, që datojnë para shek. të 16-të, që biblioteka, universitete e institute i paraqesin si autentikë, e vërtetojmë studimet tona në të gjitha faqet e blogut tonë mbi Gjuhën Shqipe dhe Etimologjinë e Gjuhëve. Gjuhët e Evropës janë ndërtuar në të njëjtën kohë, leksiku i tyre është i ndërthur në atë mënyrë, që asnjë gjuhë, qoftë e re, qoftë e vjetër, nuk mund të jetë krijuar para një tjetre. Kjo tezë e jona hedh poshtë çdo mundësi të ekzistencës të secilës prej gjuhëve, që pretendohet se është e shenjtë, atyre hebraike, greke apo latine. Para gjuhës shqipe, gjuhëve të reja sllave, atyre gjermanike, arabe e më gjërë nuk ka ekzistuar asnjë gjuhë tjetër e njohur nga ne sot. Dokumentet e asaj gjuhë panbotërore, që flitej dhe shkruhej para shek. 16-të të erës tonë, janë fshehur në bibliotekat e Monarkëve dhe Kryeklerikëve. Ne sot dimë vetëm se ajo gjuhë ka patur në themel dhjetë rrënjët e Kodit të Shqipes.

Foto e anatomisë së muskujve të këmbës.

Sot tek shtuam shkrimin e mësipërm gjetëm këto dyb shkrime tona të prishura. Hallin se kanë patur te etimologjia e fjalës “shpatë”, por tek emri Ay i priftit Egjiptian!

Etimologji: shqipja shpatë

“Në këtë epokë të “Romantizmit patriotik” shqiptar, që ka lindur si shpërdorim i lirisë së penës, nuk janë të pakta botimet që përpiqen t’i nxjerrin shqiptarët si popullin më të vjetër, si popull pellazgjik dhe gjuhën shqipe si gjuhën më të vjetër, si çelësin për të shpjeguar gjithë gjuhët e tjera etj. Në këtë kakofoni zërash, ku djali i tregon babait arat, ku ushtari i mëson gjeneralit strategjinë dhe profani i shpjegon profesorit teorinë, zërat e mjeshtërve të vërtetë të historisë e të gjuhës mezi dëgjohen. Mezi dëgjohen, se po mbyten nga zhurmat e profanëve, të atyre që nuk dinë gjë nga mjeshtëria e historianit, e arkeologut, e gjuhëtarit, të atyre që kanë marrë një arsim të gjymtë nga universitetet tona të gjymta, të atyre të cilëve u duket se me llambën magjike të Aladinit mund të ndriçojnë ato që dhjetëra e dhjetëra breza dijetarësh nuk kanë mundur t’i ndriçojnë.”
http://www.albanology.com/pdfs/Review_S ... mushaj.pdf
Thënie e Rami Memushaj, gjuhëtarit që s’ka bërë kurrë etimologji


Le t’i lëmë lezbikët Rami dhe Shaban të dashuruar pas njëri – tjetrit, dhe të vazhdojmë të plotësojmë më tej Fjalorin tonë Etimologjik të Leksikut të Gjuhëve.

Sot, le të shohim fjalën shqipe shpatë = shqipen sopatë = spanj. espadas > it. spada, angl. spade. Në finlandisht spada është thjeshtuar në pata dhe në lituanisht është shndërruar në poti. Mos u habitni si Ramiu. Shabani dhe Ramiu s’janë njerëz për t’i patur në refene!

Spade thuhet te http://dictionary.reference.com/browse/spade ka si kuptim të parë lopatën. Po të kthehemi prapsht te vargu i mësipërm kemi poti < espadas =" sopata" sopata =" pata" spade =" iron" blade =" ger." blatt =" shqip" blade =" shqipen" lopa =" bla" de =" tt" t="2270" href="http://2.bp.blogspot.com/_ESsaNfE9hLY/S ... _titre.jpg">


Etimologji: përemri vetor dhe dëftor i shqipes Ay, Ai

Lidhur me Ay-në, të cilin ne e përmendëm në shkrimin tonë të mëparshëm, duke bërë lidhjen mes P, F, V, Ay-së, Krishtit, dhe priftit - faraon në Egjiptin e Lashtë, shikoni se ç'thuhet në këto website për AY-në, pasues i Tutankhamonit, që ka mbretëruar dikur në Egjiptin e Lashtë.
http://egypt-empire.blogspot.com/2008/0 ... -18dy.html
http://www.britannica.com/EBchecked/top ... khesenamen
http://www.osirisnet.net/tombes/amarna/ ... amarna.htm
http://forum.egyptiandreams.co.uk/viewtopic.php?t=2270
http://www.crystalinks.com/nefertiti.html
etj. , etj. etj.
“Nëse doni të zbuloni historinë para Krishtit dhe
shkencat e asaj kohe, duhet të studioni gjuhën shqipe !"
-----------------------------------------------------------------
Gottfried Wilhelm Leibniz - albanolog, matematicient, filozof gjerman

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4225
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: Etimilogji e fjaleve...

