"Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race. Our elders were Epirotes, where this Pirro came from, whose force could scarcely support the Romans. This Pirro, who Taranto and many other places of Italy held back with armies. I do not have to speak for the Epiroti. They are very much stronger men than your Tarantini, a species of wet men who are born only to fish. If you want to say that Albania is part of Macedonia I would concede that a lot more of our ancestors were nobles who went as far as India under Alexander the Great and defeated all those peoples with incredible difficulty. From those men come these who you called sheep. But the nature of things is not changed. Why do your men run away in the faces of sheep?"
Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto ▬ Skanderbeg, October 31 1460

Gjuha e perbashket?

Sillni fjalorë elektronikë, ndihmoni me përkthimë te vogla për individët në nevojë.

Moderator: Adriana

Post Reply
User avatar
Zeus10
Grand Fighter Member
Grand Fighter Member
Posts: 4224
Joined: Thu Jun 04, 2009 6:46 pm
Gender: Male
Location: CANADA
Contact:

Gjuha e perbashket?

#1

Post by Zeus10 » Fri Apr 09, 2010 1:39 pm

http://www.albnow.com/cila-eshte-gjuha- ... obish.html

Flisni Globish? Jo! Atëherë do ta keni të vështirë të merreni vesh jashtë vendit. Dialekti i ri i përbashkët, i cili do bashkojë të gjithë njerëzit në botë dhe do të thyej pengesat gjuhësore që hasim cdo ditë ,duket se është tashmë realitet.
Nëse besojmë pensionistin francez Zan Pol Nerier, zgjidhja e problemit është vetëm Globish, “esperado e re”, që nuk është gjë tjetër vecse një formë e thjeshtëzuar e gjuhës angleze, me një fjalor që përmban vetëm 1500 fjalë dhe me një gramatikë të
thjeshtë sintaksore.Fjala Globish e ka prejardhjen nga fjalët universale dhe globë dhe english ,dmth gjuhë angleze.Sipas z.Nerier është mënyra më e mirë që njerëzit që nuk kanë anglishten si gjuhën e mëmës dhe nuk patën mundësi për ta mësuar këtë gjuhë, të mund të komunikojnë. Historia filloi para 20 vjetësh, kur z.Nerier punonte në departamentin e marketingut të kompanisë IBM.Ndodhej në Japoni dhe në takime biznesi që bente atje, vuri re se ata që nuk e kishib anglishten gjuhën e tyre merreshin vesh më mirë me japonezët dhe koreanët sesa amerikanët dhe britanikët.Dhe vetë ai, me origjinë franceze mundej të fliste dhe të merrej vesh përkryer në anglisht me japonezët.
Dhe kjo ndodhte për shkakun se anglezët flisnin me shprehje dhe me fjalë të rralla dhe të pazakonta dhe si rezultat të jetë e vështirë që ti kuptojnë te tjerët. Pas shumë vëzhgimeve y.Merier doli në konkludimin se ka filluar të formahet një tip I ri i gjuhës angleze pa fjalë të vështira dhe me gramatikë të thjeshtë.
Kështu vendosi të krijojë një fjalor me 1500 fjalë,që sipas të cilit janë të mjaftueshme për të komunikuar në gjuhën Globish.Po të shtosh dhe sinonimet dhe derivacionet ,këto fjalë bëhen 5000.për të qënë të qartë me ndryshimin ,duhet të dimë që fjalori i Oksfordit përmban 680000fjalë.Nerier botoi 2 libra, me të cilët cdokush mund të mësojë gjuhën Globish brenda 6 muajve, kurse për anglishten u duhen vite të tëra.
Metoda e Nerier, përdor si bazë gramatikën angleze dhe vetë ai u rekomandon nxënësve tu shmangen shprehjeve idiomatike, shkuretesat dhe cdo gjë që mund të shkaktojë konfuzion në gjuhë.Shton gjithashtu se meqë komunikimi nuk është vetëm fjala, të mundet cdokush të përdorë dhe gjuhën e trupit dhe lëvizjet e fytyrës në mënyrë që të bëhen sa më të kuptueshëm.

The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing

Post Reply

Return to “Perkthimi”