#55

Post by Zeus10 » Fri Jun 04, 2010 5:24 pm

Jo vetem qe kemi provuar ate qe gazeta e sjell me fakte, por dhe i kemi diskutuar keto fakte nje per nje. Une po ju rrikthehem dy prej tyre:
1. angjelos
2. menos

Image

1. Greqishtja, ashtu sic thuhet dhe ne artikull, nuk eshte ndonje gjuhe qe bart terma eksluziv dhe shpeshhere romantike, psh fjala e pare angjelos, qe normalisht perkthehet 'lajmetar', eshte fjala(per te cilen shumekush mund te vere dhe pak buzen ne gaz) (asht)-GJEL-(os), pra eshte thjesht ai (gjeli) qe na zgjuan ne mengjes, duke na lajmeruar zbardhjen e dites. E shkeputa kete shembull, per te kuptuar qe greqishtja nuk ka asnje lloj misteri, por jane fjale mese te rendomta shqip, qe perdoren paksa te transformuara, nga ata qe nuk jau dinin kuptimin.

2. Fjala e dyte menos, eshte fjala qe kemi pasur nje diskutim shume te gjate, dhe eshte si te thuash varianti epirot i asaj qe ne Azi te Vogel perdoret mneme dhe ka kuptimin ta mendosh, ta kujtosh:

Ato fillojne qe nga lashtesia:

Image

jo vetem ne Greqi por dhe Epir:

Image

Image
por ne ""gjuhen greke"" ato shfaqen mneme:
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4225
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: Etimilogji e fjaleve...

#56

Post by Zeus10 » Fri Jun 04, 2010 5:38 pm

kurse ne Iliri, Epir dhe Etruski ajo shfaqet ne forme me shqiptare MENOS(MENDOSH)~TA KUJTOSH:

Image

por kjo nuk do te thote qe fjala """greke""" mneme:

Image

nuk ka te beje me shqipen. Ajo eshte forme dialektore e shqipes. dhe eshte 100 % emri foljor: e mendume

ja ku eshte fjala e perdorur ne menyre spontane nga shqiptaret:

Image

qe ne disa forma te tjera dialektore ben menume, dhe eshte e njejta fjale me μνήμε.

Kjo per arsye se kujtesa nuk asgje tjeter vetem mendimi, futja ne mendje e dickaje:

Image
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4225
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Re: Etimilogji e fjaleve...

#57

Post by Zeus10 » Fri Jun 04, 2010 5:50 pm

Kjo gjuhe e vjeter, u adoptua nje dite prej Kishes ne menyre empirike, dhe e humbi lidhjen me nenen e saj natyrale shqipen dhe filloi te perdorej skolastikisht, per nevojat e klerit dhe zhvillimit:

Image

megjithese ajo ishte shtremberimi i nje gjuhe qe vjen qe nga lashtesia e thelle, dhe qe eshte shqipja, perderisa fjalet e saj:

Image

ruhen akoma ne shqip pothuajse te paprekura:

MENOS(dialekt)~MENDOSH ose KUJTOSH(te mendosh per dike)
MENIA(dialekt)~MENDJA
MENDE
MENIM(dialekt)~MENDIM
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

Phoenix
Supreme Member
Supreme Member
Posts: 476
Joined: Thu Sep 24, 2009 3:12 am
Gender: Male

Re: Etimilogji e fjaleve...

#58

Post by Phoenix » Fri Jun 04, 2010 7:21 pm

[quoteem"Zeus10"]Jo vetem qe kemi provuar ate qe gazeta e sjell me fakte, por dhe i kemi diskutuar keto fakte nje per nje. Une po ju rrikthehem dy prej tyre:
1. angjelos

1. Greqishtja, ashtu sic thuhet dhe ne artikull, nuk eshte ndonje gjuhe qe bart terma eksluziv dhe shpeshhere romantike, psh fjala e pare angjelos, qe normalisht perkthehet 'lajmetar', eshte fjala(per te cilen shumekush mund te vere dhe pak buzen ne gaz) (asht)-GJEL-(os), pra eshte thjesht ai (gjeli) qe na zgjuan ne mengjes, duke na lajmeruar zbardhjen e dites. E shkeputa kete shembull, per te kuptuar qe greqishtja nuk ka asnje lloj misteri, por jane fjale mese te rendomta shqip, qe perdoren paksa te transformuara, nga ata qe nuk jau dinin kuptimin.[/quoteem]

Ja dhe një shembull që shpjegohet mirë fare ajo që ju thoni më lartë.
Image

http://www.etimo.it/?term=gallo&find=Cerca
Selezione_007.png
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
alfeko sukaraku
Sun Member
Sun Member
Posts: 1827
Joined: Wed Jun 03, 2009 8:02 pm
Gender: Male

Re: Etimilogji e fjaleve...

#59

Post by alfeko sukaraku » Fri Jun 04, 2010 7:54 pm

e lindura nga mendja-truri- i Zeusit ne gjuhen etruske quhej MENVRA-MENEVRA-MENE VRA
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
KOHA ESHTE E MASKARENJVE/POR ATDHEU I SHQIPETRAVE

User avatar
Mallakastrioti
Galactic Member
Galactic Member
Posts: 2936
Joined: Thu Jul 23, 2009 4:23 pm
Gender: Male
Location: Italy
Contact:

Re: Etimilogji e fjaleve...

#60

Post by Mallakastrioti » Sat Jun 05, 2010 10:28 am

SI KA MUNDESI QE RRUGET NA NXJERRIN NE BJESHKET E NEMUNA?

"Il termine Minerva fu probabilmente importato dagli etruschi che la chiamavano Menrva. I romani ne confusero il nome straniero con il loro lemma mens (mente) visto che la dea governava non solo la guerra, ma anche le attività intellettuali.Come per Atena anche per Minerva l'animale sacro è la civetta, talvolta il gufo."

= "Termi Minerva u importua ndoshta nga Etrusket që e quanin Menrva. Romakët e ngaterruan(përzien) emrin e huaj me fjalen e tyre mens (mendjen) duke pare qe perëndesha vendoste (apo qeverriste)jo vetëm luftën, por edhe aktivitetet intelektuale.Ashtu si per Athinen(E Thëna) edhe per Minerven kafsha e shenjte eshte kukuvajka,ndonjehere bufi"
....
DIANA ose Perendesha Etruske:Arthume (ose Arthames) në mitologji etruske ishte perëndesha e natës, hënës dhe vdekjes.

Duke lexuar M.Tirta:"Mitologjia nder shqiptare:

"Dhia e egër na del me atribute të hyjnisë së pyllit. Kjo gjë është e dëshmuar mirë në disa variante të Ciklit të Kreshnikëve ku flitet se Zanat forcën e tyre e kanë te tri Dhitë e Egra. Në përmbajtje të tyre na dalin me tipare të hyjnive të pyllit e të gjahtarisë; Zanat e marrin forcën nga tri dhi të egra të cilat e kanë, sipas disa varianteve, nga një pëllumb në bark, ose sepse ato kanë brirë me tipare të veçanta "të arta". Në qoftë se do të prisheshin ato dhi, atëhere, sipas këtij miti, Zanat nuk do të kishin më fuqi."
Gjithe cikli i Kreshnikeve kryesisht ndodh ne Jutbine,Lugjet e Verdha apo BJESHKET E NEMUNA.
....
Le te shohim si quhej vendi kryesor i adhurimit te kultit te DIANES ne Rome:

"Vendi kryesor i adhurimit të Dianes ishte në liqenin e vogël te Lazio quajtur"NEMI" ne kodrat Alban dhe pylli rreth tij quhej aricinum NEMUS"

Ne harkun e Trajanit ne Benevento(Itali),Diana dhe Silvani dalin si perfaqesuese te Ilirise.E.Cabej (Stud.etim...VII,f. 286) thote se Diana nuk eshte veçse interpretim latin e nje hyjnie ilire dhe konkretisht,e THANËS,qe del ne shume mbishkrime ne anet e Bosnjes dhe te Kroacise.

Image
Mbishkrim ku lexohet fjala I-THANI
...si dhe Silvani ne ngjashmerine e PAN-it.Po ta shohim me vemendje mbart brire ne koke si dhe ka kembet e Dhise.

Image
Image

Post Reply

Return to “Linguistikë”